De ce ucide corupția? de Cristian Șoimaru, pastor
Pe parcursul lunii noiembrie 2015 au avut loc în România cele mai mari mișcări sociale de protest din ultimii anii, mișcări generate de tragedia din clubul “Colectiv”. Mesajul principal al acestor proteste - transmis în scris, verbal, prin rețele de socializare și prin scandări – a fost acesta: “Corupția Ucide!”.
Deși anchetele penale și administrative în cazul tragediei din clubul Colectiv din 30 octombrie nu s-au finalizat, este evident că pe lângă iresponsabilitatea proprietarilor acelui club și a organizatorilor concertului o parte importantă din vină o au și unii funcționari (de la primăria de sector și de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență), oamenii îndrituiți și plătiți să se ocupe de ordinea publică și de siguranța cetățenilor. Există mărturii că unii dintre ei au primit șpăgi (plăți ilegale) de la reprezentanți ai clubului.
Nu întodeauna efectele și implicațiile faptelor de corupție duc spre moarte fizică și daune fizice produse semenilor, dar mereu corupția, sub diferitele ei forme și manifestări, produce efecte negative, supărătoare și anti-sociale. În termeni creștini putem spune că orice formă de corupție este o încălcare a poruncii divine de “a ne iubi aproapele”.
Înainte de a face câteva referi la texte biblice legate de corupție (mită) aș dori să ne mai aplecăm puțin asupra efectelor corupției și la responsabilitatea morală și duhovnicească pe care credincioșii (adevărații urmași ai Domnului Isus) o au în legătură cu aceasta “ciumă” pe care o reprezintă flagelul corupției pentru țara noastră.
Toate analizele sociologice relevă că, alături de sărăcie și incompetența autorităților, corupția reprezintă unul din motivele principale de îngrijorare și nemulțumire pentru cetățenii români și o cauză majoră pentru care mulți concetățeni iau calea exilului. Tot analizele ne arată că între acești 3 factori există legături de cauzalitate, un cerc vicios care prea rar este tăiat și oprit. Ori, ca și copii ai lui Dumnezeu care suntem chemați să vestim și să dovedim că “Împărăția este aproape” nu ar trebui “să căutăm mai întâi de toate Împărăția și neprihănirea” și în chestiunile sociale, economice și politice?! Noi știm că până la a doua venire a Domnului Isus, cel rău încă are prezență și influență pe pământ, dar noi suntem chemați să fim “lumina lumii și sarea pământului”, să împlinim roadele dreptății, bunătății și adevărului și să nu fim părtași la “lucrările întunericului”. Corupția ucide! Dar noi putem fi parte din “cercul virtuos”, nu din “cercul vicios”.
În domeniul academic corupția (plagiat, nepotism, concursuri trucate) “ucide” (blochează, limitează, îngreunează) speranțele și carierele acelora care prin muncă cinstită și prin studiu asiduu vor să facă studii avansate, să facă cercetare aprofundată sau să devină profesori recunoscuți. Nu de mult vorbeam cu o tânără credincioasă care îmi spunea că din cauza suspiciunilor de plagiat și impostură academică des întâlnite în România a devenit mai greu pentru un om corect să poată să publice articole ISI în reviste internaționale de profil.
În spitale corupția (prin condiționarea actului medical, prin sistemul nedrept și preferențial) “ucide”. Uneori la propriu, alteori duce oamenii spre exasperare și deznădejde. Chiar acum 4 zile am citit postarea de pe facebook a unei tinere mame suspecte de cancer și care era purtată cu orele de la o ușă la alta a unui spital, într-un cerc vicios degradant și ilogic.
În domeniul construcțiilor corupția (autorizații date pe șpăgi, presiuni de a întocmi acte care nu respectă normativele, schițe și contracte falsificate) “ucide”. Atâția tineri pleacă venetici în lume pentru că doresc nu mari bogății, ci să aibă și ei o casă decentă pentru ei și copii lor. Însă în sistemul corupt și excesiv de birocratic de la noi, această dorință legitimă este un vis irealizabil pentru mulți tineri. Am prieteni și cunoștinte care sunt ingineri constructuri sau arhitecți și care au multe bătăi de cap și blocaje din cauza corupției din domeniu.
Corupția ucide și pe șoselele patriei și în traficul orașelor. Mulți șoferi și-au luat permisele cu “șpagă” iar apoi au provocat accidente serioase, iar mulți iresponsabili ne “ucid” nervii în trafic, nerespectând regulile și pe ceilalți participanți la trafic, bazându-se pe faptul că dacă sunt opriți de un polițist au șanse mari să scape cu ajutorul unei șpăgi.
Corupția “ucide” și în domeniul economic și al afacerilor. Licitațiile aranjate “ucid” șansele acelora care muncesc cinstit și vor să ofere servicii și produse de calitate. Cei care nu-și plătesc taxele și impozitele către stat (“datoria față de Cezar”) bazându-se pe faptul că în cazul unui control vor “rezolva” ei cumva problema nu fac decât să “ucidă” în mod neleal competiția și ocazia ca nivelul impozitării muncii să scadă pentru cei mulți care sunt angajați cinstit. Sunt atât de mulți români care nu-s corecți cu plata taxelor și a dărilor și care spun: “Da’, ce face statul pentru mine?”. Aceiași români își doresc școli și profesori mai buni pentru copii lor și autostrăzi pe care să circule.
Deși aș putea continua și cu exemple din alte domenii, mă opresc aici cu această înșiruire. Nu e intenția mea să fac o listă exhaustivă, dar am vrut să punctez modurile variate și diverse prin care corupția “ucide”, producând complicații și deznădejde semenilor noștri. Ceea ce este tare trist și preocupant este faptul că și mulți creștini români(din diverse contexte, inclusiv cei care se consideră “pocăiți”) apelează și practică astfel de forme de corupție.
Nu încerc să mă pun într-o poziție de judecător sau să am poziționări absolutiste, dar nu pot să nu observ aceste dinamici și faptul că ele contrazic flagrant învățăturile Sfintelor Scripturi și poruncile Mântuitorului. Încurajez pe cititorii acestui articol să studieze tematica corupției în Biblie. Căutați cuvântul “mită” (cuvântul biblic care descrie corupția) cu ajutorul unei concordanțe sau cu o căutare la acest link: https://biblia.resursecrestine.ro/ . Este ușor de descoperit că mita (corupția) este un păcat, că nu este pe placul lui Dumnezeu, iar consecințele ei sunt rele pentru țara care practică aceste lucruri.
Doar câteva citate și referințe: “Un împărat întărește țara prin dreptate, dar cine ia mită o nimicește.” (Proverbe 29:4), “Fiii lui Samuel n-au călcat pe urmele lui, ci se dădeau la lăcomie, luau mită și călcau dreptatea.” (1 Samuel 8:3), “Doamne, cine va locui în cortul tău? Cine va locui pe muntele Tău cel sfânt? Cel ce umblă în neprihănire, cel ce face voia lui Dumnezu și spune adevărul din inimă. ...și nu ia mită împotriva celui nevinovat.” (Psalmul 15:1-2, 5) sau “Vai de voi … care scot cu fața curată pe cel vinovat, pentru mită, și iau drepturile celor nevinovați.” (Isaia 5:23). De asemenea și Psalmul 26:10, Isaia 1:23, Proverbe 15:27, Fapte 24:26.
Cu toate că Biblia este clară în această privință iar datoria credincioșilor e să fie lumină, mai sunt unii, chiar dintre liderii ecleziali, care apelează la corupție ca să rezolve unele lucruri. Acum câțiva ani am auzit de un pastor care spunea “Slavă Domnului! Am găsit cui să-i dau șpagă ca să mă rezolve.” Cât de triști și rătăciți ajungem uneori?!
O adevărată “urâciune” este că unii se folosesc chiar de Biblie pentru a-și explica gesturile de corupție. Am auzit pe mai mulți care invocă greșit un verset din Scriptură care aparent tolerează și încurajează șpaga/mita. E vorba de versetul 14 din capitolul 21 din cartea Proverbe: “Un dar făcut în taină potolește mânia și o mită dată pe ascuns potolește cea mai puternică mânie.” A folosi acest verset ca argument pentru practicarea mitei dovedește o greșită interpretare și aplicare a Scripturii.
Mai întâi de toate că avem de-a face cu un verset descriptiv (care descrie o situație) și nu unul prescriptiv (încurajarea unei norme). Versetul pare a indica o situație de genul celei descrise în cartea 1 Samuel 25:27, atunci când Abigail potolește mânia lui David și în niciun caz o situație prin care un “funcționar” primește mită pentru a face o nedreptate sau pentru a ierta pe un vinovat de ceva. De fapt, chiar versetul imediat spune: „Este o bucurie pentru cel neprihănit să facă ce este bine...” (Pr. 21:15). Cuvântul folosit în Pr.21:14 și tradus prin “mită” este shachad/shakhad, iar, în mai toate versetele unde mai apare, înțelesul lui este de dar/mită și este criticată (vezi Pr. 17:22, Ps. 15:5 și 26:10, 1 Samuel 8:3, Isaia 1:23 și 5:23), iar prima lui mențiune din Biblie este una clar prescriptiv-prohibitivă: “Să nu primești daruri (shachad ~ mită), căci darurile (shakhad ~ mită) orbesc pe cei ce au ochii deschiși și sucesc hotărârile celor drepți.” (Exodul 23:8)
Unii români așteaptă doar de la DNA să lupte împotriva corupției. Dar deși DNA merită aprecierea și susținerea noastră pentru lucrurile bune pe care le face, această instituție nu poate lupta singură cu flagelul corupției. Chiar procurorul-șef al DNA a spus de curând că DNA-ul nu poate opri corupția din România. Mulți români, mai ales dintre creștini, așteaptă ca și oamenii Bisericii să se opună corupției.
Mai importante chiar decât așteptările românilor sunt așteptările și promisiunile lui Dumnezeu cu relevanță în această chestiune. Citez aici doar 2: “Căci roada luminii stă în orice bunătate, în neprihănire și în adevăr.” (Efeseni 5:9) și “Daca poporul Meu peste care este chemat Numele Meu se va smeri, se va ruga și va căuta Fața Mea și se va abate de la căile lui rele, - îi voi ierta păcătul și-i vor tămădui țara.” (2 Cronici 7:14). De prea multe ori în acest sfert de veac de tranziție am citat acest verset. Cred că e momentul să căutăm cu toată inima și în toate aspectele să-l și împlinim.
Dumnezeu să vindece țara și să binecuvânteze România! Iar noi să fim partenerii și co-lucrători împreună în această vindecare și reformă a țării.
Cristian Șoimaru, pastor, București
Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin
Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 6.1 - Intrebari esentiale (ianuarie-februarie 2016). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista