
Relații sexuale în afara căsătoriei
Acest articol discută subiectul sensibil al relațiilor sexuale în afara căsătoriei, fie că e vorba despre sexul înainte de căsătorie, fie de adulter, pornografie sau abuz sexual. El explică consecințele spirituale ale acestor păcate, și propune o soluție pentru restaurare și pocăință. Contribuții ale pastorilor Lucian Chiș și Aurelian Barbu.
Lucian Chiș, pastor, Biserica Aletheia, Timișoara
Dumnezeu a gândit bărbatul și femeia să vină împreună într-un legământ al căsniciei, și în acest legământ, El a avut în vedere și intimitatea sexuală. Dacă Dumnezeu a stabilit această ordine, atunci orice este în afara acesteia este împotriva lui Dumnezeu și creează probleme mari pentru cei care nu se raportează bine la planul lui Dumnezeu. De aceea e important să abordăm acest subiect al relațiilor sexuale inainte de căsătorie sau în afara căsătoriei.
Trăim o vreme în care și în România, libertatea pe care ne-o asumăm îi face pe oameni să gândească așa: “Sunt liber să fac ce vreau, și am dreptul asupra vieții mele în toate domeniile, inclusiv cel sexual. Eu aleg să rămân fidel soției mele, dacă sunt căsătorit, sau să rămân curat dacă sunt necăsătorit”. E această libertate pe care omul de azi și-o ia, neștiind poate ce responsabilități sau consecințe vin cu această libertate pe care și-o asumă.
Rata mare a acestor tipuri de relații în afara căsătoriei, fie că vorbim de relații sexuale înainte de căsătorie, fie că vorbim de adulter, a devenit alarmantă. România nu face excepție de la ceea ce se întâmplă în Europa. În comparație cu anumite țări, procentul e încă mai mic. Dar ultimele statistici pe care le-am citit spuneau că până la vârsta de 40 de ani, bărbații, în procent de 50-65%, au relații sexuale în afara cadrului legitim de căsătorie, iar femeile în procent de 45-55%. Dacă ne gândim și la ce înseamnă acest procent, e important să vorbim despre subiectul acesta.
Aș mai adăuga un lucru. Biserica nu este scutită. Poate avem impresia că în Biserică lucrurile stau foarte diferit. Sigur, stau mai bine, mulțumim lui Dumnezeu pentru asta. Dar nu este scutită. Pentru că în Biserică se strecoară oameni care nu-L iubesc pe Dumnezeu din toată inima, care nu trăiesc din toată inima pentru Dumnezeu. Și asta îi face să se întoarcă spre ei, să se uite spre ei, în mod egoist, și își urmează propriile pofte. E important pentru Biserică să abordăm acest subiect, să-i conștientizăm pe cât mai mulți de ce înseamnă pericolul acesta, cum putem preveni relațiile în afara căsătoriei, care sunt consecințele dacă se ajunge acolo, și care este șansa pe care Dumnezeu o acordă din nou și din nou.
Nu judecăm pe cei care au intrat în relații sexuale în afara căsătoriei, pentru că ei deja au plătit un mare preț pentru ce au făcut. Ci suntem aici să-i informăm, să le vorbim despre îndurarea lui Dumnezeu, de care avem încă parte și despre ce spune Scriptura despre cum pot fi restaurate aceste relații și relația dintre ei și Dumnezeu.
Aurelian Barbu, pastor, Biserica Dunamis, București
În contextul consilierii, unde slujesc o mare parte a timpului în București, cele mai mari probleme sunt în domeniul sexualității și depresiei. Sexualitatea și afecțiunile interioare sufletești, de natură spirituală sau chiar psihică concurează pentru primul loc, uneori existând o interdependență. În urma păcatelor sexuale vine vinovăția, condamnarea, iar oamenii ajung în deznădejde, disperare. Inima lui Dumnezeu nu a fost să judece.
Avem exemplul femeii care a fost acuzată de adulter. Domnul Isus a coborât lângă ea, nu i-a dat dreptate, nu a acceptat păcatul, dar i-a oferit șansa unei restaurări și a scos-o de sub condamnarea legii, spunându-i: „Du-te și să nu mai păcătuiești!” (Ioan 8:11).
