Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

Puterea rugaciunii 8.3 - Gordon van Veelen (partea 2)

Gordon van Veelen este doctor in geologie si teologie, titluri obtinute la Amsterdam Free University. Timp de mai multi ani a fost profesor la diferite scoli biblice si predicator in Olanda. Este autor al mai multor carti si articole pe tema relatiei cu Dumnezeu, pasiunea vietii sale fiind comunicarea cu Tatal ceresc si trairea in voia Lui. In prezent calatoreste in intreaga lume in calitate de Ambasador al Healing Rooms din Europa pentru a-i echipa pe credinciosi in lucrarea de vindecare si eliberare.

Mirela Pețan: Gordon, îți mulțumesc că ai revenit la această emisiune! Am făcut o scurtă introducere în care am menționat principiul camerei de vindecare despre care am discutat în episodul trecut. Astăzi aș vrea să discutăm mai în amănunt despre cauzele principale ale bolii și ale fericirii celor din Trupul lui Hristos din România și nu numai. Ani de-a rândul ați slujit multor oameni. Ați observat statistic principalele cauze ale anumitor probleme. Vă rog să ne explicați care sunt acestea.

Gordon van Veelen: Cauza principală a bolii este respingerea. Oamenii care au crescut în medii lipsite de dragoste și respect dezvoltă diferite afecțiuni trupești, precum cele ce țin de digestie, tensiune arterială, diabet, migrene. Deseori, bolile pot fi provocate de respingere din partea celorlalți sau de respingere de sine. Nu e ușor să scapi de sentimentul respingerii, presupune o luptă care se face prin slujire. Persoana în cauză trebuie să lupte. În programele noastre de instruire punem la dispoziție metode pentru a scăpa de problemele ce țin de respingere. Oferim aceste metode, dar le spunem oamenilor că mai întâi trebuie să audă vocea lui Dumnezeu. Dumnezeu cunoaște perfect persoana în cauză, știe cum trebuie soluționate problemele respectivului și timpul necesar vindecării. Nu încercați să slujiți conform unor anumite idei, metode sau cunoștințe psihologice. Trebuie să Îl ascultați pe Dumnezeu! Altă cauză des întâlnită este neputința de a ierta. Multe boli sunt provocate de asta. Teama provoacă și ea numeroase boli. La fel, mânia este o cauză a apariției bolilor. Vă voi da un exemplu despre teamă. Odată, în camera vindecării am întâlnit o femeie care era aproape surdă. Avea aparat auditiv. Nu putea auzi clar, deși îl seta la volum mare. Dumnezeu a început să-mi vorbească în timp ce îi ascultam povestea. Am întrebat-o dacă provine dintr-o familie violentă. A răspuns afirmativ și m-a întrebat de unde știu. I-am spus că am impresia că Dumnezeu îmi vorbește. Am întrebat-o dacă tatăl o bătea crunt pe mama ei. A răspuns că așa s-a întâmplat. I-am zis: "Așa-i că mama ta țipa?" Mi-a spus că da. I-am spus: "În acel moment ai zis că nu vrei să mai auzi". M-a întrebat de unde știu. I-am spus că acela e motivul surzeniei. În momentul în care a zis că nu vrea să mai audă, diavolul a atacat-o și a făcut astfel încât să-și piardă treptat auzul. Am găsit împreună o soluție pentru boala ei provocată de violența domestică. Nu se pot găsi soluții potrivite în lipsa unei revelații. E deosebit de important să-L ascultăm pe Dumnezeu.

Mirela Pețan: Cum poate afecta respingerea viața cuiva? Ați vorbit despre lipsa de dragoste și despre stima de sine scăzută.

Gordon van Veelen: Așa e! Respingerea este rezultatul lipsei de iubire și al lipsei de siguranță. Este ciudat că poate începe înainte de naștere. Voi da exemplul unui cuplu necăsătorit. Dacă femeia rămâne însărcinată, iar prietenul ei spune că nu e pregătit să devină tată și propune avortul, el nu asigură dragostea protectoare pe care ar trebui s-o aibă pentru copil. Chiar dacă nu sunt căsătoriți... Da, și dacă sunt căsătoriți. Să spunem că tatăl vrea avortul, dar mama nu vrea să ucidă bebelușul nenăscut, iar copilul se naște. Copilul va dezvolta anumite tipare. Vorbim de tiparul morții și al fricii, care apar din pricina

