Versetul preferat al diavolului și de ce viața înseamnă relații | Marjorie Cole
Totul se reduce la relații. Totul se reduce la conexiuni. Viața înseamnă relații.
Ultima carte pe care am scris-o este Relațiile în termenii lui Dumnezeu. Am scris-o în urmă cu mai mulți ani ca manual și am știut că va trebui să revin asupra ei și să o transform în carte. Totul se reduce la relații. Totul se reduce la conexiuni. Viața înseamnă relații.
Viața este o relație cu Dumnezeu, cu cei din jur, cu noi înșine, cu oamenii dificili, cu păcatul. Este vorba de relații, conexiuni, care sunt ca niște cărări. Citim despre cărări în Evrei 12, unde scrie: „... croiți cărări drepte cu picioarele voastre, pentru ca cel ce șchiopătează să nu se abată din cale...”
Când mergi pe o cărare, o relație, care e distrusă, care e plină de obstacole, de promisiuni încălcate, de dureri, răni și cioburi de sticlă… Cărarea aceasta duce de la tine la altă persoană, la altă casă, iar dacă atunci când vrei să mergi pe ea, întâlnești dificultăți, mărăcini, copaci căzuți, după o vreme vei vrea să renunți deoarece e prea dificilă. Dacă totuși vei încerca să mergi, îți vei lovi genunchii.
Scrie: „... pentru ca cel ce șchiopătează să nu se abată din cale…” Pe calea aceasta poți să te împiedici, poți să cazi.
Dumnezeu vrea ca relațiile noastre, cărările noastre, să fie curățate cu dragoste, cu legea dragostei. Dumnezeu vrea ca relațiile noastre să fie construite pe încrederea în El și pe dragostea față de ceilalți.
Multe dintre relațiile de astăzi sunt distruse. Satana a înrobit multe generații. Suntem acoperiți de o avalanșă de gunoaie, durere și suferință pe linie genealogică.
Puteți vedea în viața voastră tipare care arată exact la fel ca ceea ce li s-a întâmplat părinților și părinților lor: respingere, răzvrătire, divorț, violență, abuz, violență domestică, abuz sexual, dependențe, neputințe, dureri de spate, accidente de mașină.
Toate aceste lucruri vin pe linie genealogică. După cum am spus, blestemul neîntemeiat nu izbutește.
Atunci când creăm relații, trebuie să ne întoarcem la ceea ce spune Dumnezeu: iertare și iubire.
E nevoie de curaj pentru a ierta deoarece diavolul ne spune că dacă iertăm, nu se va face dreptate, că trebuie să fim mânioși, să rămânem în amărăciune, până Îl vom vedea pe Dumnezeu față în față și Îi vom spune despre toate lucrurile rele care ni s-au făcut.
Însă ne irosim întreaga viață purtând poverile amărăciunii sau ale jignirilor.
Isus a spus: „Ferice de acela pentru care Eu nu voi fi un prilej de poticnire.” Multe persoane însă poartă ofense în relațiile lor.
„Sunt supărat pe tine.” „Nu voi vorbi cu tine.” „M-ai rănit.” „Nu pot avea încredere în tine.” „Cum să mai am încredere în tine?”
Așteptăm ca oamenii să ne ofere garanții că nu vor mai face niciodată anumite lucruri, însă noi nu putem să garantăm nici măcar pentru noi înșine că nu vom mai face un anumit lucru. Acesta este diavolul care încearcă să răsucească și să distrugă relațiile.
Dumnezeu vrea să ne încredem în El în relațiile noastre în ce privește dreptatea și pacea, deoarece altfel vom ajunge să judecăm.
Versetul pe care vi-l voi spune acum este versetul preferat al diavolului. Este din Matei 7:1 și spune: „Nu judecați, ca să nu fiți judecați. Căci cu ce judecată judecați, veți fi judecați...”
Diavolul spune: „Dacă ei își judecă frații, surorile, mama, tata, voi putea aduce și eu aceleași lucruri asupra lor.” Lucrul acesta este tehnic „egal”, deoarece legea Satanei privind dreptatea este: Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte.
Așadar, dacă cineva îți scoate un ochi, ai dreptul să îi scoți și tu un ochi. Așa este drept.
Satana încearcă să facă totul echitabil. Înseamnă asta respectarea legii dragostei? Dacă îți scot ochiul pentru a fi echitabil, urmez legea dragostei? Cum pot să îți scot ochiul dacă urmez legea dragostei? Nu pot să fac asta. Legea reciprocității, ochi pentru ochi și dinte pentru dinte, nu este definiția lui Dumnezeu privind dreptatea și legea. Aceasta este definiția Satanei. El a pus asta peste noi ca să încercăm să facem dreptate, să fim chit, să ne simțim jigniți și să începem lupte și conflicte.
Dumnezeu ne spune că El este Judecătorul și că trebuie să Îi lăsăm Lui judecata, să îi eliberăm pe oameni de judecată.
Și Isus a făcut asta. Isus Însuși, când a umblat ca om pe pământ, ca Fiu de Dumnezeu și Fiu de om, a fost apăsat de vrăjmaș, fariseii au încercat să Îl prindă prin propriile Sale cuvinte.
A fost biciuit, a fost crucificat, a fost scuipat, a fost respins, a fost vorbit de rău. Oamenii au respins sfatul Împărăției lui Dumnezeu, I-au respins cuvintele, au încercat să Îl prindă cu vorba. Cred că în toate relațiile pe care le-a avut a fost ispitit să Se mânie, să Se supere, să ia lucrurile personal, să Se simtă jignit, dar nu a făcut aceste lucruri. Isus nu S-a lăsat niciodată jignit. El S-a mâniat și S-a supărat cu o indignare sfântă pe farisei din cauza împietririi inimii lor. Ei legau sarcini grele și greu de purtat pe umerii oamenilor, dar ei nu le purtau. Isus a atras atenția asupra minciunilor, dar El nu a luat niciodată lucrurile în mod personal.
De ce nu S-a supărat? De ce nu a luat lucrurile personal? De ce nu S-a simțit jignit? De ce nu S-a simțit o victimă?
Nu spunem niciodată despre Isus că a fost o victimă a abuzului, nu-i așa ? Nu ne gândim niciodată așa la El. De ce ? Deoarece Isus nu S-a considerat niciodată o victimă a abuzului, deși a fost abuzat, însă Isus știa cine este. El Își cunoștea identitatea. Știa de unde era, iar atunci când știi de unde ești, când știi că ești creat de Dumnezeu după chipul Său...
Știa de unde era și știa cine era și asta pentru că știa de unde era. Dacă știi de unde ești, știi cine ești. Dacă știi cine ești, știi ce drepturi ai, îți cunoști autoritatea.
În timp ce Isus murea pe cruce, oamenii Îl batjocoreau, deși El murea pentru păcatele lor, pentru a-i elibera, pentru a-i scăpa de judecata morții și a iadului.
În timp ce murea, ei Îl batjocoreau și Îi spuneau: „Dacă ești Fiul lui Dumnezeu, dă-Te jos de pe cruce. Fă un miracol Fă-ne să credem!” Ce a făcut Isus? A rămas pe cruce. De ce? Pentru că i-a iubit.
El chiar a spus: „Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac.” În timp ce murea, Isus a dus toate acele infracțiuni înaintea Tatălui ca Tatăl să judece, să Îl judece pe El și comportamentul Lui neprihănit și ceea ce a făcea diavolul prin acei oameni. Ei nu știau ce fac. Nu știau că erau provocați de vrăjmașul, că el îi provoca să respingă adevărul.
El a spus: „Tată, eliberează-i ! Tată, Tu ești Judecătorul ! Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac !”
Uneori trebuie să iertăm oamenii. Ultima putere pe care ne-a lăsat-o după ce a înviat din morți și înainte să Se înalțe la cer... El a mers la ucenici și le-a spus: „... vă dau pacea Mea. Nu v-o dau cum o dă lumea.” „Celor ce le veți ierta păcatele vor fi iertate și celor ce le veți ține vor fi ținute.” Cu alte cuvinte, celor care le iertați păcatele în adunarea lui Dumnezeu, le vor fi iertate, dar dacă refuzați să iertați greșelile cuiva, acea persoană va rămâne în judecată. Noi avem puterea de a-i ține pe oameni în judecată dacă nu le iertăm greșelile. Dacă îi ținem pe oameni în judecată deoarece nu dorim să îi iertăm, noi convenim cu judecata diavolului asupra lor, sperăm că diavolul îi distruge.
Când îi iertăm, îi predăm lui Dumnezeu și Îi spunem: „Doamne, Tu ești Judecătorul. Eu nu sunt judecătorul. Eu îi iert. Îi iert pentru că ei nici măcar nu știu ce își fac lor înșiși. Ei nu știu ce mi-au făcut. Ei nu înțeleg. Tată, iartă-i căci nu știu ce fac !”
Isus a spus: „Oricui veți ierta păcatele...” El nu a spus: „Doar celor în viață...” Nu a spus că puteți ierta doar păcatele celor care vin să vă ceară iertare. Ei nici măcar nu trebuie să spună că le pare rău.Eu nu trebuie să aștept să vină cineva la mine să îmi spună că îi pare rău ca să iert.
S-ar putea ca cei care mi-au greșit să nu mai fie în viață. Înseamnă că voi sta agățată de judecată până voi muri, deoarece trebuie să aștept să vină să își ceară iertare?
Multe dintre păcatele și problemele cu care ne confruntăm sunt din cauza păcatelor făcute împotriva noastră de persoane care nu mai sunt în viață.
Noi suferim din cauza păcatelor comise împotriva noastră de alții. Persoanele abuzate sexual se simt distruse, neiubite, nevrednice, necurate, din cauza păcatelor comise împotriva lor. Dar dacă persoana care a comis acel păcat este moartă, ce faci? Trăiești în devastare, sau există speranță pentru o viață nouă?
Există speranță! Pot spune: „Doamne, aleg să iert. Aleg cu voia mea și cu inima mea să îi iert pe cei care au păcătuit împotriva mea. Îi eliberez de judecata mea și Îți predau Ție judecata. Primesc adevărul Tău, libertatea Ta, iertarea Ta.”
Adesea, Satana ne face să ne judecăm singuri prin: auto-judecată, auto-condamnare, vinovăție, rușine, ură față de sine. Aceștia sunt demoni. Ura față de sine este un demon. Amărăciunea este un demon. Ura față de sine este un demon. „Mă urăsc. Sunt dezgustător. Sunt rău.”
Cine se află în spatele acestor cuvinte? E Duhul Sfânt cel care îți vorbește? Sau e duhul minciunii care încearcă să te facă să crezi că ești rău, că nu ai valoare, că meriți să fii distrus? Vrăjmașul face asta.
Trebuie să mergem la Domnul și să Îi spunem: „Tată, aleg să mă iert pe mine însumi. Te rog să mă ierți că m-am judecat singur, că am ascultat vocea mincinosului care mi-a spus să mă judec ! Te rog să mă ierți ! Mă pocăiesc. Mărturisesc faptul că am ascultat vocea mincinosului. Aleg să mă iert pe mine însumi. Nu sunt nici măcar judecătorul meu.”
Pavel spune în 1 Corinteni 4:1-5: „Ba încă nici eu însumi nu mă mai judec pe mine. Căci n-am nimic împotriva mea […] De aceea să nu judecați nimic înainte de vreme, până va veni Domnul, care va scoate la lumină lucrurile ascunse în întuneric...” Pavel a spus că nu se va judeca nici pe sine. „M-am descurcat foarte bine. Am greșit !” El a spus: „Îl voi lăsa pe Dumnezeu să fie Judecătorul meu. Voi ști că sunt iubit. Voi umbla în Duhul Sfânt și dacă va trebui să fiu corectat, Duhul Sfânt va fi aproape pentru a mă corecta și a mă conduce în tot adevărul.”
Noi nu trebuie să judecăm, ci trebuie să iertăm. Iertarea este foarte puternică deoarece, după cum spuneam, dacă alegem să nu iertăm, Satana va atrage aceeași judecată asupra noastră. Dacă păstrăm amărăciune față de ceilalți, îi va determina pe oameni să fie înverșunați împotriva noastră.
Dacă au furat și noi îi judecăm, el va încerca să fure de la noi pacea, bucuria, neprihănirea și revelația lui Isus Hristos.
Iată care sunt puterile ! Isus ne-a spus că ne-a dat putere peste toate puterile vrăjmașului, că ne-a dat putere să legăm și să dezlegăm, că ne-a dat putere să iertăm, să ne iubim vrăjmașii, să facem voia Sa, să predicăm Evanghelia, să vindecăm bolnavi, să curățăm leproși, să înviem morți, să scoatem demoni.
Dacă nu vom urma adevărata Evanghelie, nu vom avea roada corectă.
Bisericile din zilele de astăzi din lumea întreagă au fost contaminate de duhuri de minciună: duhul izabelic, duhul religios, vrăjitoriei, judecății, bârfei, ajungând ineficiente, roada lor nefiind predicarea Evangheliei, vindecarea bolnavilor, curățarea leproșilor, învierea morților, scoaterea demonilor, neprihănirea, pacea și bucuria.
De aceea a spus Isus: „După roadele lor îi veți cunoaște.”
Dacă nu există roadă, vei ști că ceea ce fac nu este după voia lui Dumnezeu. „După roadele lor îi veți cunoaște.”
Când biserica umblă în adevărul Duhului Sfânt al lui Dumnezeu, va fi așa cum spunea Dumnezeu: vor predica Evanghelia, se vor iubi unii pe alții. Vor predica adevărata Evanghelie. Nu vor fi împinși să facă asta, ci vor vrea să predice Evanghelia. Nu Îl vor sluji pe Domnul din datorie, fiind împinși, ci Îl vor iubi din devotament, nu se vor simți obligați să citească Biblia, ci vor vrea să o citească, vor umbla în relație cu Dumnezeu și va fi ușor.
Nu e greu să fii mlădiță în vie. Viața lui Dumnezeu va curge prin voi și veți aduce roadă bună. Dacă roada din viața voastră este acră sau amară, sau lipsește, întrebați-L pe Dumnezeu ce minciună credeți, ce minciună v-a făcut Satana să credeți, pe cine trebuie să iertați, care este problema. Așa începem să cunoaștem adevărul: prin roadă. Trebuie să începem să examinăm roada din viața noastră, din familia noastră, din biserica noastră. Dacă roada nu este bună, trebuie să ne întrebăm ce minciună credem, ce minciună predicăm. „După roadele lor îi veți cunoaște.”
Extras dintr-un interviu cu Marjorie Cole, consilier creștin și fondatoarea „Life Recovery”. Anul trecut, Marojorie a ținut un seminar despre relații, organizat anul trecut, în Timișoara. Poate fi urmărit integral aici: https://alfaomega.tv/crestinulsisocietatea/relatii/13482-restaurarea-relatiilor-seminar-intreg-gratuit-jarrol-si-marjorie-cole
Coperta Relatiile in termenii webRelațiile sunt expresia vieții în sine. Află cum le poți dezvolta comandând cartea „Relațiile în termenii lui Dumnezeu”, de Marjorie Cole: https://alfaomega.tv/librarie/slujind-trupul-lui-hristos/rela%C8%9Biile-%C3%AEn-termenii-lui-dumnezeu-marjorie-cole-produs
Vrei să fii liber și să ai o viață din belșug? E posibil, dar trebuie să știi cum: https://alfaomega.tv/librarie/consiliere-vindecare-eliberare/eliberand-captivii-produs
Extras dintr-un interviu cu Marjorie Cole, consilier creștin și fondatoarea „Life Recovery”. Anul trecut, Marojorie a ținut un seminar despre relații, organizat anul trecut, în Timișoara. Poate fi urmărit integral aici: https://alfaomega.tv/crestinulsisocietatea/relatii/13482-restaurarea-relatiilor-seminar-intreg-gratuit-jarrol-si-marjorie-cole
Coperta Relatiile in termenii webRelațiile sunt expresia vieții în sine. Află cum le poți dezvolta comandând cartea „Relațiile în termenii lui Dumnezeu”, de Marjorie Cole: https://alfaomega.tv/librarie/slujind-trupul-lui-hristos/rela%C8%9Biile-%C3%AEn-termenii-lui-dumnezeu-marjorie-cole-produs
Vrei să fii liber și să ai o viață din belșug? E posibil, dar trebuie să știi cum: https://alfaomega.tv/librarie/consiliere-vindecare-eliberare/eliberand-captivii-produs