10 sfaturi privind reînceperea școlii
A venit iar acea perioadă a anului. Cu puțin timp în urmă, ghiozdanele zburau de pe rafturi, iar hainele ardeau de nerăbdare să fie purtate de copiii noștri pe care îi pregăteam pentru un nou an școlar de succes. Cu toate acestea, uneori nici chiar noua colecție de haine și rechizite pentru școală nu poate combate anxietatea unor copii când vine vorba de nervozitatea provocată de reîntoarcerea la școală.
Mulți copii se adaptează ușor noii rutine și le este ușor să-și facă alți prieteni, însă altora le este mai greu să se adapteze și se pot simți copleșiți de noul orar, precum și de gândul că vor avea profesori noi și vor trebui să lege alte prietenii. Chiar și mamele și tații se pot simți puțin agitați la gândul că ai lor copii vor fi întreaga zi la școală, deci în afara razei lor de observație.
E important să recunoaștem aceste temeri și să le permitem copiilor să ni le comunice. Adesea, copiii timizi sau cei care se descurcă mai greu se pot simți nesiguri pe ei. În calitate de părinți, trebuie să ne asigurăm că îi ajutăm să se ajusteze la schimbări.
Pentru a avea un început de an bun și pentru a păstra neliniștea sub control, vă oferim 10 sfaturi privind reîntoarcerea la școală:
Rugați-vă împreună înainte ca cei mici să plece la școală.
În acest fel, copiilor le va fi mai ușor să-și împărtășească sentimentele și îngrijorările. De asemenea, îi poate ajuta să se calmeze. Se pot elibera de stres mai ușor, știind că îți pasă de ziua lor destul încât să te rogi împreună cu ei și că I-au spus lui Dumnezeu despre timpul pe care îl vor petrece la școală.
Fii la curent cu ce se întâmplă
Vorbește cu ei despre ce vor face în acea zi înainte să plece și atunci când se întorc acasă: discutați despre așteptările pe care le au și despre ce trebuie să facă la școală în cadrul săptămânii, despre cum își văd profesorii/învățătorii și despre ce învață. Cu cât simt că ziua lor petrecută la școală e mai importantă, cu atât o vor privi și ei cu alți ochi.
Corectează-le temele
Chiar dacă nu au nevoie de ajutor pentru tema de acasă, uită-te peste ea și arată-le că îți pasă chiar și de cele mai mici proiecte.
Nu o lua prea în serios
În timp ce le arăți că îți pasă cu adevărat de ce au de făcut pentru școală, asigură-te că le spui că nu e neobișnuit să greșească și încurajează-i chiar și atunci când au avut o zi proastă. Nu vrei ca școala să fie prea stresantă. Deși educația copiilor trebuie luată în serios, nu vrei să simtă că trebuie să fie mereu perfecți.
Nu uita să pui și niște dragoste în ghiozdan
Într-o zi specială, sau când au un test important, ori fără un motiv anume, pune-le un bilețel special în pachețelul cu mâncare, adăugând o jucărie sau o bomboană, dacă școala permite. Îi vei face să zâmbească. Le va reaminti că sunt iubiți și pot simți că au o zi specială.
Sărbătorește-i
Unii copii se străduiesc din greu să obțină note de trecere. Poate fi greu să ai o părere bună despre tine dacă mereu trebuie să depui mai mult efort decât ceilalți pentru a ține pasul. Arată-i copilului că te impresionează. Dacă frigiderul tău e deja plin de opere de artă, păstrează un dosar sau un album special unde să ții creațiile lui/ei.
Nu ignora schimbările de comportament
Dacă rămâne în urmă la școală în mod subit, sau dacă pare să aibă o schimbare de personalitate, află de ce. Câteodată, victimele bullyingului sau copiii care se confruntă cu alte probleme se tem foarte mult și nu pot vorbi despre ce li se întâmplă. Nu vrei ca situația să se înrăutățească făcând scandal. Cea mai bună metodă de a afla cum merg lucrurile la școală pentru copilul tău, dacă nu vrea să-ți spună el însuși, este să ceri organizarea unei ședințe.
8. Nu îți da pe față neliniștile
Școala va fi o parte importantă din dezvoltarea copilului tău și, în calitate de părinte, poate fi greu să încredințezi bunăstarea copiilor tăi pe mâna altora. Și totuși, o atitudine pozitivă referitoare la educația copillui tău și a mediului în care se realizează este esențială. Dacă nu ești mulțumit de felul în care merg lucrurile la școală, nu discuta problemele de față cu copilul.
O zi sau o seară dedicată distracției
Implementarea unei seri de lucru manual sau de vizionare a unui desen/film, ori chiar o seară în care să mergeți cu bicicleta e un mod de a îi face pe cei mici (sau mai mari) să fie încântați vizavi de săptămâna care urmează. Probabil că programul tău e foarte încărcat în timpul săptămânii. Dacă pui de o parte o oră, o dată pe săptămână, pe care să o petreci doar cu copilul, te va face și pe tine să te simți mai bine.
Bucură-te!
Un nou an școlar presupune un nou început. Oricât de stresant ar fi, e și foarte palpitant. Mamelor și tațiilor de copii care se întorc la școală, să aveți un an fericit și protejat! Să aveți un an plin de fețe zâmbitoare și semestre de succes.
Care sunt sfaturile tale referitoare la întoarcerea la școală?
Sursa: CBN