• Secțiunea „Creștinul și Dimensiunea socială”

    CREȘTINUL ȘI DIMENSIUNEA SOCIALĂ - În Scriptură, Dumnezeu anunță repetat că e interesat nu doar de mântuirea indivizilor, ci și de restaurarea comunității per ansamblu, inclusiv social-economic. Domnul ne cere să fim drepți, să iubim mila, să nu fim aroganți (Mica 6), să avem grijă de văduve și orfani (Iacov 1), să practicăm filantropia și să eliminăm nedreptatea (Isaia 58), să ne iubim aproapele ca pe noi înșine (Matei 22). Vă prezentăm ce fac creștinii pentru a fi răspunde marilor nevoi din România, a fi mâna lui Dumnezeu întinsă celor defavorizați.

O scrisoare pe care trebuie să o recitești astăzi

O scrisoare pe care trebuie să o recitești astăzi

Americanii sărbătoresc pe 15 ianuarie ziua de naștere a lui Martin Luther King Jr, pastorul baptist nord-american, activistul politic care a organizat şi condus marşuri în favoarea dreptului la vot, pentru desegregare rasială şi alte drepturi civice elementare pentru cetăţenii de culoare nord-americani.

Ca și creștin, el știa bine că Cuvântul lui Dumnezeu condamnă în mod clar rasismul în toate formele sale. În calitate de ministru baptist hirotonit, el știa bine că Cuvântul lui Dumnezeu condamnă în mod constant rasismul în toate formele sale:

  • „Nu mai este nici iudeu, nici grec; nu mai este nici rob, nici slobod; nu mai este nici parte bărbătească, nici parte femeiască, fiindcă toţi sunteţi una în Hristos Isus.” Galateni 3:28
  • „El a făcut ca toţi oamenii, ieşiţi dintr-unul singur, să locuiască pe toată faţa pământului” (Fapte 17: 26a).
  • „În adevăr, văd că Dumnezeu nu este părtinitor” (Fapte 10:34).
  • „Dar, dacă aveţi în vedere faţa omului, faceţi un păcat şi sunteţi osândiţi de Lege ca nişte călcători de lege.” (Iacov 2: 9).

Fiind afro-american, dr. King s-a confruntat cu rasismul în toate formele sale. De aceea, el și-a dedicat viața luptei pentru egalitate și a chemat în mod constant poporul lui Dumnezeu să iubească pe toți copiii Lui, indiferent de culoarea pielii sau de forma ochilor.

În aprilie 1963, Martin Luther King Jr. a fost închis într-o celulă din Birmingham, Alabama, pentru că a condus o demonstrație publică fără aprobare. În timpul celor nouă zile de detenție, King a folosit margini de ziare și bucăți de hârtie igienică pentru a scrie un răspuns grupului de clerici albi din Birmingham care i-au denunțat lupta împotriva segregării rasiale.

„Scrisoare din închisoarea Birmingham” a lui King a devenit o capodoperă a literaturii americane. Este la fel de relevantă și profetică astăzi precum atunci când a scris-o, cu aproape 55 de ani în urmă.

Eseul de 7.000 de cuvinte, ce cuprinde citate din Sf Toma de Aquino și Thomas Jefferson pentru a analiza nedreptatea legilor și necesitatea responsabilității civice, includea fraza celebră „Orice nedreptate săvârșita oriunde este o amenințare la adresa justiției de pretutindeni”. Vă îndemn să luați timp în această zi specială pentru a citi scrisoarea în întregime.

Scopul acestui articol nu este să vorbesc eu în locul lui Martin Luther King Jr, ci aș vrea să îl las pe însuși Martin Luther King Jr. să vorbească pentru el însuși. Am enumerat câteva dintre afirmațiile din „Scrisoarea din închisoarea Birmingham” care m-au impresionat cel mai mult:

„Orice nedreptate săvârșita oriunde este o amenințare la adresa justiției de pretutindeni. Viaţa este interconectată. Suntem cu toţii prinşi într-o reţea inevitabilă a reciprocităţii, legaţi într-o singură pânză a destinului. Ceea ce afectează pe cineva în mod direct îi afectează indirect pe toţi.”

„Nu am câștigat nici un drept civil fără presiune juridică și non-violență. Din păcate, este un fapt istoric faptul că grupurile privilegiate rareori renunță la privilegiile lor în mod voluntar. Însă, așa cum ne-a amintit Reinhold Niebuhr, grupurile tind să fie mai imorale decât indivizii.”

„Libertatea nu e niciodată oferită în mod voluntar de către opresor. Ea trebuie cerută cu insistenţă de către cel oprimat.”

„Această generație trebuie să se pocăiască nu numai pentru cuvintele și acțiunile urâte ale oamenilor răi, ci și pentru tăcerea pasivă a oamenilor buni. Progresul uman nu se rotește niciodată pe roți de inevitabilitate, ci prin eforturile neobosite ale oamenilor dispuși să fie lucrători împreună cu Dumnezeu.”

„Eu cred că adevărul neînarmat şi iubirea necondiţionată vor avea de spus ultimul cuvânt pentru realitate. De aceea, Dreptul, chiar dacă este învins temporar, este mai puternic decat Răul triumfător.”

„Ne vom câștiga libertatea pentru că moștenirea sacră a națiunii noastre și voința veșnică a lui Dumnezeu sunt întrupate în ecoul cerințele noastre.”

Cei care s-au angajat să participe la protestele pașnice „au stat defapt fermi în picioare pentru visul american și pentru cele mai sacre valori din moștenirea noastră iudeo-creștină, aducând astfel națiunea noastră înapoi la acele mari fântâni ale democrației care au fost săpate adânc de părinți fondatori în formularea Constituției și a Declarației de Independență.”

Dr. King și-a închis scrisoarea: „Să sperăm cu toții că norii întunecați ai prejudecăților rasiale vor trece în curând și ceață profundă a neînțelegerii vor dispărea din comunitățile noastre, iar stelele strălucitoare ale iubirii și fraternitatea vor străluci peste națiunea noastră mare cu toată frumusețea lor.”

Acum, te provoc să te gândești la un lucru: Ești tu lucrător împreună cu Dumnezeu „eidicând norii întunecați a prejudecății rasiale?”

Sursă: Denison Forum

3272 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.