• Secțiunea „CREȘTINUL ȘI RELAȚIILE”

  CREȘTINUL ȘI RELAȚIILE - Dumnezeu a fost primul care a afirmat că „nu e bine ca omul să fie singur”. Am fost creați pentru a fi parte dintr-o comunitate - familia, prieteni și cunoscuți. Comuniunea cu alții e un fenomen complex și aduce momente extraordinare, dar și răni profunde. În această secțiune, abordăm diverse aspecte ale relațiilor inter-umane, soț-soție, părinte-copil, între prieteni sau cunoscuți, încurajându-ne să arătăm practic dragostea față de cei din jur, dragoste primită în comuniunea cu Dumnezeu prin nașterea din nou.


  casatorie familie generic250x250Cursul Căsătoria și Familia

  Cursul Casatoria si Familia, dezvoltat de Lucian Oniga, se adreseaza in special tinerilor ce urmeaza sa se casatoreasca. Prima parte a cursului dezbate celibatul, asteptarile oamenilor cu privire la casatorie, principii pentru alegerea unui partener de viata si pregatirile pentru casatorie. A doua jumatate se aplica oricarei familii casatorite, de orice varsta. Sunt discutate rolul sotului si sotiei in familie, asteptarile reciproce, importanta comunicarii, precum si metode de rezolvare a conflictului. Este discutata de asemenea sexualitatea in cuplu. La final sunt trasate cateva principii pentru o familie sanatoasa, si cum sa imbini armonios lucrul cu familia.

  INTRA IN CURS, online     DESCARCA cursul video+PDF     COMANDA carte+DVD

Căsătoria și familia - 13. Familia slujitorului

Scris în . Publicat în Creștinul și RELAȚIILE.

Pentru un slujitor familia trebuie să fie prima lui prioritate!

A. Probleme ce pot amenința familia slujitorului

Un sondaj realizat în 1992 în SUA a scos în evidenţă faptul că un lucrător se confruntă cu multe dificultăţi care îi pun în pericol familia, între care:

Index Curs

 1. insuficient timp petrecut împreună – 81%;
 2. folosirea banilor – 71%;
 3. nivelul venitului – 70 %;
 4. dificultăţi de comunicare – 64 %;
 5. aşteptările congregaţiei – 63 %;
 6. diferenţe în ce priveşte petrecerea timpului liber (leisure) – 57 %;
 7. probleme în creşterea copiilor – 53 %;
 8. probleme sexuale – 46 %;
 9. mânia slujitorului pe soţie – 41 %;
 10. diferenţe în ce priveşte lucrarea – 35 %;
 11. diferenţe în ce priveşte cariera/lucrarea soţiei – 25 %.

B. Alte presiuni asupra slujitorului:

1. se angajează într-un domeniu omeneşte imposibil – doreşte să eradicheze păcatul din vieţile oamenilor;
2. el joacă un rol fără finalitate – rezolvă o problemă ca să dea de multe altele;
3. el slujeşte într-o societate tot mai suspicioasă faţă de slujitorii bisericii;
4. el este mobilizat 168 de ore pe săptămână;
5. oamenii aşteaptă ca el să exceleze în toate: teologie, viziune, comunicare, administraţie, mângâiere, conducere, contabilitate, diplomaţie, consiliere, împăciuire, etc;
6. echipa slujitorului este formată din voluntari, nu de oameni plătiţi;
7. familia lui pare că trăieşte într-un acvariu spre care toţi oamenii privesc;
8. deseori, el este slab plătit (sau deloc), sub-apreciat, supra-împovărat şi neîmprospătat;
9. ca persoană publică, el primeşte criticile cele mai dure atât din partea comunităţii (în general), cât şi din partea congregaţiei.

Toate aceste presiuni pot distruge cu uşurinţă familia sau lucrarea unui slujitor. De aceea, focalizarea pe familie este cerinţa şi condiţia pentru slujire a oricărui lucrător!

