Funcționarea UE și valori creștine în Europa
Structura Uniunii Europene include 28 de țări. În cadrul Uniunii Europene avem Consiliul European, constituit din liderii țărilor, Consiliul de miniștri, constituit din miniștrii țărilor ce compun UE, Parlamentul European și Comisia Europeană. Comisia Europeană poate să propună o lege, o directivă, pentru că are putere legislativă.
Consiliul European este reprezentat și de Consiliul de miniștri, organismul de decizie al Consiliului European. Dacă, de exemplu, există o problemă cu privire la agricultură, se întrunesc toți miniștrii agriculturii pentru a dezbate acea problemă. Consiliul European poate să de o directivă care trebuie să fie votată și aprobată atât de Parlament, cât și de Consiliul de miniștri. Pentru propunerile foarte importante sunt abordați liderii țărilor, prim-miniștri sau președinți, care formează structura Consiliului European. A nu se confunda cu Consiliul Europei (ce cuprinde 47 de țări, toate țările din Europa în afară de Bielorusia, care face recomandări bazate pe drepturile omului și alege judecători la Curtea Europeană a Drepturilor Omului).
Dacă Consiliul European de la Strasbourg propune o rezoluție, aceasta este recomandată Parlamentului European, ai cărui membri sunt aleși o dată la cinci ani. Parlamentul European, localizat în Bruxelles, are trei categorii de sarcini: legislative, de buget și de control; are 24 de comitete, actualmente 751 de membri, care sunt aleși pentru un mandat de cinci ani. Următoarea alegere va fi în anul 2019. Pentru noi este important ca parlamentarii din România, aflați acolo, să adopte legi și să promoveze valorile creștine.
Grupurile parlamentare din Parlamentul European
După alegeri, parlamentarii trebuie să aleagă un grup din care doresc să facă parte. Așa se constituie grupurile europarlamentare. Partidele parlamentare se formează din aceste grupuri. De exemplu, PPE (Partidul Popular European) este un grup, dar în același timp și un partid european. Conservatorii au un grup care se numește ECR (Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni), dar au și un partid AECR (Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni). Grupul S&D (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților) este un grup socialist și au partidul care se numește PES (Partidul Socialiștilor Europeni). În grupul ECR sunt două partide europene, iar parlamentarii noștri sunt membri atât din ECPM (Mișcarea Politică Creștină Europeană), cât și din ECR.
ECPM - Mişcarea Politică Creştină Europeană
Dacă vorbim despre importanța valorilor creștine, mai ales când vine vorba despre subiectul protejării vieții de la concepție până la moarte naturală - atunci cei care din grupul care protejează demnitatea umană, deși sunt din partide diferite, sunt de acord să susțină aceleași valori. Discuțiile pe aceste teme au devenit mult prea politice. De exemplu, dacă vorbim despre protejarea vieții sau avorturi, foarte mulți din grupul PPE sau ECR votează pentru, iar grupul socialist votează împotrivă. Prin urmare, este bine că mai mulți europarlamentari, provenind din diferite grupuri, se unesc în promovarea valorilor creștine. S-a întocmit astfel, în mandatul trecut, un grup pentru susținerea demnității umane. În actualul mandat, m-am gândit că cel mai bun lucru ar fi să implic cât mai mulți europarlamentari în acest grup. Și este foarte important să nu încercăm să monopolizăm valorile creștine.
Dacă vorbim despre impactul Bibliei, am avut vorbitori din diferite grupuri care spuneau că Biblia este importantă și pentru cei de la un partid și de la un altul. De exemplu, un membru al Partidului Verde a explicat cum au reușit să ducă Biblii în Europa de Est, în perioada comunistă. A venit apoi un socialist și a spus că pentru el Biblia a fost importantă ca să știe cum să îi trateze pe oamenii săraci, etc.
De când există ECPM, a apărut o problemă cu creștinii care aparțineau unor grupuri diferite, deoarece aceștia deveniseră marginalizați. De exemplu, PPE a crescut foarte mult după aderarea mai multor țări la acest partid, dar au venit totodată și foarte mulți care nu susțin valorile creștine, și deși partidul crește, nu are întotdeauna impactul dorit. Tocmai de aceea am înființat ECPM, ca să fie foarte clar faptul că nu suntem asociați cu seculariștii.
Este bine că în România sunt și creștini în diferite partide, dar am văzut că au fost înființate și Mișcări Creștine, cum ar fi Uniunea Creștin Democrată din România. Este foarte bine ca astfel de Uniuni să pună valorile creștine pe agenda de lucru. Prin urmare, este bine să existe și reprezentanți creștini în rândul partidelor, dar și astfel de uniuni creștine care să acorde atenție specială unor astfel de subiecte. Din punctul meu de vedere nu putem să excludem niciuna din aceste două posibilități.
În ECPM avem europarlamentari individuali, care sunt membri ai unor partide mai mari (nu neapărat axate pe valorile creștine) și avem și partide creștine care pot adera la această mișcare, legați fiind de valorile noastre.
Mișcarea Politică Creștină Europeană (ECPM) a început în anul 2005, iar viziunea noastră este de a găsi căi prin care să unim creștinii, indiferent de denominațiune și de partidele politice din care fac parte, pentru a promova împreună valorile creștine, mai ales în politică. Ne gândim la partidele politice, parlamentari, membri din Parlamentul Europei, din Consiliul Europei și la modul cum putem colabora din perspectiva noastră de politicieni. Am stabilit astfel cinci zone ale viziunii noastre:
1. Promovarea familiei, bazată pe căsătoria între un bărbat și o femeie.
2. Promovarea și protejarea demnității umane. Faptul că suntem creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu înseamnă că viața e sfântă și trebuie protejată de la concepție până la moartea naturală.
3. Libertatea religioasă și de conștiință.
4. Lupta contra traficului de ființe umane.
5. Ajutor pentru dezvoltarea economică, mai ales a companiilor mici și mijlocii și asociațiilor familiale.
Această mișcare s-a constituit în anul 2005, a început ca o mișcare, ca mai apoi să ajungem să ne transformăm într-un partid european care promovează valorile creștine pe dimensiunile menționate mai sus. Am avut la început discuții, dacă acesta este un lucru bun sau nu, ne-am rugat foarte mult și scopul nostru nu a fost să fim ca celelalte partide, ci să unim.
Noi suntem în structura europeană, în structura parlamentară și, ca partid european, primim și fonduri din partea Parlamentului Europei pentru organizarea anumitor activități. ECPM a înființat și un centru în care să unim ONG-urile, care se ocupă de valorile promovate de noi. Pe lângă aceasta mai avem și o asociație pentru tineret.
Am început ca o mișcare de lobby și continuăm să facem lobby și în prezent, în special pe dimensiunea creștină, dar, ca partid, ne folosim de pârghiile pe care le avem ca partid european în luarea deciziilor, în special privind legislația la nivel european.
În cadrul ECPM avem cinci europarlamentari, membri ai unui grup european conservator. În afara acestor cinci, care sunt membri ai ECPM, mai colaborăm cu mulți europarlamentari din alte partide și grupuri care susțin aceleași valori. Scopul nostru este să promovăm valorile creștine în politică.
Suntem o mișcare politică. Asta înseamnă că suntem focalizați pe membrii din Parlamentele naționale și cel european, lucru care ne face unici. ONG-urile, de exemplu, fac activitate de lobby pentru interesele lor, noi ne desfășurăm însă pe partea politică și ajutăm politicienii cu ajutorul ONG-urilor, suntem un fel de pod între ONG-uri și politicieni.
Interviu cu Leo van Doesburg, Director pentru afaceri europene, ECPM (Mişcarea Politică Creştină Europeană, partid politic european). Urmăriți emisiunea Realități și perspective: Brexit, populism, imigrație și viitorul UE cu Leo van Doesburg din 27 mai 2017, ora 21, la Alfa Omega TV.
Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin
Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 7.3 - Semnele vremurilor (mai-iunie 2017). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista