• Secțiunea „Creștinul și Statul”

    CREȘTINUL ȘI STATUL - În contextul taxelor impuse de imperiul roman, Isus spunea să dăm Cezarului ce e al Cezarului. Azi, multe acțiuni ale statului ni se par nedrepte - nepăsare, corupție, impozite, legi ce contravin valorilor noastre. Cum ne raportăm corect la stat, ca creștini? Această secțiune abordează probleme delicate contemporane - administrarea finanțelor, mita și corupția, creștinul și politica, problema emigrației, relațiile inter-etnice, raportarea la istorie/trecut.

Emigrația - Este o problemă dacă plec în străinătate pentru o viață mai bună? E în regulă dacă doar unul din soți pleacă?

 În Psalmul 109:10 este un pasaj care se potrivește pentru națiunea noastră. Națiunea parcă este sub un blestem. Aici e scris: „Copiii lui să umble fără niciun căpătâi şi să cerşească, să-şi caute pâinea departe de locuinţa lor dărâmată!” Dacă ne uităm la industria noastră, la fabrici, sunt orașe întregi în care vechile zone industriale de dinainte de revoluție sunt niște dărâmături. Și o generație întreagă își câștigă pâinea departe de locuința lor dărâmată.

Și totuși, e păcat să plec în diaspora ca să câștig o bucată de pâine? Pe unii credincioși îi frământă această întrebare, pe alții nu îi frământă. De fiecare dată, în diaspora, oamenii caută belșugul. Dar e posibil, în calitate de copil al lui Dumnezeu, așa cum scrie în Matei 13:22, despre sămânța căzută între spini, ca bogățiile veacului, munca prea multă și extenuantă, să facă neroditoare sămânța Cuvântului în viața noastră.

Sfatul meu e, dacă alegi să pleci în diaspora, să muncești în mod normal, rațional. Nu te îngropa în muncă în detrimentul relației personale cu Dumnezeu și cu familia ta, relației soț-soție. Apoi, dacă dorești să emigrezi cu scopul de a te îmbogăți rapid, să știi că bogăția câștigată rapid nu folosește. Apostolul Pavel îl avertizează pe Timotei că cei care vor să se îmbogățească cad într-o serie de chinuri și prăpăd, se expun la tot felul de riscuri (1Tim 6:9-10).

Normal este astfel: Dumnezeu Se angajează să ne dea pâinea cea de toate zilele. Eu nu predic Evanghelia sărăciei. Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri, pe care le caută oameni, Biblia spune că vi se vor da pe deasupra. (Matei 6:33)

Cunosc oameni în diaspora care muncesc greu din noapte în noapte, și nu au nimic, nu au nici măcar cu ce-L onora pe Dumnezeu, de-abia le ajunge pentru ei. Cunosc de asemenea credincioși în diaspora care au un loc de muncă așa de binecuvântat de Dumnezeu încât nu prisosesc în fapte bune. Onorează pe Dumnezeu cu zeciuiala. Prin urmare, nu sunt așa de extenuați, așa de robiți de muncă, pentru că se încred în Dumnezeu.

Va veni vremea în care Dumnezeu va binecuvânta România și va aduce restaurare economică, și dacă ești în diasporă sau te gândești să pleci, sfatul meu este: Nu pleca fără Dumnezeu!

Soțul/soția dorește să lucreze în străinătate. Este bine să stăm despărțiți o vreme?

Aș vrea să plec de la un principiu biblic. În cadrul căsniciei, în relația dintre soț și soție, Dumnezeu a rânduit ca cei doi să fie împreună. Biblia spune că „De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevasta sa, şi se vor face un singur trup.” (Gen 2:24) Căsnicia înseamnă împreună, nu la distanță.

Când un soț pleacă în străinătate ca să câștige pâinea, trebuie luat în considerare un pasaj ce privește relațiile intime dintre soț și soție. „Bărbatul să-şi împlinească faţă de nevastă datoria de soţ şi tot aşa să facă şi nevasta faţă de bărbat. Să nu vă lipsiţi unul pe altul de datoria de soţi, decât doar prin bună învoială, pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul şi cu rugăciunea, apoi să vă împreunaţi iarăşi, ca să nu vă ispitească Satana din pricina nestăpânirii voastre. Lucrul acesta îl spun ca o îngăduinţă; nu fac din el o poruncă.” (1Cor 7:3-6)

Relațiile sexuale dintre soț și soție presupun ca ei să fie împreună. Biblia spune ca o îngăduință, prin bună învoială, că cei doi se pot abține de la relații sexuale pentru un timp de post și rugăciune, dar nu este o poruncă, e o îngăduință, spune Duhul Sfânt prin Pavel. De ce? Ca să nu fie ispitiți de diavolul, să nu cadă în păcatul curviei, ca să nu cadă în pornografie sau altă necurăție sexuală. Biblia nu spune că plecarea în străinătate sau orice altceva poate fi un motiv ca soțul și soția să se lipsească unul de altul.

Prin bună învoială, ei pot să plece la muncă în străinătate. Dar este pe muchie de cuțit. Dacă soția ta, sau soțul tău vrea să plece în străinătate, sfatul meu este să mergeți împreună. Cunosc familii care au fost afectate, multe familii care au fost ruinate prin faptul că unul din soți a plecat în străinătate, iar celălalt a rămas acasă, și au fost atacați și ispitiți atât cel care a plecat, cât și cel rămas acasă.

Odată ce Biblia spune că această despărțire va duce la ispitire, înseamnă că dacă sunt despărțiți, ispita este pentru fiecare, și pentru cel plecat, și pentru cel rămas.

Este o întrebare dificilă. Fiecare familie cântărește nevoile financiare. Dar aș vrea să vă spun că nu merită nimic sacrificat pe altarul familiei, pentru bani și bunăstare. Nu se merită ca cei mai frumoși ani ai tinereții, ai căsniciei să fie sacrificați pentru o casă, pentru mașină, pentru gospodărie. Pentru că atunci când terminați gospodăria, faceți casa, vă dați seama că sunteți doi străini.

Cunosc o familie care s-a despărțit, aveau copii. Soțul lucra în străinătate, a cunoscut o altă femeie, și a început o relație cu acea femeie. Soția din țară a aflat că soțul din străinătate a început o relație cu o altă femeie. Ambii soți erau creștini. Ce a făcut soția? Și-a luat copiii și s-a mutat la el, și i-a spus „recunosc că am făcut o mare greșeală față de tine, te-am lăsat să pleci singur, practic eu te-am aruncat în brațele acestei femei”. L-a iertat și au luat totul de la zero, viața lor de familie a fost restaurată. Acum copiii sunt mari, unul din ei e deja căsătorit.

Cunosc și alte situații și cazuri. Dar concluzia e identică: Nu se merită plătit prețul.

Soțul/soția este plecat(ă) în străinătate la muncă. Nu dă semne de întoarcere acasă. Ce să fac?

Dacă soțul e plecat în străinătate și dă semne că nu mai e credincios față de soție, și soția a rămas acasă, ce e de făcut? Primul lucru pe care eu îl recomand soției este să comunice cu soțul. Mută-te împreună cu el. Poate profesia, sau școala-studiile, poate copiii sau școala copiilor te-au împiedicat să pleci împreună cu el de la început.

Dacă el nu dorește să se împace cu tine deși tu ai luat decizia să te muți cu el, și el spune că nu vrea să mai trăiască cu tine, acest lucru presupune că el are o altă relație. Dacă tu ești credincioasă și soțul tău este necredincios față de tine (chiar dacă merge la biserică), în Maleahi 2:14 scrie că Dumnezeu îi condamnă pe cei necredincioși față de soție: „Pentru că Domnul a fost martor între tine şi nevasta din tinereţea ta, căreia acum nu-i eşti credincios, măcar că este tovarăşa şi nevasta cu care ai încheiat legământ!”

Nu iniția tu divorț. Dacă cel necredincios vrea să trăiască mai departe cu tine, nu te despărți de el. „Dacă o femeie are un bărbat necredincios şi el voieşte să trăiască înainte cu ea, să nu se despartă de bărbatul ei.” (1 Cor 7:13). Nu iniția tu divorțul, femeie credincioasă sau bărbat credincios. Dacă cel necredincios vrea să trăiască în continuare cu tine, nu te despărți. Roagă-te pentru el, iubește-l, comunică cu el, atrage-l, îndrăgostiți-vă din nou unul de altul.

Dacă cel necredincios ție dorește să se despartă, Biblia spune: „Dacă cel necredincios vrea să se despartă, să se despartă; în împrejurarea aceasta, fratele sau sora nu este legat: Dumnezeu ne-a chemat să trăim în pace.” (1 Cor. 7:15)

Noi am luat cuvântul „credincios” și l-am raportat numai la credincioșia față de Dumnezeu. Dumnezeu însă ia în calcul credincioșia partenerilor, a soțului față de soție și a soției față de soț. Noi trebuie să rămânem credincioși în căsnicie unul față de celălalt, și credincioși față de Dumnezeu. Divorțul nu este opțiunea cea mai bună, chiar dimpotrivă. Biblia spune să facem tot posibilul să trăim împreună.

Extras din emisiunea „Întrebări esențiale”, difuzată zilnic pe canalul Alfa Omega TV.

  Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 6.1 - Intrebari esentiale (ianuarie-februarie 2016). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista

Etichete: familie
10441 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.