Multiculturalism, corectitudine politică și identitatea spirituală a Europei în contextul persecuției creștinilor
Cum comentați fenomenul multiculturalismului în SUA și Europa?
Președintele Obama este un lider care a incercat să ducă multiculturalismul într-o fază nouă. Recent, el a vizitat o moschee din Baltimore care este recunoscută pentru grupurile de extremiști. Sunt mentorați de alți extremiști și există persoane care se implică în terorism. Cu toate acestea, el a vizitat acel loc, iar când s-a pus întrebarea: De ce s-a dus acolo președintele Americii tocmai acum când avem, în lumea întreagă, criza aceasta și toate atacurile teroriste?”, nu a dat el un răspuns direct, ci purtătorul de cuvânt al Casei Albe a comunicat că în America, diversitatea este o valoare supremă, iar președintele Americii a vrut să demonstreze acest lucru mergând acolo.
Din păcate, în multe țări din vestul Europei, creștinismul a fost redus la tăcere datorită corectitudinii politice, având în minte ideea de a considera egale toate culturile, toate religiile. Într-un fel, foarte mulți creștini autentici sunt persecutați, chiar dacă nu este o persecuție violentă. Am prieteni în vest care spun că s-a mers atât de departe încât, creștin fiind, dacă te exprimi în public, vei avea probleme, pe când cei de religie musulmană sunt acceptați să facă ce vor pentru a nu se simți ofensați, persecutați sau marginalizați într-o anumită țară.
Totuși, în ultima vreme, am observat că o parte din Europa se trezește. Cu câțiva ani în urmă, când s-au pus bazele Europei unite, creștinii au cerut să fie scris că valorile creștine stau la baza Europei. S-a refuzat acest lucru. Dar mai nou, în Marea Britanie, care întotdeauna a fost cu un pas înaintea tuturor în ce privește multiculturalismul, au început să dea înapoi și să se trezească.
Primul ministru al Marii Britanii, David Cameron în discursul său de Paște, a făcut câteva afirmații incredibile pentru un conducător al unei țări declarate seculare. A spus așa: „Noi suntem o țară în care întotdeauna am tolerat și am considerat toate credințele egale, dar să nu uităm că Marea Britanie este o țară care a fost modelată în ce privește valorile și etica ei de către creștinism. Din acest punct de vedere suntem o țară creștină.”
Nu știu cât de mult din discursul lui a fost doar un discurs politic. Dar ceva este real acolo, până acum nu am mai auzit un conducător să facă asemenea afirmații. Mai mult, el a spus că din punct de vedere personal, atunci când a trecut prin probleme mari cu familia lui, ceea ce i-a dat tărie și speranță să meargă mai departe a fost Biserica. Din nou, o afirmație pe care nu prea o face un politician.
M-am documentat, și am descoperit că el a avut un fiu cu o boală degenerativă gravă, iar Biserica Anglicană i-a fost de mare ajutor în anii aceștia. El a recunoscut că, în ciuda faptului că nu este un creștin model, își dă seama că valorile creștine sunt importante. El a făcut și câteva afirmații legate de persecuția creștinilor în lume. A cerut să se ia măsuri urgente ca, în Orientul Mijlociu, creștinii să nu mai fie persecutați. Până acum, datorită corectitudinii politice s-a tăcut, s-a păstrat tăcerea, fie nu se vorbea nimic despre creștini, iar în ce privește statul Israel, acesta întotdeauna era singurul de vină. Acum mi se pare că au început să se facă pași. Sper ca modelul său să fie urmat și de celelalte țări.
De ce a fost nevoie de aceste atacuri teroriste sângeroase ca Europa să se trezească și să recunoască o realitate care exista dintotdeauna? De ce a fost nevoie de atâtea atacuri teroriste sângeroase ca în sfârșit să ne dăm seama și să recunoaștem că, totuși, Europa a fost modelată de valorile creștine? Au fost atâtea decenii în care s-a negat acest lucru și iată că acum începem să ne trezim. Dacă se poate vorbi de un efect pozitiv al terorismului, este acesta. Sper ca Europa să se trezească și să recunoască că valorile creștine sunt cele care ar trebui să ne călăuzească.
