
Ce trebuie să știi atunci când îți alegi un partener de viață
A. IMPORTANȚA ALEGERII
1. Partenerul de viață te va influența extrem de mult (fie pentru cer, fie pentru iad);
2. Alegerea este pentru toată viața (Rom. 7:2; Rom. 10:9).
B. MODALITĂȚI DE ALEGERE
De obicei, ne evaluam potențialul partener după 3 elemente: înfățișare, personalitate și popularitate.
1. Înfățișarea are de-a face cu fizionomia, părul, greutatea, înălțimea, culoarea pielii, îmbrăcămintea etc. – însă aceasta ne creează probleme. Aproape toți oamenii ar dori să schimbe ceva la înfățișarea lor. Tinerii au tendința de a-și alege partenerul după modelele prezentate de societate, însă majoritatea băieților și fetelor nu pot concura cu manechinele și fotomodelele prezentate de revistele actuale. Mai mult, e clar că trecerea timpului va produce schimbări majore în fizionomia noastră. Prin urmare, acest element este important în procesul alegerii, dar nu este cel mai important.
2. Personalitatea are de-a face cu temperamentele noastre.
• Sangvinul (petrecărețul) este o persoană foarte deschisă, vorbește tot timpul și știe să povestească multe. Îi face pe ceilalți să râdă. E o persoana veselă, optimistă și entuziastă. Se împrietenește ușor și nu îi place deloc să fie singură.
• Colericul (activul) este o personalitate deschisă, dar este mult mai activ și productiv decât sangvinul. Colericul este un conducător înnăscut, greu de dezamăgit.
• Melancolicul (seriosul) ia totul în serios și se concentrează în mod constant asupra unui lucru. Este tăcut, retras, înclinat spre artă. Este altruist și sensibil la nevoile celorlalți. De asemenea, tinde să fie perfecționist.
• Flegmaticul (imperturbabilul) este o persoană închisă. Stă deoparte și se relaxează. Nu se grăbește niciodată, dar este atentă față de ceilalți și are mulți prieteni. De obicei, alege modalitatea cea mai ușoară de a rezolva ceva și de a evita conflictele. Rareori se înfurie pe cineva sau din cauza unei situații. E bine să cunoaștem persoane cu diferite temperamente. Noi spunem ca „ceea ce se aseamănă, se adună”, însă experiența ne arată, mai degrabă, că „extremele se atrag”. Oricum, chiar dacă personalitatea este importantă, ea nu este cel mai important lucru în alegerea partenerului.
3. Popularitatea. A fi popular înseamnă să faci parte dintr-un grup de oameni preferați: „cei mai inteligenți”, „cei mai amuzanți”, „cei mai îndrăzneți și curajoși”, „blondele cu ochi albaștri”, „fetele/ băieții cu bani”, „fata/băiatul pastorului”, „cântăreții” etc. Adevăr: popularitatea oricărui om este trecătoare. Dacă îți alegi partenerul după popularitatea lui, nu vei avea garanția unei relații de căsătorie fericite.
ATUNCI, DUPĂ CE CRITERII POT SA-MI ALEG PARTENERUL?
1. Să fie creștin „născut din nou” (2 Cor. 6:14-16).
O persoană născută din nou va fi o persoană de caracter! 1 Cor. 13. Caracterul e mai important decât fizionomia, temperamentul sau popularitatea! O relație cu o persoană nemântuită va putea să-ți ruineze viața și chiar să te conducă spre iad. Totodată, va fi și o influență negativă pentru ceilalți tineri mai slabi în credință care vor călca pe urmele tale și pe care-i vei avea pe conștiință pentru păcatele/căderile lor. Atenție la caracter, obiceiuri, interese și personalități similare sau complementare! Nici factorul sănătate fizică nu trebuie neglijat! Nu vei găsi partenerul „ideal”. De aceea, discerne între principiile care nu se negociază și între mofturile personale!
2. Să fie de acord (Amos 3:3).
C. CĂLĂUZIREA LUI DUMNEZEU ÎN ALEGERE
1. Dumnezeu ne călăuzește prin Biblie (vezi mai sus). Citește Biblia!
2. Dumnezeu ne călăuzește prin circumstanțe (Rut 2).
3. Dumnezeu va aduce situații în care tinerii să poată interacționa: împreună la școală, la aceeași biserică, la același grup de părtășie, la aceeași tabără, în aceeași misiune etc. Fiți pe fază!
4. Dumnezeu ne călăuzește prin oameni (Rut 3). Dumnezeu poate să folosească adesea și sfaturile părinților, ale păstorilor sau ale creștinilor mai experimentați. Ia aminte!
5. Dumnezeu ne călăuzește prin mijloace supranaturale: semne, proroci (Gen 24:42-46).
6. În alegerea partenerului obligatoriu consultă-ți părinții! (Prov. 6:20-23, Efes. 6:2-3) Dintre toate rudeniile pe care le are o persoană, părinții sunt cei mai interesați să-i meargă bine pe toate planurile. Ei își cunosc sau ar trebui să-și cunoască cel mai bine copiii. De aceea, apelați la sfatul părinților chiar înainte de a începe o posibilă relație de prietenie. Chiar dacă nu o să vă convină întotdeauna ce vă vor zice, să știți că ei vă iubesc și vă doresc numai binele.
În final, după ce te-ai lăsat călăuzit de Dumnezeu și te-ai orientat bine, ești hotărât să te căsătorești în viitorul apropiat, abordează persoana care prezintă interes pentru tine și întreabă-o dacă acceptă o relație de prietenie în care să îți permită să o cunoști mai bine. Explică-i că acest gest nu înseamnă o propunere pentru căsătorie, chiar dacă scopul unei asemenea relații este cunoașterea în vederea căsătoriei.
Inițiativa unei asemenea propuneri trebuie să vină din partea băiatului. Dacă el nu are curajul, înseamnă că nu e suficient de matur și că nu e gata să se însoare.
Material extras din cartea Căsătorie și Familie de Lucian Oniga și se adresează în spexial tinerilor care urmează să se căsătorească. Comandă pachetul promoțional carte + DVD accesând următorul link: http://alfaomega.tv/librarie/tineret-relatii-familie/c%C4%83s%C4%83toria-%C8%99i-familia-lucian-oniga-pachet-carte-dvd-produs#axzz50w5SLcDx