Ce să faci dacă ești violată
- Du-te într-un loc sigur.
- Sună la 112/ Poliție: durează între câteva minute și o oră în funcție de unde locuiești și unde se află ofițerul detașat. În timp ce aștepți, scrie pe o foaie toate detaliile atacului ca să te asiguri că nu uiți nimic când vei raporta la poliție.
- Nu distruge dovezile violului făcând duș sau baie, sau spălându-te.
- Nu-ți schimba hainele și nu uita să-ți iei haine de schimb la spital.
- Să chemi pe cineva pentru sprijin spiritual? Observați că am pus semnul întrebării. Cum am văzut în secțiunea cu învinovățirea victimei, nu fiecare biserică poate fi de încredere să acorde sprijinul spiritual de care supraviețuitorul are nevoie.
Instruire de bază pentru intervenție de criză: Alinarea supraviețuitorilor.
Notă importantă: aceasta nu te face consilier de intervenție de criză, pentru aceasta este nevoie de o instruire de 60 de ore. Aceasta te ajută pur și simplu să nu faci rău până când îi dai pe mâna cuiva instruit pentru acest tip de lucrare.
Evită întrebările de genul „ce” sau „de ce”, sau orice alte afirmații pe care supraviețuitorul ar putea să le interpreteze greșit ca învinovățirea victimei, cum ar fi:
1. De ce n-ai țipat?
2. Ce făceai acolo la ora aceea din noapte?
3. De ce te-ai oprit să vorbești cu el?
4. Ce haine purtai?
5. Ce făceai în timpul acela?
6. Ai flirtat cu el?
7. Ce ai făcut ca să scapi de el?
Aceste tipuri de întrebări și comentarii fac ca supraviețuitorul să se simtă vinovat și rușinat. Ar putea chiar să rezulte în resentimente față de tine.
- Asigură-i că nu este vina lor. Nu vor crede, dar au nevoie să audă asta.
- Încurajează-i să sune la 112 pentru a raporta incidentul.
- Oferă-le sprijin moral, însoțindu-i la prima ședință de consiliere.
- Important: nu-l confrunta pe autorul violului!
Chiar și în casele evlavioase primul răspuns, atât al familiei cât și al prietenilor, este
deseori furia și dorința de răzbunare. Geneza 34: 25-27 relatează reacția familiei lui Iacov la violul fiicei sale, Dina: „A treia zi, pe cand sufereau ei incă, cei doi fii ai lui Iacov, Simeon şi Levi, fraţii Dinei, şi-au luat fiecare sabia, s-au năpustit asupra cetăţii, care se credea în linişte, şi au ucis pe toţi bărbaţii. Au trecut, de asemenea, prin ascuţişul sabiei pe Hamor şi pe fiul său Sihem; au ridicat pe Dina din casa lui Sihem şi au ieşit afară. Fiii lui Iacov s-au aruncat asupra celor morţi şi au jefuit cetatea pentru că necinstiseră pe sora lor.”
În 2 Samuel 13 vedem un exemplu de viol incestuos în casa Regelui David când Amnon și-a violat sora vitregă, pe Tamar. Suferința ei emoțională l-a condus pe fratele ei bun, Absalom, la răzbunare. El l-a omorât pe Amnon. În timp ce Simeon, Levi și Absalom și-au răzbunat surorile pentru că au fost dozonorate, ei nu au luat în considerare vina cu care au trăit Dina și Tamar din cauza crimelor care au fost săvârșite în numele lor. Aceste sentimente sunt de înțeles, și în același timp, contraproductive. Confruntându-l pe autorul violului sau amenințând că iei legea în mâinile tale, adaugi la spaima victimei și teama pentru siguranța ta.
Confruntarea nu ți-ar crea numai probleme legale, dar ar putea și să împiedice investigația poliției. Și dacă ar trebui să fii arestat, rănit sau omorât din cauza confruntării violatorului, supraviețuitorul s-ar învinovăți și mai mult. Și aceasta ar amplifica vina și rușinea pe care o simte deja.
Odata, Centrul de Violență Domestică/Criză de Viol din Pennsylvania m-a trimis la o stație de poliție unde o familie se confrunta cu trauma fetei lor de 10 ani care a fost violată de cel mai bun prieten al tatălui ei. Tatăl era furios și a început să țipe: „O să-l omor!” L-am împins în colț și i-am spus: „Ascultă-mă! Vrei să faci asta de 100 de ori mai greu pentru fiica ta? Deja crede că a fost vina ei pentru că a fost violată. Dacă îl omori pe omul ăsta ea își va petrece restul vieții învinovățindu-se pentru moartea lui și pentru încarcerarea ta.” „Cum te-ai simți dacă i s-ar fi întâmplat fiicei tale?”, a strigat el. „M-aș simți exact cum te simți tu acum, i-am răspuns. Și mă rog la Domnul să fie cineva care să mă împiedice să fac cea mai mare și distructivă greșeală a vieții mele, așa cum eu sunt aici pentru tine!”
În timp ce discutam despre ce ar putea face în continuare pentru ca fiica lui să primească ajutorul de care avea nevoie, a predat dreptatea în mâinile sistemului legal. Ca să spunem adevărul, confruntarea și răzbunarea sunt doar „loțiune pentru emoții”. Te face să te simți mai bine, mai puternic, în timp ce acoperă puțin falsa vinovăție pe care o simți pentru că nu ai putut să-ți protejezi familia, iubita sau prietena. Niciodată nu are un rezultat bun.
Indiferent cum te simți în interior, rămâi calm pe dinafară și stabil emoțional.
Aceasta va crea un mediu sigur pentru victimă ca să-și exprime sentimentele, dar doar dacă vrea. Cea mai mare dorință a ei ar putea fi să fie ținută în brațe și alinată, dar din nou, doar dacă vrea.
Lucrarea de Alinare a Supraviețuitorilor
2 Corinteni 1:3 și 4 declară: „Binecuvantat să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos, Părintele indurărilor şi Dumnezeul oricărei mangaieri, care ne mangaie in toate necazurile noastre, pentru ca, prin mangaierea cu care noi inşine suntem mangaiaţi de Dumnezeu, să putem mangaia pe cei ce se află in vreun necaz!” Cine este Mângâietorul? Isus l-a identificat pe Duhul Sfânt ca Mângâietor în Ioan 14:16. Noi suntem mângâiați de Duhul Sfânt dacă rămânem în Viță cum scrie în Ioan 15:7. Nu îndrăznim să devenim atât de ocupați să facem lucrarea Domnului, încât să uităm să ne facem timp pentru Dumnezeu în viețile noastre. Dacă se întâmplă asta, nu vom avea nimic să le dăm celor distruși când vrem să îi slujim. Da, vom spune cuvinte mângâietoare, dar vor fi vorbe goale care vor răsuna în inimile rănite. Doar Duhul Sfânt poate face ca vorbele de mângâiere să devină reale. Rețineți, din relația personală cu Dumnezeu iese lucrarea împuternicită de Duhul Sfânt.
Material extras din cartea Conspirația tăcerii de Joseph Paluszak, un manual care tratează probleme sensibile ce țin de abuz fizic, emoțional sau sexual. Comandă varianta tipărită la 20 lei, sau accesează http://alfaomega.tv/viata-spirituala/abuz pentru a accesa cartea completă, gratuit online.