Rugăciune       TV LIVE                 

Tiberiu Ciubotari - despre barbatia adevarata

Poate ca una din confuziile majore cu care ne intalnim astazi este barbatia sau masculinitatea. Confuzia consta in faptul ca ne nastem barbati, dar barbatia in sensul de virtute, in sensul spiritual, este ceva dobandit.

Nu vorbesc despre masculinitatea innascuta si atat. Invat sa fiu barbat, iar Cuvantul lui Dumnezeu ma invata sa fiu barbat. Sfanta Scriptura scoate in evidenta oameni ai lui Dumnezeu, barbati adevarati. De exemplu, David, un tanar curajos in vremea aceea, ia piatra, o pune in prastie si se lupta cu Goliat. David a fost un om neinfricat si cutezator, care a avut incredere in Dumnezeu. Ii vad pe cei trei tineri Sadrac, Mesac si Abed-Nego care nu se pleaca inaintea idolului, stau in picioare, nu se prefac ca se incheie la incaltaminte, neinfricati, curajosi. Ii admir! Sunt barbati adevarati. Daniel se uita in ochii imparatului Babilonului, care era cea mai importanta forta din vremea aceea si ii spune: „Imparate nu ma spurc cu bucatele de la mesele tale!” Din nou vedem cutezanta, curaj.

Dar ce inseamna a fi barbat? Barbatia biblica trece dincolo de cutezanta pe care am mentionat-o, desi inglobeaza si acest aspect: barbat sunt in relatia cu sotia mea. Ce inseamna acest aspect? In 1 Petru 3:7 este scris: „Barbaţilor, purtaţi-va şi voi, la randul vostru, cu inţelepciune cu nevestele voastre, dand cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor moşteni impreuna cu voi harul vieţii, ca sa nu fie impiedicate rugaciunile voastre.” Dragii mei, aici avem o cheie, un speraclu de mare pret. Cand inteleg aceasta realitate simt un parfum, o livada inflorita de care ma bucur, pentru ca ma descopar pe mine insumi, cine sunt eu ca barbat si ce asteapta Dumnezeu ca eu sa fiu. Primul lucru este sa ma port cu intelepciune. Textul ne spune doua lucruri despre intelepciunea barbatului: dand cinste femeii ca unui vas mai slab, ceea ce presupune respect si consideratie. Un vas mai slab inseamna gingas, delicat. Intelepciunea consta in a ne raporta corect la femeie intelegand modul cum a fost construita ea si incercand sa raspundem in mod complementar nevoilor ei, deoarece dragostea inseamna sa ma ofer ei in modul in care este receptiva ea. Fericirea in relatia de familie trece prin inima ei, iar astfel voi fi preocupat nu de propria mea fericire, pentru ca altfel o pierd, ci voi fi preocupat de fericirea ei, pentru ca aceasta imi aduce mie implinire.

Al doilea lucru mentionat in textul de mai sus: „ca unele care vor moşteni impreuna cu voi harul vieţii.” De ce mi se pare vital acest lucru? Pentru ca, intelegand ca are aceeasi valoare, un barbat egal o femeie, nu o voi dispretui in nicio situatie. Voi arata intelepciunea pe care mi-o cere Scriptura in relatia cu sotia mea care este fragila, gingasa, complexa, delicata, este un vas mai slab. Daca nu dau valoare, conform Scripturii, verdictul este cutremurator: „ca sa nu fie impiedicate rugaciunile voastre.” Daca inteleg eu bine, Scriptura spune ca sa nu fie anulata religiozitatea, straduinta voastra evlavioasa, de faptul ca va dispretuiti sotia. Ce inseamna sa fiu barbat? Inseamna sa ma apropii de sotia mea, sa privesc la Hristos, modelul de barbat care a stiut sa se raporteze la Dumnezeu si la semeni, intr-un mod care sa ma inspire sa doresc sa fiu asemenea Lui.

Mai multe intrebari si raspunsuri similare la: http://alfaomega.tv/crestinulsisocietatea/relatii#axzz5M54iacvv 

1128 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.