Cum te aperi dacă ești în pericol?
- ➢ În primul rând, ai încredere în instinctele tale!
Marea majoritate dintre supraviețuitorii abuzului sexual au mărturisit că înaintea atacului au avut un „sentiment ciudat”. Dar au crezut că este imaginația lor și l-au ignorat. Acest „sentiment ciudat” poate fi Dumnezeu care te avertizează de pericol. Dumnezeu ne vorbește prin Duhul Sfânt. Romani 8:14 ne spune: „Căci toţi cei ce sunt călăuziţi de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu.” Și 1 Ioan 2:20 descrie vocea lui Dumnezeu ca o ungere din partea Celui Sfânt. Dar cum deosebim vocea Duhului Sfânt? Avem o multitudine de voci care ne vorbesc. Corpul nostru ne vorbește prin intermediul celor 5 simțuri fizice: vedere, simț, auz, gust, miros și atingere. Mintea ne vorbește prin vocea logicii sau rațiunii. Emoțiile ne vorbesc prin sentimente. Dar care este vocea Duhului? Cum o deosebim? Societatea are un nume pentru ea, dar ei nu știu că se aplică Duhului, și anume intuiția. Noi bărbaţii suntem prea macho, noi nu avem intuiție. Noi avem instincte! Pot să pun pariu că fiecare din noi la un moment dat în viață, am avut un sentiment de intuiție sau instinct. Nu avea sens, dar s-a dovedit a fi așa cum am prezis.
Nu spun că nu poți să lași niciodată un prieten sau o cunoștință în casă când ești singur. Ceea ce spun este să asculți și să ai încredere în instinctele tale. Dacă simți că ceva este în neregulă, ai dreptate! Du-te într-un loc sigur și nu rămâi izolat!
- ➢ Învață să fii proactiv, nu reactiv.
Proactiv este atunci când ai un curs al acțiunii planificat dinainte. Dacă vreodată va veni ziua când vei fi în pericol, atunci pui acel plan în aplicare.
Reactiv este atunci când aștepți să se întâmple ceva, apoi încerci să faci repede un plan de acțiune. Singura problemă este că în momente de pericol, te panichezi și nu mai poți gândi limpede. Când eram la colegiu știam despre o studentă care a mers la dans într-o noapte. Când a plecat de la dans a început să meargă singură pe trotuar. Un bărbat a sărit din tufiș, a prins-o de mână și a spus: „Tu vii cu mine!” „Sigur că vin, prostuțule”, i-a răspuns ea. „Așteaptă aici și mă întorc imediat. Trebuie să-i spun colegei mele de cameră că o să întârzii în seara asta.” I-a dat un sărut cald, senzual și a plecat fără să opună rezistență. Înainte să se întoarcă la dans, a aranjat repede ca atacatorul ei să fie reținut până a venit poliția.
Nu și-a făcut planul acesta în momentul când atacatorul ei a sărit din tufiș și a prins-o de mână. S-a gândit la acest scenariu posibil dinainte, și când s-a aflat în pericol, și-a pus planul în aplicare. A plecat fără împotrivire și s-a dus într-un loc sigur.
- ➢ Protejează-ți spațiul: atacatorii vor „testa” deseori vulnerabiliatea unei potențiale victime...
- 1. Întrebând-o ceva, de exemplu: „Scuzați-mă, puteți să-mi ziceți unde e Poșta?”
- 2. Apoi cer ceva, de exemplu: „Trebuie să scriu asta, pot să împrumut un pix sau un creion?”
- 3. După ce ți-au invadat spațiul cu succes, te confruntă cu o poruncă prinzându-te de braț, de exemplu: „Nu țipa, fă doar ce-ți spun!”
Am dat exemplul acesta la o ședință cu părinții și una din mame a pălit. A împărtășit apoi cum a experiementat exact același scenariu în timpul colegiului. Se plimba prin campus într-o seară când o mașină s-a oprit lângă ea cu o singură persoană. Deschizând ușa pasagerului, a cerut indicații pentru o direcție. Când a început să i le dea, i-a cerut un pix ca să scrie. Luând un pix din poșetă, s-a întins să i-l dea prin ușa deschisă. Brusc, el a prins-o de braț și a început s-o tragă în mașină. Prinzându-i piciorul, s-a împins cu toată puterea, reușind să iasă afară și să ajungă într-un loc sigur.
- ➢ Dacă un hoț înarmat îți cere portofelul sau poșeta:
- 1. Nu i le da.
- 2. Aruncă-l cât de departe poți.
- 3. Sunt șanse ca să fie mai interesat de bunurile tale decât de tine și va fugi după portofel sau poșetă.
- 4. Dacă o face, aleargă în direcția opusă într-un loc sigur!
- ➢ Recunoaște faptul că drogurile sunt un factor major în abuzul sexual. În peste 90 % din abuzurile sexuale, victima sau atacatorul erau sub influența alcoolului sau drogurilor. Alcoolul distruge o substanță chimică produsă de creier numită serotonină. Serotonina contribuie direct la simțul precauției și al gândirii. Pe măsură ce bei, alcoolul începe să distrugă serotonina în sistemul nervos, distorsionând percepția, simțul atenției și judecata. Fiind sub influență, un bărbat care în mod normal ar accepta „nu” s-ar putea să nu se oprească și să abuzeze sexual o prietenă sau o cunoștință. O femeie sub influență, ar putea să nu mai discearnă sentimentul ei intuitiv care o avertizează de pericol.
Aș vrea să avertizez tinerii adolescenți că asta nu e doar o problemă a adulților. Un director de şcoală generală mi-a spus de o fată de clasa a cincea care a mers la o petrecere și a băut prea mult și a fost violată de o bandă.
Îmi amintesc de o prezentare despre abuz sexual și prevenire la o școală generală la clasa a șasea. După ce am dat exemplul de mai sus am spus: „Băieți, când vedeți o fată la o petrecere bând sau luând droguri, automat vă gândiți că vrea să se distreze. Aveți dreptate! Dar definiția ei pentru distracție nu include sexul!” Când am spus asta, fetele din audiență au început să aplaude. Chiar și eu am fost șocat, deoarce aplauzele lor au revelat presiunea sexuală intensă cu care aveau de-a face la o vârstă mică și vulnerabilă.
- ➢ Strigă, nu țipa: când țipi arăți teamă și slăbiciune. Dacă strigi arăți putere și atrage la fel de multă atenție.
- ➢ Nu-ți fie teamă să faci o scenă în public.
- ➢ Participă în luarea deciziilor la întâlniri.
- ➢ Întotdeauna ia liftul în loc să urci pe scări. Scările sunt un loc periculos, punctul perfect pentru infracțiuni de vreme ce puțini oameni le folosesc.
- ➢ Evită locurile retrase unde poți să fii vulnerabil. Ia în considerare activități de grup sau întâlniri la dublu. Asta e important mai ales la relațiile care se află la început. Este vital în toate stadiile unei relații dacă vrei să rămâi abstinent.
- ➢ Învață să te aperi singur.
- ➢ Devii agresiv când subminezi puterea altora. Ești pasiv când permiți altora să îți submineze puterea personală. Ești asertiv când îți menții puterea și te aperi singur.
- ➢ Fii asertiv când cineva îți face ceva ce nu îți place sau te face să te simți inconfortabil. Reacționează imediat cu o reacție negativă.
Exemple de reacții negative imediate:
- 1. „Ține-ți mâinile acasă!”
- 2. „Oprește-te! Nu îmi place asta!”
- 3. „Dacă nu te porți cum trebuie, plec!”
- 4. „Dacă nu te oprești, o să fac o scenă.”
Când eram în clasa a șasea, era la noi în clasă o fată care s-a dezvoltat mai devreme. Numele ei era Patricia și pieptul ei avea mărimea 40. Toți băieții se holbau la ea și toate fetele erau geloase. Era jenată mereu pentru că era diferită de restul. Într-o zi când se schimbau clasele, un băiat a venit la ea și a lovit-o în piept și a întrebat-o: „Ce ai îngrămădit acolo?” Este un exemplu clasic de reacție negativă imediată. Avea în mână un liniar de lemn, pe care l-a rupt pe fața celui care o chinuia. Mai mult de o oră a avut semn pe față, și înainte de următoarea oră a umblat vorba prin toată școala că nu poți să te pui cu Patricia. Unii ar putea spune: „E prea violent, nu trebuia să facă asta.” Dacă nu vroia să răspundă fizic, ar fi putut să răspundă verbal. Băiatul acela se baza pe faptul că ea se simțea atât de jenată și umilită, încât nu ar fi făcut sau spus nimic care să atragă atenția asupra ei. Patricia ar fi putut ușor să arunce cu masa după el strigând: „Ține-ți mâinile murdare acasa, Bozo!” Oamenii s-ar fi întors și s-ar fi holbat, dar la cine? La cel ce a umilit-o, nu la Patricia.
Este în regulă să fii nepoliticos cu cineva care te supune la presiune sexuală nedorită. Mai bine să fii nepoliticos decât să devii victimă. Dacă cineva nu-ți respectă sentimentele, atunci va trebui să i le rănești tu pe ale lui.
Un adolescent de școală generală mi-a cerut sfatul în legătură cu o problemă cu care se confrunta. Era bine făcut și „sportivii” îl chinuiau mereu apucându-l de vintre. Nu se gândea să raporteze această batjocură și hărțuire sexuală la director. Atunci i-am oferit următoarea opțiune, care a întors cărțile împotriva chinuitorilor. Data viitoare când l-au apucat, a spus cu voce tare: „Nu pot să cred! Știu că am un corp care atrage fetele ca un magnet, dar acum atrage și băieții!” De teamă să nu fie văzuți ca homosexuali, hărțuitorii au încetat imediat atacurile.
- ➢ Dacă ești atacat într-un magazin:
- 1. Nu-ți fie jenă să faci o scenă cerând ajutorul unui angajat.
- 2. Cheamă paza.
- 3. Spune agentului de pază să te ducă într-un loc sigur.
A fost o femeie care era hărțuită într-un mall în Ohio. Un străin se holba la ea, distrându-se de discomfortul pe care i-l crea spunându-i: „Ce s-a întâmplat, dragă? Te fac să te simți inconfortabil?” Ea s-a gândit: „Nu am venit aici să fiu tratată așa, mă duc acasă!” A pornit pe ușă afară din mall spre parcare. Hărțuitorul a prins-o din urmă și a tras-o de mână langă mașină. Fiți atenți la cuvintele cu care o învinovățea pe victimă. „Nu ești prea prietenoasă. O să te învăț să fii mai prietenoasă.” Cu alte cuvinte: „Te-am stânjenit și te-am speriat, și nu ai răspuns prea prietenos. Acum trebuie să te învăț o lecție.” Dând din picioare și țipând a reușit să scape și să ajungă în siguranță înapoi în mall. Ce ar fi trebuit să facă prima dată când s-a simțit inconfortabil, era să spună unui angajat să cheme paza. Până venea paza, hărțuitorul ei ar fi plecat demult, dar ar fi putut să fie însoțită de pază până la mașină, să verifice mașina pentru ea și apoi să o vadă cum pleacă în siguranță.
- ➢ Nu striga niciodată: „Ajutor!” sau „Viol”. Strigă: „Foc!”
Dacă strigi: „Ajutor”, oamenii se pot gândi că aveți o ceartă între iubiți. Aceasta este o confruntare periculoasă în care să te implici. Polițiștii care răspund la apelurile de violență domestică suferă mai multe leziuni decât la alte apeluri. Dacă strigi: „Viol”, oamenilor le e teamă să se implice.
S-a făcut un sondaj în care un bărbat urmărea o femeie într-un cartier de clasă mijlocie, și ea a țipat. Oamenii au intrat în casă, au închis ușa și ferestrele. Evident această tactică nu era bună. S-au mutat într-un alt cartier și din nou au avut un bărbat care urmărea o femeie pe stradă, de data asta strigând: „Viol”. Același răspuns, oamenii au intrat în casă, au închis ușile și ferestrele. Mutându-se într-un alt cartier, au repetat scena, de data asta femeia strigând: „Foc”. Oamenii au ieșit din casă, au deschis ușa și ferestrele. Nu știu ce au crezut că putea să ardă în stradă, dar strigând „foc” oamenii s-au implicat. Dacă ești într-un bloc sau într-un hotel, strigă numărul apartamentului sau numărului camerei. „Foc, apartamentul 4 – C”, sau „Foc, camera 307.” Astfel , oamenii vor ști exact unde să acționeze.
- ➢ Dacă ești înăuntru, aruncă o veioză, o scrumieră prin geam. Dacă aș fi vecinul tău și aș lucra în curte și arunci cu o scrumieră prin geam, aș veni să văd ce s-a întâmplat. Chiar dacă nu răspunde nimeni, acțiunea îl poate speria pe atacator.
- ➢ Dacă ești răpită într-o mașină și pleacă cu viteză mică, încearcă să provoci un accident trăgând de volan și încercând să intri în altă mașină. Dacă e posibil, asigură-te că ți-ai pus mai întâi centura de siguranță. Asta va implica alți oameni automat. Atacatorul nu va vrea să schimbe informațiile de contact la locul accidentului. Poliția va fi implicată și ea când proprietarii mașinii celeilalte vor suna poliția.
- ➢ Femeile au tendința de a se urca în mașină după ce au fost la cumpărături și să se machieze, să dea telefoane, etc. Nu o face! Asta este o ocazie perfectă pentru atacator să intre în mașină pe partea pasagerului. Imediat ce ai intrat în mașină, blochează ușile, pornește mașina și pleacă.
- ➢ Dacă cineva te prinde în mașină, nu pleca! Repet, nu pleca! Statisticile FBI arată că majoritatea femeilor care au fost răpite au fost și ucise. Pune-ți centura de siguranță, accelerează repede și intră într-un obiect static. Centura de siguranță și airbagul te vor proteja, sunt șanse ca el să nu aibă centura de siguranță, și dacă stă în spate nu are airbag care să-l protejeze. În timpul acesta, desfă centura ta și fugi.
- ➢ Ponturi pentru a intra în mașină într-o parcare publică sau parcare subterană:
- 1. În timp ce mergi prin parcare spre mașină, prinde cheia pe inelul mare de la breloc între degetul mare și arătător. Dacă ești acostată, înjunghie atacatorul în ochi sau în gât cu cheia.
- 2. Uită-te în mașină în spate și în față, înainte să deschizi ușa.
- 3. Mulți criminali în serie își răpesc victimele, trăgându-le într-un microbuz în timp ce își descuie mașina. Dacă este un microbuz parcat lângă mașina ta, gândește-te să chemi paza să te escorteze până la mașină și să te vadă plecând.
- 4. Dacă un bărbat stă în apropierea mașinii tale, fă ce am scris mai sus. Mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău, și mai bine paranoic decât mort.
- ➢ Atacatorii vor încerca să profite de mila ta. Criminalul în serie Ted Bundy, deseori purta un gips fals la mână și ruga o femeie să-l ajute să mute ceva în mașină. Când ea se apleca deasupra portbagajului, el o împingea înăuntru, trântea ușa și pleca cu victima. Mai bine să fii nepoliticoasă decât să fii violată și ucisă.
- ➢ Dacă ești prinsă într-o mașină în portbagaj:
- 1. Mașinile mai noi au la portbagaj o ieșire de siguranță. Deschide portbagajul și fă semne la celelalte mașini care trec, să te ajute.
- 2. Dacă ești prinsă într-o mașină mai veche, rupe firele de la faruri. Poate un polițist va observa și va opri mașina pentru o verificare.
- ● M-au întrebat atât femei tinere cât și adulte: „Ce ar trebui să fac dacă au armă?” Am văzut deja că femeile care sunt răpite, sunt și ucise. Dacă nu ești în strânsoarea lor, fugi. Este greu să nimerești o țintă care se mișcă cu un pistol, sunt șanse să scapi. Chiar dacă te nimerește , nu va nimeri organele vitale. Iți amintești primul punct din acest capitol? Ai încredere în instinctele tale! Dacă instinctele tale spun să fugi, fugi! Dacă instinctele îți spun să nu fugi, nu fugi! Mă îndurerează să dau sfaturi care pun în pericol viața unei persoane. Am fost aproape să nu includ în carte acest lucru, dar ai nevoie de această informație pentru că dacă viața ta va fi vreodată în pericol, să poți face o alegere informată.
- ● Atenție la faimosul drog al violului.
Drogul violului (GHB) este un drog fără miros, fără gust, fără culoare care poate fi strecurat în băutura ta pentru a te face incapabil. Poate fi folosit atât în băuturi calde cât și în cele reci, și în băuturi alcoolice sau nealcoolice. Păzește-ți băutura tot timpul. Când ieși în oraș, toarnă-ți singură băutura și nu accepta nicodată o băutură deschisă la doză sau la sticlă. Dacă îți pui jos băutura și-ți iei privirea de la ea , arunc-o și ia-ți alta. S-a descoperit că și dacă ții în mână sticla de bere deschisă, cineva poate să-ți strecoare drogul în timp ce ești neatent. Prin urmare unii își țin degetul mare pe gura sticlei atunci când nu beau din ea. Dacă te simți amețită sau ți-e greață, nu permite nimănui să te ducă în dormitor să te întinzi până când te simți mai bine. Spune unei prietene să te ducă la urgențe și să le spună că probabil ai fost drogată. Nu te gândi că dacă mergi acasă îți revii. E posibil să fi luat o supradoză din acest drog.
- ● Nu încerca niciodată să rănești atacatorul decât dacă e un loc sigur în care să fugi să te adăpostești. O femeie era într-un lift singură. Ușile s-au deschis și a intrat un bărbat. Imediat ce s-au închis ușile s-a întins spre ea și a mângâiat-o pe sâni. Ea s-a infuriat și l-a plesnit peste față. El i-a spus: „Doamnă, m-ai rănit, acum o să te rănesc eu pe tine.” A bătut-o atât de tare, încât a avut nevoie de spitalizare. Ce ar fi trebuit ea să facă era să apese pe fiecare buton la fiecare etaj. De fiecare dată când s-ar fi deschis ușa era o șansă ca cineva să urce sau ca ea să reușească să scape.
- ● Poartă la tine un bold. Un bold este un ac cu o perlă în capăt. Sau în loc de bold, poți să iei un ac de la florărie, de tipul celui care se pune la buchet. Poți să-l porți ca decorație, sau să-l ascunzi sub rever sau la manșetă. Nu vei provoca o rană gravă cu un bold. Dar dacă cineva te prinde și nu poți să scapi, înțeapă-l cu boldul. Șocul durerii îl poate determina să slăbească strânsoarea sau să-ți dea drumul, oferindu-ți posibilitatea să fugi. Sigur ar deveni o rană gravă dacă i-ai înfige boldul în ochi.
- ● Sparge-i nasul atacatorului. Lovește în sus cât de tare poți cu pumnul, lovindu-l pe atacator în nas. Lovitura probabil îi va sparge nasul, ceea ce-ți va oferi posibilitatea să scapi.
- ● Sprayul paralizant sau cu piper: ține-l într-un loc accesibil, să-l poți lua repede.
- ● Țigara poate fi o armă. Nu recomand fumatul, dar dacă fumezi, puneți degetul mare la capătul țigării. Folosind acceași forță pe care ai folosi-o pentru a scoate tutunul din ea în scrumieră, stoarce-o în ochiul atacatorului, pe mâna lui, sau pe față.
- ● Înfige-i în față, ochi, mărul lui Adam sau în gât un creion, un pix, sau o pilă de unghii.
- ● Dacă porți pantofi cu toc cui, calcă-l cât de tare poți pe picioare. Experții spun că aceasta va exercita o tonă de presiune pe cm pătrat. Ouch!
- ● Prefă-te că răspunzi cu pasiune. Începe să-l săruți înapoi, apoi în timp ce-ți treci mîna prin părul lui, bagă-i degetul în ochi.
- ● Atenție: Dacă această tactică nu funcționează și mai târziu vrei să depui plângere împotriva atacatorului, el ar putea spune că a fost de comun acord.
- ● Prefă-te nebună: este intimidant să fii lângă cineva care crezi că e nebun. Un potențial violator a intrat în casa unei bătrâne. Ea i-a spus că este pisica Cheshire din Alice în Țara Minunilor și l-a invitat la ceai. Nu știa cum să iasă de acolo mai repede! Dacă ești atacată de un străin, adună-ți salivă în gât apoi dintr-o dată salivează în timp ce râzi. Vei fi mirat să vezi ce intimidant este.
- ● Mimează o criză de epilepsie. Mimarea nebuniei nu ar funcționa în cazul unui viol de către o cunoștință, așa că în schimb mimează o criză de epilepsie. Cazi pe jos și prefă-te că ai spasme. Parte din violatorul cunoscut îi pasă de tine, cealaltă parte vrea să te exploateze și să te rănească. Dacă crede că ai o criză, ar putea să sune la 112 să cheme ajutor medical. Adu pe cineva în scenă, care ar putea să te apere de el!
- ● Tehnica răzuirii. Ți-ai julit vreodată fluierul piciorului de un scaun? Atunci știi cât de dureros este. Cu partea exterioară a piciorului freacă piciorul atacatorului de la rotulă până la gleznă cât de tare poți. În același timp smulge-te de lângă el încercând să scapi.
- ● Prinde, sucește și trage: dacă întrebi mai multe femei ce ar face dacă cineva ar încerca să le violeze, cele mai multe răspund: „I-aș trage una la…” Atacatorul se așteaptă la această tactică. Rareori funcționează. Este o țintă greu de lovit și o țintă mică. Ouch! O lovitură în ego-ul bărbaților! În schimb sugerez să lovești în vintre cu dosul mâinii, apoi apucă, sucește și trage cât de tare poți.
Mike Royko, un scriitor la „The Patriot News”, un ziar din Pennsylvania, a scris un articol intitulat: „O femeie întoarce cursul carierei unui criminal!” Scria despre un potențial violator care a intrat prin efracție în casa unei bunici în vârstă, o Doamnă Lloyd. Intrusul s-a dezbrăcat în dormitorul ei și a sărit în pat cu ea. Ea l-a apucat, răsucind și trăgând în două direcții în același timp. În timp ce Dna Lloyd se ținea tare, răsucind și trăgând la fiecare pas, intrusul a reușit să se târască pe hol până la ușă, afară înainte ca ea să-i dea drumul răsucind încă o dată. Când au ajuns la locul faptei polițiștii i-au găsit pantalonii și portofelul în dormitorul bătrânei. Când au mers acasă la el să-l aresteze, el își îngrijea rănile.
Iubesc finalurile fericite!
Material extras din cartea Conspirația tăcerii de Joseph Paluszak, un manual care tratează probleme sensibile ce țin de abuz fizic, emoțional sau sexual. Comandă varianta tipărită accesând http://alfaomega.tv/librarie/consiliere-vindecare-eliberare/conspiratia-tacerii-joseph-paluszak-produs#axzz50HdROruu sau accesează http://alfaomega.tv/viata-spirituala/abuz pentru a accesa cartea completă, gratuit online.