BREXIT - o perspectivă creștină
Un interviu cu purtătorul de cuvânt al Alianței Evanghelice din Marea Britanie, privind atitudinea creștinilor britanici cu privire la Brexit, precum și o perspectivă europeană din partea lui Leo van Doesburg, implicat în politica UE de la Bruxelles prin partidul european ECPM.
BREXIT – Implicații pentru creștinii din Marea Britanie
Interviu cu Daniel Webster, purtător de cuvânt al Alianței Evanghelice din Marea Britanie. Un reportaj Global News Alliance.
Cum a reacționat Biserica din Marea Britanie la Brexit?
Ca în cazul Marii Britanii în ansamblu, Biserica britanică e divizată pe această temă. Unii sunt încântați de perspectivele și oportunitățile de a fi în afara UE. Alții sunt supărați și dezamăgiți de rezultat, și ar prefera să nu părăsim UE. Cred că în multe aspecte, reacția creștinilor reflectă publicul larg, vedem aceleași tensiuni și divizări. Este o provocare pentru Biserică să facă față acestei situații.
Cum a răspuns Alianța Evanghelică, și cum încurajați bisericile să reacționeze?
Noi ne dorim să vedem creștini implicați cu pasiune în politică. Asta și înainte de referendum. Iar acum că votul de la referendum a decis în favoarea Brexit, încurajăm creștinii să analizeze situația, și să rămână implicați. Asta înseamnă că ne vom ruga pentru politicienii noștri, pentru Prim-ministrul Theresa May și ceilalți miniștri. Ne vom ruga pentru ca negocierile să decurgă bine, și să avem relații bune cu UE. Chiar dacă părăsim UE, tot dorim să avem relații bune în anii ce urmează.
Dar mai mult decât doar rugăciune, încurajăm creștinii să acționeze. Dacă ne gândim la ce fel de societate ne dorim pentru viitor, cum va arăta ea în afara UE, avem o răspundere să facem ce ține de noi pentru ca această societate să vină în ființă. Noi încurajăm creștinii să se gândească la comunitățile lor, cartierele lor, locurile lor de muncă – ce pot face pentru a construi o societate mai bună, pentru a-l prezenta pe Isus în cartierele și comunitățile lor. Și făcând aceste lucruri, să fie parte din schimbare într-un mod în care e imposibil de realizat de către politicieni.
Care credeți că va fi cea mai mare provocare a Marii Britanii la părăsirea UE?
Sunt provocări enorme în acest proces de Brexit. Cred că numărul mare de legi care sunt integrate cu legislația UE și care vor trebui modificate va fi o sarcină dificilă pentru Parlamentul britanic în următorii doi ani. De asemenea, vor fi provocări majore în domeniul comerțului, încercând să ajungem la acorduri comerciale cu zona de liber-schimb a UE.
Dar cred că cea mai mare problemă e următoarea. Ce fel de societate ne dorim? Vrem să avem o societate care valorează iubirea și dreptatea și compasiunea pe care le vedem în persoana lui Isus și în învățătura creștină, sau ne dorim o societate consumeristă, orientată pe profit, centrată doar pe individ? Cred că creștinii au un cuvânt de spus în această problemă, a definirii societății pe care ne-o dorim.
Cred că vor fi și probleme financiare. Dar pe măsură ce trecem prin acest proces, și apar unele probleme și necunoscute financiare, responsabilitatea creștinilor este să nu ignore problemele, ci să fie pozitivi și plini de speranță, știind că pot face o diferență, dacă își asumă rolul de a se implica activ în societate în anii ce urmează.
Care sunt avantajele părăsirii UE?
Cred că în anii ce urmează vom vedea multe beneficii și oportunități, fie că e vorba de legislația noastră internă, fie că e vorba de oportunități de comerț, și cred că unele din problemele pe care le vedem legate de comerț și legislație vor fi în același timp și avantaje pentru noi. Va fi provocator, dar sunt aceste oportunități de viitor. Și credem că trebuie să spunem cu încredere că fie că vrem sau nu vrem să părăsim UE, e ok să recunoaștem aceste diferențe pe care le avem între noi. Și dacă lucrăm împreună, dacă suntem uniți, dacă ne angajăm să construim o societate mai bună și mai puternică, atunci noi, ca și creștini, putem fi parte activă din acest proces, ne putem face partea. Și dacă ne gândim, ca societate, la scopul nostru pentru viitor, și ne gândim la ce fel de țară ne dorim, atunci acest proces e o oportunitate pentru noi. Indiferent de ce am crezut despre Brexit, realitatea faptului că se întâmplă este o ocazie de a contribui la societatea pe care ne-o dorim pentru viitor.
BREXIT - Perspectiva europeană
Comentariu Leo van Doesburg, director pentru afaceri europene, ECPM
Dacă ne uităm la campania pentru Brexit, e clar că nu s-a realizat prea bine care vor fi consecințele ieșirii. În campanie, marea temă era imigrația cetățenilor UE care furau slujbele britanicilor. 70% din britanici considerau asta o problemă, dar 90% doreau să rămână în piața comună a UE. Dar aici apărea problema. Piața comună a UE e bazată pe 4 libertăți de mișcare: a persoanelor, serviciilor, mărfurilor și a capitalului. Iar libertatea de mișcare a persoanelor înseamnă dreptul de a se stabili într-o țară, sub aceleași legi ca localnicii.
Imediat după referendumul pentru Brexit, Comisia Europeană a anunțat că nu va face niciun compromis, cerând fie respectarea integrală a celor 4 libertăți, fie părăsirea pieței unice. Theresa May, premierul britanic, presată de rezultatul referendumului, a ales a doua opțiune. Pe 29 martie, ea a trimis cererea oficială de părăsire a UE. Timp de 2 ani, Marea Britanie are de negociat un nou acord cu UE. Dacă nu există o soluție amiabilă, după 2 ani, britanicii vor ieși automat din UE, și tarifele (mai mari) stabilite de Organizația Mondială a Comerțului vor intra în vigoare între UK și UE. E dezavantajos, mai ales pentru britanici. Se numește Brexit dur, sau murdar.
Implicațiile Brexitului au dat naștere la multă incertitudine în mediul de afaceri. De aceea, Theresa May dorea să discute despre viitorul parteneriat între UK și UE, însă acest lucru nu e posibil, prin tratate, până când nu se face un progres suficient în negocierile privind ieșirea din UE. Londra a fost de asemenea capitala financiară a UE. Dar incertitudinea afectează și acest aspect, afectează și lira sterlină. Mai sunt și cetățeni UE în Marea Britanie, și britanici în UE. Va fi o limitare a imigrației europenilor, ceea ce își dorea de fapt Marea Britanie, dar cât de mult? Și ce va fi de britanicii care locuiesc în țări europene? Mai e și un alt pericol, legat de integritatea Marii Britanii ca țară. E o situație dificilă pentru britanici, și multă incertitudine.
Dar cred ca și UE a greșit. Înainte de referendum, s-a ajuns la un acord care dădea anumite scutiri britanicilor. Dar acest lucru era greșit, UE ar fi trebuit să se reformeze. Asta nu le-a dat prea multe garanții britanicilor – aveau anumite avantaje, dar UE continua să funcționeze la fel. Și celălalte țări din UE se întrebau de ce primește Marea Britanie atâtea scutiri. Tot acest proces a fost greșit și marea nevoie de reformare a UE nu a fost de fapt realizată. Și asta a dus la Brexit.
Materiale difuzate în emisiunea Realități și perspective: Brexit, populism, imigrație și viitorul UE din 27 mai 2017, ora 21, la Alfa Omega TV.
Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin
Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 7.3 - Semnele vremurilor (mai-iunie 2017). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista