Muzicienii au standard spiritual înalt
Carmen Zaharia-Danicov, profesor pian, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” - Iași
Carmen Zaharia-Danicov este profesor de pian la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași. S-a născut la Râmnicu Sărat, dar rădăcinile ei sunt de natură slavă, părinții ei venind pe filiera ucraineană și poloneză. De la vârsta de 3 ani locuiește în Iași.
Cred că Domnul m-a urmărit pe parcursul vieții
În perioada liceului am avut o prietenă foarte bună, pe Mihaela. Pe lângă faptul că ne unea pasiunea pentru artă, eu cântam la pian și ea picta, Mihaela era credincioasă, o fiică a Tatălui ceresc. De la ea am prima Biblie. Mihaela mi-a deschis ochii și orizontul către ceruri, către Împărăția Tatălui ceresc. Ea mi-a vorbit foarte mult despre Dumnezeu, dar la acel moment am considerat că nu era pentru mine. După 20 de ani am reluat legătura cu Mihaela și Ajunul Crăciunului 1989 a fost un moment unic pentru mine. Sunt sigură că ea s-a rugat mult pentru mine ca să-L accept pe Isus ca Domn și Mântuitor personal. Și asta s-a întâmplat în acea seară. Timpul a trecut și viața mea de credință și-a urmat parcursul; nu a fost întotdeauna foarte roz și nici nu am fost întotdeauna foarte spirituală, dar sub îndrumarea Mihaelei, care mi-a fost și mentor, câțiva ani am urmat cursuri de ucenicie.
Întâlnire providențială
În primăvara anului 2004, eu, soțul și fiica noastră am fost invitați să mergem la Chișinău, unde eu trebuia să acompaniez un bariton, un frate credincios pe care îl cunoșteam din tinerețe. Acel moment făcea parte din prima ediție a Festivalului Internațional de muzică clasică organizat de Fundația „Crescendo Internațional”. Am avut onoarea să-l cunosc pe directorul și fondatorul „Crescendo Internațional”, Beat Rink din Elveția. Atunci mi-a propus să mă implic în România și să slujesc în zona aceasta. Citeam Scripturile, dar aveam nevoie de un cuvânt clar, un rhema, și Tatăl mi-a trimis din 2 Timotei 2:7: „Înțelege ce-ți spun; Domnul îți va da pricepere în toate lucrurile.” A fost un răspuns foarte clar, pentru că eu mă tot întrebam dacă asta este pentru mine, dacă mă voi descurca.
Prima ediție „Crescendo Internațional” în Ungaria
Privind în urmă, pot să spun că am avut mare favoare. Tot în anul 2004, în luna august, am participat la prima ediție a cursurilor „Crescendo Summer Institute” organizat de Fundația „Crescendo Internațional” și de filiala din Ungaria. Acolo, am aplicat pentru cursul de formare spirituală. Acolo am întâlnit muzicieni cu un standard profesional foarte înalt, dar și persoane spirituale în același timp.
Muzicienii au un standard spiritual înalt
Este bine cunoscut faptul că în perioada dictaturii comuniste nu aveam relații cu nimeni și circulația era interzisă. Eu militez pentru circulația valorilor. Nu se poate să stai închis tu cu tine pentru că atunci unde e progresul. Mi-am dat seama că este o foarte mare nevoie să invităm muzicieni de mare calibru care, în paralel, sunt și copii ai lui Dumnezeu profunzi și serioși. Evaluând posibilitățile părinților de a susține un copil la cursuri timp de două săptămâni în străinătate, mi-am zis că ar fi mai bine să invităm câte un profesor să țină aici un masterclass. Din 2005 până în 2020 am reușit, cu ajutorul Domnului, să invit, de câteva ori pe an, pianiști și profesori de pian, violoniști, violonceliști și alții. Sperăm ca lucrarea „Crescendo” să se diversifice și în alte orașe din România pentru că este o mare nevoie. Această „Academie de Vară” are și o echipă de rugăciune, și mulți dintre participanți Îl primesc pe Domnul.
Slujirea la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”
În acest domeniu, pentru că specialitatea este un învățământ individual, avem prilejul să transmitem copiilor, adolescenților, tinerilor cu care lucrăm, la nivelul lor de înțelegere, în primul rând că muzica are origini divine, este un dar ceresc, și este un privilegiu să o studiezi, să o înțelegi, să-i studiezi limbajul, să o cânți fie vocal, fie instrumental. După ce s-a adâncit umblarea mea pe calea credinței, ceea ce s-a schimbat în mine este următorul lucru: știu că suntem creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, așa cum ne spune Domnul în Scriptură, și de aceea mi-am schimbat mentalitatea în sensul că nu-l mai consider pe copil obiectul învățământului, ci îl consider o ființă, are și el demnitate. Mi-am schimbat radical atitudinea față de cei cu care lucrez zilnic. În orice context acum, și cu femeia de serviciu, și cu portarul, și cu șoferul sunt politicoasă pentru că, așa cum am spus, fiecare are o demnitate. Cu atât mai mult cu cât Mântuitorul ne spune: „Ce vreți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel.”
Articolul a fost publicat în revista Alfa Omega TV Magazin (anul 14, nr. 4), din iulie-august 2024, cu tema „Între sacru și secular”. Mai multe despre revistă și despre cum te poți abona: https://alfaomega.tv/revista