Islamul in Orientul Mijlociu
Daca nu esti familiar cu lumea musulmana, iti recomandam sa citesti o scurta Introducere in Islam.
Există două mari ramuri în Islam – sunni și shia, cauzate de neînțelegeri cu privire la succesorul profetului Mahomed și alte diferențe doctrinare. Sunniții sunt majoritari în lume, șiiții (aprox. 10% din total) fiind prezenți în special în Iran, Azerbaidjan, Bahrein, parțial în Irak, Afghanistan, Yemen, Liban și Siria. Alte facțiuni în islam sunt sufiții, salafiții/wahabiții, alawiții.
Între ramurile Islamului există adesea tensiuni. Petru că șiiții consideră că legea Sharia poate fi modificată și adaptată, sunniții îî consideră ca inovatori ai credintei (păcat în Islam) si apostați, și de aceea apar adesea violențe între aceste două comunități, fapt vizibil în prezent în Irak, Siria și Yemen. Deși lumea islamică pare unită, există rivalități regionale între Arabia Saudită și Iran, ca lideri ai lumii sunnite/șiite, între Turcia (sunnită, non-arabă) și Egipt (sunnit, arab). Zonele de confruntare sunt astăzi Yemenul (intervenție condusă de Arabia Saudită contra rebelilor susținuți de Iran), Siria și Irak (Iranul și Siria contra Statului Islamic, luptătorii SIIL fiind susținuți de saudiți și alte țări sunnite).
Există o largă diversitate în Islam din punct de vedere al gradului de fundamentalism al religiei. Pe de-o parte avem organizații radicale ca Al-Qaida sau Statul Islamic ce pretind legitimitate ca reprezentanți ai Islamului, și pe de altă parte, avem comunități pașnice și moderate ce susțin că Islamul e o religie a păcii. În diverse țări există între musulmanii moderați/seculari pe de-o parte și islamiști/radicali de cealaltă parte. Ca exemplu recent, comunitatea musulmană din România a condamnat ferm masacrul jurnaliștilor de la Charlie Hebdo din ianuarie 2015.
Deși criteriile de măsurare variază, diverse studii spun că 7-15% din totalul musulmanilor (1.5 milarde) sunt radicali, un total de 100-200 milioane în lume. Aceștia disprețuiesc lumea occidentală și o consideră decadentă și coruptă.
Statul Islamic din Irak si Levant
„Dacă veți păstra acest sfat, veți cuceri Roma (creștinătatea) și veți stăpâni lumea, cu voia lui Allah.” Abu Bakr al-Baghdadi
SIIL în acțiune
Ce posedă un tânăr ca să trăiască și să moară pentru scopurile barbare ale grupării SIIL? Aceste scopuri presupun convertirea la islam sau moartea. Aceste scopuri obligă mulțimi de oameni să-și părăsească țara, presupun un califat islamic utopic, în care necredinciosul este persona non grata sau poate să moară. Gruparea SIIL împarte lumea în două clase- credinciosul adevărat și necredinciosul, infidelul (de multe ori, alți musulmani)- care trăiesc asemeni unor cetățeni de categoria a doua, sau nici măcar atât.
Luptătorii grupării SIIL sunt conduși de o idee diabolică. Sunt bine înarmați, finanțați și motivați și fac ceva ce nimeni nu credea că pot să facă. Aceștia au declarat un califat, o regiune condusă prin legea Sharia, legea islamică.
Harta califatului dorit de SIIL
Un blitzkrieg islamic
10 iunie 2014 marchează ziua în care gruparea SIIL a șocat lumea. Aceștia au capturat al doilea cel mai mare oraș din Irak- Mosul, cunoscut ca Ninive, orașul biblic în care profetul Iona a predicat mesajul de pocăință cu mii de ani în urmă. Această acțiune a lor a pus în mișcare un lanț de evenimente care au schimbat analiza geo-politică a regiunii și a lumii întregi. De asemenea, a schimbat viețile a milioane de oameni și a făcut ca SIIL să devină un nume obișnuit în Occident.
Lumea a început să acorde o atenție tot mai sporită acestei grupări jihadiste, gruparea pe care președintele Americii, Barack Obama, a descris-o ca fiind „o echipă de juniori”. Bineînțeles, această grupare a trecut foarte repede la etapa următoare. Granițele stabilite între Irak și Siria în urmă cu aproape o sută de ani au dispărut.
SIIL se folosește de media pentru a atrage tot mai mulți recruți începând din Londra, Paris și până în Minneapolis. Tineri jihadiști care părăsesc confortul occidental pentru a răspunde chemării grupării SIIL.