10 oameni celebri cărora eșecurile le-au asigurat succesul | Semnele Timpului
Nu toţi oamenii de succes au ajuns astfel printr-o serie de reușite. Mai degrabă o regulă decât o excepţie, oamenii cei mai remarcabili din istorie s-au confruntat cu numeroase obstacole, care i-au constrâns să muncească mai mult și să demonstreze mai multă determinare decât alţii.
Guru în afaceri
Acești oameni de afaceri și companiile pe care le-au creat sunt renumite astăzi în întreaga lume, dar, după cum indică istoriile următoare, debutul lor n-a fost deloc unul lin, scrie onlinecollege.org.
Bill Gates: Gates nu părea să aibă profilul potrivit pentru success, după ce și-a abandonat studiile de la Harvard și a iniţiat o afacere falimentară numită „Traf-O-Data” alături de viitorul co-fondator al Microsoft, Paul Allan. În timp ce această idee timpurie de afaceri nu a funcţionat, următoarea iniţiativă a lui Gates a fost un succes, materializându-se în crearea imperiului global Microsoft.
Walt Disney: Astăzi Disney are profituri de miliarde de dolari din vânzări de produse comerciale, din fime și din parcurile tematice răspândite în întreaga lume, dar Walt Disney (foto jos) a avut parte de un debut extrem de anevoios. El a fost concediat de la un ziar la care lucra pentru că „îi lipsea imaginaţia și nu avea nicio idee bună”. Ulterior, Disney a pornit mai multe afaceri care s-au încheiat în scurt timp în eșec și faliment. Cu toate acestea, nu s-a lăsat descurajat, ci a încercat noi variante de afaceri, până când a descoperit reţeta succesului.
Henry Ford: Deși Ford (foto jos) e renumit astăzi pentru linia sa inovatoare de asamblare și pentru mașinile americane ce-i poartă numele, el n-a avut succes de la început. De fapt, el a dat faliment de cinci ori înainte să fondeze compania de succes Ford Motor.
Akio Morita: Poate n-aţi auzit de Morita, dar cu siguranţă aţi auzit de compania fondată de el: Sony. Primul produs realizat de Sony a fost o mașină de fiert orez care mai degrabă ardea orezul, pentru că n-a reușit să vândă nici 100 de bucăţi. Acest eșec iniţial nu i-a descurajat pe Morita și pe partenerii lui de afaceri; ei au continuat să lanseze noi produse, până când au creat compania multi-miliardară de astăzi.
Oameni de știinţă și gânditori
Acești oameni sunt priviţi ca cele mai luminate minţi ale secolului, dar ei au fost nevoiţi să facă faţă la numeroase obstacole, ridiculizări din partea colegilor de breaslă și animozităţii din partea societăţii.
Albert Einstein: Cei mai mulţi dintre noi echivalăm numele lui Einstein cu conceptul de geniu, dar el nu a fost întotdeauna privit cu atâta consideraţie, ci mai degrabă ca un individ nepromiţător. Einstein nu a vorbit până la patru ani și nu a citit până la șapte ani, ceea ce a făcut ca profesorii și părinţii lui să creadă că era întârziat mental și anti-social. În cele din urmă, a fost exmatriculat din școală și i s-a refuzat admiterea la Școala Politehnică din Zurich. Poate că i-a luat ceva mai mult, dar aproape toată lumea ar putea fi de acord că a recuperat foarte bine timpul pierdut, ajungând în final să câștige Premiul Nobel și să schimbe faţa fizicii moderne.
Isaac Newton: Newton a fost cu siguranţă un geniu când vine vorba de matematică, dar a avut parte de numeroase eșecuri în prima parte a vieţii. Niciodată nu s-a descurcat prea strălucit la școală, iar când i-a fost încredinţată conducerea fermei familiei sale, a avut un eșec răsunător. De fapt, dezastrul financiar provocat de el a fost atât de mare, încât unchiul său a hotărât să preia afacerea, pe el trimiţându-l la Cambridge, unde s-a transformat în omul de știinţă pe care-l cunoaștem astăzi.
Inventatori
Acești inventatori au schimbat faţa lumii moderne, dar nu fără să se confrunte cu numeroase eșecuri în realizarea prototipurilor lor.
Thomas Edison: În prima parte a vieţii sale, profesorii spuneau despre Edison că era „prea prostănac pentru a învăţa”. Nici cu munca nu i-a mers mai bine, fiind concediat din primele sale două locuri de muncă, întrucât nu era destul de productiv. Chiar și ca inventator, Edison (foto jos) a avut, spre exemplu, peste 1.000 de încercări nereușite de a crea becul. Bineînţeles, toate aceste încercări nereușite s-au transformat până la urmă în descoperirea variantei care a funcţionat.
Orville și Wilbur Wright: Fraţii Wright (foto jos) au avut de luptat cu depresia și cu numeroase boli în familie înainte de a deschide un magazin de biciclete, care i-a condus până la urmă la realizarea de experimente în ce privește zborul. După numeroase încercări nereușite de creare a unor aparate de zbor, după ani întregi de muncă asiduă și numeroase prototipuri eșuate, fraţii Wright au reușit până la urmă să creeze un avion care se putea desprinde de sol și rămâne în aer pentru multă vreme.
Artiști
Capodoperele lor se bucură astăzi de o largă apreciere și de vânzări foarte bune; cu toate acestea, cei mai renumiţi artiști nu s-au bucurat de același grad de succes în timpul vieţii lor.
Wolfgang Amadeus Mozart: Mozart a început să compună de la vârsta de 5 ani, scriind de-a lungul vieţii peste 600 de piese muzicale care sunt apreciate astăzi ca făcând parte din cea mai bună muzică creată vreodată. Cu toate acestea, Mozart nu a avut parte de o viaţă ușoară. El a trebuit să se lupte mereu pentru a-și menţine suportul aristocraţiei, însă nu a reușit întotdeauna acest lucru, fiind chiar alungat din poziţia de muzician al curţii de la Salzburg într-o perioadă. A avut parte de multă ostilitate din partea adversarilor săi, iar când a murit numele său nu avea nici pe departe ecoul răsunător pe care îl are astăzi.
Vincent Van Gogh: În timpul vieţii sale, Van Gogh a vândut o singură pictură – unui prieten, pentru o sumă mică de bani. Van Gogh nu a avut niciodată cu adevărat succes în timpul vieţii. Cu toate acestea, a pictat toată viaţa cu multă pasiune și dedicare, uneori neavând efectiv ce mânca, hotărât să termine cele 800 de lucrări care au rămas în urma lui. Astăzi ele se vând cu sute de milioane de dolari.
Succesul adevărat nu vine peste noapte, ar spune fiecare dintre oamenii pe care noi îi considerăm astăzi celebri. Și încă un lucru – eșecurile nu sunt deloc un motiv de renunţare, ci un pas înainte către succes, ar adăuga ei.
Preluat cu permisiune de pe site-ul semneletimpului.ro
N. R. În calitate de copii ai lui Dumnezeu, suntem chemați să-I fim credincioși Lui în tot ce facem, și să fim mărturii vii, astfel încât toți oamenii să-L vadă pe El în noi. Să fim lumină, să fim integri și coompetenți, să apelăm la Dumnezeu când ne simțim copleșiți de nereușite și probleme, să nu ne pierdem speranța și să nu facem idol din profesia sau hobbyul nostru (din nimic altceva, de fapt). Să nu uităm că nu trebuie să așteptăm să ajungem la biserică pentru a pune în aplicare credința. Putem face acest lucru în fiecare clipă, în fiecare zi, în toate aspectele vieții cotidiene.