• Secțiunea „CREȘTINUL ȘI RELAȚIILE”

  CREȘTINUL ȘI RELAȚIILE - Dumnezeu a fost primul care a afirmat că „nu e bine ca omul să fie singur”. Am fost creați pentru a fi parte dintr-o comunitate - familia, prieteni și cunoscuți. Comuniunea cu alții e un fenomen complex și aduce momente extraordinare, dar și răni profunde. În această secțiune, abordăm diverse aspecte ale relațiilor inter-umane, soț-soție, părinte-copil, între prieteni sau cunoscuți, încurajându-ne să arătăm practic dragostea față de cei din jur, dragoste primită în comuniunea cu Dumnezeu prin nașterea din nou.


  casatorie familie generic250x250Cursul Căsătoria și Familia

  Cursul Casatoria si Familia, dezvoltat de Lucian Oniga, se adreseaza in special tinerilor ce urmeaza sa se casatoreasca. Prima parte a cursului dezbate celibatul, asteptarile oamenilor cu privire la casatorie, principii pentru alegerea unui partener de viata si pregatirile pentru casatorie. A doua jumatate se aplica oricarei familii casatorite, de orice varsta. Sunt discutate rolul sotului si sotiei in familie, asteptarile reciproce, importanta comunicarii, precum si metode de rezolvare a conflictului. Este discutata de asemenea sexualitatea in cuplu. La final sunt trasate cateva principii pentru o familie sanatoasa, si cum sa imbini armonios lucrul cu familia.

  INTRA IN CURS, online     DESCARCA cursul video+PDF     COMANDA carte+DVD

De ce „Ziua îndrăgostiților?”

De ce „Ziua îndrăgostiților?”

Data de 14 februarie aduce iar „Ziua îndrăgostiților”, sau Ziua sfântului Valentin. Cum s-a ajuns ca numele unui martir din perioada creștinismului primar să fie legat de o zi în care site-urile web și magazinele fizice de pretutindeni folosesc acest nume pentru a crește vânzările și a face profit? Ce are a face cu dragostea romantică? Dacă are ceva…

Există câteva povești, dintre care unele contradictorii, și care se referă la persoane diferite, deși multe îl au în centru pe același om. De exemplu, o narațiune îl descrie pe un preot care a îndrăznit să-l nesocotească pe Claudius al II-lea, Împăratul Roman, și care oficia pe ascuns căsătorii între creștini, astfel încât soțul să evite chemarea în armată într-o vreme în care imperiul avea nevoie de mai mulți soldați. Ca să nu uite de legământul lor și de dragostea lui Dumnezeu, Valentin le dădea inimi tăiate din pergament.

Alte povestiri ni-l înfățișează pe Valentin (al cărui nume derivă din latinescul valens: „puternic, vrednic, sănătos”) drept un preot în Roma sau un episcop în Umbria, în centrul Italiei, care a fost arestat la domiciliu de către un judecător numit Asterius. Drept răspuns la eforturile lui Valentin de a-l convinge că Isus era fiul lui Dumnezeu, judecătorul a adus-o pe fata lui adoptată, care era nevăzătoare și surdă, în fața prizonierului, provocându-l să demonstreze existența lui Dumnezeu vindecând-o. Valentin s-a rugat pentru fată, și-a pus mâna pe ochii ei și a fost vindecată.

Apoi, Valentin i-a spus judecătorului, care era foarte impresionat de ce văzuse, să renunțe la toți idolii, să postească timp de trei zile și să fie botezat. Judecătorul a ascultat, a elberat toți prizonierii creștini închiși de el, și a fost botezat împreună cu alți 44 de membri ai casei lui.