comportamentului tatălui. Fiindcă nu l-a iubit, l-a expus morții și fricii pe făt. Majoritatea copiilor care se nasc și nu au tată dezvoltă tiparele respingerii, care își au originea înainte de naștere. La fel este situația copiilor abandonați de mamă în spital după naștere. Copiii dați spre adopție pot crește într-o familie foarte iubitoare și să aibă totuși aceste probleme. Părinții biologici i-au respins înainte de a se naște. Lumea noastră are și o latură spirituală, nu doar naturală. Există lume spirituală, a duhurilor. Demonii caută căi de a intra în viața noastră. Respingerea este o ușă deschisă pentru ei. Când părinții spun că nu vor un copil, demonii respingerii au intrare liberă.

Mirela Pețan: Este posibil ca un copil să înceapă să se simtă respins în momentul în care apare un frate sau o soră în familie?

Gordon van Veelen: Da, una dintre cauzele apariției respingerii este tratamentul preferențial venit din partea părinților. De exemplu, dacă unul este mai inteligent sau seamănă mai mult cu mama. Părinții pot face diferențe între copii. Cel care nu primește destulă iubire se simte respins. Respingerea se poate instala în copilăria timpurie. Respingerea este des întâlnită. Unii doctori spun că este principala cauză a deceselor. Nu vorbim despre suicid, cauzat preponderent de respingere. Diferite boli se pot instala pe fondul respingerii.

Mirela Pețan: Ne puteți oferi câteva exemple?

Gordon van Veelen: Sistemul digestiv este foarte ușor afectat de respingere. În plus, mai pot apărea afecțiuni ale sistemului cardiovascular. La fel, migrenele pot fi cauzate de respingere. Trebuie să fim atenți când asociem migrenele cu respingerea. Nu e întotdeauna așa! Niciodată nu spunem asta la prima migrenă. Însă, dacă persoana respectivă suferă de migrene repetate, o putem întreba dacă a fost iubită în copilărie. Deseori, răspunsul ne duce la chestiunea respingerii. În acest caz, întâi ajutăm persoana să-și ierte părinții.

Mirela Pețan: Ce poate face o persoană adultă care se află în această situație?

Gordon van Veelen: Pot să spun că ieșirea necesită un adevărat război. În primul rând, trebuie să îi ierte pe cei care au respins-o. De obicei, e vorba de părinți. Acesta a fost primul pas. Al doilea pas este eliberarea. Respingerea poate fi doar psihică sau și demonică. Depinde de intensitate! Dacă ai fost alungat de părinți, abandonat, lăsat într-un orfelinat, cu siguranță e demonică. Dacă ești doar dezamăgit, probabil că nu e demonică. După iertare, ne ocupăm de eliberare. În urmă, ajutăm persoana să identifice minciunile din viața ei. Minciuni de tipul: nimeni nu mă iubește, nimic din ce fac nu e destul de bun, nu am nicio șansă, nu pot face asta, nu pot fi lider deoarece nu voi fi acceptat. Există multe minciuni! Minciunile sunt identificate în urma discuțiilor și a rugăciunii. Urmează abordarea unei strategii defensive, precum proclamarea adevărului divin. Sunt iubit fiindcă Domnul mă iubește, voi avea succes, pot să fiu lider, sunt înzestrat cu calități. E un fel de auto îndoctrinare, îți cureți creierul de minciunile pe care le-ai crezut, înlocuindu-le cu adevăruri biblice. Cel mai important lucru este să ajutăm persoana să comunice cu Dumnezeu. Am descoperit că atunci când oamenii primesc revelații personale, când încep să-L asculte pe Dumnezeu, El le spune adevărul despre situația în care se găsesc. Domnul oferă speranță și are așteptări pentru noi. Nu renunță la noi niciodată.

Îmi amintesc de un moment din viața lui David, când soțiile și copiii lui au fost răpiți pe vremea când stătea la Cheila. Când s-a întors, a constatat că cetatea fusese atacată de amaleciți. Luaseră totul! El și soldații au început să-și plângă durerea. Apoi, "David s-a îmbărbătat, sprijinindu-se pe Domnul...". Ce s-a întâmplat atunci? Cred că s-a distanțat pentru o clipă de tot ce i s-a întâmplat și L-a rugat pe Domnul să îi vorbească. Cred că i-a spus Domnului că are nevoie de iubirea Lui care poate restaura. Și eu am experimentat asta. Nu am fost respins la naștere, dar toți avem parte de respingere într-un mod sau altul. Când am început să aud vocea lui Dumnezeu, mi-a adus vindecare. Toți care au asemenea probleme trebuie să învețe să audă tot timpul vocea Domnului, nu doar câte un cuvânt profetic la fiecare trei luni, transmis prin altcineva. E necesar să comunicăm zilnic cu Dumnezeu. Vocea Lui ne aduce vindecare! Am prezentat câteva componente ale slujirii pentru vindecarea respingerii. Mi-am dat seama că cei care au asemenea suferințe duc o bătălie grea. Nu e ușor să te vindeci, bătălia este una puternică. Nu doar cel care slujește, ci și cel în cauză trebuie să lupte. Vestea bună e că putem fi vindecați de respingere și să devenim siguri pe noi înșine. Putem primi o nouă identitate în Hristos, știind că suntem iubiți așa cum suntem. Domnul nu ne iubește păcatele, dar ne iubește cu slăbiciunile și punctele noastre forte. Suntem iubiți în întregime. Asta ne aduce vindecare!

Mirela Pețan: O altă cheie este să ne acceptăm pe noi înșine așa cum ne-a făcut Dumnezeu, cu statutul de moștenitori, cu toate abilitățile pe care ni le-a dăruit Dumnezeu. De asemenea, este foarte important să avem mereu o inimă mulțumitoare Domnului.

Gordon van Veelen: O inimă mulțumitoare aduce vindecare trupului. Aveți dreptate, trebuie să ne acceptăm pe noi înșine. Cred că și în lumea creștină există multe imitații. Vrem să fim ca persoana aceea, ca acel lider de închinare, imităm stilul de predicare al altcuiva. Ajungem și la gelozie, deși suntem autentici și unici. Trebuie să ne acceptăm calitățile, dar și ideea că nu putem face anumite lucruri. Dacă te accepți, vei fi o persoană fericită. Domnul îți va vorbi și îți va spune să celebrezi viața, în special a ta. Chiar dacă ai handicapuri sau o anumită incapacitate, trebuie să te bucuri în Domnul și să te bucuri de viață.

Mirela Pețan: Da, și e esențial să afli specific care e chemarea lui Dumnezeu pentru viața ta. Dacă te compari cu altcineva și vrei să devii, de exemplu, lider de închinare, s-ar putea să nu ai o voce bună sau abilitățile necesare. Te simți frustrat și mai puțin iubit de Dumnezeu fiindcă nu ești cine ar trebui să fii. Trebuie să știm exact care este locul nostru și ce chemare avem. Domnul Însuși ne poate spune. Poate că ne-a chemat să stăm în rugăciune pentru familia sau națiunea noastră. Unii sunt chemați să predice, noi suntem chemați să facem parte din proiectul camerei de vindecare. Toți cei care împlinesc chemarea lui Dumnezeu se simt împliniți și fericiți.

Gordon van Veelen: Noi avem viziunea îngustă că am fi împărțiți în enoriași și slujitori cu normă întreagă. Toți suntem slujitori cu normă întreagă. Ducem prezența lui Dumnezeu, a Duhului Sfânt oriunde ne aflăm. Isus e în noi oriunde ne ducem. Ai posibilitatea de a sluji, fie că ești patron sau muncitor în fabrică. Atâta timp cât ai gură, poți interacționa cu cei din jurul tău. Nu doar pastorii și predicatorii slujesc, fiecare are lucrarea lui. În plus, există anumite sezoane. Când copiii ți-au crescut, viața e diferită față de cum arăta când erau mici. Poți călători, poți face lucruri imposibile până atunci. Ai multe opțiuni. Trăim vremuri minunate, când oamenii pot studia arta... Traiectoria vieții nu e așa previzibilă cum era în trecut. Dacă te nășteai în familia unui brutar, trebuia să duci mai departe tradiția. Dacă tatăl tău era fermier, asta urma să devii la maturitate. Viitorul era oarecum stabilit. Astăzi, oamenii au multe opțiuni, își pot dezvolta propriile calități, pot afla cine sunt.

Mirela Pețan: Care sunt celelalte rădăcini ale bolilor?

Gordon van Veelen: Vă voi spune o întâmplare care a avut loc într-o biserică, nu în lucrarea de vindecare. Am primit un cuvânt de cunoștință despre afecțiunile genunchilor. Am invitat în față oamenii care aveau probleme cu genunchii. Au ieșit 16 persoane. Acolo se afla și echipa noastră de vindecare. Au început să slujească. Genunchii oamenilor s-au vindecat repede. Am atins genunchiul unui bărbat, dar nu am simțit nicio putere. Mi s-a părut ciudat că persoana de dinainte a fost vindecată, dar cu bărbatul acesta nu se întâmpla nimic. L-am întrebat pe Domnul ce se întâmplă, iar El mi-a spus că trebuie să-l întreb ceva pe bărbatul respectiv. A trebuit să-l întreb dacă s-a înțeles vreodată cu soția lui în privința unui avort. A intrat în panică. A zis că nu știe, că nu-și amintește și a fugit din biserică. Lângă el se afla o femeie cu o problemă la genunchi. Aveau cam aceeași vârstă. Am întrebat-o dacă cel care a fugit este soțul ei. Mi-a răspuns că da. Am întrebat-o dacă a făcut vreun avort. Făcuse avort. Am întrebat-o dacă s-a pocăit și mi-a zis că își ceruse iertare de sute de ori. I-am spus că este destul, acum trebuia să rupă blestemul morții din viața ei și să alunge duhul morții. Am rugat-o să-și verifice genunchiul. A început să îl miște și mi-a spus că e vindecat. Când oamenii înfăptuiesc anumite păcate, în special crimă, avort, idolatrie sau păcate sexuale, pot deveni posedați de duhuri. Duhurile provoacă felurite boli ce nu pot fi vindecate în mod obișnuit. Nu e destul să îi spui cuiva să aibă credință, deoarece e vindecat prin rănile lui Isus. Nu se vindecă deoarece trebuie să mărturisească. Să vorbim despre Isus. Pe unii i-a vindecat prin punerea mâinilor, iar pe alții i-a vindecat prin scoaterea unui demon. Lucrurile stau la fel astăzi. E nevoie de mărturisire pentru a scoate un demon. Persoana bolnavă trebuie să spună ce a făcut, cum a ajuns duhul în ea. Este important ca slujitorul să aibă o relație cu Domnul, să primească revelații, să distingă lucrurile. Uneori trebuie să discute cu bolnavul pentru a afla ce s-a întâmplat. Cauzele bolilor pot fi de natură fizică, cum e cazul căzăturilor sau al accidentelor rutiere. Acestea se vindecă prin chemarea puterii lui Isus peste locul dureros. Cauza bolii poate avea natură spirituală, prin urmare trebuie tratate problemele de iertare, de mânie, de respingere etc. De asemenea, boala poate fi provocată de un demon. În acest caz, trebuie să afli cum a intrat în persoana respectivă. De obicei e nevoie de pocăință și de mărturisire.

Mirela Pețan: Sunt esențiale, altfel putem intra pe un tărâm întunecat.

Gordon van Veelen: Camera de vindecare este un loc sigur. E o cameră în care se află trei slujitori care păstrează secretul. Slujitorii alocă timp, nu spun doar "Fii vindecat în numele lui Isus", invitând apoi persoana să plece. Trebuie să petrecem timp cu oamenii. Putem investi în ei, sădind dragoste și compasiune.

Mirela Pețan: E necesar ca oamenii să se simtă în siguranță. Poate că se confruntă cu probleme dificile sau au avut parte de experiențe neplăcute. Au nevoie să se simtă în siguranță pentru a discuta anumite chestiuni. Trebuie să se simtă în siguranță pentru a mărturisi. Puteți oferi un sfat părinților ca să își poată crește copiii într-un mod corect, ca ei să nu se simtă respinși,mânioși, să nu aibă temeri? Cum își poate proteja copiii o familie normală?

Gordon van Veelen: Ce întrebare dificilă! Cred că cea mai mare importanță o au cuvintele rostite copiilor. În primul rând, părinții trebuie să-și încurajeze continuu copiii. Există și momente de rebeliune când e necesar să fie disciplinați. Însă, în restul timpului, copiii trebuie încurajați. Respingerea vine în urma lipsei de dragoste, dar și a lipsei de încurajare. Încurajați-vă copiii și exprimați-vă dragostea în cuvinte! Spuneți-le copiilor : "Te iubesc!" Taților, spuneți-le copiilor că îi iubiți! Folosiți atingeri, îmbrățișați-i, bateți-i pe umăr, sărutați-i. Demonstrați-vă iubirea prin limbajul atingerilor și cel verbal. Încurajați-i! E cel mai bun mod prin care un copil se poate dezvolta armonios. Un alt subiect care trebuie discutat este sexualitatea. Copiii văd pretudindeni imagini care stârnesc poftele sexuale. Văd imagini prin mall-uri, în videoclipuri muzicale cu dansuri murdare. Părinții ar trebui să discute chestiunea sexualității mult mai des decât o fac. Deseori spun că i-au explicat copilului cum se nasc bebelușii, prin urmare i-au spus destule. Întreaga problemă a sexualității trebuie discutată mult mai des, atât la biserică, cât și acasă. Trebuie să le oferim copiilor un sistem de apărare împotriva erotismului agresiv cu care lumea îi întâmpină. E foarte important să vorbiți cu copiii dumneavoastră. Petreceți timp cu ei!

Mirela Pețan: Cât de important este să le vorbim din Cuvântul Domnului?

Gordon van Veelen: Deosebit de important! Mă gândeam la părinții creștini... Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să fie la baza fiecărei familii. Când eram mic, mama ne citea câte un capitol din Biblie după fiecare masă. Am auzit mereu Cuvântul lui Dumnezeu. E esențial!

Mirela Pețan: Trebuie să conștientizăm că Evanghelia are putere și poate schimba viețile copiilor. Cuvântul Domnului lucrează în ei prin Duhul Sfânt, chiar dacă nouă nu ni se pare că sunt destul de maturi. Da, trebuie expuși la Cuvântul lui Dumnezeu conform Deuteronomul 6. Copiii trebuie să audă Cuvântul Domnului la plecare și la venire, în fiecare zi. Ce ne puteți spune despre rugăciunea părinților pentru copii?

Gordon van Veelen: E deosebit de necesară, dar e important ca părinții să-și învețe copiii să se roage. Trebuie să se roage împreună chiar pentru problemele de zi cu zi. Rugați-vă împreună pentru problemele copiilor. E necesar să vadă puterea lui Dumnezeu și modul în care răspunde la rugăciuni. Mie mi-a lipsit asta când eram copil. Părinții mei erau creștini și se rugau pentru mine, dar nu mă chemau să mă rog cu ei. Să îi învățăm pe copii să se roage singuri, dar să ne rugăm și noi împreună cu ei. Când apar dificultăți în viață, luați-vă copilul și rugați-vă împreună ca să vadă cum lucrează Dumnezeu.

Mirela Pețan: Ați oferit părinților o motivație puternică de a avea încredere în Domnul. Puterea Lui măreață ne poate păzi copiii în această societate coruptă și sumbră. Să nu ne temem pentru copiii noștri. Trebuie să plantăm în inimile lor sămânța Cuvântului lui Dumnezeu, să ne rugăm cu și pentru ei. În plus, e necesar să vorbim cu ei. Toate sunt elemente cheie în educația copilului. Când trebuie începute aceste abordări? Când copilul e mic sau când a crescut puțin?

Gordon van Veelen: Vă referiți la educația spirituală? Ar trebui să înceapă când sunt mici, când încep să vorbească. Îi putem învăța cântece creștine despre Isus, dar și să se roage. Rugăciunile trebuie să fie personale, nu doar de binecuvântare a mâncării. Să ne rugăm cu ei înainte de a merge la culcare imediat ce încep să vorbească. Învățați-i să se roage cu voi, să se roage singuri pentru bunica și pentru situațiile din viața lor. Trebuie educați de timpuriu, imediat ce încep să vorbească. Efectul rugăciunii unui copil este incredibil! Dumnezeu aude rugăciunile copiilor care se roagă, să zicem, pentru bunica lor.

Mirela Pețan: E o încurajare pentru părinți să nu lase copiii deoparte când se roagă, pentru că ar fi prea mici și nu înțeleg. Este crucial să includem copiii începând de la vârste foarte mici.

Gordon van Veelen: Când slujim în diferite țări în lucrarea de vindecare, deseori invităm copiii să ni se alăture. E minunat ce se întâmplă!

Mirela Pețan: Se roagă pentru oamenii bolnavi și primesc revelații? În parte doar se roagă, fiindcă nu au învățat să primească revelații. Oamenii sunt vindecați în urma rugăciunilor.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.