Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

Puterea rugaciunii 8.2 - Gordon van Veelen (partea 1)

Gordon van Veelen este doctor in geologie si teologie, titluri obtinute la Amsterdam Free University. Timp de mai multi ani a fost profesor la diferite scoli biblice si predicator in Olanda. Este autor al mai multor carti si articole pe tema relatiei cu Dumnezeu, pasiunea vietii sale fiind comunicarea cu Tatal ceresc si trairea in voia Lui. In prezent calatoreste in intreaga lume in calitate de Ambasador al Healing Rooms din Europa pentru a-i echipa pe credinciosi in lucrarea de vindecare si eliberare.

Mirela Pețan: Gordon, îți mulțumesc că ai venit la Alfa Omega, la emisiunea "Puterea rugăciunii". Sper că ți-am pronunțat corect numele. Fiind olandez, numele tău este puțin mai greu de pronunțat. În primul rând, te rog să ne spui câte ceva despre tine. Aș vrea să te prezinți și să descrii puțin camera de vindecare. Ce este această slujire? Nu este o nouă mișcare, organizație sau ceva asemănător, ci o cale de a sluji Trupul lui Hristos.

Gordon Van Veleen: Mă numesc Gordon van Veelen, sunt din Olanda, am 65 de ani și slujesc de la vârsta de 20 de ani. Imediat după ce m-am pocăit, Domnul m-a chemat în slujire. La acea vreme mi-am făcut studiile, am o diplomă în geologie și una în teologie. Sunt destul de contrastante. În ultimii 30 de ani am lucrat în mișcarea "camera de vindecare". Această lucrare m-a făcut să mă simt împlinit. Toată viața m-am întrebat cum poate fi mobilizat Trupul lui Hristos. Mulți creștini sunt pasivi, stau și așteaptă, dar Isus ne cheamă să fim activi. Ne spune că ne trimite așa cum a fost El trimis de Tatăl. Ne spune că trebuie să facem lucrarea Lui dacă am crezut în El. Se vede bine că nu facem asta. Nici eu nu am ascultat, deoarece nu știam cum. În perioada în care am aflat despre camerele de vindecare am învățat foarte multe și Domnul a făcut așa încât am început să-i instruiesc pe alții cum să slujească sub puterea lui Dumnezeu și sub revelația Duhului Sfânt. Mișcarea camerelor de vindecare e o rețea globală. Nu este ca o organizație care își deschide filiale în alte țări, ci e o rețea de biserici care colaborează pentru a îmbunătăți slujirea de vindecare în bisericile, comunitățile, orașele lor.

Mirela Pețan: E foarte important că lucrarea camerei de vindecare e legată de bisericile locale, nu e în afara bisericii.

Gordon Van Veleen: E foarte important! Unii cred că înființăm ceva nou, care vine din America și vrem să introducem aici. Realitatea este că bisericile au dorința de a avea o lucrare de vindecare echilibrată. Oamenii nu știu cum se poate face, nu știu pericolele, cum se poate realiza în mod echilibrat, ordonat, care este relația dintre lucrarea de vindecare și doctori. Lucrarea de vindecare

începe întotdeauna cu biserica locală. Pregătim bisericile, le punem la dispoziție o rețea de comunicare și fixăm standarde de calitate. În România există trei camere de vindecare, două în Oradea, care țin de bisericile locale, și una în Baia Mare, de asemenea asociată cu biserica locală. În alte țări există mult mai multe camere de vindecare. Încet, încet pătrund în Europa de Est. În Siberia există șase camere de vindecare.

Mirela Pețan: Sunt și în Ucraina ?

Gordon Van Veleen: În Ucraina sunt 16. Aici sunt doar trei. În Vest, numărul este mai ridicat. Suedia are 16, Germania tot 16, Finlanda, 40, Scoția la fel, Anglia și Țara Galilor au 110. Statele Unite au 800. Toate țările vorbitoare de engleză au multe camere de vindecare. Lucrarea începe să prindă teren și în țările vorbitoare de spaniolă.

Mirela Pețan: Ne-ai spus că atunci când se înființează o cameră de vindecare, e pusă în legătură cu biserica locală. Există trei aspecte importante în înființarea

unei camere de vindecare: asigurarea pregătirii, punerea în rețea

și stabilirea unor standarde. Ce sunt standardele de calitate? Poate că oamenii înțeleg ce presupun pregătirea și rețeaua.