Din păcate, creștinismul european, mai ales din vestul Europei, a devenit destul de liberal și secularizat, dar vin creștini din Orientul Mijlociu și Africa și ne dau lecții cum trebuie să trăim. De exemplu, Biserica Anglicană în Marea Britanie este extrem de secularizată, dar anglicanii din Africa sau Irak sunt cu totul altceva, parcă vorbim de o altă religie. E aceeași confesiune, dar ultimii trăiesc în conformitate cu Cuvântul lui Dumnezeu. Ce li se întâmplă lor, persecuția, ar trebui să trezească și creștinismul din Europa de vest.
Refugiaților din Orientul Mijlociu le este frică să se ducă în taberele ONU ca nu cumva să fie hărțuiți pentru că sunt creștini. Nu mi-a venit să cred lucrul acesta. Nu doar s-a neglijat aspectul persecuției lor, ci în mod deliberat au fost lăsați singuri, fără nici un ajutor și fără posibilitatea de a cere ajutor din afară.
De ce îngăduie Dumnezeu persecuția? Este acesta un semn al vremurilor din urmă?
Cuvântul lui Dumnezeu spune că vremurile din urmă vor fi tulburi. Este clar că trebuie să fie un semnal de alarmă pentru fiecare dintre noi că sfârșitul este aproape. Trebuie ca fiecare din noi să luăm în serios ceea ce se întâmplă în lume, să continuăm să trăim ca niște creștini autentici, să acționăm și să fim pregătiți pentru că venirea Domnului Isus pentru că este foarte aproape.
Din păcate, ceea ce se întâmplă acum cu criza refugiaților, a prins creștinismul european descoperit și nepregătit. Cred că ar fi fost o oportunitate incredibilă ca toți acești refugiați să fi fost evanghelizați. Sunt sigur că dacă ei ar fi venit într-o Europă în care creștinii trăiau ca adevărați creștini, oamenii aceștia ar fi fost influențați. Dar când creștinismul european este în derivă, cine să-i evanghelizeze? Totuși a rămas o rămășiță, în fiecare țară există și creștini adevărați, și primim vești că în diferite țări din vest, mulți musulmani se convertesc. Deși e doar o minoritate. Dar dacă Europa nu se trezește și nu-și ia creștinismul în serios, vom fi puși în situația în care să fim copleșiți de numărul mare de musulmani care vin, și până la urmă își vor impune ei credința.
S-a făcut o statistică în Marea Britanie, și de aceea britanicii încep să se trezească. Musulmanii au fost întrebați ce i-ar dori. Ar dori ca legile acestei țări să fie cele respectate sau ar dori alceva? Ei au răspuns: „Ne-am dori să nu trebuiască să respectăm legile acestei țări, ci ceea ce ne conduce pe noi să fie legea șaria și chiar să avem zonele noastre în care să putem lua noi hotărâri.” Este alarmant lucrul acesta! Și gândiți-vă că sunt milioane care își doresc lucrul acesta.
E corectitudinea politică o formă de persecuție?
Vorbind de corectitudinea politică, până și europarlamentarii sunt reținuți cu privire la modul în care se exprimă. Dacă îi ajuți pe creștini, vei fi criticat și considerat șovin, dar dacă spui că îi ajuți pe musulmani este foarte bine. E o formă de persecuție foarte subtilă, pentru că încet-încet te împinge într-o zonă în care nu mai poți da înapoi, nu mai poți acționa dacă nu te trezești. Sper să ne trezim.
Extras din Realități și perspective, o emisiune destinată înțelegerii vremurilor din perspectiva creștină, difuzată în fiecare sâmbătă, de la ora 21, la Alfa Omega TV.
Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin
Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 6.3 - Înțelegerea vremurilor (mai-iunie 2016). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista