
Islamul in Europa
Daca nu esti familiar cu lumea musulmana, iti recomandam sa citesti o scurta Introducere in Islam.
În Europa în prezent, există prezența “tradițională” a islamului în Balcani, ca rezultat al secolelor de ocupație otomană în Sud-Estul Europei. Imperiul Otoman a favorizat puternic musulmanii în regiunile de graniță ale imperiului (țările din fosta Iugoslavie) în detrimentul comunităților creștine, acest lucru dând naștere la tensiuni interetnice și interconfesionale puternice în regiune. De aceea, războaiele fratricide din fosta Iugoslavie au avut și o componentă religioasă, creștin-musulmană, finalizându-se recent cu desprinderea Kosovo-ului majoritar musulman albanez de Serbia ortodoxă.
Europa occidentală se confruntă cu un alt tip de influență musulmană, printr-un aport mare de imigranți în ultimii 30-40 ani, în fostele puteri coloniale și marile economii din Vest. Integrarea acestor imigranți în cultura țărilor gazdă este dificilă, iar statisticile demografice arată creșterea accelerată a comunității musulmane în detrimentul secularismului sau a creștinismului.
În România, Islamul este prezent în special în Dobrogea, fiind practicat de turci și tătari, rămași ca urmare a influenței Imperiului Otoman. Ei au suferit persecuții semnificative sub comunism, mulți emigrând în străinătate, în special în Turcia. De asemenea, există și o mică și vibrantă comunitate de imigranți proveniți din țări arabe, în special în orașele mari și în centrele universitare. Însă imigrația nu este încă semnificativă în România, țara noastră fiind mai degrabă un loc de tranzit spre Occident.
Lumea întreagă privește cu surprindere atrocitățile comise de Statul Islamic, o structură care încă rămâne învăluită în mister, dar care, până să fie înțeleasă de marile puteri, reușește să avanseze cu pași repezi în Orientul Mijlociu.
Privite din liniștea de care ne bucurăm în România, știrile despre ceea ce se întâmplă în lumea islamică par să vină dintr-o altă lume, atât de îndepărtată încât am fi tentați să credem că nu au cum să ne afecteze în mod direct. Și totuși, România este una dintre națiunile europene plasate în proximitatea lumii islamice.
Suntem la doar 350 km depărtare de granița cu Turcia, un stat care de câțiva ani buni este marcat de convulsii interne și care pare să jinduiască după vremurile apuse ale Imperiului Otoman, dezicându-se tot mai mult de statul laic fondat de Kemal Atatürk. Totodată, suntem una dintre națiunile Europei de Est care a rămas cu o moștenire importantă istorică, etnică și religioasă de pe urma Imperiului Otoman. Turcii care conviețuiesc în Dobrogea de mai bine de 700 de ani, alături de mai nou sosita comunitate tătară constituie o punte de legătură între lumea islamică și Europa creștină.
Islamul dobrogean
Islamul care s-a perpetuat în Dobrogea timp de secole are conotații destul de diferite de islamul radical întruchipat azi în Statul Islamic. Locuiesc în Medgidia de 18 ani și trebuie să remarc faptul că turcii și tătarii sunt mai rareori un subiect de discuție decât sunt ungurii, oltenii sau moldovenii în alte regiuni ale țării. Un motiv pentru această conviețuire bună este și faptul că Dobrogea nu a constituit subiectul unor revendicări din partea Turciei după destrămarea Imperiului Otoman. De asemenea, turcii de aici nu au emis niciun fel de pretenții pentru autonomie sau discriminare pozitivă. Ei nu au avut revendicări semnificative în ceea ce privește proprietățile confiscate sau restituiri morale din partea statului român. Din această perspectivă ei au fost doar o altă etnie în marele amalgam etnic care este Dobrogea.
Se poate vorbi despre reislamizarea Bulgariei?
Bulgaria are una dintre cele mai mari comunități indigene islamice din Europa: 1 milion de musulmani care reprezintă aproape 13% din populația țării. Marea comunitate musulmană din Bulgaria este predominant moderată și tradițională. Este condusă de biroul muftiului șef din Bulgaria, care operează printr-un sistem al muftiilor regionali. Sunt aproximativ 1.050 de imami locali și hodjas (învățători) în aproximativ 1.300 de moschei.
Instituțiile musulmane la nivel național cuprind „Higher Islamic Institute’’ din Sofia și trei școli primare musulmane recunoscute din orașele: Șumen, Rusciuc și Momcilgrad. Aceste instituții sunt moderate și atât materialele educaționale, cât și persoanele care oferă pregătire sunt numite de autoritățile islamice din Turcia.
Legea din Bulgaria permite educația religioasă opțională în școlile publice și din acest motiv Islamul este o materie predată în aproximativ 40 de școli publice din Bulgaria.
Când vorbim despre comunitatea musulmană din Bulgaria, trebuie să menționăm că termenul este mult prea general deoarece comunitatea musulmană este extrem de fragmentată. Aici găsim o diversitate de grupuri bazate pe cele două atribute centrale: etnicitate și religie practicată.
Religia în Kosovo astăzi
de Jonida Kumaraku, jurnalist, Kosovo
Kosovo este cea mai nouă țară din Europa. Și-a declarat independența în anul 2008 după o lungă perioadă de conflict și război cu Serbia. Multă vreme Kosovo a fost una dintre cele mai sărace și mai puțin dezvoltate regiuni din Balcani. Dintre cei două milioane de locuitori, mai mult de jumătate trăiește în zonele rurale, în special în satele mici ale câmpiei centrale sau pe pantele mai domoale ale munților. Recensământul din anul 2011 ne arată că în jur de 95,6% din populație este musulmană, în timp ce doar 3,69% este formată din creștini (ortodocși și catolici).
Eurabia - viitorul Europei?
Prezentare pe scurt de Bat YeOr
Istoricul Bat Ye’or a publicat lucrări revoluționare despre minoritățile religioase și despre „dhimmitude” (statutul lor inferior) sub Islam, inclusiv „Islam and Dhimmitude: Where Civilizations Collide” (2002). Ultima ei carte, „Eurabia - the Euro-Arab Axis”(editura Fairleigh Dickinson University Press, 2005) dezbate faptul că guvernele, în special cel francez, au dezvoltat politici externe prin care doresc să câștige favoarea regimurilor Orientului Mijlociu și să oprească creșterea minorităților islamice militante. Bat Ye’or s-a adresat organizației Middle East Forum în 7 februarie 2005.
Europa se confruntă cu două schimbări majore. Prima este slăbirea creștinismului. A doua este scăderea demografică. În prezent, în Europa, există numai două treimi din numărul de copii născuți necesar pentru menținerea populației. Scăderea populației a suferit îmbunătățiri datorită imigrării musulmanilor. În general, populația musulmană în creștere nu este integrată în societățile gazdă și nici nu se aculturalizează din punct de vedere politic la normele sale. Din contră, mișcările islamiste radicale câștigă putere printre aceste populații de emigranți politici.
În plus, guvernele europene, în special cel francez, dezvoltă politici externe prin care își doresc să câștige favoarea regimurilor Orientului Mijlociu.
Întrebarea care ia naștere este următoarea: este aceasta o abatere temporară sau Europa este pe cale să-și piardă identitatea istorică? În al doilea rând: se pare să Europa se transformă rapid în „Eurabia”, o extindere culturală și politică a lumii arabe/musulmane, care cu siguranță este anticreștină, antisemită, antioccidentală și antiamericană.
Islamul in ascensiune si Europa in criza?
Se pare ca Islamul dobandeste tot mai multa putere, in timp ce Europa este din ce in mai slaba. este adevarat lucrul acesta?
Daca ar fi sa ne bazam pe ceea ce a publicat presa in ultimii ani in legatura cu dezvoltarea Europei si a tarilor musulmane, vom ajunge la concluzia ca influenta regimurilor islamice este intr-o crestere rapida, in timp ce dezvoltarea Europei este mai degraba caracterizata de stagnare si crize. Tendintele care dovedesc aceasta evolutie sunt urmatoarele:
– In ceea ce priveste cresterea demografica a populat iei, tari le islamice lider prezinta o crestere exploziva1, in timp ce populat ia pur europeana (fara imigranti) este intr-un proces de stagnare.
– In domeniul economiei, de la izbucnirea crizei petroliere, statele OPEC au obtinut o pozitie la varf cu privire la extragerea de titei, poziție ce le permite sa stabileasca preturi le pe piata mondiala. Extragerea de titei le-a oferit acestor state o sursa deosebita de bogatie, transformandu-i pe europeni in solicitatori. Criza euro din anul 2010, cu o devalorizare de aproximativ 20% fata de alte monede, este o alta dovada impotriva Europei.
– Islamul a devenit in numeroase state europene un factor politic care trebuie neaparat luat in considerare. Se inmultesc voturile islamiste care obliga guvernele europene sa includa saria (instanta islamica bazata pe Coran, n.red.) in legislatia lor.
– Islamul mizeaza in zilele din urma pe un interes puternic in ce-l priveste, iar in tarile europene se poate observa o indepartare tot mai acuta de crestinism. Toate acestea par sa dovedeasca avantul islamului si declinul Europei. Daca analizam insa starea lucrurilor in lumina Cuvantului profetic, atunci putem observa anumite tendinte care se orienteaza intr-o directie cu totul diferita: