Viitorul UE - 5 scenarii posibile și o perspectivă creștină
Uniunea Europeană e în criză, în acest aspect toată lumea e de acord. După Brexit, există consens privind nevoia de reformă a UE. Însă marea întrebare e cum ar trebui să fie reformată. Anul acesta aniversăm 60 de ani de la semnarea tratatului de la Roma, care e baza Uniunii Europene de azi. În timpul festivităților, Comisia Europeană a publicat un document privind 5 scenarii posibile pentru viitorul UE.
Primul scenariu era ca Uniunea Europeană era să funcționeze ca până acum. Problema cu acest caz este că nu e o alegere bună, pentru că am avut Brexit, prima țară care părăsește UE, am avut criza euro, euroscepticismul e în creștere, avem problema refugiaților. Deci e clar că Uniunea Europeană are probleme, și continuarea în același mod ca până acum nu cred că e o soluție bună.
Al doilea scenariu este ca UE să se concentreze doar pe piața comună, și doar atât. Și acest lucru e dificil. Pentru că, la nivel global, Uniunea Europeană își va pierde credibilitatea. Sunt și alte domenii în care e nevoie de colaborare strânsă, cum ar fi protecția mediului, lupta contra terorismului, criza refugiaților și așa mai departe. Nu cred că acest scenariu e o idee bună.
A treia opțiune e să fie create mai multe viteze în cadrul Uniunii Europene, iar țările care vor să facă mai multe lucruri împreună, să le poată face împreună. Însă acest caz crează două probleme. De exemplu, dacă avem țări care vor să facă mai multe împreună, de exemplu Franța, Germania, Olanda și Suedia, atunci poate Olanda se va simți oarecum obligată să țină pasul care e decis de către țările mai importante, ca Germania. Deci țările mai mici se vor simți forțate de celălalte țări să țină pasul cu ce vor țările mai mari să facă. A doua problemă este că se creează mai multe feluri de Europa, și anumite țări din UE se pot simți inferioare față de alte țări. Apar diferențe, de exemplu între țările din nordul Europei și cele din sud. Aceasta nu e o Uniune bazată pe solidaritate.
A patra opțiune este ca Uniunea Europeană este să facă mai puține lucruri, dar să le facă mai bine. Aceasta e opțiunea care mi se pare bună. Europa ar trebui să se concentreze doar pe anumite domenii, pe care țările individuale nu le pot rezolva singure, adică exact acolo unde e nevoie de colaborare – de exemplu în cazul terorismului, al refugiaților, protecției mediului, etc. Dar atunci tratatele UE ar trebui modificate, pentru a menționa unde UE nu ar trebui să aibă influență, ca de exemplu politica privind familia, sau în domeniul medical, sistemul de învățământ, și în alte domenii unde nu ar trebui să fim conduși de ideologiile birocraților europeni sau ale liberalilor de stânga. Europa ar trebui să respecte diversitatea culturală și religioasă. Europa ar trebui să nu fie bazată pe o ideologie secularistă. De exemplu, România ar trebui să fie respectată ca țară creștină, cu propriile valori asupra familiei, fără a fi obligată să accepte căsătoriile de același sex dacă nu dorește, pentru că aceasta nu ar trebui să fie o competență a UE. Sau să spună că avortul e un drept, pentru că nu e un drept, la nivel internațional. Deci UE ar trebui să se limiteze pe sine însuși la anumite aspecte de bază unde e într-adevăr nevoie de colaborare. UE ar trebui să-și servească cetățenii, în loc să le impună anumite valori.
Ultimul scenariu e ca țările membre să facă mai multe împreună, să fie mai multă Europă. Nu cred că e o idee bună. Unii europeni cred că motivul euroscepticismului este că nu s-a făcut mai mult în privința crizei refugiaților sau în cazul crizei euro. Cred că au dreptate să spună asta. Dar să avem mai multă Europa, o Europă federală, să dăm mai multe competențe Europei nu e o idee bună. Nu ne dorim mai multă Europă, ci vrem o Europă mai bună, care funcționează mai bine. Dacă vrem mai multă Europă, putem ajunge în situația în care și alte țări să dorească să părăsească Uniunea Europeană.
Deci din toate cele cinci scenarii, credem că cea mai bună opțiune este a patra, să se facă mai puține lucruri, mai bine. Nu mai multă Europă, ci mai bună.
Interviu cu Leo van Doesburg,director pentru afaceri europene, ECPM (Mişcarea Politică Creştină Europeană, partid politic european). Urmăriți emisiunea Realități și perspective: Brexit, populism, imigrație și viitorul UE cu Leo van Doesburg din 27 mai 2017, ora 21, la Alfa Omega TV.
Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin
Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 7.3 - Semnele vremurilor (mai-iunie 2017). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista