
Protejati-va familia - sfaturi practice
Traducere şi adaptare de Bogdan Mateciuc
Războiul împotriva familiei va afecta şi familia voastră, dacă nu luaţi nişte măsuri ferme împotriva lui. Materialul de mai jos cuprinde câteva sfaturi practice.
Întâi de toate, forţele care conduc actualul sistem social-politic la nivel global nu urmăresc în mod necesar binele familiei. În multe locuri, familia se află sub atac şi este subminată pe multiple căi, numite oficial alternative. În contextul unui adevărat război împotriva familiei, pentru a ne proteja familiile, trebuie să contracarăm aceste influenţe negative...
În căsnicia voastră
Planificaţi-vă să petreceţi timp împreună. Învăţaţi-vă să vă bucuraţi împreună de aceleaşi pasiuni sau activităţi recreaţionale. Citiţi împreună, vizionaţi împreună un film, ascultaţi împreună muzică, mergeţi împreună în parc, faceţi sport împreuna. Împărtăşirea unor activităţi vă va consolida prietenia pe viaţă.
Amintiţi-vă de sentimentele care v-au apropiat odată. Curtaţi-vă unul pe altul! Duceţi-i pe copii la bunici şi ieşiţi în oraş. Dacă puteţi, faceţi şi ieşiri scurte în afara oraşului - o dată la câteva luni.
Dumnezeu a conceput relaţiile sexuale pentru întări prietenia şi afecţiunea dintre soţi. Deşi în cazul unora expresia "totul se rezolvă în pat" chiar funcţionează, sexul trebuie să fie o continuare firească a unei relaţii de prietenie şi dragoste între soţi - o formă aparte de a da, opusă unei atitudini egoiste de a căuta satisfacţia şi mulţumirea proprie.
Înţelegeţi că voi doi alcătuiţi o echipă care trebuie să lucreze împreună în armonie - fizic, emoţional şi spiritual. Împărtăşiţi-vă unul altuia gândurile, atitudinile, emoţiile şi lucrurile materiale. Un soţ şi o soţie se ridică împreună şi cad împreună.
Ca la orice echipă, trebuie să existe o anumită organizare. Dumnezeu l-a lăsat pe bărbat să conducă treburile familiei. Atunci când e vorba de decizii importante, consultă-te cu soţia ta. Discutaţi toate implicaţiile oricărei decizii. Dacă nu ajungeţi la o înţelegere, ca bărbat ia acea decizie care crezi că corespunde cel mai bine interesului comun.
Soţia, partenera soţului, trebuie să fie un ajutor pentru el (Facerea 2:18). În Sfânta Scriptură, în cartea Pildelor lui Solomon, la capitolul 31 sunt menţionate câteva trăsături şi abilităţi care o ajută pe o femeie să fie un sprijin bun pentru soţul şi familia ei. Dacă soţul tău nu ţine cont de sfatul tău, rămâi alături de el în decizia lui şi adu-ţi contribuţia ca totul să iasă bine. Respectă-ţi soţul şi încurajează spiritul de echipă.
Comunicarea este vitală într-o căsnicie. De fapt, principalul motiv invocat de cei ce divorţează este lipsa de comunicare. Comunicaţi într-o manieră pozitivă, pe subiecte de calitate. Exprimaţi-vă ideile, aprecierile şi emoţiile. Fiţi deschişi şi sinceri, dar şi amabili. Atenţie la tonul vocii - tonul face muzica - şi la expresia feţei atunci când vorbiţi unul cu altul.
Comunicarea este un proces dual. Ascultaţi cu răbdare şi cu un interes neprefăcut ce are de spus celălalt. Nu fiţi nerăbdători şi nu întrerupeţi des. Fiţi atenţi nu numai la cuvinte, ci şi la sentimentele şi la înţelesul din spatele cuvintelor.
Rezolvaţi conflictele. Doi oameni nu pot porni la drum dacă nu e pace între ei. Acolo unde există furie, separare şi frustrări, acolo spiritul de echipă are de suferit.
Comunicarea este foarte importantă în rezolvarea conflictelor. Timpul sau străinii nu rezolvă nimic în locul tău. Dacă ai o nemulţumire, nu o trece sub tăcere. Comunic-o în mod constructiv, în spiritul găsirii unui răspuns sau a unei soluţii. Aducerea la cunoştinţă a unei probleme nu trebuie să devină aruncare cu pietre în celălalt. Aşa ceva nu va ajuta la rezolvare. Dacă soţul sau soţia îţi semnalează o problemă, nu înseamnă că are chef de ceartă. Discutaţi împreună sesizarea şi găsiţi o soluţie într-un mod deschis şi constructiv. Amânarea comunicării duce frecvent la agravarea problemei, iar mâine poate fi mai greu s-o rezolvi decât astăzi. Nu lăsaţi soarele să apună peste neînţelegerea voastră.
Nu vă dărâmaţi unul pe altul. Evitaţi criticile frecvente. Iertaţi şi uitaţi micile greşeli. Dacă trebuie să-i atragi atenţia soţului sau soţiei asupra unei greşeli, fă-o cu amabilitate şi răbdare. Discutaţi şi lămuriţi problema. Apoi, nu o mai aduceţi în discuţie.
Cu toţii avem nevoie de apreciere. Învăţaţi deci să exprimaţi şi să primiţi apreciere. Gândeşte-te la ce face celălalt pentru tine şi familie - chiar şi lucrurile mărunte pe care ai tendinţă să le iei de-a gata. Mulţumeşte. Nu te concentra pe aspectele negative, trecându-le cu vederea pe cele pozitive.
Discutaţi într-o manieră pozitivă unul despre altul, atât acasă, cât şi în afară.
Îngrijiţi-vă şi aveţi grijă de sănătate. O bună îngrijire, igienă şi sănătate sunt lucruri foarte importante într-o căsnicie. Ele reflectă respectul tău pentru celălalt.