Problema drogurilor în România
Interviu cu Cătălin Baciu, director Teen Challenge România
În România, avem o problemă serioasă cu drogurile. Ruta principală a heroinei trece prin România. Avem din ce în ce mai mult trafic de droguri și media de vârstă a consumatorilor scade. Se estimează că zeci de mii de tineri consumă droguri, din care 20.000-30.000 sunt dependenți cronici, adică nu pot trăi într-un mod normal, fără să consume droguri zilnic.
În anumite cazuri, e vorba de droguri „ușoare”, ilegale în România, cum ar fi marijuana sau hașișul, care nu dau dependență fizică. E adevărat că nu dau dependență fizică, însă dau o dependență psihică puternică și deschid ușa către folosirea drogurilor puternice, droguri care te degradează și te afectează într-un timp relativ scurt, mai ales cele injectate. Și, de la un om normal, ajungi să fii o epavă în câteva luni de zile.
Legislativ, lucrurile au început să se miște în România, există o serie de legi. România este o țară care, din punct de vedere legal, restricționează destul de serios accesul la droguri. Însă cea mai mare problemă pe care o avem este lipsa de programe de prevenire. Media de vârstă a dependenților de droguri scade, cei mai mulți se apucă de droguri în timpul liceului. Deja găsim dealeri de droguri în școlile generale și deja avem dependenți de droguri, de etnobotanice, în școlile generale, un fenomen îngrijorător.
Problema e că nu avem campanii de prevenire puternice, de impact, iar informația pe care adolescentul sau tânărul o primește este că nu e mare lucru să fumezi o țigară cu niște substanțe, nu e mare lucru să folosești cannabis. Și într-adevăr, la început pare o glumă, o chestie faină, te integrezi în grup, ești acceptat, ți se dă valoare atunci când te întorci la școală și povestești ce weekend ai avut, ești deja mult mai cool. Însă nu li se spune cum se termină povestea asta. Sunt atrași cu prima parte. Într-adevăr, dependența îți dă ce ai nevoie, substanța respectivă îți dă o imagine de sine puternică, te face să te simți bine, însă doar la început. Mai pe urmă se termină totul tragic.
Lucrăm în domeniul acesta de peste 14 ani și vedem vieți distruse, familii distruse, noi știm cum se termină povestea. Ei nu știu. Noi facem campanii, dar suntem o picătură într-un ocean, trebuie mult mai multe lucruri făcute, și bisericile sau persoanele care au pe inimă acest lucru să înceapă să facă campanii de prevenire în fiecare oraș, în comune, peste tot.
Începând de la școala generală, tinerii trebuie educați ce înseamnă substanțele, ce înseamnă drogurile, ce înseamnă dependența, într-un mod foarte atractiv, în care nu pui doar o planșă cu descrierea cannabisului sau ce înseamnă droguri legale sau ilegale. Nu e interesat tânărul de aceste lucruri, ci prezentăm mărturii, exemple vii, și avem exemple din toate domeniile societății, de la Hollywood până în industria muzicală, vieți distruse de droguri. Tinerii trebuie să afle despre asta, în primul rând pentru ca să nu mai fie înșelați și, în momentul în care iau decizia să consume droguri, să știe în ce au intrat. Cei mai mulți nu știu în ce se bagă.
De ce funcționează programul de reabilitare creștin al Teen Challenge?
Teen Challenge se ocupă cu recuperarea celor care au au probleme de dependență. Când un tânăr ajunge la fundul sacului, când efectiv nu mai poate trăi o viață normală, când în jurul lui provoacă numai durere și el resimte și el durerea asta, apelează la noi. Uneori îi găsim noi pe unde sunt ei, avem și o formă de căutare, mergem unde sunt ei și îi aducem la unul din centrele noastre – avem un centru de băieți și unul de fete. Acolo îi ucenicizăm, în regim rezidențial, pentru o perioadă de un an de zile, în București.
Rata de succes a organizației Teen Challenge e covârșitor mai mare, comparativ cu un program de reabilitare seculară, adică un program care nu are partea spirituală inclusă în programul de recuperare. Explicația e simplă, nu simplă de implementat, dar simplă de înțeles. E vorba de puterea lui Dumnezeu, de puterea transformatoare a lui Dumnezeu și a Duhului Sfânt. E vorba de procesul de ucenicizare care are loc pe parcursul unui an de zile, când de dimineața până seara la ora 10 înveți din nou să fii responsabil, să-ți asumi responsabilități, care sunt căile lui Dumnezeu, ce înseamnă să aplici căile lui Dumnezeu în absolut toate aspectele vieții.
După un an de zile înțelegem de ce 2 Corinteni 5:17, un verset de căpătâi pentru noi la Teen Challenge, spune: “Dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus, iată că toate lucrurile s-au făcut noi.” Noi vedem asta, familiile celor dependenți de droguri observă asta, și își dau seama că oricât de mult l-ai ajutat pe un om din punct de vedere fizic, sau emoțional, relațional, sufletesc, totuși partea spirituală este cea care dă o putere extraordinară omului, ca atunci când pleacă de la noi din program, să trăiască în continuare cu dragoste pentru Dumnezeu, cu dragoste pentru aproape și să ia decizii care să-l facă să fie o binecuvântare la el în casă și în orice comunitate ajunge.
n.red. Rata de succes a dependenților de droguri care au absolvit programul de reabilitare Teen Challenge, organizație creștină care lucrează cu dependenți de droguri, este în jur de 90%, în contextul în care tratamentul ambulatoriu clasic are o rată de succes în jur de 20%, iar alte alternative seculare de recuperare ajung la o rată de succes de 50-60%. În România, în special în marile orașe, există zeci de mii de dependenți de droguri, cei mai mulți în București, estimându-se că ei compun 2-4% din locuitorii capitalei.
Extras din emisiunea Realități și Perspective, din 2 aprilie 2016. Această emisiune, aducând o perspectivă creștină relevantă asupra unor realități actuale, se difuzează în fiecare sâmbătă, de la ora 21, pe canalul Alfa Omega TV.
Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin
Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 7.4 - De ce? Indrăznește să întrebi! (iulie-august 2017). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista