Creștinii din Orientul Mijlociu se confruntă cu cea mai aspră persecuție din istorie
De-a lungul luptelor din Orientul Mijlociu, creștinii se confruntă cu cea mai aspră persecuție din istorie. Sute de mii de oameni din Siria și Irak sunt refugiați care au fugit de gruparea teroristă Stat Islamic. Supraviețuitorii spun povești îngrozitoare despre decapitări, violuri și convertiri forțate. Mulți se simt abandonați și singuri din cauză că lumea vestică nu face nimic împotriva grupării SIIL.
Un film de scurt metraj încurajează Biserica să ia atitudine. Filmul „Cântă puțin mai tare’’ e bazat pe povestea adevărată a unui bătrân care își amintește de ororile Holocaustului și pasivitatea familiei sale și a Bisericii sale în fața răului. Juliana, creștină asiriană și fondatoare a grupului ce proiectează acest film, a fost întrebată ce speră să realizeze prin prezentarea lui:
„Vrem să trezim lumea creștină. În timp ce stăm aici și rostim promisiunea „Un Holocaust nu se va mai întâmpla niciodată!’’, are loc un adevărat genocid în curs de desfășurare împotriva creștinilor din Orientul Mijlociu. Prin acest film, sperăm să le amintim oamenilor că nu-și doresc un alt Holocaust, dar totuși există unul în curs de desfășurare.
Înainte de 2003, erau 1,6 milioane de creștini sirieni în Irak. Astăzi au mai rămas în jur de 400 000 acolo. Dintre cei 400 000, jumătate sunt strămutați din cauza grupării SIIL. 1,1 milioane au fost strămutați din anul 2003. Toate s-au întâmplat chiar în fața ochilor noștri, iar lumea creștină păstrează tăcerea.’’
De ce tac creștinii din Vest cu privire la ceea ce se întâmplă?
„Personal cred că nu vor să fie văzuți ca islamofobi și nu vor să ofenseze pe nimeni. Chiar și organizațiile pentru drepturile omului nu vorbesc despre asta pentru că nu vor să jignească musulmanii. Din nefericire, mulți creștini pe care i-am întâlnit în călătorii, m-au întrebat dacă aceștia sunt creștini adevărați, dacă au fost mântuiți. E ofensator pentru mine ca și creștin de mic copil. Acești oameni și-au părăsit casele și tot ce au câștigat și pentru care au lucrat, pentru că nu au vrut să renunțe la Hristos. Aceștia sunt martirii din ziua de azi. Nu ar trebui să întrebăm dacă sunt mântuiți, născuți din nou, dacă sunt creștini adevărați sau nu.
În al treilea rând, dacă nu li se întâmplă asta lor, familiilor lor și vecinătăților lor, ci se întâmplă într-o gaură neagră numită Irak sau Siria, atunci spun că trebuie să se ocupe altcineva de asta. Acesta e motivul pentru care oamenii își închid ochii și își astupă urechile.’’
Cum îi poate apăra Biserica? Ce atitudine ar trebui să aibă?
„Înainte de toate, ar trebui să îngenunchem și să ne rugăm. Doar prin rugăciune putem schimba lucrurile. Domnul poate salva situația. Al doilea lucru, foarte important, este să finanțăm acești oameni. Acești oameni au fost strămutați. Este un copil care nu poate avea parte de educație pentru că e prea costisitor să meargă la școală și costă doar opt dolari. E nevoie de aparate de răcit. Bugetul pentru alimente se va termina în curând. Aceștia nu vor avea ce să mănânce dacă Biserica nu îi ajută. Al treilea lucru este implicarea politică. Noi, Trupul lui Hristos, trebuie să punem presiune pe candidații prezidențiali din SUA să aibă în vedere libertatea religioasă și situația creștinilor din Orientul Mijlociu.
Avem gruparea Boko Haram, Frăția Musulmană, grupările Hamas și Hezbollah. Avem de luptat cu o ideologie, dar trebuie să învingem gruparea SIIL ca să nu-și extindă Statul Islamic, califatul. Trebuie să-l atacăm cu atacuri aeriene foarte puternice. Avem nevoie de soldați acolo, dar nu doar soldați americani. Trebuie să fie o coaliție atotcuprinzătoare. Trebuie să implicăm statele moderne, statele islamice, precum Iordania și Egipt, în asta. Asta nu ar trebui să fie o problemă doar pentru SUA, ci este o problemă iudeo-creștină.’’
UE și SUA declară genocid atrocitățile Statului Islamic contra creștinilor
În februarie 2016, Parlamentul European a declarat măcelul grupării SIIL împotriva creștinilor și al altor minorități religioase ca fiind un genocid. Parlamentul a făcut un pas istoric aprobând această rezoluție care numește atrocitățile grupului terorist islamic ca fiind crime împotriva umanității.