„De la al tău Valentin”

Continuând cu evanghelizările, Valentin a fost arestat iar și a fost adus în fața lui Claudius al II-lea, împăratul Romei, care la început și-a admirat prizonierul. Dar, când Valentin a încercat să-l convingă să devină creștin, împăratul i-a poruncit să renunțe la credința lui, spunându-i că altfel urma să fie bătut cu măciuci și decapitat. Valentin a refuzat, astfel că a fost executat în 14 februarie, anul 269. Dar nu înainte de a-i scrie un bilet fetei lui Asterius, pe care l-a semnat „De la al tău Valentin”, care stă la baza mesajelor romantice din societatea americană contemporană.

Cu ocazia celebrării logodnei dintre regele Richard al II-lea al Angliei și Anne din Boemia (ambii aveau 14 ani pe atunci), Geoffrey Chaucer, scriitorul englez, care a trăit în secolul al XIV-lea, faimos pentru Canterburry Tales, a scris o poezie în care lega data logodnei cu Ziua sfântului Valentin:

„For this was on seynt Volantynys day Whan euery bryd comyth there to chese his make”. (Lucrul se petrecea de Ziua sfântului Valentin, când fiecare pasăre merge să-și caute perechea”.

Mijlocul lunii februarie era văzut drept începutul sezonului natural de împerechere care, de pe vremea lui Chaucher, a rămas legat de romantismul lui Valentin.

Săptămâna căsătoriei

Această săptămână, care se termină cu Ziua Îndrăgostiților, e desemnată într-un număr tot mai mare de țări drept Săptămâna căsătoriei, un timp în care acordăm mai multă atenției relației conjugale.

Prietenul meu, Richard Kane, fondatorul Săptămânii căsătoriei, are obiceiul de a spune: „Dacă ești norocos să fii căsătorit, ar trebui să ai grijă de această relație”. Bărbații recunosc importanța menținerii mașinii lor, scrie el, reparând-o și ducând-o la verificări în mod regulat. De ce ar fi mai importantă mașină decât menținerea căsătoriei?

Cu câțiva ani în urmă, Richard stătea la coada unui magazin dedicat amenajărilor interioare, și privea cuplurile care își cumpărau lucruri scumpe, cu scopul de a-și îmbunătăți funcționalitatea casei. „Cât cheltuie aceste cupluri pentru îmbunătățirea căsniciilor?” se întreba el.

Acest gând i-a făcut pe Richard și soția lui, Maria, să lanseze ideea Săptămânii căsătoriei, un timp în care mesajul central e: „Trezește-te la realitate” Căsătoria e o idee grozavă” și, pentru cei căsătoriți, e un timp în care își amintesc de ce s-au îndrăgostit inițial. El e convins, căsnicia e o instituție magnifică, care ar trebui sărbătorită de întreaga societate. Din moment ce o căsnicie sănătoasă cere îndemânare, Richard spune că toți ar trebui să deprindem abilități noi, făcând din căsnicii bune unele foarte bune. La o căsnicie grozavă se poate ajunge în urma învățării, insistă el, la fel cum o persoană învață să citească o carte sau să conducă o mașină.

Căsniciile sănătoase creează stabilitate și siguranță pentru cupluri (aducând totodată multă distracție și râs din plin). Căsătoria le aduce cuplurilor o stabilitate greu de ignorat. Din puncte de vedere spiritual, fizic, financiar și statistic, căsătoria creează cel mai propice mediu în care se poate dezvolta o relație sănătoasă. Cu alte cuvinte, e cea mai bună alegere pe care o poate face un cuplu, spune el.

În cadrul Săptămânii căsătoriei, mii de evenimente au loc de-a lungul Europei în localuri, restaurante, primării și biserici, celebrând căsătoria și educând cuplurile cum să aibă o relație mai bună.

Între timp, ce ar fi să vă faceți vreme săptămâna aceasta:

 1. să vă spuneți unul altuia cuvinte de apreciere;
 2. să vă amintiți de ce v-a făcut să vă îndrăgostiți
 3. să vă întrebați de ce anume relația voastră e una specială.

Preluat și tradus cu permisiune de la Weekly Word.

1592 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.