Păcatul sexual. Căile prin care un om poate păcătui
Întotdeauna înainte de o comitere fizică, păcatul lucrează în interior. Apostolul Iacov spune că mai întâi vine ispita, fiecare e momit de pofta lui. Apoi, pofta dacă zămislește, dă naștere păcatului și păcatul este moarte. În contextul Scripturii, Domnul Isus ridică standardul cu privire la păcatul sexual. În Matei 5:28, Isus spune: „Dar Eu vă spun că oricine se uită la o femeie ca s-o poftească a şi preacurvit cu ea în inima lui”, iar inima poate însemna imaginație, minte. În Matei 6:22 spune că: „Ochiul este lumina trupului. Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău va fi plin de lumină;” Deci, un punct de intrare al păcatului la nivelul minții, a inimii este pofta ochilor.
În Vechiul Testament este o subliniere foarte sensibilă în Maleahi 2:15-16: „… Luaţi seama dar în mintea voastră şi niciunul să nu fie necredincios nevestei din tinereţea lui!… De aceea, luaţi seama în mintea voastră şi nu fiţi necredincioşi!”
Am înțeles că mai întâi se naște păcatul sexual la nivelul minții, la nivelul dorințelor, și chiar fanteziile sunt cele care preced uneori comiterea actului în sine, iar ele sunt deja păcat. Domnul Isus subliniază acest lucru: păcatul care e deja înfăptuit la nivelul inimii, la nivelul dorințelor, în imaginație, el deja este condamnat, și înaintea lui Dumnezeu, este văzut ca și curvie sau adulter.
Unde e limita dintre a pofti cu ochii și a înfăptui fizic păcatul?
Să stabilim când începe pofta ochilor. Au venit la consiliere tineri cu vinovăție falsă pentru că în mod involuntar au văzut pe stradă o femeie și în ei a fost stârnit impulsul sexual și s-au simțit vinovați. Dacă ar fi să raportăm la Cuvântul lui Dumnezeu, apostolul Iacov stabilește cel mai bine limita și spune așa: „Ci fiecare este ispitit când este atras de pofta lui însuşi şi momit. Apoi pofta, când a zămislit, dă naştere păcatului; şi păcatul, odată făptuit, aduce moartea.”
Prin simplu fapt că vezi o imagine indecentă sau cu o moralitate ușoară, în mod involuntar, nu ai păcătuit. Momentul când îți oprești privirea, apare un punct al deciziei. Când ai văzut un lucru care ar putea să te ademenească spre o ispită, ai opțiunea să continui să privești și să lași simțurile, dorințele și instinctul sexual să se dezvolte, iar apoi primești la nivelul minții sau poți să iei o decizie de sfințire la nivelul minții și efectiv să încetezi să mai privești acel lucru.
Chiar dacă un reflex al firii pământești și al dorințelor au stârnit o plăcere, prin acel act al deciziei de a nu da curs acelei plăceri, previi ispita și nu cazi. Pofta este zămislită atunci când în mod voit continui să privești, lăsând mintea să gândească dincolo de ce vede. Doar când simți pofta și ești momit nu înseamnă că ai păcătuit, ci atunci este punctul când poți să refuzi accesul păcatului.
Punctul deciziei
Dumnezeu ne-a dat liberul arbitru și apostolul Pavel în Galateni 5:16-17 spune: „umblaţi cârmuiţi de Duhul şi nu împliniţi poftele firii pământeşti. Căci firea pământească pofteşte împotriva Duhului, şi Duhul, împotriva firii pământeşti; sunt lucruri potrivnice unele altora, aşa că nu puteţi face tot ce voiţi.” Întotdeauna în om va exista un conflict.
Firea pământească, și aici putem adăuga duhuri de poftă și curvie care pot avea rădăcini în moștenirea generațională, în păcate anterioare sau abuzuri din copilărie, firea pământească împreună cu această încărcătură negativă lucrează împotriva Duhului, iar Duhul Sfânt vorbește conștiinței, vorbește inimii împotriva firii pământești. Dar punctul decisiv este în mintea omului - „nu puteți face tot ce voiți”, nu puteți da curs la tot ceea ce simțiți, tot ceea ce vă vine în minte.
Cred că la nivelul minții, în voința liberă există puterea de a respinge păcatul sau de a da curs păcatului. Întotdeauna, în interior, va lupta firea pământească împotriva voii și legii lui Dumnezeu, dar va fi Duhul Sfânt care ne va pune gândul lui Hristos.
Ce consecințe pot avea relațiile sexuale înainte de căsătorie?
Din perspectiva spirituală, cea mai gravă consecință este că în acest context al intimității nelegitime înaintea lui Dumnezeu, se poate face un transfer demonic. Efectiv, duhuri necurate care să intre în viața partenerului, care să circule în această relație, pentru că mai ales dacă este vorba de o trăire în curvie, nu doar o aventură, pe lângă actul sexual în sine se crează și o legătură sufletească, chiar cu transmitere spirituală. Întotdeauna într-o astfel de relație, cineva domină și celălalt e dominat.
Astfel, există o cale dublă de acces spiritual și oamenii pot fi legați de duhuri necurate, sau chiar pot avea duhuri necurate în viața lor în urma păcatului sexual, și în urma legăturii sufletești nedumnezeiești în acest context al păcatelor sexuale.
În slujirea de consiliere, am observat o diferență de intensitate în stârnirea acestor pofte. Atunci când pofta vine doar din partea firii pământești, are o anumită intensitate și omul o poate controla prin voință. Dar când deja a fost infestat demonic, uneori puterea demonică depășește puterea de împotrivire a voinței omului, și acolo este nevoie de slujire cu rugăciune, în autoritate, de mărturisirea păcatelor. Există o anumită ordine pe care Dumnezeu a lăsat-o în procesul de restaurare, care începe din zona spirituală, și apoi pătrunde în zona sufletească, de vindecare și restaurare emoțională.
Ce se întâmplă cu copiii născuți dintr-o relație dinainte de căsătorie, chiar dacă părinții s-au căsătorit ulterior?
În Deuteronom 23 găsim blestemul nelegitimității. Dumnezeu e categoric cu această problemă, acest lucru fiind în Vechiul Testament, El spune că până la a zecea generație să nu intre în Casa Domnului cineva care a fost născut în afara cadrului căsătoriei (Deut. 23:2).
Există o consecință spirituală. Însă nu aș dori să rămânem doar cu ideea gravității, pentru că astăzi trăim în timpul harului lui Dumnezeu, și există soluții. Există jertfa Domnului Isus și sângele Lui, există autoritatea pe care Dumnezeu a lăsat-o în rugăciune. Pot fi desfăcute aceste legături, ele au fost achitate prin jertfa Domnului Isus.
Abuzul sexual
În contextul abuzului, am avut la consiliere cazuri de abuz, viol, chiar în zona de homosexualitate. Cea mai gravă formă de abuz e violul. Am avut un caz la consiliere, în care o persoană a fost violată de mai multe ori, și traumele au fost majore. Dar inclusiv atingerile sexuale, sau alte cazuri în care chiar dacă nu s-a ajuns la sex, au fost stimulări sexuale. Poate pornesc ca o joacă în adolescență, ca o explorare a unei zone necunoscute. Dar în spatele oricărei acțiuni, diavolul pândește pentru a găsi un teren pe care-l poate valorifica. Cei care pășesc în această zonă, se expun unui risc major mai tarziu, în contextul căsătoriei, în relația cu partenerul.
Poate cea mai importantă cheie în vederea restaurării celor care au fost abuzați este iertarea celor care au făcut acest lucru. Poate de multe ori se roagă pentru eliberare, vindecare și îndepărtarea consecințelor, dar atât timp cât iertarea nu e făcută, aceste lucruri nu se pot întâmpla.
Iertarea e o decizie. Cu siguranță nimeni nu simte că ar vrea să ierte pe cel care a comis abuzul. Dar iertarea e o poruncă a lui Dumnezeu, în două din cele mai importante rugăciuni. În Tatăl nostru, Isus îi învață pe ucenici să se roage, și la final conchide rugăciunea spunând: “Dar, dacă nu iertaţi oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre”. Apoi, în Marcu 11:22-26, unde e rugăciunea credinței, concluzia la final este că, chiar dacă vă rugați cu credință, dar există acest blocaj și barieră a neiertării, e o problemă. E extrem de important ca persoana abuzată, înainte de a primi restaurarea, să acorde iertarea.