Membrii Parlamentului European spun că ceea ce săvârșește grupul terorist islamic SIIL împotriva creștinilor și a minorităților religioase în Siria și Irak se ridică la nivel de crime de război și genocid.
„E foarte important să fie numit genocid. E important pentru că acesta e adevărul” a declarat Nina Shea, care lucrează cu cei de la „Freedom House”, un grup care documentează atrocitățile făcute de SIIL. „În teritoriul controlat de SIIL nu sunt dovezi în acest moment că ar mai exista vreun creștin. Toți creștinii au fost fie uciși, fie alungați. Mii dintre femeile yazidiților sunt sclave sexual”, a spus ea.
În rezoluția Parlamentului European se spune că acei care comit deliberat atrocități pe motiv etnic sau religios trebuie acuzați de crime împotriva umanității.
„Dacă am făcut jurământul solemn, acela că nu se va mai întâmpla niciodată ce s-a întâmplat în timpul Holocaustului evreiesc sub conducerea naziștilor, trebuie să facem același lucru și în cazul creștinilor”, a spus Shea.
Fostul congressman american Frank Wolf, care zeci de ani a fost vocea creștinilor persecutați din întreaga lume, a salutat acest vot unanim spunând că, în sfârșit, acesta recunoaște durerea și suferința celor care trăiesc constant sub amenințarea SIIL.
„Denumirea de genocid îi onorează pe cei care fac obiectul genocidului, ca să ne amintim de ei” a afirmat Wolf.
Situația dificilă a creștinilor din Orientul Mijlociu e serioasă. În Siria, numărul credincioșilor a scăzut brusc, de la 1.2 milioane la mai puțin de 500 000. În Irak, aproape două treimi din cei 1.5 milioane de creștini au fost fie uciși, fie forțați să fugă, de către Statul Islamic. Rezoluția adoptată de Parlamentul European solicită Curtea Penală Internațională să investigheze atrocitățile săvârșite de SIIL împotriva creștinilor, a yazidiților și a altor minorități religioase.
În SUA, candidata democraților la președinție Hillary Clinton a spus deja că SIIL comite genocid. La sfârșitul lunii decembrie 2015, Clinton a spus că inițial a ezitat să folosească acest cuvânt, de vreme ce asta însemna ca națiunile să ia măsuri clare pentru a opri genocidul. Acum e convinsă că lucrurile stau altfel.
„Sunt convinsă că avem destule dovezi acum. Ceea ce se întâmplă este genocid, cu scopul intenționat nu doar de a distruge viețile, ci și de a nimici existența creștinilor și a altor minorități religioase din Orientul Mijlociu, în teritoriul controlat de SIIL” a declarat Clinton.
În martie 2016, chiar înainte de termenul limită stabilit de Congres, secretarul de stat John Kerry a rostit cuvintele așteptate de creștini și nu numai. „După părerea mea, Daesh (Statul Islamic) e responsabilă de genocid împotriva grupurilor din zonele pe care le controlează, printre care: yazidiți, creștini și musulmani șiiți”, a declarat John Kerry.
E un prim pas critic spre protejarea creștinilor de SIIL și de alți radicali islamici din Irak și Siria.
„Jihadiștii din Orientul Mijlociu cred că pot să ucidă, să răpească, să înrobească și să tortureze creștini și alte minorități religioase. Ei cred că pot face asta fără repercusiuni”, a spus Johnnie Moore, autorul cărții „Defying ISIS”.
În nordul Irakului, creștinii asirieni sunt un popor străvechi, descendenți ai primilor urmași ai lui Hristos.
„Noi, creștinii asirieni din Orientul Mijlociu, suntem pe cale de dispariție”, a spus Juliana Taimoorazy. Ea a vizitat recent orașul Teleskuf și câmpia Ninive din Irak, unde 200 000 de creștini au fugit de Statul Islamic. „Casele sunt distruse. Când intri, vezi dulapuri rupte, paturi răsturnate, bucătării distruse”, a adăugat ea.
Desemnarea drept genocid a secretarului Kerry ajută la menținerea situației creștinilor în topul politicilor externe ale SUA.
Susținătorii nu au irosit timpul celebrând. Ei lucrează deja cu Departamentul de Stat pentru a se asigura de reprezentarea creștinilor la negocierile de pace și de exercitarea drepturilor de proprietate ale creștinilor care au fost forțați să fugă din casele lor.
„Se vor retrasa granițe și se vor reformula constituții. E absolut esențial pentru creștini să aibă o voce în acest proces. Altfel, ei nu vor mai avea loc într-o nouă Sirie sau un nou Irak”, a zis Nina Shea, reprezentantă a Hudson Institute.
Există destul loc pentru crearea unui refugiu în câmpia Ninive așa încât creștinii, yazidiții și alte minorități să se poată întoarce acasă, să se întrețină singuri și să-și reconstruiască viețile fără frica de a fi exterminați.
„Dacă îți pasă de creștinătatea din această parte a lumii, săracă, neevanghelizată, vei susține ideea unui refugiu”, susține Richard Nicholson, de la Philos Project.
În ciuda ororilor suferite sub mâna Statului Islamic, creștinii din această parte a lumii experimentează o trezire.
„Mi-au spus în mod repetat că, datorită persecuției prin care au trecut, s-au apropiat mai mult de Hristos, se roagă mai mult, însetează mai mult după Evanghelie”, a spus Taimoorazy.
Acum, aceiași susținători care au pledat pentru desemnarea genocidului fac eforturi pentru a menține presiunea, pentru a se asigura că administrația Obama nu doar vorbește, ci și acționează pentru a proteja creștinii persecutați și celelalte minorități religioase. Ei speră să facă progrese reale înainte ca noua administrație să se instaleze la Casa Albă.
Reportaje difuzate în emisiunea „Jerusalem Dateline”, difuzată în fiecare sâmbătă de la ora 20 pe canalul Alfa Omega TV.
Canon Andrew White, Vicarul Bagdadului, cere românilor sprijin în rugăciune
În ultimii 10 ani au fost ucise peste 1 000 de persoane din Biserica Anglicană „Saint George” din capitala Irakului, condusă de Canon Andrew White. Slujitorul britanic, supranumit „Vicarul Bagdadului” este una dintre principalele voci ale creștinilor din Irak. Acesta a fost diagnosticat cu scleroză multiplă în urmă cu 15 ani, o boală care îi afectează vorbirea și mobilitatea.
Creștinismul este prezent în această parte a lumii încă din primul secol. La mijlocul anilor 90, peste 1.2 milioane de creștini locuiau aici, dar din cauza războiului din Golf, a terorismului și a atacurilor directe asupra creștinilor, aproape 1 milion au părăsit țara, distrugând biserica. Cu toate acestea, Andrew White îi încurajează pe creștini să rămână în Irak.
În momentul în care luptătorii grupării Statului Islamic au început să cucerească regiuni extinse din nordul Irakului, aceștia au oferit creștinilor patru opțiuni: să plece, să rămână și să plătească taxa islamică pentru necredincioși, să se convertească la islam, sau să moară. Majoritatea dintre ei au ales să plece.
Mulți dintre creștinii care au fugit de Statul Islamic nu au găsit refugiu în marile tabere de refugiați, ci în micile zone din Erbil sau alte regiuni din Kurdistan.
Aici este locul în care se întâlnește una dintre bisericile lor pentru serviciul de închinare. Oamenii vin din Mosul și din orașul creștin Qaraqosh unde își împărtășesc povești similare despre Statul Islamic.
Creștinii din Irak cer sprijin în rugăciune credincioșilor din celelalte părți ale lumii deoarece au nevoi fizice, spirituale și emoționale. Au nevoie să ne rugăm pentru a trăi în pace și a experimenta pacea lui Isus.
Echipa „Alfa Omega TV” l-a întâlnit pe Canon Andrew White la Ierusalim. Acesta cheamă națiunea română să îi susțină în rugăciune în aceste vremuri, românii fiind printre cei care înțeleg cel mai bine suferința și condițiile dificile din perioada comunismului.
Vicarul Canon Andrew White: Avem nevoie de oameni care să se roage pentru pace și care să contribuie financiar pentru stabilirea păcii. Avem nevoie de finanțe ca să putem oferi protecție, să acoperim nevoile oamenilor și ca să prevenim persecuția. De asta avem nevoie.
Știu că oamenii din România vor înțelege situația noastră, ne vor înțelege pe noi și suferințele prin care trecem. De ce? Pentru că și ei au trecut prin asta. Au trecut și ei prin suferințe mari. Ani de zile s-a vorbit despre regimul lui Ceaușescu și despre greutățile prin care au trecut creștinii atunci. Iar acum e rândul surorilor și fraților voștri de vizavi din Mesopotamia să sufere.
Îmi amintesc despre suferințele prin care a trecut poporul vostru în România, și ce suferințe teribile au îndurat. Acum voi aveți ceva să ne învățați, pentru că ați trecut prin ce trecem noi, și înțelegeți. Nu vorbim de cei ce trăiesc în comfort undeva departe, ci de oameni care au trecut și ei prin suferință și zdrobire, și au ieșit din ele mai puternici. Și noi vom face la fel.
Doamne Isuse, Îți mulțumim pentru poporul Tău, pentru Biserica Ta, pentru aleșii Tăi din România. Îți mulțumim că Tu nu i-ai uitat niciodată. Îți mulțumim că, prin toată suferința și durerea lor, ei sunt acum un exemplu și o încurajare pentru noi. Doamne, binecuvântează-i și folosește-i în mod miraculos pentru Împărăția Ta. Amin.
Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin
Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 6.3 - Înțelegerea vremurilor (mai-iunie 2016). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista