• Secțiunea „Creștinul și Dimensiunea socială”

    CREȘTINUL ȘI DIMENSIUNEA SOCIALĂ - În Scriptură, Dumnezeu anunță repetat că e interesat nu doar de mântuirea indivizilor, ci și de restaurarea comunității per ansamblu, inclusiv social-economic. Domnul ne cere să fim drepți, să iubim mila, să nu fim aroganți (Mica 6), să avem grijă de văduve și orfani (Iacov 1), să practicăm filantropia și să eliminăm nedreptatea (Isaia 58), să ne iubim aproapele ca pe noi înșine (Matei 22). Vă prezentăm ce fac creștinii pentru a fi răspunde marilor nevoi din România, a fi mâna lui Dumnezeu întinsă celor defavorizați.

Valori creștine în societate - Editorial de Sorin Pețan

Valori creștine în societate - Editorial de Sorin Pețan

Voi sunteţi sarea pământului. Dar dacă sarea își pierde gustul, prin ce își va căpăta iar puterea de a săra? Atunci nu mai e bună la nimic, decât să fie lepădată afară și călcată în picioare de oameni. Voi sunteţi lumina lumii. O cetate așezată pe munte nu poate rămâne ascunsă.

Și oamenii n-aprind lumina ca s-o pună sub obroc, ci o pun în sfeșnic și luminează tuturor celor din casă. Tot așa să lumineze și lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune și să slăvească pe Tatăl vostru, care e în ceruri. (Matei 5:13-16)

Isus spune două lucruri în Matei 5. Primul e că Biserica Lui, în parametri normali de funcționare, e sarea pământului și lumina lumii, cu rol natural de a da gust și a conserva ce atinge și de a lumina contextul înconjurător. E o veste bună! Provocarea lui Isus e să facem să lumineze lumina din noi înaintea oamenilor, prin fapte bune, prin demonstrarea puterii și dragostei lui Dumnezeu. 

Al doilea lucru e că sarea își poate pierde gustul, devenind inutilă, bună de aruncat. Lumina poate fi stinsă, sau pusă sub obroc (butoi) și acoperită - chiar dacă arde, nu luminează de fapt nimic în afara microuniversului ei. E o Biserică care trăiește doar pentru ea însăși. 

Cum ajunge Biserica să piardă puterea de a săra și lumina? Consecințele sunt grave, sarea fără gust e „lepădată afară și călcată în picioare de oameni”. Asta nu ilustrează oare un creștinism pe care oamenii îl consideră „expirat”, incapabil să dea gust și lumină, să facă bine, să răspundă la problemele vieții? O Biserică preocupată doar de interesele ei? Nu vedem pe alocuri aceste semne?

Contextul actual nu arată bine. Ne mândrim că suntem „țară creștină”, „grădina Maicii Domnului”, dar sub fațada frumoasă apar probleme serioase. Se emigrează masiv din „grădină” înspre Occident. Percepția generalizată a populației e că liderii sunt hoți, că sistemul e profund disfuncțional, corupția e prezentă peste tot, la nivel mic și mare. Cazurile Caracal sau Colectiv erodează încrederea românilor în instituțiile statului, în poliție, în spitale. Educația e pe butuci de mulți ani. Sunt tensiuni acute în societate, între vârste, grupuri sociale, sau partide ideologice. Vremurile sunt confuze, chiar e nevoie de sare și de lumină autentică!

Dar încrederea în Biserică e în scădere din cauza secularizării și scandalurilor financiare, sexuale, de abuz sau implicare în politică ale prelaților. Nu mulți mai speră în schimbare reală în România. Pentru unii, creștinismul pare parte din problemă, nu din soluție. Peisajul actual seamănă mai degrabă a implozie și stat eșuat, nu a „țară creștină de 2000 de ani”. 

Toate acestea duc la întuneric și la gustul amar al lipsei de speranță. O parte a Bisericii, indiferent de confesiune, pare să fi pierdut capacitatea de a săra și a lumina societatea, încremenită în programele sale și în dileme interne irelevante pentru comunitatea din jur. Să ne rugăm pentru revitalizarea ei!

Însă o parte din Biserică e activă, sărează și luminează în continuare, la scară mică sau mare. Doamne-ajută! Nici ei nu sunt perfecți, dar lumina și sarea există încă în România! E important să îi cunoaștem, să îi susținem, să ne inspirăm de la ei. Și profetul Ilie, când se simțea izolat în societate, a avut nevoie să știe că mai sunt totuși 7000 care au rămas credincioși lui Dumnezeu.

Există creștini, biserici și organizații care, motivați de credința lor, duc valori creștine în societate: iubirea și ajutorarea aproapelui, restaurarea holistică a celor căzuți, valoarea omului indiferent de etnie și clasă socială, eradicarea sărăciei, susținerea familiilor în dificultate, restaurarea relațiilor, dreptatea și integritatea în societate, facerea de bine fără interes, iertarea și reconcilierea între grupuri sociale, competența și profesionalismul („ca pentru Domnul”) și altele! Sunt inițiative mici sau mari care, împreună, aduc lumină în locul întunericului!

Unii creștini doresc un partid sau un președinte care să susțină valorile creștine, sau să le scriem în Constituție. Alți creștini văd această abordare ca riscantă, calea creștină fiind cea a persuasiunii, nu a impunerii. Să avem grijă la motivațiile și la metodele noastre! Dar ce e sigur e că, dacă valorile creștine sunt vizibile și palpabile în societatea română prin fapte bune făcute de creștini simpli în viața de zi cu zi (noi toți), atunci vom vedea transformare în societate, noi fiind parte la schimbare și agent al restaurării, sare și lumină pentru gloria lui  Dumnezeu.

Sorin Pețan
Redactor, Alfa Omega TV Magazin

1226 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.