Provocări pentru sistemul de învățământ religios din România
Gheorghe Cătană - consilier, Departamentul de Învățământ al Cultului Creștin Penticostal din România
Învățământul religios din perspectiva evanghelică are două dimensiuni: lecții de religie în sistemul secular de învățământ și instituții de învățământ de tip evanghelic religios. Invitat în studioul Alfa Omega TV, la emisiunea „Realități și perspective”, Gheorghe Cătană, consilier în cadrul Departamentului de Învățământ al Cultului Creștin Penticostal din România, a vorbit despre locul orelor de religie evanghelice și despre implicarea sa în dezvoltarea unei viziuni cu privire la predarea orelor de religie, atât în școlile creștine, cât și în cele de stat. Primele demersuri au fost făcute chiar în anul 1990, imediat după Revoluție și, de-a lungul timpului, Dumnezeu a pregătit oameni pentru a preda în școlile creștine. Totodată, instituțiile de învățământ teologic s-au dezvoltat în multe zone ale țării, la diferite niveluri: preșcolar, primar, gimnazial, liceal și universitar.
Predarea religiei în școlile publice a fost reluată chiar din anul 1990
În vara anului 1990, făceam drumuri săptămânale la Ministerul Învățământului și se discuta atunci despre reintroducerea religiei în școală, pentru că fusese predată și în regimurile anterioare comunismului. Eram la unul dintre directorii pentru învățământul preuniversitar din minister și m-a invitat la o discuție despre religia în școală împreună cu toți șefii de culte. Intenționau ca din anul 1990 să introducă religia în școală. Era inceputul lunii septembrie și, după ce m-am întors, împreună cu frații din cultele evanghelice, ne-am organizat și am început predarea religiei în școală. Menționez că județul Timiș a fost printre primele județe din țară unde s-a predat religia în școlile publice încă din anul 1990.
Îmi aduc aminte că un ziarist mai zelos spunea atunci că noi facem prozelitism religios cu sprijinul Inspectoratului Școlar, pentru că decizia de abilitare pentru profesorii de religie era semnată de inspectorul general. În vremea aceea eram director adjunct la Liceul de Muzică și aveam contacte și o relație bună cu domnul inspector, ca urmare dânsul a acceptat. Încă de atunci am schițat o programă pentru religie în școlile publice, adică școlile de stat și cele private. Dacă am privi o statistică a predării religiei în școală referitor la cultul penticostal, noi lucrăm în peste 460 de școli cu aproape 40.000 de elevi. De-a lungul anilor au fost gândite programe de religie, întâi pe Alianța Evanghelică, iar din anul 2007 se predă religia pe culte: baptist, penticostal, adventist etc. Sunt programe de religie. Este acum în curs elaborarea unei programe de religie pentru liceu. Ultimele programe de religie pentru învățământul primar au fost elaborate în anul 2013, iar pentru gimnaziu în anul 2017. Personal, m-am implicat încă din anul 1990 în elaborarea tuturor programelor de religie fiind autor și coautor. Desigur că lucrăm cu o echipă de frați și specialiști în domeniul predării disciplinelor teologice și a teologiei, precum și pedagogi chiar din învățământul universitar.
Importanța religiei în sistemul de învățământ public
Ideea cu care s-a început, nu doar în Cultul Penticostal, ci în toate cultele creștine: ortodox, catolic, cultele evanghelice, a fost asanarea morală a tineretului, pentru că veneam din comunism unde învățătura de bază era ateismul, adică fără Dumnezeu, pe urmă educația materialist-dialectică pe care o urmam în școli și obligatoriu în licee. În vederea schimbării mentalității cu privire la lume, la viață și mai ales la relația noastră cu Dumnezeu s-a procedat la introducerea unei discipline de învățământ care se numește religie. Ea se studiază pe culte și aș vrea să subliniez că face parte din trunchiul comun în planurile cadru, asta înseamnă materie obligatorie, nu opțională. În primii ani, religia era facultativă și opțională. Puteai să mergi sau nu la ore, și puteai să îți alegi cultul. Actualmente, religia face parte din trunchiul comun, deci este materie obligatorie, se studiază pe culte într-o oră pe săptămână și este reglementată de o prevedere din anul 2015 despre cum se procedează pentru înscrierea la orele de religie. Părinții, printr-o cerere, înscriu copilul la intrarea într-un ciclu de învățământ (primar, gimnazial, liceu), când schimbă școala sau când își schimbă opțiunea, pentru că în anul 2018 s-a reglementat și acest lucru. Pe parcursul școlarizării sau a ciclului de învățământ, părinții pot schimba opțiunea.
Dumnezeu a pregătit oameni pentru a preda în școlile creștine
Aici a fost o lucrare a lui Dumnezeu. Imediat după anul 1990 ne-am întâlnit. În biserici, frații au anunțat pastorii dacă doresc să se implice în predarea religiei în școală și, desigur, ei nu erau cadre cu studii superioare în teologie. Abia după aceea s-au înființat facultățile de teologie unde am putut vorbi despre cadre didactice pregătite. Reglementările din acea vreme erau că puteau să predea religie și cadre didactice prinse în învățământul de stat la alte discipline, pastori.
O lucrare a lui Dumnezeu a fost și următoarea. Când umblam la minister pentru înființarea unei școli creștine în Timișoara (ne-am dorit să începem cu ciclul primar), ministrul de atunci spunea că putem începe doar cu clasele de liceu întrucât nu este o formă de învățământ obligatorie și „cine vrea să se nenorocească nu are decât să se ducă acolo.” El însă a fost folosit de Dumnezeu prin faptul că la 2 ani după aceea, văzând criza de personal didactic, a venit prevederea și s-a instituit legal că pot să predea religie și absolvenți ai liceelor teologice sau ai liceelor pedagogice dacă urmează un curs suplimentar. Absolvenții liceelor teologice aveau dreptul să predea însă religia în școli în învățământul primar. Și profesorii cu definitivat aveau voie. Iată cum Dumnezeu l-a folosit pe acest ministru ca să accepte formarea de oameni. În bună parte au fost implicați absolvenții pentru că după 3 ani de zile noi am produs primii absolvenți ai liceelor teologice.
Orele de religie reprezintă o sămânță a valorilor creștine care se pune permanent în generația actuală, care are nevoie tot mai mult de aceste valori
Precizez că în legea actuală a învățământului nr.1/2011, la articolul 18 scrie că religia se predă în toate școlile și orele de religie trebuie organizate de către unitățile de învățământ indiferent de numărul elevilor. Chiar și dacă este doar un elev. Apoi a fost nevoie de programe pentru disciplina religie. Am lucrat în diverse grupuri de elaborare a programelor, a legii învățământului, pentru elaborarea subiectelor pentru titularizarea profesorilor (la care particip și acum de peste 20 de ani), de definitivarea profesorilor în învățământ. Am lucrat mult și pentru a avea manuale de religie specifice cultului nostru. Întâi au fost pe Alianța Evanghelică, iar pe urmă pe culte. Personal, cu harul Domnului, am participat ca autor sau coautor, însă am fost coordonator la toate cele 18 manuale de religie. Acum chiar finalizăm cu un grup de elaborare a manualelor, manuale noi pentru clasa 1, clasa a 2-a și clasa a 6-a, iar cu acestea vor fi 21 de manuale.
Toate aceste manuale au participat la o licitație unde sunt comisii de evaluare a manualelor formate dintr-o comisie de pedagogi care privesc din punct de vedere pedagogic noțiunile, exercițiile, testele, o altă comisie formată din teologi de la fiecare cult care evaluează doctrina. Nu avem voie să introducem lucruri discriminatorii despre anumite culte, trebuie avut în vedere un caracter nediscriminatoriu, dar toate țintesc formarea caracterului creștin la tinerii care sunt atinși cu Evanghelia și sunt acum aproape 40.000 care participă în sistemul public, vorbind doar despre cursurile de religie penticostală din toată țara.
Provocări pentru sistemul de învățământ religios din România
Este foarte important să se știe și să fim susținuți în rugăciune referitor la aceste provocări actuale pentru învățământul românesc, nu numai în ceea ce privește religia, ci sunt atacuri din partea diavolului cu privire la tineretul din țara noastră. Aș aminti aici acea acțiune ce se numea „educația sexuală”, care se dorea introdusă în școală. A fost o lege promulgată de către Președintele României la trei zile după ce a primit-o din Parlament și care a fost votată la repezeală, fără să dau detalii despre aceasta. A fost nevoie de multă luptă, și aici Domnul i-a folosit cu succes mai ales pe frații parlamentari, dar nu numai, ci și pe conducătorii cultelor evanghelice, ca să răstoarne această lege. În prezent, denumirea a fost transformată în „educație sanitară”, se face cu acordul părinților și doar începând de la clasa a 8-a.
Chiar înainte de această lege a fost o încercare de a forma părinții și bunicii ca să accepte aceste noi tendințe în educație. Nu s-a reușit, dar am văzut că în luna decembrie (2022) a fost o conferință la București în care se spunea că au fost „școlarizați” circa 4000 de părinți și sunt 1800 de activiști, dacă am reținut bine, care fac această „educație parentală”, lucru care este complet periculos.
Sunt multe provocări și este nevoie de rugăciune pentru Legea Învățământului, pentru diverse metodologii care, uneori, încearcă să ocolească legea, pentru liderii bisericilor evanghelice care au mult de luptat, apoi pentru profesorii din școli, pentru elevi, deoarece sunt supuși acestor atacuri care nu sunt puține și îmbracă diferite forme. Este un domeniu în care este vorba chiar despre copiii noștri, de nepoții noștri, de viitorul țării noastre, a bisericilor.
Fragment extras din emisiunea „Realități și perspective” 204.