„Dragostea e tot ce contează” | Mituri despre căsătorie | #1/4
Din nefericire, trupa The Beatles ne-a mințit prin cântecul „All you need is love”. E un sentiment drăguț, dar, conform lui Gary Chapman în De știut înainte de căsătorie, realitatea e că „a fi îndrăgostit nu e o fundație adecvată pentru construirea unei căsnicii de succes”. Etapa de îndrăgostiți de la început – căreia Chapman îi spune etapa furnicăturilor – nu trebuie desconsiderată. Are un rol important în a aduce doi oameni împreună, dar nu la ea se rezumă totul și nu e scopul suprem.
„A fi îndrăgostit e o experință emoțională și obsesivă”, explică Chapman. „Cu toate acestea, emoțiile se schimbă și obsesiile pălesc. Cercetările semnalează că media de viață a obsesiei îndrăgostirii e de doi ani”.
Dawn Maslar, autor și profesor de biologie, explică astfel: „Adevărul e că îndrăgostirea e un lucru căruia îi spun nebunie temporară. Cel puțin din punct de vedere neurologic”.
Când un cuplu ajunge în stadiul în care „fericiți până la adânci bătrâneți” începe să se stingă, autorul și psihologul Karen Sherman spune că „poate fi înfricoșător, deoarece nimeni nu îți spune că acest fenomen va avea loc”.
Din fericire, Chapman ne încurajează, spunându-ne că nu e sfârșitul dragostei romantice, e numai capătul primei etape. „Ce am descoperit e”, spune el, „că a doua etapă a iubirii romantice e mai intențională decât prima etapă. Și, da, presupune mai multă muncă pentru a o menține în viață. Totuși, pentru cei care fac efortul de a trece de la Etapa Unu la Etapa a Doua, răsplătirile sunt uimitoare”.
A doua etapă este cea în care intră în acțiune cele cinci limbaje ale iubirii propuse de Chapman. Fiecare are modalități diferite prin care își exprimă și primește dragostea. Când soții nu înțeleg acest fapt, s-ar putea să simtă că nu mai există dragoste între ei, când, în realitate, e dovedită într-un mod pe care nu-l conștientizează sau pe care nu-l apreciază.
„Pot să spun fără ezitare”, notează el, „că profunzimea emoțională a iubirii unul pentru celălalt e mult mai mare decât în zilele de la început, când eram duși de valul sentimentelor euforice”.
Ai citit prima parte din seria de 4 articole „Mituri despre căsătorie”.
Sursa: Focus on the Family
Alte materiale despre relații și viața de familie te așteaptă aici: https://alfaomega.tv/crestinulsisocietatea/relatii