Și iertarea se face în câțiva pași. În primul rând, ca alegere a voinței, în care victima hotărăște să ierte pe abuzator. Apoi să-I ofere Domnului bagajul sufletesc, amintirile, trăirile. Și am văzut real cum Dumnezeu a vindecat și a restaurat, pentru că inima și dorința Domnului este să vindece pe cei cu inima rănită și să restaureze pe cei cu duhul zdrobit, vindecare interioară. (Luca 4:18-19)
Rugaciune de pocăință, vindecare interioară și restaurare
Persoanele care au comis păcatul fizic de curvie ar trebui conduși în rezolvarea conflictului spiritual. Au ieșit din cadrul voii lui Dumnezeu, din perimetrul binecuvântării, și sunt sub blestem. O parte a rugăciunii ar fi mărturisirea păcatului și ruperea legăturilor.
Apoi, în urma acestor păcate, pot exista consecințe: vinovăție sau condamnare.
Atunci când păcătuim ieșim din voia lui Dumnezeu și păcatul trebuie mărturisit. Apostolul Ioan spune: „Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne cureţe de orice nelegiuire.” (1 Ioan 1:9) Primul pas este să mărturisim, să recunoaștem păcatul. A mărturisi nu înseamnă a-I spune lui Dumnezeu ce am făcut, El deja știe, ci de a fi de acord că ceea ce am făcut este greșit. În urma mărturisirii este renunțarea la acest păcat, și apoi rezolvarea consecințelor păcatului.
Cei ce doriți să faceți acest pas, rugați-vă după modelul următor. Dar nu le spuneți ca o formulă, nu credem în formule sau tehnici. Ci efectiv vă conduc, pe baza Cuvântului lui Dumnezeu, într-o rugăciune de mărturisire și renunțare. E important să-I cereți Duhului Sfânt să vă deschidă inima și mintea.
Model de rugăciune
(Mărturisirea păcatului) Doamne Tată, mărturisesc că am păcătuit înaintea Ta prin... (mărturisiți aici: curvie, adulter, incest, pornografie, poftă, masturbare, orice alt păcat sexual păcut), recunosc că am păcătuit. Îmi cer iertare pentru aceste păcate, și cred că sângele Fiului Tău mă curățește de aceste păcate. Te rog, curățește-mă cu sângele lui Isus, iartă-mă, și spală această zonă care a fost afectată de păcatele sexuale.
(Renunțare la păcat) Doamne, renunț la orice gânduri, imaginații, la orice lucruri care au rămas în inimă ca dorințe și stimulare în această zonă a păcatului. Mă lepăd de orice acțiune sexuală păcătoasă, renunț la orice lucru pe care l-am acceptat în minte sau inimă.
(Dezlegarea legăturilor sufletești) Doamne, Te rog să desfaci orice legătură sufletească și spirituală dintre mine și... (toți partenerii care au fost în păcatele sexuale - numiți-i). Te rog să o rupi și să o dezlegi.
(Eliberare) Doamne, orice duh necurat care a avut acces în viața mea prin aceste păcate sexuale, mă rog în numele Domnului Isus să îl înlături, să scoți afară acest duh. (Folosește-ți autoritatea și spune) În numele Domnului Isus, poruncesc oricărui duh necurat de curvie sau alt duh atașat care ai venit în viața mea să pleci și să nu te mai întorci.
(Dacă au fost afecțiuni emoționale, toate aceste lucruri adu-le înaintea lui Dumnezeu) Doamne, am trăit sub vinovăție, am acceptat condamnarea, respingerea, am avut neiertare sau amărăciune sau dezamăgire sau depresie, toate aceste consecințe ale păcatelor sexuale le aduc înaintea Ta, și Te rog să restaurezi și să vindeci viața mea, să îndepărtezi aceste lucruri din viața mea.
(Predă lui Dumnezeu sexualitatea ta, mintea ta) Doamne, aceste zone care au fost curățite prin sângele lui Isus, astăzi decid să le pun sub autoritatea Ta. Te invit, Isuse, să domnești peste gândurile mele, imaginația mea, mintea mea. Amin.
Extras din emisiunea “Relații sexuale în afara căsătoriei”, avându-i ca invitați pe pastorii Lucian Chiș și Aurelian Barbu, difuzată în direct pe 17 martie 2016 pe Alfa Omega TV. În fiecare joi seara, de la ora 21, urmăriți emisiuni în direct cu rugăciune și slujire, la Alfa Omega TV. Sau trimiteți motivele dvs de rugăciune la 0256.284.913, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., www.alfaomega.tv/rugaciune.
Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin
Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 6.4 - Prin ce au demonii dreptul sa ne afecteze (iulie-august 2016). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista