Top 10 inovații israeliene care au schimbat lumea

Top 10 inovații israeliene care au schimbat lumea

Scris în . Publicat în Israel.

În ciuda faptului că are o populație de numai 8,5 milioane de locuitori și este înconjurat de dușmani care își doresc să îl vadă distrus, în ultimii ani, Israelul a lansat mai multe afaceri noi de înaltă tehnologie decât orice alt stat european, fiind întrecut la acest capitol numai de Statele Unite. Numele de alint, „Start-Up Nation” (Țară tânără) ilustrează modul în care Israelul s-a transformat, în numai 70 de ani, dintr-un loc pe care Mark Twain îl numea odată „un deșert sălbatic, sterp și arid”, în una dintre cele mai dezvoltate națiuni din lume, conform Indicelui dezvoltării umane al Națiunilor Unite.

Cu toate acestea, când majoritatea tinerilor aud cuvântul „Israel”, se gândesc la vreo poză pe care au văzut-o pe Facebook sau la vreun titlu depresiv despre „conflictul israeliano-palestinian”. Așa cum mi-a spus Danny Danon, ambasadorul Israelului în Statele Unite, „Milienialii sunt legați de sloganuri și ʻhashtagsʼ. În rețelele sociale, unde legea junglei stabilește care e povestea, suntem înfățișați drept Goliat când, în realitate, dacă înțelegi istoria, firul narativ și contextul, noi suntem David”.

Există multe motive pentru a susține statul Israel. Unii îl sprijină fiindcă ar fi cel mai loial aliat al Occidentului, sau fiindcă e singurul stat democrat din regiunea aceea, ori deoarece e considerat a fi „Țara Sfântă” de către 50 % din populațiile religioase ale lumii. Dar unul dintre cele mai bune motive pentru a iubi Israelul este reprezentat de cadourile remarcabile pe care cetățenii lui le-au făcut întregii lumi. Iată topul nostru, cuprinzând 10 invenții israeliene care au schimbat lumea:

inovatii israeliene ambulanta uber

1. Ambulanțele de tip Uber

Eli Beer, un evreu israelian ortodox, a înființat un grup de paramedici voluntari numit „United Hatzalah”. Toți au pe telefoane o aplicație standardizată care funcționează ca un sistem dispecer, anunțând imediat cele mai apropiate cinci persoane de o victimă. Acești paramedici călătoresc adesea cu „ambuciclete” – motociclete transformate și echipate, cu rol de mini-ambulanțe, destul de iuți să se strecoare prin trafic. Astăzi, Beer are peste 3000 de voluntari în Israel, între care se numără evrei seculari și religioși, dar și musulmani și arabi creștini. În plus, Hatzallah are sucursale în Statele Unite, Brazilia, India și Panama. Recent, Statele Unite au adoptat un model similar numit „United Rescue”.

inovatii israeliene usb

2. Memoria USB

M-Systems Ltd. a fost compania israeliană responsabilă de inventarea dispozitivului de memorie care a revoluționat felul în care folosim, transportăm și trimitem mai departe resurse. În cele din urmă, IBM a achiziționat de la M-Systems dispozitivele de memorie, inițial comercializate drept DiskOnChip. În 1995, produsul a primit premiul pentru inovație, „The Most Innovatice Award”, din partea EDM, după care a evoluat, devenind Memorie USB și DiskOnKey.

3. Securitatea cibernetică

Israelul este cunoscut drept unul dintre statele fruntașe în domeniul abilităților cibernetice, atât în industria militară, cât și în cele civice. De exemplu, oamenii de știință israelieni Gil Shwed, Shlomo Kramer și Marius Nacht au creat primul firewall care protejează pe internet datele corporative și cele personale.

4. Irigația modernă prin picurare

Simcha Blass și kibbutz-ul Hatzerim au dezvoltat irigația prin picurare la Netafim, producând apoi în masă primul sistem modern de irigație prin picurare al lumii, care ajută fermieri, organizații agricole și guverne să conserve apă, aducând viață în cele mai sterpe și însetate zone din întreaga lume.

inovatii israeliene irigatia picatura

5. Waze

Fondată de Ehud Shabtai, Google a cumpărat această companie cu peste 1 miliard de dolari – o realizare incredibilă pentru orice companie proaspăt înființată. De atunci, aplicația Waze ajută lumea să șofeze, fiind un sistem de navigare GPS. Oferă indicații pas cu pas, punând la dispoziție informații în timp real privind ruta aleasă, precum date despre trafic și radare, sursele fiind utilizatorii.

6. Rewalk, Pillcam, Bonus Biogroup

Inovațiile medicale ale Israelului sunt neîntrecute și includ primul exoschelet care ajută paraplegicii să umble din nou, o cameră video micuță ce se ingerează, ajutând doctorii să trateze pacienții și dezvoltarea de oase din propriile celule ale pacientului.

inovatii israel rewalk

7. Economia comportamentală

În 2002, psihologul izraelian Daniel Kahneman a devenit unul dintre cei 12 israelieni care au câștigat Premiul Nobel, cel mai onorabil premiu acordat în diferite domenii, printre care chimie, economie, literatură și pace. Kahneman a câștigat Premiul Nobel pentru economie deoarece a întemeiat un domeniu revoluționar, numit economia comportamentală, în care se aplică perspective psihologice asupra comportamentului uman pentru a explica modul în care se iau deciziile economice.

8. Un „Jurassic Park” adevărat

Folosind semințe antice găsite la Masada, la începutul anilor 1960, dr. Sarah Sallon și dr. Elaine Solowey au găsit o cale de a readuce le viață ceva ce a dispărut cu aproximativ două mii de ani în urmă: curmalul de Iudeea, una dintre cele mai importante plante ale Mediteranei antice.

9. Sistemul antirachetă „Domul de fier”

„Domul de fier” nu este numai o minune a tehnologiei și un sistem militar revoluționar, ci și una dintre cele mai grozave povești despre dedicarea unei națiuni în a-și proteja cetățenii împotriva amenințărilor unice și care evoluează continuu. Generalul de brigadă, Danny Gold, și Chanoch Levine au lansat cu succes „Domul de fier” în Israel, un sistem antiaerian care folosește un software și radare avansate pentru a determina traiectoria rachetelor și pentru a le intercepta în aer. India, România, Azerbaidjan, Coreea de Sud, NATO, chiar și Statele Unite poartă discuții pentru a achiziționa sistemul.

10. GPS-ul pentru creier

Arabii și israelienii au lucrat împreună la crearea Alpha-Omega, o companie ce a inventat un produs care se comportă ca un GPS aflat în interiorul creierului, și care ghidează doctorii în procedurile chirurgicale. Astăzi, instrumentul este folosit în peste o sută de spitale și laboratoare de pe întregul glob.

inovatii israeliene waze

Avi Jorisch, autorul lăudatei cărți lansate în 2018, „Thou Shalt Innovate” („Să inovezi”), mi-a spus cum reușește tehnologia israeliană să îmbunătățească viețile a miliarde de oameni în domenii precum medicina, sărăcia, educația globală, inteligența artificială și multe altele. Deși Bloomberg așază Israelul în „topul celor mai inovatoare 10 țări” (SUA a decăzut recent, ocupând locul al 11-lea), Jorisch spune că măreția Israelului „nu ține doar de inovare, a cărei valoare este neutră, ci de tipul de impact pentru binele societății pentru care-și folosesc inovațiile!” În această privință, Israelul este în frunte, iar Jorich afirmă că motivul este reprezentat de trei ingrediente fundamentale ale țării. În primul rând, societatea este extrem de diversă, alcătuită din musulmani, evrei, creștini și alții care locuiesc împreună. În al doilea rând, Israelul e mândru de instituțiile lui seculare și de cele nouă universități. În ultimul rând, are o viziune profetică puternică a locului pe care îl ocupă în lume. Redau cuvintele lui Jorisch: „Nu e posibil ca un popor, care de 3000 de ani repetă cuvintele Bibliei, în care scrie să-i hrănim pe cei flămânzi, să vindecăm bolnavii și să facem lumea un loc mai bun, să nu rămână cu o urmă imposibil de șters în sufletul lui”.

Când am vorbit cu Danny Danon, am aflat cum „viziunea profetică” a Israelului s-a materializat în ajutor politic și strategie: „Recent, o mare parte din tehnologiile noastre medicale și agricole a ajuns până în statele africane, iar relațiile dintre Israel și națiunile de acolo sunt mai calde; tocmai am deschis o ambasadă în Rwanda la începutul acestui an. Am văzut acest lucru și în America Latină. În luna septembrie a anului trecut, când un cutremur a lovit Mexicul, Israelul a trimis echipele de salvare ale Forțelor de Apărare Israeliene și organizații de ajutoare umanitare pentru a-și oferi sprijinul. La câteva săptămâni după aceea, am semnat o serie de acorduri bilaterale cu Mexicul. Relațiile care de obicei încep ca legături comerciale, se dezvoltă mai apoi în conexiuni guvernamentale directe sau indirecte, care își fac loc în sânul Națiunilor Unite. Așa, colegii meu ajung să vadă Israelul într-o nouă lumină, lucru materializat în beneficii palpabile, precum abținerea când se votează rezoluții ostile, anti-Israel, sau în a vota cu noi, de exemplu, condamnând Hamas în Adunarea Generală”.

Așadar, deși Israelul a oferit lumii contribuțiile sale în ultimii 70 de ani, care sunt mult prea numeroase pentru a le prezenta într-un singur articol, există un mesaj cu care trebuie să rămânem. Acela că Israelul, la fel ca Statele Unite, are „sufletul unei biserici” (What I Saw in America, Chapter 1, G.K. Chesterton, 1922), și că cele două națiuni împărtășesc o mândrie similară pentru diversitatea, instituțiile seculare și starea americană de spirit.

Articol de rabinul Levi Welton, publicat de CBN in revista Friends of Israel

12349 accesări

stiri din israel ultimele reclama

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.