Centrul de Educatie Crestina si Cultura Contemporana AREOPAGUS

Centrul de Educatie Crestina si Cultura Contemporana AREOPAGUS

Construim punți între credință și societate!

Centrul Areopagus are misiunea de a facilita legătura dintre credinţa creştină şi cultura contemporană, de a articula alternative creştine în societate şi de a contribui la dezvoltarea societăţii civile şi a unui mediu democratic, prin promovarea dialogului interconfesional, programe şi activităţi de educaţie, cercetare, publicare, reflecţie şi implicare socială.

Centrul Areopagus a fost fondat în 1997 de un grup de creştini preocupaţi să prezinte Evanghelia într-un mod relevant pentru cultura şi societatea contemporană. Însuşi numele organizaţiei – „Areopagus” – reflectă acest etos, fiind inspirat din denumirea Areopagului antic al Atenei, unde Sfântul Apostol Pavel a prezentat mesajul creştin în dialog cu filosofiile vremii sale şi ca alternativă la acestea (Faptele Apostolilor cap. 17).

Areopagus include două entităţi juridice distincte („Centrul Areopagus” şi „CRISDU Areopagus”). 

Astfel, în 1997 a fost înfiinţat „Centrul de Educaţie Creştină şi Cultură Contemporană Areopagus”, având drept obiectiv principal educaţia – în special promovarea educaţiei creştine şi a dialogului dintre credinţă şi societate. Ulterior, în 2003, a fost înfiinţat „Centrul Regional de Integrare Socială şi Dezvoltare Umană Areopagus”, cu o orientare preponderent practică şi aplicativă în mediul social...

Obiectivele principale ale Centrului Areopagus:

  • Să ofere asistenţă şi expertiză persoanelor, bisericilor şi comunităţilor religioase pentru a avea o poziţie constructivă şi informată în procesul reconstrucţiei morale şi democratice a societăţii civile, prin organizarea de forumuri interdenominaţionale săptămânale, seminarii periodice, mese rotunde, cursuri, studii teologice şi culturale.
  • Să încurajeze şi să capaciteze comunităţile religioase la a-şi asuma un rol pozitiv activ în vederea eliminării fracturilor sociale, prevenirii dezintegrării individuale, vindecării relaţiilor interumane frânte şi promovării unui etos de acceptare reciprocă şi iubire.
  • Să ofere asistenţă şi supraveghere specializată grupurilor dezavantajate social, cu scopul de a le oferi şanse egale în procesul de integrare economică şi socială, prin organizarea de cursuri gratuite pe diferite specializări (limbi moderne, calculatoare), psihoterapie şi consiliere, sprijin în procesul căutării locurilor de muncă.
  • Să iniţieze şi să încurajeze dialogul şi cooperarea între diferite grupări religioase.

areopagus dezbatere 

Proiectul CREDINTA SI PROFESIA

Centrul Areopagus derulează mai multe proiecte, însă un proiect important al centrului Areopagus este proiectul „Credința și profesia”. Acesta face parte dintr-o preocupare mai largă și un program mai amplu de integrare a credinței creștine în viața socială, culturală, politică concretă de zi cu zi. 

Obiectivele acestui proiect sunt networking între creștini din profesia respectivă, înființarea sau eficientizarea unor asociații profesionale, organizarea de conferințe profesionale periodice ce se vor adresa profesioniștilor și studenților din domeniul respectiv, instruire teologică integrativă prin cursuri, seminarii sau forumuri teologice puse la dispoziția profesioniștilor creștini pentru a-i ajuta să integreze conceptele lor profesionale în credința și trăirea lor, precum și realizarea și diseminarea unor materiale bibliografice pentru integrarea profesiei respective cu credința creștină. 

Se urmărește valorificarea competențelor și resurselor profesionale pentru viață și mărturia bisericii. Astfel, de pildă, psihologii creștini își pot oferi într-un cadru organizat serviciile, în colaborare cu păstorii, pentru soluționarea unora dintre cazurile mai dificile de consiliere spirituală;  

Câteva din aspectele discutate în cadrul forumurilor „Credinta și profesia” sunt relația dintre credința creștină și practica profesiei respective din punct de vedere al valorilor, locul mărturiei creștine în cadrul profesiei, valabilitatea religiei la domeniul public, comportamentul creștinului într-un context pluralist și secular, și alte probleme specifice cu care se confruntă creștinii din profesia respectivă. Forumurile sunt și o oportunitate de interconectare pentru profesioniștii creștini ce activează în același domeniu. 

În ultimul an, în cadrul acestui proiect s-au desfășurat training-uri și dezbateri pe domeniile Științe economice și afaceri, Științe politice și comunicare. Temele ce se doresc a fi abordate pe viitor țin de domeniile: Științe juridice, Științe umaniste, Medicină, precum și Științele exacte. 

De asemenea, în colaborare cu Universitatea de Vest din Timișoara, centrul Areopagus a înființat un program de master în cadrul acestei universități, ce își propune formarea de asistenți sociali capabili de a integra valorile profesionale cu cele spirituale în munca lor

areopagus masterat uvt 660

www.valori.socio.uvt.ro 

CENTRUL AREOPAGUS - www.areopagus.ro 

Acest articol este publicat si in revista Alfa Omega Magazin. Va puteti abona sa primiti prin posta aceasta revista, lasand adresa dvs. prin formularul regasit in pagina de abonare.
4604 accesări
sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.