Dar trebuie ca episcopul să fie fără prihană, bărbatul unei singure neveste, cumpătat, înţelept, vrednic de cinste, primitor de oaspeţi, în stare să înveţe pe alţii. Să-şi chivernisească bine casa, şi să-şi ţină copiii în supunere cu toată cuviinţa. Căci dacă cineva nu ştie să-şi cârmuiască bine casa lui, cum va îngriji de Biserica lui Dumnezeu? (1 Tim. 3:2, 4-5)

(să aşezi prezbiteri) Dacă este cineva fără prihană, bărbat al unei singure neveste, având copii credincioşi, care să nu fie învinuiţi de destrăbălare sau neascultare. (Tit 1:6)

C. Viziunea Bibliei

 Trei trăsături ale lucrătorului legate de familie:

 1. Să fie soţul unei singure soţii – total dedicat prezentei sale soţii, cumpătat şi fără afecţiune pentru alte femei (1 Tim. 3:2, Tit 1:6). El trebuie să demonstreze iubirea lui Cristos pentru Biserică prin iubirea focalizată şi necompromisă pentru soţia lui!
 2. Să îşi conducă bine casa (1 Tim. 3:4). El nu trebuie să delege sau să pună pe plan secund datoria de a da o direcţie spirituală clară familiei sale. Nu este suficient să conducă, ci să conducă cu excelenţă!
 3. Să-şi ţină copiii în supunere. Copiii slujitorului trebuie să vadă în el un exemplu de urmat (1 Tim. 3:4; Tit 1:6). Aceasta nu înseamnă că odraslele slujitorului vor fi perfecte, dar se cere ca ei să se comporte într-un mod în care să nu aducă ruşine bisericii şi să nu fie pietre de poticnire în slujirea tatălui lor.

Aceste standarde biblice sunt valabile pentru casa oricărui creştin – cu atât mai mult pentru casa unui slujitor care trebuie să fie un exemplu al maturităţii creştine si o încurajare pentru alte familii din turmă.

O familie slabă înseamnă o lucrare slabă! Indiferent de circumstanţele vieţii, slujitorul trebuie să conducă, în primul rând, familia sa!

 1. Trăsăturile slujitoarei / soţiei slujitorului
  1. Să ia în serios lucrarea creştină.
  2. Să-şi sprijinească soţul fără rezerve, altfel presiunile lucrării se vor simti mai tare în familie.
  3. (diaconiţele) Să dovedească maturitate crestină şi să-şi câştige respectul precum diaconii (vezi 1 Tim. 3:8, 9, 12). Cuvântul „de asemenea” din vrs. 8 si 11 sunt identice (semnas).
  4. Să fie neclevetitoare (diabolous) – să nu fie ca diavolul în conversaţiile ei bârfind sau răspândind rumori.
  5. Să fie cumpătate, moderate, echilibrate, cu capul limpede (în opozitie cu starea de ebrietate sau dorinţa de câştig mârşav – 3:8).
  6. Să fie credincioase în toate lucrurile (relaţia cu soţul şi copiii, casă, lucrare).

Şi pentru soţia slujitorului familia trebuie să fie prima ei prioritate!

 1. Casa slujitorului trebuie să fie un loc în care el se poate:
  1. Retrage – scapă de diverse presiuni.
  2. Relaxa – se bucură de un mediu diferit.
  3. Reîncarcă – obţine energie proaspătă.
  4. Relaţiona – se bucură de soţia şi copiii lui, relaţionează cu vecinii şi prietenii.
  5. Reabilita – îşi vindecă rănile.
  6. Reflecta – găseşte momente de linişte pentru contemplare, studiu / scris.
  7. Reinvesti – în copiii şi nepoţii lui.

Pentru a se bucura de o asemenea casă, slujitorii trebuie să manifeste din belşug roada Duhului (Gal. 5:22-23) şi dragostea lui Cristos (1 Cor. 13:4-8).

Familia este şi trebuie să rămână prima lucrare a oricărui slujitor!

Index Curs

Material extras din cursul „Căsătoria și familia”, scris de Lucian Oniga, și se adresează în special tinerilor ce urmează să se căsătorească. Comandă acum pachetul carte + DVD de aici.

67214 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.