Despre fiii lui Isahar și ce înseamnă să fii gata pentru răpire | Adrian Țunea
„... fiii lui Isahar, care se pricepeau în înţelegerea vremurilor și știau ce trebuia să facă Israel.” (1 Cronici 12:32)
Cine erau fiii lui Isahar?
Fiii lui Isahar erau un trib din Israel, cărora Dumnezeu le-a dat înțelepciunea și capacitatea de a putea discerne vremurile. Iar astăzi, fiecare credincios călăuzit de Duhul lui Dumnezeu ar trebui să aibă acest discernământ.
Uitându-ne la ce se petrece în jurul nostru, fiecare credincios care citește Biblia și este preocupat de credința lui ar trebui să înțeleagă ce se întâmplă. Nu înseamnă că putem avea o perspectivă întreagă asupra tuturor lucrurilor care se petrec în lume, dar ar trebui să ne dorim să înțelegem vremurile.
Cred că ne aflăm într-un moment al omenirii în care nu doar creștinii încearcă să înțeleagă ce se întâmplă în jur, ci și oamenii care nu au o apartenență religioasă. Cred că Dumnezeu le vorbește tuturor oamenilor și ne călăuzește pe toți. Iar Biserica adevărată a lui Isus Hristos, formată din oameni care L-au cunoscut pe Dumnezeu, ar trebui să fie prima care să înțeleagă ce se întâmplă în vremurile de pe urmă.
În plus, ar trebui să fim o mărturie, să fim un far pentru ceilalți, care își dau seama că lucrurile se schimbă, dar nu știu în ce.
Răpirea: ce înseamnă să fiu gata oricând să mă întâlnesc cu Domnul?
Cum s-a întâmplat în zilele lui Noe, aidoma se va întâmpla şi la venirea Fiului omului. În adevăr, cum era în zilele dinainte de potop, când mâncau şi beau, se însurau şi se măritau până în ziua când a intrat Noe în corabie şi n-au ştiut nimic, până când a venit potopul şi i-a luat pe toţi, tot aşa va fi şi la venirea Fiului omului. (Matei 24:37-39)
Căci este scris : „Fiţi sfinţi, căci Eu sunt sfânt”. (I Petru 1 : 16)
Trăiește altfel
Este o întrebare complexă și, într-adevăr, necesită un răspuns. Vor fi răpiți oamenii care trăiesc altfel decât majoritatea. Ne amintim de pasajul din Matei, în care Isus face o comparație între vremea lui Noe și cea a sfârșitului. Conform acelui text, prima condiție este un mod diferit de a trăi, concentrat pe voia lui Dumnezeu. Să facem ceea ce ne cere El.
Ascultă ce îți spune Dumnezeu
În al doilea rând, omul care care va fi răpit este omul care poate să audă, să asculte și să aplice ce vrea Dumnezeu. În timpul în care a construit Noe corabia, 120 de ani, oamenii care au trecut pe lângă șantierul lui naval probabil s-au gândit: „Bietul de el, și-a investit atâția ani din viață ca să facă ceva ce nu știm dacă va avea o finalitate”, pentru că nu plouase nici măcar o dată pe pământ.
Dar Noe a avut limpezimea și claritatea de a înțelege ce vrea Dumnezeu de la el și de a împlini. Îmi place foarte mult și cred că asta este o caracteristică a omului care va fi răpit: să auzim, să ascultăm, să împlinim ce vrea Dumnezeu.
Îmi place că Dumnezeu nu a venit „să îi facă galerie lui Noe”, și să îi spună: „Noe, mai ai 50 de ani și gata, vine potopul.” De multe ori, Dumnezeu ne vorbește și așteaptă de la noi acțiune. Cred că cei care vor fi răpiți, pe lângă faptul că trebuie să trăiască altfel de cum trăiesc toți ceilalți, trebuie să fie receptivi la mesajul lui Dumnezeu.
Renunță la materialism
Apoi, o a treia trăsătură este renunțarea la materialism. La momentul potopului, Dumnezeu i-a spus lui Noe să intre în corabie, după care El a închis ușa. Vor fi răpiți cei care vor fi gata să renunțe la ceea ce au.
Mă gândesc la generația noastră de creștini, că suntem atât de ancorați în materialism, în lucrurile acestei lumi. Deși spunem că avem nădejdea și speranța că într-o zi vom fi cu Dumnezeu, realitatea de zi cu zi ne poate contrazice de multe ori. Ne luptăm să câștigăm un trai mai bun, o pâine mai albă, lucruri care nu sunt, de altfel, greșite.
Însă, în tendința noastră de a acumula anumite lucruri, e posibil să pierdem din vedere ce este important. Poate vom ajunge la sfârșitul vieții noastre răpuși de o boală, sau poate va veni răpirea peste noi într-un moment în care nu ne așteptăm, și vom fi despărțiți pentru totdeauna de Dumnezeu.
A fi gata pentru răpire ar putea fi însumat în doar câteva cuvinte: trăiește altfel, ascultă-L pe Dumnezeu și fii gata să pleci. Dacă vom trăi cu această mentalitate, da, ne vom iubi familia, vom munci, pentru că trebuie să o facem, dar vom avea conștiința permanentă a faptului că suntem temporari și oricând existența noastră pe acest pământ se poate schimba într-o existență în lumea lui Dumnezeu.
Așadar, indiferent ce se întâmplă, să fim oricând gata de plecare.
Adrian Țunea este pastor la Biserica Penticostală „Elim”, din Timișoara.
Articolul a fost publicat în revista Alfa Omega TV Magazin (anul 12, nr. III), din mai-iunie 2022, cu tema „Ziua se apropie”. Mai multe despre revistă și despre cum te poți abona: https://alfaomega.tv/revista
Interviul este un fragment din emisiunea „Realități și perspective”, nr. 144, cu tema „Semnele vremurilor: răcirea dragostei”, pe care îl poți viziona aici.