Ce fac până vine Domnul? | Titus Colțea
Domnul vine, dar ești tu gata? Sunt eu gata? Cum să mă pregătesc?
1. Cred în Dumnezeu și ascult de Evanghelie
Acesta e primul mod în care mă pregătesc pentru venirea Domnului. Conform Tesaloniceni, cei care nu cred în Dumnezeu și nu ascultă de Evanghelie vor avea parte de pedeapsă.
Evanghelia ne învață să credem în Isus Hristos ca singura jertfă pentru păcatele noastre, să ne pocăim, să fim botezați în apă și apoi să fii în Duhul Sfânt. Mai învățăm să respectăm legile și perceptele Împărăției lui Dumnezeu, care ne transformă și ne ajută să ne pregătim pentru cer.
Ruth Graham a fost întrebată ce face pentru Domnul când soțul ei, Billy Graham, este la campanii de evanghelizare în lungul și latul lumii. Slujba pe care a făcut-o ea, având grijă de copii și ținând casa curată era la fel de importantă ca slujba de evanghelizare a soțului ei.
Dumnezeu nu ne cheamă pe toți să fim evangheliști, apologeți sau pastori, dar trebuie să fim credincioși în lucrul care ni s-a încredințat.
2. Mă sfințesc
Isus Hristos vine. Cum îl așteptăm? Care sunt hainele pe care le îmbrăcăm la întoarcerea Lui?
Știm un lucru: Mireasa Lui e îmbrăcată în haine albe, subțiri, strălucitoare, de in curat. Hainele reprezintă faptele bune ale sfinților. O viață trăită în perfectă sfințenie, într-o așteptare plină de pasiune a inimii fiindcă vrem să-I fim pe plac Mirelui.
Vă puteți imagina o nuntă la care mireasa să se prezinte cu părul nearanjat, cu hainele rupte și murdare? Este nunta Fiului de Împărat, iar Dumnezeu, Tatăl, veghează să fie cel mai mare succes din univers. Să ne amintim că, în pilda biblică, Dumnezeu investighează pe cineva care a intrat în sala de nuntă și avea haine nepotrivite pentru nuntă. E imperativ să fim curați, sfinți, și inima noastră să-i fie consacrată în totalitate, fără „iubiri îndurerate”, cum spune Traian Dorz.
3. Rămân în comunitatea sfinților
În cer, vom fi împreună. „… Ce plăcut și ce dulce este să locuiască fraţii împreună!” citim în Psalmul 133:1.
Unitatea noastră este atât de importantă încât Isus, în rugăciunea de pe munte, înainte de a fi prins și dus la judecată, rostește cuvintele următoare: „Mă rog ca toți să fie una,” (Ioan 17:21).
La rândul lui, apostolul Pavel are aceeași dorință: „Îndemn pe Evodia și îndemn pe Sintichia să fie cu un gând în Domnul.” (Filipeni 4:2)
Dacă ne separăm, ne împărțim pe bisericuțe și nu comunicăm unii cu alții, nu vom putea rezista în fața Anticristului, care are drept motto divide et impera.
În aceste vremuri, trebuie să fim uniți, cum n-am fost niciodată. E crucial să dăm la o parte gardurile pe care le-am creat în mintea noastră ca să controlăm diferite grupe de oameni și să n-avem părtășie unii cu ceilalți.
Cred că una dintre cele mai teribile răni din inima lui Dumnezeu este când fiii Lui nu pot să stea împreună la masă.
4. Răspândesc Evanghelia și fac ucenici
Este nevoie să împlinim Marea Trimitere, aceea de a face ucenici din toate neamurile. Trebuie să știm pentru ce trăim în această lume. Dumnezeu ne spune: „Cere-Mi și-Ţi voi da neamurile de moștenire și marginile pământului în stăpânire!” (Psalmul 2:8). Acest lucru trebuie să fie pasiunea Bisericii: să împlinească ce a început Domnul Isus și ne-a lăsat nouă să terminăm - evanghelizarea lumii.
Când va fi împlinită această îndatorire și Evanghelia va fi predicată tuturor neamurilor, atunci va veni sfârșitul. Hristos nu poate veni până nu ne împlinim trimiterea.
5. Mă implic în societate
Isus Hristos ne spune că, la judecata de apoi, va despărți oile de capre, și celor de la dreapta le va spune: „‘Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, de moșteniţi Împărăţia, care v-a fost pregătită de la întemeierea lumii. Căci am fost flămând și Mi-aţi dat de mâncat; Mi-a fost sete și Mi-aţi dat de băut; am fost străin și M-aţi primit; am fost gol și M-aţi îmbrăcat; am fost bolnav și aţi venit să Mă vedeţi; am fost în temniţă și aţi venit pe la Mine.’”
Sfinții vor răspunde cu o întrebare: „‘Doamne, când Te-am văzut noi flămând și Ţi-am dat să mănânci sau fiindu-Ţi sete și Ţi-am dat de ai băut? Când Te-am văzut noi străin și Te-am primit sau gol și Te-am îmbrăcat? Când Te-am văzut noi bolnav sau în temniţă și am venit pe la Tine?’
Drept răspuns, Împăratul le va zice: ‘Adevărat vă spun că, ori de câte ori aţi făcut aceste lucruri unuia din acești foarte neînsemnaţi fraţi ai Mei, Mie Mi le-aţi făcut.’” (Matei 25:31-40)
Mântuirea este prin credință, dar demonstrația credinței sincere o reprezintă faptele de bunătate altruistă pe care le facem pentru oameni și care Îl onorează pe Domnul nostru. Lumea este flămândă după oameni care să vină în întâmpinarea nevoilor lor.
Oamenii nu au nevoie doar de bani. E ușor să-i dai niște bani cuiva care cerșește, e mai greu să te apropii de el și să îl întrebi cum a ajuns în acea situație, apoi să faci ceva mai mult pentru a scoate persoana din acea situație, să te implici cu adevărat.
Să nu fim leneși, nici neroditori. Să unim credința cu fapta.
6. Rămân credincios
Când se va dezlănțui persecuția, noi să rămânem credincioși până la moarte. Dumnezeu le face mai multe promisiuni celor care vor birui: „Nu-i voi șterge numele din cartea vieții”, „Îi voi da cununa vieții”, „îi voi da o piatră albă; și pe piatra aceasta este scris un nume nou, pe care nu-l știe nimeni decât acela care-l primește”, „îl voi face un stâlp în Templul Dumnezeului Meu și nu va mai ieși din el”, „va intra în cetatea Noului Ierusalim”.
Ce facem până vine Domnul? Credem în Dumnezeu, ascultăm de Evanghelie, rămânem credincioși în slujirea primită, ne sfințim constant, împărtășim Vestea Bună, facem ucenici, ne implicăm în societate și rămânem credincioși indiferent de circumstanțe.
Materiale asemănătoare găsești în secțiunea „Viața spirituală” de pe site-ul alfaomega.tv.
Vrei să afli mai multe despre Dumnezeu și despre cum poți deveni un copil al Lui? Intră aici: https://alfaomega.tv/viata-spirituala/mantuire
Citește mai multe despre cultivarea relației personale cu Dumnezeu: https://alfaomega.tv/viata-spirituala
Cum să-L reprezinți pe Domnul în viața de zi cu zi? Află mai multe aici: https://alfaomega.tv/crestinulsisocietatea