Nevoia de creștere spirituală | Editorial de Tudor Pețan, Alfa Omega TV
De la un capăt la altul, această revistă se vrea o provocare pentru a ști și a înțelege mai mult, pentru a aprofunda lucruri care țin de esența vieții de credință creștină, pentru a înțelege locul și rolul nostru și lucrarea Lui în această vreme. Este o mare preocupare pentru revelație din Scriptură, pentru maturizare spirituală, pentru trecerea la statura de „om mare”.
Desigur că în fiecare generație, mai ales în cea a zilelor de pe urmă, vedem cum dragostea celor mai mulți se răcește, dar identificăm o rămășiță tot mai radicală care conștientizează că singura soluție de a sta fermi pe poziția adevărurilor biblice este... cunoașterea acestora, este echiparea biblică pentru slujire, este nevoia de creștere spirituală.
A) Pentru aceasta, o primă provocare este: oare stăpânim toate învățăturile de bază? Tot ce este numit „învățături începătoare” (sau „lapte duhovnicesc”). Sau mai trebuie să citim, să ne documentăm, să cercetăm Scripturile? Noi, ca lucrare de mass-media creștină, dorim să provocăm întreaga noastră audiență (prin canalul TV, prin social-media, revistă, materiale tipărite) să stăpânească acele adevăruri de bază, începătoare, despre care vorbește Scriptura în Evrei 6:1-2:
- temelia pocăinței de faptele moarte
- credința în Dumnezeu
- învățătura despre botezuri
- despre punerea mâinilor
- despre învierea morților
- despre judecata veșnică
Fă-ți o listă cu aceste adevăruri începătoare și vezi dacă le stăpânești!
B) O a doua provocare, pentru cei care consideră că stăpânesc adevărurile începătoare, este trecerea de la stadiul de „prunci” la stadiul de „oameni mari”, maturi (Evrei 5:13-14) care consumă „hrană tare”.
Și nu numai pentru a fi gata de a da socoteală în orice moment de credința lor, ci și pentru pregătirea de a fi parte din lucrarea Domnului în zilele de pe urmă. Și pentru a putea rămâne în picioare într-o confruntare spirituală în creștere.
Observăm în Biserica din România o creștere a interesului pentru următoarele categorii de învățături avansate, legate de priorități în slujire și creștere spirituală:
- învățătura în vindecare-eliberare-restaurare
- domenii ale rugăciunii (mijlocire, lupta spirituală, unitate, rugăciuni profetice)
- comunicare cu Dumnezeu, în ambele sensuri, auzirea vocii Lui
- impactarea tuturor segmentelor societății
- persoana și lucrarea Duhului Sfânt (inclusiv daruri și roadă)
- identitate/scop/destin (începând cu natura divină a credinciosului)
- pregătirea Miresei pentru întâlnirea cu Domnul
- înțelegerea vremurilor
- echiparea tinerei generații, investiție în educația creștină a copiilor
- închinarea ca mod de viață (individuală și corporativă)
- abordarea evanghelizării în zilele de pe urmă
- înțelegerea restaurării fundamentului apostolic și profetic și a celor 5 slujbe
- autoritatea și puterea creatoare a cuvântului rostit
- administrarea finanțelor din perspectivă biblică
- prezență și activare angelică
- mentalitatea Împărăției
- raportare biblică la Israel, judecata națiunilor
C) A treia provocare este pentru cei care conștientizează că au nevoie de o echipare specială pentru slujirea la care sunt chemați. Domnul are un plan cu fiecare, dar intrarea deplină în acea chemare depinde și de nivelul de maturitate spirituală, asociat cu disponibilitatea de a fi în ascultare și de a dori mai mult.
Fiecare este chemat la slujire, care de cele mai multe ori este asociată cu extinderea Împărăției, în teritorii neprietenoase, în sisteme lumești, dominate de alte valori și relații decât cele din sistemul creștin.
Vom fi în stare să confruntăm situațiile noi dacă nu avem o bază scripturală solidă? Dacă nu știm să răspundem cu „ESTE SCRIS!”? Vom avea resorturi interioare să ne ridicăm, să mergem, să perseverăm, să ne exercităm autoritatea, să vorbim lucrurilor să vină în ființă... dacă nu stăpânim și nu avem în noi adevăruri scripturale solide, dacă nu avem o înțelegere clară a identității și autorității noastre, și nu avem dorința de a-L sluji sacrificial?
Echiparea pentru slujire pentru Biserica din România presupune 3 domenii mari:
1) slujirea transculturală
2) evanghelizare în România, în zone/domenii considerate „câmpuri de misiune”
3) slujirea în toate segmentele societății (slujire de care nu este scutit niciun credincios pentru că începe în familie, pe scara blocului, la locul de muncă, în toate sferele de activitate).
În loc de concluzie:
Credem că nevoia de creștere spirituală, de maturizare, nu este un moft, o opțiune, un aspect care vizează doar lideri chemați în slujirea Bisericii, ci este un imperativ al momentului pentru fiecare credincios.
Tudor Pețan
Președinte Alfa Omega TV
Editorialul a fost publicat în revista Alfa Omega TV Magazin (anul 14, nr. 5), din septembrie-octombrie 2024, cu tema „Descifrând Scripturile”. Mai multe despre revistă și despre cum te poți abona: https://alfaomega.tv/revista