Fabricat în Israel (6): energia verde

Scris în . Publicat în Israel.
Nu-i suficient să fii la zi, trebuie să fii cu un pas înainte. David Ben-Gurion

Pentru mulți oameni, Israelul e un loc al poveștilor biblice și al ruinelor antice. Prin sute de astfel de săpături arheologice, israelienii își conservă trecutul cu grijă, dar sunt atenți totodată și la viitor: nu doar viitorul lor, ci al întregii lumi.

Una din poruncile evreiești este ”Tikkun Olam”, ceea ce, tradus, înseamnă ”a repara lumea sub Dumnezeu”, a face lumea un loc mai bun.

Văd o corelație directă între credința noastră în ”Tikkun Olam” și această explozie incredibilă de activitate inovatoare. Azi, lumea se concentrează pe salvarea mediului, dar israelienii aveau mentalitatea asta cu mult înainte să fie la modă, cu un secol înainte. E parte din visul sionist, de a crea un pământ verde, o țară verde. Cu timpul, acumulând experiență din cercetare, am învățat cum se face.

Profetul Isaia a scris despre o perioadă în care deșerul se va bucura și va înflori ca un trandafir. Pentru israelieni, e mai mult decât o profeție străveche, e o poruncă.

Sunt o mulțime de rămășite arheologice peste tot: bazine de apă, diguri, terase. Am început să refacem unele dintre aceste ferme străvechi. Am sădit copaci biblici care rezistă fără a fi irigați suplimentar. Noi adunăm apa de ploaie în aceleași bazine folosite și de strămoșii noștri cu 2000 de ani în urmă. Copacii nu numai că produc fructe, ci curăță și mediul, absorbind dioxidul de carbon.

Studiile arată că sădirea unor păduri asemănătoare pe doar 12% din totalitatea terenurilor aride din lume ar reduce cantitatea de carbon din aer cu o megatonă anual, adică echivalentul cantității de carbon emise de 1 000 de cocserii. În prezent, cercetătorii din toată lumea vin în Israel pentru a studia pădurea Yatir.

Ne place să le punem la dispoziție și altor țări realizările noastre, să ne împărtășim cunoștințele, dar și să învățăm din experiența altor țări. Israelienii nu lucrează doar pentru a proteja mediul înconjurător, dar caută și metode noi pentru ca țara să funcționeze în continuare fără petrol.

Israelul este o țară frumoasă, care merită să fie vizitată, cu zone extraordinare, luxuriante și interesante. Nu avem tradiționalele mine de aur, petrol mult, sau diamante. Avem o țară a resurselor umane și nu a resurselor naturale. Valorificăm la maxim puținul pe care îl avem.

Poate că Israelul n-are prea mult petrol, dar are o resursă naturală care e practic nelimitată.

Energia solară

Cea mai mare resursă naturală a Israelului e Soarele. Avem foarte mult soare aici, fiindcă e un loc foarte călduros, așa că producem energie solară.

Mare parte din an, soarele dogorește deasupra unui ținut care e, în mare parte, deșertic. Însă ceea ce unii ar putea considera un dezavantaj, Israelul a transformat într-un avantaj. Israelienii au folosit panouri solare montate pe acoperiș încă din anii 1950, când restul lumii nici nu auzise de acestea. 90% dintre locuințele israeliene au un boiler solar. Niciunde în lume nu mai există așa ceva.

În anul 2011, a fost terminat primul parc solar fotovoltaic din Israel în partea de sud a văii Arava.

Compania Arava Power construiește în prezent încă nouă alte parcuri, având și alte 40 de proiecte legate de energie pentru a fi implementate în Israel în următorii trei ani. Scopul lor e să ofere a zecea parte din energia Israelului.

Fondatorii Israelului construiesc acum parcuri solare în mai multe țări din lumea a treia, cum ar fi: Haiti, Ecuador și Rwanda. Parcul solar din Rwanda ar oferi 8% din energia țării.

Israelul a fost liderul tehnologiilor ecologice încă de la început. Vecinii noștri au avut mereu mult petrol, corupând astfel sistemul economic și politic al lumii, folosindu-l incorect pentru a impune, cred eu, ideologii dăunătoare. Așadar, dacă Israelul se poate împotrivi dependenței de petrol, ar fi un lucru extraordinar de bun.

În 2005, unui dezvoltator israelian de software numit Shai Agassi i s-a pus o întrebare similară la o conferință. Am fost întrebați cum vom face lumea un loc mai bun. Agassi a răspuns: Fă o țară să nu depindă de petrol și toți se vor lua după ea.

”Orice facem spre folosul nostru se va răsfânge într-un mod măreț și benefic spre binele întregii omeniri.” Theodor Herzl

Material extras din documentarul Fabricat în Israel, produs de CBN și difuzat pe canalul Alfa Omega TV. Urmărește-l online: https://alfaomega.tv/canal

Mai multe despre Israel: https://alfaomega.tv/intelegereavremurilor/israel

1602 accesări

stiri din israel ultimele reclama

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.