Primele și ultimele cuvinte ale Mântuitorului | Vasile Moloce
Le-a spus: „Pace vouă!”, nu „Lepădatule, vino încoace.”
Domnul Isus n-a început propovăduirea decât după ce a fost închis Ioan. Iar primele cuvinte ale Mântuitorului au fost: „Pocăiți-vă și credeți în Evanghelie”, mesaj pe care îl transmisese și Ioan. După o vreme, când ostașii romani L-au prins pe Domnul în Ghetsimani, ultimele cuvinte au fost: „Rugați-vă neîncetat, să nu cădeți în ispită”. Apoi a plecat. După ce a înviat din morți, a intrat prin ușile încuiate. Ucenicii nu erau strânși acolo la rugăciune, ci erau ascunși de frică.
Le-a spus: „Pace vouă!”, nu „Lepădatule, vino încoace.” Domnul Isus avea Duh de înțelepciune, de pace, de sfat și de întărire”.
Marele greș al meu de multe ori este că mă gândesc la ce va fi cu Occidentul, cu Apusul. Când ne-au murit părinții, am ținut cont de ultimele lor cuvinte. Din același motiv, mă interesează ce a zis Domnul când s-a urcat la cer:
Iar ultimele cuvinte consemnate în Matei 28:20 sunt: „Și învățați-I să păzeasă tot ce v-am poruncit. Și iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Amin.”
„Nu este treaba voastră să știţi vremurile sau soroacele; pe acestea Tatăl le-a păstrat sub stăpânirea Sa. Ci voi veţi primi o putere, când Se va coborî Duhul Sfânt peste voi, și-Mi veţi fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea, în Samaria și până la marginile pământului.” (Faptele Apostolilor 1:7-8)
După înălțarea Domnului Isus, Duhul Sfânt a vorbit în 17 limbi deodată. De acea putere de la Rusalii – fie bogat, fie sărac, fie înțelept, fie neînțelept – avem cu toții nevoie, până vom îmbrăca haina neprihănirii.
Pregătirea
Cu o săptămână înainte de frângerea pâinii (Cina Domnului), majoritatea fraților spun „Să ne pregătim”. Nu-i rău. Dar Domnul ne spune: „Pregătește-te să-L întâlnești pe Dumnezeu tău!” (Amos 4:12) Trebuie să fim totdeauna pregătiți.
Când a fost cutremurul din ’77, eram la o familie. Am cântat o cântare, ne-am plecat pe genunchi. Un frate ne-a spus că a avut o vedenie: un bici care vine pe pământ. Cei de acolo au zis: „Cum să mă biciuiască Domnul pe mine, că-s rău?” Ne-am pus din nou pe genunchi și ne-am rugat. După două minute, a început să se clatine pământul. Câți nu s-au pus jos când a început cutremurul? Pe noi ne-a găsit când eram deja pe genunchi.
Dacă ne găsește Domnul veghind, trăind o viață curată, în pace și liniște, vom fi cu El. Mai departe nu putem ști, fiindcă „ce vom fi nu s-a arătat încă” (1 Ioan 3:2)
Apocalipsa 22:17 nu este la singular, ci la plural: și Duhul, și Mireasa spun... Îți vorbește Duhul Sfânt azi?
Ce înseamnă pregătire și veghere?
În multe biserici, se face studiu biblic, și e foarte benefic. Învățați Scriptura, de la Geneza la Apocalipsa, din ianuarie până în decembrie. Stând lângă El, ne va descoperi lucruri noi, fiindcă este un izvor care nu seacă niciodată.
La noi în sat sunt 4 biserici: biserica ortodoxă, biserica baptistă, biserica apostolică (penticostală), și biserica adentistă. Și fiecare are câte o fântână cu apă de băut. Dar dacă bei din apa aceasta, H20, iar îți va fi sete.
Mai există și fântâna reprezentată de Vechiul și Noul Testament. Dacă bei din apa aceasta, în veac nu-ți mai e sete.
Însă mai există o apă, despre care ne-a spus Isus în Ioan 4:14: „... apa pe care i-o voi da Eu se va preface în el într-un izvor de apă, care va ţâșni în viaţa veșnică.” Se referea la lucrarea Duhului Sfânt.
Pregătirea este pentru ostași, care trebuie să fie încinși, încălțați, să nu se gândească la nevastă și la copii, fiindcă e pe front. Pe cel căzut alături, să-l ducă în spate. Să-și îndeplinească misiunea indiferent dacă trece prin apă, i se strică încălțămintea, i se rup hainele. Face ce are de făcut fără opriri, până ajunge la mal, dacă acolo i se cere să meargă. Și abia acolo se odihnește. Dar noi n-am ajuns la mal. Trebuie să ne pregătim.
Satana a rămas același și-n comunism, și-n democrație. Am fost întrebat care e diferența dintre credința oamenilor în perioada comunistă și acum. Răspund amintindu-vă că, la pototp, după ce Noe, familia lui și animalele au intrat în arcă, totul s-a înecat. Însă Satana a înotat. El a rămas același și atunci, și-n comunism, și-n democrație.
Pe cei care au suferit din cauza sistemului și au răbdat, Dumnezeu i-a binecuvântat. Nu spun că încercarea credinței a fost bună sau rea, dar „ne-am încărcat bateria” în necaz pentru zilele care vor veni.
Noi învățăm de la cei care au suferit și au fost biruitor, dar și de la cei care au căzut, ca să nu facem și noi la fel.
Să ne dea Dumnezeu lumina să nu ne judecăm unii pe alții, și să trăim cu dorința ca de mâine dimineață să fim mai buni ca azi.
Interviul a fost înregistrat în 2014, și redat în cadrul emisiunii Calea, Adevărul și Viața.
Vasile Moloce este pastor la Biserica penticostală „Fântâna lui Iacov”, Calafindești, Suceava.
Interviu redat în cadrul emisiunii „Calea, Adevărul și Viața”. Aici poți viziona episodul 491, cu tema „Pregătire și veghere”.
Articolul a fost publicat în revista Alfa Omega TV Magazin (anul 12, nr. III), din mai-iunie 2022, cu tema „Ziua se apropie”. Mai multe despre revistă și despre cum te poți abona: https://alfaomega.tv/revista