Între meseria de polițist și statutul de copil al lui Dumnezeu - de Ștefan Șeuleanu, comisar de poliție
Mă numesc Ștefan Șeuleanu și lucrez ca și comisar de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, la serviciul ordine publică, ofițer specialist Poliția de Proximitate. Prin harul lui Dumnezeu, în anul 2000 împreună cu alți doi frați polițiști creștini, aflând printr-un polițist englez că în Anglia există o asociație a polițiștilor creștini care promovează respectarea principiilor biblice și a legilor statului, am pus bazele Asociației Polițiștilor Creștini din România.
Dorința și viziunea noastră este să oferim colegilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și nu numai, consiliere biblică non-denominațională, să fim un sprijin și un real ajutor pentru ei în diferite circumstanțe ale vieții pentru că acest serviciu de pază a urbei presupune de multe ori mai mult decât 8 ore, ajunge la 10-16 ore, astfel că timpul lor este foarte limitat și adeseori nu pot participa la o slujbă bisericească. Din asociație pot face parte polițiști, jandarmi, pompieri, poliția de frontieră, poliția locală, sau oameni din alte structuri de autoritate în baza unei cereri de adeziune și bineînțeles cu condiția să fie creștini în trăirea lor zilnică.
E compatibilă meseria de polițist cu Biblia?
De multe ori am fost întrebat despre această situație. În Cuvântul lui Dumnezeu vedem că El este cel care a rânduit autoritatea, dregătorii. El este un Dumnezeu al ordinii, al disciplinei și El este Acela care conform Cuvântului, ridică și coboară pe împărați, este Acela care instituie orânduirile într-un stat. Dacă ne uităm în Faptele Apostolilor, capitolul 10 arată faptul că mântuirea neamurilor a început cu un om al autorității, cu un ofițer, cu sutașul Corneliu. Acesta făcea parte dintr-o legiune romană care menținea liniștea publică din Ierusalim după ce Imperiul Roman cucerise statul evreu.
Omul acesta, deși era un om cucernic, temător de Dumnezeu și întotdeauna se ruga lui Dumnezeu cu toată casa lui, simțea totuși că îi lipsea ceva ca să fie mântuit. Atunci Dumnezeu printr-un înger al Său, îi trimite un mesaj, și anume să trimită după Apostolul Petru la Iope. Omul acesta, soldat fiind, s-a executat imediat. Cred că Dumnezeu ne iubește așa de mult pe noi cei ridicați în dregătorii pentru că El comandă, iar noi executăm. Suntem învățați cu autoritatea. Corneliu a trimis după sfântul Petru, care i L-a prezentat pe Hristos cel răstignit ca unica soluție de mântuire a oamenilor de pe pământ. Corneliu și casa lui au crezut, și Dumnezeu a și confirmat credința mântuitoare pe care ei au primit-o botezându-i cu Duhul Sfânt, ca și pe apostoli la Cincizecime. Apoi în Faptele Apostolilor capitolul 11, de la versetul 17 în jos, Cuvântul lui Dumnezeu ne prezintă justificarea apostolului Petru în fața celorlalți apostoli care l-au întrebat de ce a intrat în casa unui netăiat împrejur.
El a spus că nu s-a putut împotrivi revelației pe care Dumnezeu i-a dat-o și le spune că a predicat pe Hristos cel răstignit, iar Dumnezeu a confirmat că ei au primit credința mântuitoare. La auzul cuvintelor Apostolului Petru, apostolii s-au potolit, au slăvit pe Dumnezeu și au zis: „Dumnezeu a dat deci și neamurilor pocăință, ca să aibă viață.” Vedem că între neamuri, mântuirea a început cu un om al autorității, de aceea mulțumim lui Dumnezeu și îi sfătuim pe colegii noștri că toți trebuie să ne întoarcem cu adevărat la Dumnezeu și dacă cu gura noastră spunem că suntem creștini, trebuie să dovedim și cu fapta.
Întoarcerea polițiștilor la Domnul ridică semne de întrebare în rândul colegilor?
Viața lor este schimbată, transformată, omul devine mai conștient că deasupra lui este o autoritate mult mai mare decât legea statului, este autoritatea lui Dumnezeu. Ceilalți privesc lucrul acesta cu suspiciune, neîncredere, dar în același timp și cu temere pentru că, dacă colegul lor devine un creștin născut din nou care trăiește cu adevărat Cuvântul lui Dumnezeu, există și un risc pentru cei care nu respectă legile sau ordinele din instituția respectivă și există posibilitatea de a fi luate măsuri de către cei care respectă legea.
După ce aproape 1000 de oameni din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și alte structuri s-au întors la Dumnezeu, aceștia au fost priviți cu scepticisim la început. După ce au început să se vadă schimbările din viața lor, și ceilalți s-au interesat unde merg la biserică, au cerut să participe la întâlniri și conferințe. Eu îi întrebam ce îi determină să dorească să participe. Răspunsul a vizat întotdeauna schimbarea vizibilă din viața colegilor lor, faptele, nu vorbele. Singurul care poate să schimbe viața unui om este Dumnezeu și noi dorim să ducem acest mesaj al Evangheliei Domnului Isus Hristos nu numai colegilor de serviciu, ci chiar și celor pe care îi cercetăm.
Avem foarte mulți membri ai asociației care misionează în penitenciarele din România. De asemenea putem să predicăm Evanghelia Domnului Isus și celor care sunt în regim de arest, cu aprobările de rigoare din partea procurorului de supraveghere. Este importantă și mântuirea sufletelor unor astfel de oameni. Ei vor lua o pedeapsă din partea legii, dar nouă ne pasă și de sufletul lor pentru ca în viitor să nu mai ajungă în această situație, ci să devină oameni pe care societatea să se poată baza.
Polițist fiind puteți fi pus în situația de a utiliza violența. Cum se împacă Biblia cu arma? Sunt compatibile cu viața de creștin?
Profesia este de polițist dar în primul rând sunt creștin, sunt un om mântuit prin jertfa Domnului Isus Hristos și trăiesc după principiile Împărăției lui Dumnezeu. Aceasta se aplică în orice domeniu de activitate, nu doar în poliție. Legea este cea care pedepsește. Auzim mulți oameni spunând: „Poliția a arestat pe cutare.” Poliția nu arestează pe nimeni. Legea încălcată este cea care arestează, însă noi suntem oameni și avem și o parte spirituală. Polițistul nu este un robot. El trebuie să gândească atât în spiritul legii cât și în cel sufletesc.
Cum spunea și sfântul apostol Pavel, păcatul trebuie osândit, dar omul trebuie salvat, omul trebuie ajutat să iasă din starea respectivă. Chiar dacă își ia pedeapsa, chiar dacă ajunge în penitenciar pentru legea încălcată, trebuie ca mai apoi el să fie ajutat să fie înnoit pentru a nu mai fi o problemă pentru el, pentru familia lui și pentru societatea în care el trăiește. Legile statului trebuie respectate întocmai. În același timp însă trebuie să gândești și cu inima, pentru că persoana asupra căreia se aplică anumite măsuri este tot un om, tot un suflet pentru care Dumnezeu a murit, și o măsură coercitivă sau dură trebuie aplicată din această perpectivă. În procesul aplicării măsurilor conform legii, suferința celui în cauză să fie limitată cât mai mult.
Mulți sunt preocupați de integritatea polițiștilor. Cum arată un polițist a cărui viață este schimbată complet?
Chiar dacă se mediatizează foarte mult cazurile cu oameni din structuri de autoritate care au încălcat acest principiu al integrității, acest lucru dovedește că orice om poate la un moment dat să greșească și să ajungă în situația aceasta. Totuși, din perspectivă biblică omul acesta poate să primească putere de la Dumnezeu de a trăi integru, a trăi curat. Să știți că sunt cazuri izolate, chiar dacă uneori media le prezintă asemenea unui fenomen. Ca si asociație și în baza Cuvântului lui Dumnezeu dorim să conștientizăm colegii noștri de riscurile pe care le incumbă o astfel de situație care calcă principiul de integritate și ajunge la corupție. Consecințele sunt dezastruoase nu doar din punct de vedere fizic ci și spiritual atât asupra lui cât și asupra generațiilor care vin. Atunci când încalci principiile integrității, încalci în primul rând principiile lui Dumnezeu.
extras din emisiunea Calea, Adevărul și Viața 495 - Hristos iubește polițiștii
Reportaj Alfa Omega TV - ASOCIATIA POLITISTILOR CRESTINI DIN ROMANIA
Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin
Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 5.5 - Creștinul și societatea (septembrie-octombrie 2015). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista