Și tu ești patriot doar de 1 Decembrie?
Ziua de 1 Decembrie este Ziua Naţională a României şi are o însemnătate specială pentru majoritatea românilor. Cu atât mai importantă este sărbătoarea din acest an, deoarece se împlinesc 100 de ani de la desăvârșirea statului național român.
Această dată a fost adoptată ca ziua naţională a României în anul 1990, fiind promulgată de fostul preşedinte Ion Iliescu şi publicată ulterior în Monitorul Oficial. 1 Decembrie marchează Unirea Transilvaniei cu România şi va rămâne una dintre cele mai importante pagini ale istoriei şi ale unităţii naţionale româneşti.
Parada militară din acest an va avea loc cu mare fast. Vor participa la sărbătoare 4.000 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Serviciul Român de Informații, Ministerul Afacerilor Interne și Administrația Națională a Penitenciarelor, cu 200 de mijloace tehnice, 50 de aeronave și militari din mai multe țări.
De 1 Decembrie am observat că toți românii sunt patrioți. Ei se declară mândri că s-au născut în România, susțin sus și tare că aceste meleaguri sunt cele mai frumoase de pe pământ, merg la Alba Iulia cu mic cu mare să sărbătorească împreună, cumpără steaguri tricolore, își fac poze cu ele și le urcă pe rețelele de socializare împreună cu hashtag-ul #mândrucăsuntromân.
Anul aceasta „tradiția” s-a schimbat puțin, așadar mulți oameni nu vor mai merge la Alba Iulia pentru parada militară, ci să protesteze. Mai multe astfel de manifestații sunt anunţate pe Facebook pentru sâmbătă, la București și în mai multe orașe importante din țară. Aceștia vor cere din nou dreptate, integritate în sfera politică și legi care să reprezinte interesele populației, nu interesele celor din guvern.
Ce înseamnă, totuși, să fii patriot?
În DEX, cuvântul „patriot” este definit astfel: 1. Persoană care își iubește patria și luptă pentru apărarea și prosperitatea ei. 2. Persoană care își iubește patria, luptă cu abnegație pentru binele poporului și e gata să facă sacrificii pentru a-i asigura un viitor fericit.
Așadar, e suficient să spunem de 1 Decembrie că iubim România și să punem o poză cu tricolorul pe Facebook sau Instagram? Sau este o dovadă mai mare de patriotism să participăm la proteste și să cerem ca lucrurile murdare ale acestei țări să dispară odată pentru totdeauna?
Știm cu toții care sunt neajunsurile țării noastre și ale poporului român. Știm că migrația este o problemă majoră, că clasa politică e coruptă până în măduva oaselor și că își vede doar interesele proprii. Știm că nu se promovează suficient locurile frumoase, că pădurile noastre sunt furate și că resursele naturale sunt exploatate în mod ilegal, că sistemele de educație și sănătate sunt la pământ. Știm că suntem numărul 1 în Europa la numărul de avorturi, că românii sunt un popor resemnat și ușor de manipulat. Știu, și eu am impresia că niciodată nu vom scăpa de aceste „blesteme”.
Totuși, în mijlocul acestor lucruri, cred cu tărie că Dumnezeu nu ne-a pus la întâmplare în această țară imperfectă, cu oameni la fel de imperfecți. Cred că Dumnezeu a știut ce face atunci când a decis să te naști în capitala României sau într-un sat uitat de lume. El a știut că familia ta va fi bogată sau că vei fi nevoit să muncești de la o vârstă fragedă ca să te poți întreține. El a știut că vei trăi într-o țară care, după aproape 30 de ani de la prăbușirea comunismului, încă se luptă cu urmele lăsate de el. Totuși, ne-am născut aici și acum cu un scop.
Și eu sunt tentată să plec într-o țară vestică, cu mijloace de transport în comun curate, cu chelneri zâmbitori și politicoși, cu autostrăzi multe și dese, cu salarii în euro sau lire și să stau fără stres cu privire la ziua de mâine.
Dar, să revenim la România, ziua de 1 Decembrie și patriotismul adevărat.
Cred că patriotismul adevărat nu înseamnă să te mândrești că te-ai născut în România, nu înseamnă să mergi zeci sau sute de kilometri ca să stai o zi întreagă în frig de 1 Decembrie. Nu ești patriot adevărat nici măcar dacă participi în mod regulat la proteste, cerând dreptate și integritate în sfera politică, dacă tu, în viața de zi cu zi, nu respecți ceea ce ceri de la guvernanți.
Ești patriot adevărat atunci când îți cumperi bilet de autobuz sau când nu recurgi la prieteni și cunoscuți ca să scapi de birocrație și cozi. Ești patriot adevărat atunci când nu iei mită și nu dai mită. Ești patriot atunci când mergi la munte sau la mare și nu arunci gunoaiele pe jos. Ești patriot adevărat atunci când, chiar dacă toți cei din jurul tău se resemnează și spun „oricum nu putem schimba nimic”, tu ești acela care rămâne integru în lucrurile mici. Ești patriot adevărat atunci când îți educi copiii să aibă coloană vertebrală, să fie cinstiți cu ei înșiși și cu cei din jurul lor, să rămână pe poziții atunci când toți colegii copiază și să-i respecte pe cei din jurul lor, chiar și atunci când nu sunt de față. Aș putea să adaug mult mai multe exemple, dar cred că ați înțeles deja ideea.
Așadar, dacă îți iubești țara, luptă pentru ea. Dacă îți iubești țara, nu adopta mentalitatea „lasă că merge și așa”. Dacă își iubești țara, fii un exemplu de integritate chiar și atunci când ai impresia că acest lucru nu o să facă nicio diferență. Dacă iubești România, implică-te și fii un exemplu în locul în care Dumnezeu te-a pus.
De 1 Decembrie, vreau să te provoc
Probleme sunt și mereu vor fi. Dar nu ne putem scuza indiferența dând vina pe circumstanțe, pe oameni, pe mentalitatea generală. Am enumerat mai sus câteva motive de nemulțumire față de România, dar haideți să găsim și câteva soluții.
Ești frustrat că țara noastră e „raiul” corupției și a corupților? Nu lua mită și nu încuraja mita în niciun fel! Ești nemulțumit că mulți medici români sunt acuzați de malpraxis și că au ajuns medici pentru că au copiat la examene? Nu copia la examene, chiar dacă de viitoarea ta meserie nu vor depinde vieți omenești! Ești nemulțumit că în România mulți sunt defavorizați și nu au parte de educație? Implică-te într-un program de voluntariat sau ajută un copil să își facă temele. Investește în viitoarea generație sau susține financiar o lucrare care se ocupă cu așa ceva. Ești supărat pe clasa politică pentru că nu mai are credibilitate? Mergi la vot atunci când trebuie! Te încurajez chiar să intri în politică dacă simți că acolo ar putea fi locul tău! Petru Dugulescu zicea următoare frază: „Politica e murdară dacă e făcută de oameni murdari și va fi curată dacă va fi făcută de oameni curați.” Avem nevoie de oameni integri, care îl caută pe Dumnezeu, dar care se și implică practic. Isus nu doar Se ruga, ci și slujea oamenii.
Revenind la definiția pe care DEX-ul o dă cuvântului „patriot”, te provoc să îți pui următoarele întrebări: Îți iubești tu patria și lupți pentru apărarea și prosperitatea ei în viața de zi cu zi? Lupți tu pentru binele poporului tău și pentru a lăsa urmașilor tăi iubirea de Dumnezeu? Ești gata să renunți la un prezent confortabil și ești dispus să faci sacrificii pentru un viitor fericit?
Deci, fie că mergi la parada militară, fie că participi la protestele organizate de 1 Decembrie, nu uita că adevărata iubire de țară stă în integritatea cu care trăiești în fiecare zi din restul anului.
Articol scris de Mihaela Niță, redactor Alfa Omega TV