Gordon Van Veleen: De exemplu, când e vorba de o femeie, un bărbat nu poate sluji singur. O femeie nu slujește singură când e vorba de un bărbat. Avem echipe mixte, de bărbați și femei, de obicei formate din trei persoane. Cele trei persoane slujesc o femeie sau un bărbat. Alt standard are legătură cu felul în care atingem oamenii. Există anumite reguli: nu ating niciodată o femeie între zona aceasta și aceasta, deoarece nu e cuviincios. Un alt standard nu ne permite să spunem nimănui să-și arunce medicamentele. Nu suntem doctori. Avem și doctori în echipe, dar, când slujim, nu e în calitate de doctori. Îi ajutăm pe oameni să comunice cu Dumnezeu, încercăm să îi aducem în prezența lui Dumnezeu. Dacă li se îmbunătățește starea sănătății, îi trimitem înapoi la doctor. Le spunem să nu-și arunce medicamentele înainte de a-și consulta medicul. Neregularitățile primelor lucrări de slujire, precum aruncarea medicamentelor ca acte de credință sunt acte de credință periculoase. Să dovedești că ești vindecat, aruncându-ți medicamentele...

Mirela Pețan: Nu faceți asta?

Gordon Van Veleen: Nu. De asemenea, facem distincție între diversele aspecte ale vindecării. Multe boli își au rădăcinile în lumea emoțională. Poți să faci lucrarea de vindecare, dar boala va reveni atât timp cât latura emoțională nu este corectată. Mulți oameni trăiesc cu sentimentul respingerii și sunt foarte nemulțumiți de ei înșiși. Au tot felul de boli, dar nu fizice, ci psihosomatice, adică își au originea în stresul din suflet și se reflectă în trup. Trebuie să tratăm și sufletul când slujim. Vindecarea lăuntrică e crucială. Nu le spunem oamenilor să proclame vindecarea, nu pot face asta dacă nu au echilibru spiritual. Trebuie rezolvate problemele sufletului. E nevoie de pace, de împăcare cu trecutul. Iartă-i pe cei care te-au rănit! Vindecarea trebuie să cuprindă toate laturile: atât aspectul trupesc, cât și cel emoțional și spiritual. Unele boli au cauze demonice. În acel caz, vindecarea se poate face doar după îndepărtarea factorului demonic.

Mirela Pețan: Pot exista influențe demonice în viețile noastre? Dă-mi, te rog, niște exemple, ca oamenii să înțeleagă.

Gordon Van Veleen: Am să vă relatez o întâmplare interesantă. S-a întâmplat cu 30 de ani în urmă, când nu știam cum funcționează eliberarea. Mi-au adus o femeie despre care mi-au spus că se enervează atât de tare încât își bate soțul, strică televizorul, aruncă cu lucruri prin casă. Mi-au spus că avea momente de furie. M-am gândit că are un duh de mânie. Fiindcă nu știam cum se face eliberarea, am spus: "Duh de mânie, îți poruncesc să ieși afară în numele lui Isus". I s-a schimbat fața și a început să mârâie ca un câine nervos. M-am gândit că duhul e încă în ea și că ar trebui să repet porunca în numele lui Isus. Cu fiecare încercare de a scoate duhul, femeia mârâia tot mai tare. Făcea exact ca un câine furios. După 10 minute, m-am gândit că nu funcționează. I-am întrebat pe ea și pe soțul ei când a început problema mâniei. Mi-a zis că totul a început la șase ani, când s-a înfuriat pe părinții ei. I-am spus că trebuie să își ierte părinții. Prima reacție a fost să îmi spună că nu-și va ierta niciodată părinții pentru ce i-au făcut. I-am zis că altfel nu va primi eliberare. După câteva săptămâni, a decis să își ierte părinții. Eliberarea s-a făcut foarte ușor. Așa a început lucrarea, acum 30 de ani. Acum suntem mai bine pregătiți, avem mai multă experiență.

Mirela Pețan: Vă bazați în totalitate pe Scriptură, pe Cuvântul Domnului.

Desigur!

Dacă nu-i iertăm pe ceilalți, nici Domnul nu ne iartă.

Gordon Van Veleen: E o ușă deschisă pentru influențele demonice. Cred că neputința de a ierta e cauza multor afecțiuni. Am văzut oameni ridicându-se din scaune cu rotile, oameni care fuseseră paralizați. Au fost vindecați la cinci minute după ce i-au iertat pe vrăjmașii lor. Am văzut oameni complet reumatici, care abia se mișcau, fiind vindecați la cinci minute după ce au oferit iertare. O femeie avea un reumatism atât de grav încât nu putea merge la biserică din cauza durerilor. Când am vizitat-o, prima întrebare pe care i-am adresat-o a fost dacă există cineva care a rănit-o și ea nu a putut să ierte. Mi-a răspuns afirmativ, după care am întrebat-o cine e acea persoană. Mi-a spus că e vorba despre soțul ei. Pe parcursul căsniciei îi fusese infidel încontinuu. Nu l-a putut părăsi deoarece avea copii mici. Mi-a spus că a umilit-o și a rănit-o foarte mult. Am avut o discuție cu ea: dacă Isus, care a fost inocent, neprihănit, i-a iertat pe cei care L-au crucificat, suntem noi mai buni decât El? Să nu-i iertăm noi pe cei care păcătuiesc împotriva noastră? După câteva minute, a fost gata să-și ierte soțul, deci ne-am rugat împreună cu ea o rugăciune de iertare. Și-a iertat soțul. I-am slujit prin puterea lui Dumnezeu și, după cinci minute, a fost vindecată complet. Mirela Pețan: Cum funcționează slujirea de vindecare? Lucrați împreună cu Duhul Sfânt. Explică-ne, te rog, cum abordați fiecare caz. Ne-ai vorbit despre standarde și despre reguli, că aveți grijă cum abordați fiecare persoană. Lucrați cu înțelepciune și e pentru siguranța persoanei căreia i se slujește, dar și pentru cei implicați în vindecare.

Gordon Van Veleen: Baza biblică se regăsește în Ioan 5:19, unde Isus spune că nu face nimic dacă nu-L vede pe Tatăl făcând acel lucru. Slujirea lui Isus era bazată pe revelație, pe comunicarea cu Tatăl: auzea și vedea ce îi transmitea Tatăl. În timpul instruirilor îi ajut pe oameni să audă vocea lui Dumnezeu. Când slujim, nu le permitem oamenilor să ne spună toată problemele lor de la început. Le spunem că Îl ascultăm pe Dumnezeu înainte ca ei să ne spună ce îi deranjează. Echipa noastră profețește asupra persoanei în cauză. În acest mod aducem prezența lui Dumnezeu acelei persoane. Apoi, rugăm persoana în cauză să dea un răspuns lucrurilor auzite. Încercăm să stabilim o conexiune între Dumnezeu și persoana bolnavă. De regulă, se întâmplă multe când este rostit cuvântul profetic. Mulți oameni încep să plângă fiindcă Îl simt pe Dumnezeu. Alții se deschid în întregime deoarece își dau seama că Dumnezeu e acolo. Câteodată, răspunsul la problemă vine prin cuvântul profetic. Abia după cuvântul profetic întrebăm care este problema, pentru ce să ne rugăm, cu ce se confruntă. S-a dovedit că este mai bine să Îl ascultăm pe Dumnezeu întâi în loc să auzim prima dată care e problema. Când ne spun poveștile lor nefericite, oamenii ne pot influența, făcându-ne depresivi. Ne spun ce nu a mers bine, cu ce se confruntă, poate că partenerul i-a părăsit...

Mirela Pețan: Există foarte multă durere în Trupul lui Hristos! Ce abordare interesantă! Oamenii nu primesc numai vindecare și sfaturi. După aceea îi întrebați ce simt, care li se pare că este adevărata problemă, ce cred despre cuvântul profetic. Dumnezeu este cu voi fiindcă El nu trece niciodată peste voia noastră. Dumnezeu ne respectă voia. Ne trimite încurajări, dar revelează și secretele ascunse ale inimii... Dar oamenii sunt încurajați să-și deschidă inima și să-și exprime liber voința de a fi ajutați, de a fi slujiți. Camera de vindecare constă într-o abordare evlavioasă.

Gordon Van Veleen: Domnul vorbește pozitiv aproape de fiecare dată, ne încurajează și ne aduce vindecare. Acesta este motivul pentru care profețiile și descoperirile sunt atât de utile în slujire. În timpul slujirii avem o ureche deschisă, așteptând ca Domnul să ne spună cum putem sluji.

Mirela Pețan: Ce fac cei trei membri ai echipei de slujire? Unul vorbește și ceilalți se roagă? Cum se realizează lucrarea?

Gordon Van Veleen: Organizarea este indispensabilă. Ar fi frustrant ca trei oameni să-și aducă aportul în slujire în același timp. Unul este lider și el e cel care face slujire propriu-zisă. Ceilalți doi se roagă încet în limbi sau încearcă să primească o descoperire. Când au ceva de la Domnul, fac un semn cu mâna, iar liderul îi îndeamnă să spună ce le-a transmis Domnul. Toți lucrează împreună, dar e spre binele vizitatorului și al ordinii ca unul singur să înceapă slujirea, să vorbească și să o și sfârșească. În mare, sesiunile de slujire pot dura până la o oră. Liderul e foarte atent și observă dacă persoana în cauză este capabilă să asculte sau dacă durează prea mult, care este starea emoționalăa vizitatorului. Este atent să vadă dacă persoana rezistă, fiindcă această lucrare este intensivă și profundă. Câteodată avem de-a face cu abuzuri sexuale, fizice, oameni care au văzut când erau mici cum tatăl lor o bătea pe mama sau i-a atins în așa fel încât i-a făcut să fie nesiguri pe ei înșiși. Se discută intens. Când slujim, ne uităm la vizitator, să fim siguri că se simte bine. Suntem concentrați la ce ne poate spune Dumnezeu, dar și la vizitator ca să nu îl ținem prea mult. Dacă e prea mult, ne oprim și îl chemăm altă dată.

Mirela Pețan: În tot acest proces de a ajuta o persoană să fie vindecată se poate observa înțelepciunea Domnului. Te rog să ne oferi câteva exemple care să fie o încurajare pentru cei care ne urmăresc.

Gordon Van Veleen: Sigur! Tot felul de boli sunt vindecate, uneori cancerul dispare. S-a întâmplat să slujim unei persoane bolnave de cancer când a venit prezența Domnului, persoanei a început să i se facă cald, iar, la sfârșit, tumoarea a început să se micșoreze până a dispărut. O persoană cu probleme ale inimii a primit valve noi. Era programată pentru o operație pe cord deschis, dar după slujire, valvele inimii îi funcționau perfect. Sunt vindecate multe dureri reumatice, de spate, de articulații. Desigur că există situații în care nu putem rezolva nimic. Se întâmplă.

Mirela Pețan: Ce e în inima ta când nu primești un răspuns la rugăciune?

Gordon Van Veleen: În primul rând, e foarte dureros. În al doilea rând, Îl întreb pe Domnul cum ar trebui să procedez. Câteodată îmi spune că nu sunt eu responsabil. Altfel, aș fi împovărat. Slujind foarte des, vezi și oameni care mor. Așa cum i se întâmplă unei asistente sau unui doctor la început e o povară, apoi trebuie să începi să te protejezi. Am aflat că e mai bine să ascult ce are Domnul de spus în asemenea privință. Mi s-a întâmplat ca Domnul să îmi spună de la început că nu se va întâmpla nimic. Investigând, de obicei aflam mult păcat, pentru care nu exista pocăință adevărată. Nu este o regulă. Dacă nu se întâmplă nimic, nu-i spunem persoanei că nu are destulă credință sau că are păcate ascunse. Uneori, pur și simplu nu știm. Ungerea crește când continui să slujești și să-ți dezvolți relația cu Dumnezeu. Cred asta deoarece s-a întâmplat și în viața mea, deși mă consider încă un student. Mai am de învățat.

Mirela Pețan: Ungerea crescândă presupune o revelație sporită, o legătură cu Domnul mai profundă, iar Domnul îți poate spune secrete ascunse sau să-ți dea o înțelegere mai bună asupra situației.

Gordon Van Veleen: La un moment dat, a venit o femeie la camera de vindecare. Am cerut o revelație. Am văzut un cearșaf uscându-se pe sârmă, în bătaia vântului. Era alb și foarte frumos. Cum mă uitam la el, a devenit transparent, iar în spatele lui am văzut o spânzurătoare. Am rămas șocat! Când i-am spus ce am văzut, m-a întrebat ce înseamnă. I-am spus că moartea a fost aproape de ea. Am întrebat-o dacă cineva apropiat a încercat să se sinucidă. S-a făcut albă la față și mi-a spus că fiica ei a încercat de șase ori să se sinucidă. I-am spus să asculte cuvântul Domnului pentru ea: "Nu ești vinovată! Te învinovățești, te întrebi cu ce ai greșit în calitate de mamă, de fiica ta are tendințe sinucigașe. Te întrebi dacă nu ai iubit-o destul, dacă n-ai înțeles-o, ce ar fi trebuit să faci, ce nu ai observat la ea. Domnul îți spune că te simți vinovată, dar ești complet nevinovată. Nu ai fi putut face nimic pentru a schimba situația. Totul e între Mine și fiica ta, nu între Mine și tine." Am văzut în fața ochilor ce se întâmplase cu această femeie. Povara vinei și a acuzațiilor aduse sieși îi fusese luată fiindcă a conștientizat că Domnul îi vorbește. Nu știusem nimic. Am văzut cum s-a produs o vindecare interioară profundă. M-am gândit că dacă mi-ar fi spus de la început că are o fiică cu tendințe sinucigașe și i-aș fi zis că nu e vina ei, n-ar fi ajutat-o cu nimic. Fiindcă nu am știut nimic despre problema ei, ci Domnul mi-a făcut cunoscut, și-a dat seama că Domnul o achită de orice responsabilitate și de orice păcat.

Mirela Pețan: Iată o lucrare puternică! Precum ai zis, afecțiunile fizice oglindesc problemele interioare.

Gordon Van Veleen: Da, este valabil pentru mai mult de jumătate dintre cazuri. Mirela Pețan: Te rog să ne spui cum poate intra cineva în această lucrare de slujire. Care sunt pașii pe care biserica locală trebuie să îi respecte pentru a intra în lucrarea camerei de vindecare? Lucrarea nu e doar pentru anumite persoane, nu?

Gordon Van Veleen: Nu, e pentru fiecare biserică. Toți creștinii au chemarea de a aduce Împărăția lui Dumnezeu pe pământ. E porunca lui Isus! Toți avem chemarea de a arăta puterea lui Dumnezeu. Bisericile locale au obligația de a face asta. Primul pas este schimbarea atitudinii de la pasivitate la conștientizarea obligației de a fi ca Hristos și de a face ce a făcut El. Schimbarea viziunii nu este necesară doar liderilor, ci și membrilor. În al doilea rând, când există dorința de a merge în puterea lui Dumnezeu, există multe opțiuni: putem oferi pregătire, ajutând biserica să înființeze un astfel de loc unde să slujească săptămânal. Nu vei avea experiență dacă slujești din când în când. Dacă te disciplinezi și slujești în fiecare săptămână, vei crește atât tu, cât și ungerea ta.

Mirela Pețan: E nevoie de perseverență, cum e în pregătirea unui soldat. Când ești în armată, nu lupți azi, iar mâine îți iei pauză.Trebuie să lupți continuu. E important să continui și după ce primul impuls de a lucra scade.

Gordon Van Veleen: Nimeni, nicio biserică nu trebuie să se teamă de posibila influență a unei organizații, nu este cazul. Camera de vindecare are independență locală. Rețeaua are, într-adevăr, un sediu central în SUA, există directori zonali în Europa, dar scopul este încurajarea. Intervenim doar arareori, când lucrurile iau o întorsătură greșită. De exemplu, dacă un membru al echipei de rugăciune abuzează sexual un client, atunci intervenim. Scopul nostru nu este să controlăm, ci să încurajăm. Instruim tinerii, organizăm întâlniri și conferințe naționale, ca toți să fie bine echipați pentru acest fel de slujire.

Mirela Pețan: E important ca membrii și liderii bisericii să se roage pentru această lucrare și să o accepte în bisericile lor. Trupul lui Hristos are nevoie de acest tip de ajutor. Este necesar să ne ridicăm și să începem să slujim în acest domeniu. Totul pornește de la compasiunea lui Isus și de la iubirea lui Dumnezeu pentru toți. Dumnezeu vrea să fim vindecați în întregime pentru a putea fi eficace. Dacă avem răni interioare sau alte probleme fizice ori emoționale, nu putem fi de folos Împărăției lui Dumnezeu. Dumnezeu vrea să fim vindecați în întregime, plini de puterea Lui, ca să putem lucra pentru El. Dumnezeu vrea să fim întregiți, plini de puterea Lui, de folos celor care nu-L cunosc pe Domnul. Dacă suntem bolnavi sau dacă avem alte probleme, nu putem fi o mărturie bună. Oamenii se uită la noi. Domnul îi vindecă și pe cei necredincioși. Da, putem sluji tuturor și e o bună metodă de evanghelizare. Rolul și chemarea Bisericii este să îi ajute pe oameni să treacă peste probleme de natură fizică sau familială.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.