• Secțiunea „CREȘTINUL ȘI RELAȚIILE”

    CREȘTINUL ȘI RELAȚIILE - Dumnezeu a fost primul care a afirmat că „nu e bine ca omul să fie singur”. Am fost creați pentru a fi parte dintr-o comunitate - familia, prieteni și cunoscuți. Comuniunea cu alții e un fenomen complex și aduce momente extraordinare, dar și răni profunde. În această secțiune, abordăm diverse aspecte ale relațiilor inter-umane, soț-soție, părinte-copil, între prieteni sau cunoscuți, încurajându-ne să arătăm practic dragostea față de cei din jur, dragoste primită în comuniunea cu Dumnezeu prin nașterea din nou.


    casatorie familie generic250x250Cursul Căsătoria și Familia

    Cursul Casatoria si Familia, dezvoltat de Lucian Oniga, se adreseaza in special tinerilor ce urmeaza sa se casatoreasca. Prima parte a cursului dezbate celibatul, asteptarile oamenilor cu privire la casatorie, principii pentru alegerea unui partener de viata si pregatirile pentru casatorie. A doua jumatate se aplica oricarei familii casatorite, de orice varsta. Sunt discutate rolul sotului si sotiei in familie, asteptarile reciproce, importanta comunicarii, precum si metode de rezolvare a conflictului. Este discutata de asemenea sexualitatea in cuplu. La final sunt trasate cateva principii pentru o familie sanatoasa, si cum sa imbini armonios lucrul cu familia.

    INTRA IN CURS, online     DESCARCA cursul video+PDF     COMANDA carte+DVD

Căsătoria și familia - 3. Alegerea unui partener

A. Importanța alegerii

a. Partenerul de viaţă te va influenţa extrem de mult (fie pentru cer, fie pentru iad);
b. Alegerea este pentru toată viaţa (Rom. 7:2; Rom. 10:9).

Index Curs

B. Modalități de alegere

De obicei, ne evaluam potenţialul partener dupa 3 elemente: înfăţişare, personalitate şi popularitate.

 

1. Înfăţişarea are de-a face cu fizionomia, părul, greutatea, înalţimea, culoarea pielii, îmbrăcămintea etc. – însă aceasta ne creează probleme. Aproape toţi oamenii ar dori să schimbe ceva la înfăţişarea lor.

Tinerii au tendinţa de a-şi alege partenerul după modelele prezentate de societate, însă majoritatea băieţilor şi fetelor nu pot concura cu manechinele şi fotomodelele prezentate de revistele actuale. Mai mult, e clar că trecerea timpului va produce schimbări majore în fizionomia noastră. Prin urmare, acest element este important în procesul alegerii, dar nu este cel mai important.

2. Personalitatea are de-a face cu temperamentele noastre.

- Sangvinul (petrecăreţul) este o persoană foarte deschisă, vorbeşte tot timpul şi ştie să povestească multe. Îi face pe ceilalţi să râdă. E o persoana veselă, optimistă şi entuziastă. Se împrieteneşte uşor şi nu îi place deloc să fie singură.

- Colericul (activul) este o personalitate deschisă, dar este mult mai activ şi productiv decât sangvinul. Colericul este un conducător înnăscut, greu de dezamăgit.

- Melancolicul (seriosul) ia totul în serios şi se concentrează în mod constant asupra unui lucru. Este tăcut, retras, înclinat spre artă. Este altruist şi sensibil la nevoile celorlalţi. De asemenea, tinde să fie perfectionist.

- Flegmaticul (imperturbabilul) este o persoană închisă. Stă deoparte şi se relaxează. Nu se grăbeşte niciodată, dar este atentă faţă de ceilalţi şi are mulţi prieteni. De obicei, alege modalitatea cea mai uşoară de a rezolva ceva şi de a evita conflictele. Rareori se înfurie pe cineva sau din cauza unei situaţii.

E bine să cunoaştem persoane cu diferite temperamente. Noi spunem ca “ceea ce se aseamănă, se adună”, însă experienţa ne arată, mai degrabă, că “extremele se atrag”. Oricum, chiar dacă personalitatea este importantă, ea nu este cel mai important lucru în alegerea partenerului.

3. Popularitatea. A fi popular înseamnă să faci parte dintr-un grup de oameni preferaţi: “cei mai inteligenţi”, “cei mai amuzanţi”, “cei mai îndrăzneţi şi curajoşi”, “blondele cu ochi albaştri”, “fetele/baieţii cu bani”, “fata/baiatul pastorului”, “cântăreţii” etc.

Adevar: popularitatea oricarui om este trecătoare. Dacă îţi alegi partenerul după popularitatea lui, nu vei avea garanţia unei relaţii de căsătorie fericite.

ATUNCI, după ce criterii pot să-mi aleg partenerul?

1. Să fie creştin “născut din nou” (2 Cor. 6:14-16).

O persoană născută din nou va fi o persoană de caracter! 1 Cor. 13. Caracterul e mai important decât fizionomia, temperamentul sau popularitatea!

O relaţie cu o persoană nemântuită va putea să-ţi ruineze viaţa şi chiar să te conducă spre iad. Totodata, va fi şi o influenta negativă pt. ceilalţi tineri mai slabi în credinţă care vor calca pe urmele tale şi pe care-i vei avea pe conştiinţă pt. păcatele/căderile lor.

Atenţie la caracter, obiceiuri, interese şi personalităţi similare sau complementare! Nici factorul sănătate fizică nu trebuie neglijat!

Nu vei găsi partenerul „ideal”. De aceea, discerne între principiile care nu se negociază şi între mofturile personale!

2. Să fie de acord(Amos 3:3).

C. Călăuzirea lui Dumnezeu în alegere

1. Dumnezeu ne călăuzeşte prin Biblie (vezi mai sus). Citeşte Biblia!

2. Dumnezeu ne călăuzeşte prin circumstanţe (Rut 2).

D-zeu va aduce situaţii în care tinerii să poată interacţiona: împreună la şcoală, la aceeaşi biserică, la acelaşi grup de părtăşie, la aceeaşi tabără, în aceeaşi misiune etc. Fiţi pe fază!

3. Dumnezeu ne călăuzeşte prin oameni (Rut 3).

D-zeu poate să folosească adesea şi sfaturile părinţilor, ale păstorilor sau ale creştinilor mai experimentaţi. Ia aminte!

4. Dumnezeu ne călăuzeşte prin mijloace supranaturale: semne, proroci (Gen 24:42-46).

D. În alegerea partenerului obligatoriu consultă-ţi părinţii! (Prov. 6:20-23, Efes. 6:2-3)

Dintre toate rudeniile pe care le are o persoană, părinţii sunt cei mai interesaţi să-i meargă bine pe toate planurile. Ei îşi cunosc sau ar trebui să-şi cunoască cel mai bine copiii. De aceea, apelaţi la sfatul părinţilor chiar înainte de a începe o posibilă relaţie de prietenie. Chiar dacă nu o să vă convină întotdeauna ce vă vor zice, să ştiţi că ei vă iubesc şi vă doresc numai binele.

În final, după ce te-ai lăsat călăuzit de D-zeu şi te-ai orientat bine, eşti hotărât să te căsătoreşti în viitorul apropiat, abordează persoana care prezintă interes pentru tine şi întreab-o dacă acceptă o relaţie de prietenie în care să îţi permită să o cunoşti mai bine. Explică-i că acest gest nu înseamnă o propunere pentru căsătorie, chiar dacă scopul unei asemenea relaţii este cunoaşterea în vederea căsătoriei.

Iniţiativa unei asemenea propuneri trebuie să vină din partea băiatului. Dacă el nu are curajul, înseamnă că nu e suficient de matur şi că nu e gata să se însoare.

Index Curs

Material extras din cursul „Căsătoria și familia”, scris de Lucian Oniga, și se adresează în special tinerilor ce urmează să se căsătorească. Comandă acum pachetul carte + DVD de aici.

83446 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.