Donează     Rugăciune       TV LIVE                          

Transformări - Trezirea din Almolonga, Guatemala

Almolonga era o localitate extrem de săracă. Această comunitate se afla într-o sărăcie cumplită, iar locuitorii ei consumau cantități uriașe de alcool. Aici exista violență, ignoranță, vrăjitorie, ocultism și închinare la idoli. Cei peste 20.000 de locuitori ai orașului au luat o hotărâre conștientă de a se întoarce la Dumnezeu și de a-și schimba viața. Ca rezultat, Almolonga este astăzi unul dintre cele mai curate și prospere orașe din toată Guatemala. Mulți consideră Almolonga un exemplu de transformare a unei comunități, un exemplu pentru întreaga lume. Opt din zece locuitori sunt creștini născuți din nou, însă nu a fost așa tot timpul. În urmă cu 20 de ani, Almolonga era un loc întunecat și periculos.

Oamenii sufereau de sărăcie, violență și ignoranță, dar, pe lângă toate acestea, alcoolul era principala problemă. Dacă în urmă cu 20 de ani ai fi mers în Almolonga și ai fi cutreierat străzile dimineața, ai fi văzut foarte mulți oameni beți, întinși pe jos din cauza alcoolului.

„Am avut multe închisori pentru că existau foarte multe probleme”, își amintește Donato Santiago, seful poliției. El spune că oamenii se băteau tot timpul. Se construiseră patru închisori, dar acestea nu erau suficiente. Din această cauză, un autobuz îi ducea pe cei ce încălcau legea într-un oraș din apropiere. Violența era întâlnită la tot pasul. O femeie a spus că, dacă soțului ei nu îi plăcea mâncarea, o lua la bătaie și o gonea din casă.

Pastorul Mariano Riscajche, unul dintre conducătorii trezirii spirituale din Almolonga, spune: „Am crescut în sărăcie. Tatăl meu era alcoolic. Uneori bea 40-50 de zile la rând, fără oprire. Nu prea aveam mâncare. Mâncam puțin și beam o ceașcă de cafea. Banii puțini pe care îi aveau părinții mei îi cheltuiau pe alcool.”

Pentru a-și ușura suferința, mulți oameni din oraș și-au făcut idoli la care să se închine. Unul dintre aceștia era Pascual Bailon, idolul morții, iar altul era Maximon, un idol puternic. Maximon era cel mai important idol din Almolonga. Când au venit spaniolii în Guatemala, cu mulți ani în urmă, ei au văzut că băștinașii erau dispuși să negocieze în legătură cu anumite lucruri, însă nu voiau să negocieze nimic în legătură cu Maximon. Acest lucru a creat o legătură foarte puternică. Cu toate că Maximon era doar un manechin din lemn, spiritul lui deținea puterea rațiunii și îi subjuga pe oamenii din Almolonga. Era doar o mască de lemn, însă avea puteri foarte mari. Era o stăpânire care îi ținea legați pe oameni.

În zilele acelea întunecate, Evanghelia nu era primită cu bucurie. Evangheliștii din alte țări erau alungați cu ciomege, iar micuțele biserici locale erau împroșcate cu pietre. Evanghelicii reprezentau o minoritate care era disprețuită. Într-o zi, șase bărbați l-au prins pe Mariano, iar unul dintre ei ținea pistolul îndreptat spre gura lui. În timp ce bărbatul apăsa trăgaciul, Mariano se ruga Domnului pentru protecție. Când s-a descărcat arma, nu s-a întâmplat nimic.

Scăpat de moarte, pastorul Riscajche a chemat puținii credincioși din Almolonga la rugăciune. Era timpul ca stăpânirea violenței, a superstițiilor și a sărăciei să ia sfârșit. Pe măsură ce credincioșii își îndreptau cererile către Dumnezeu, prin rugăciune, ei se umpleau de credință.

„I-am zis Domnului că noi, credincioșii, nu puteam fi nesemnificativi fiindcă în Biblie ni se spune că noi vom fi cap și nu coadă. Am continuat să postim de trei ori pe săptămână, iar sâmbăta era o zi dedicată rugăciunii. Cred că acest lucru ne-a deschis o ușă. Oamenii au devenit credincioși, au fost mântuiți și au început să vină la biserică. Aș numi-o trezire spirituală. După ce au început să aibă loc semne și minuni, iar mulți oameni au început să fie eliberați de puteri demonice, numărul credincioșilor din biserici a crescut”, a spus pastorul Mariano Riscajche.

O vindecare deosebită a avut loc în viața unei femei numite Teresa. Medicii i-au spus că are cangrenă. Organele ei interne pur și simplu putrezeau. „Aveam dureri atât de mari încât nu puteam umbla. Întregul meu trup era paralizat și nu puteam să mănânc sau să vorbesc”, mărturisește Teresa. Era foarte bolnavă și starea ei se înrăutățea cu fiecare zi care trecea. Nu se mai putea face nimic pentru ea, așa că s-au început pregătirile pentru înmormântare. Casa era plină de membri ai familiei ei și de vecini. Toți se gândeau că Teresa era pe moarte. Mirosul morții plutea peste tot. Pe drum, Domnul i-a pus pe inimă pastorului Riscajche să se roage pentru ea. Când a ajuns lângă patul ei, a spus: „În numele lui Isus Hristos, ridică-te!”, iar ea s-a ridicat în capul oaselor chiar în clipa aceea, fără niciun fel de boală în trupul ei.

„Am simțit o căldură, apoi am văzut o lumină strălucitoare deasupra mea, iar când am deschis ochii, l-am văzut pe pastorul Mariano. M-am bucurat înaintea Domnului pentru vindecarea care mi-a dat-o. Când au văzut această minune, mama mea și toți frații mei s-au întors la Dumnezeu”, își amintește Teresa.

Auzind asemenea mărturii, sute de oameni și-au predat inima lui Hristos. Când au văzut oamenii că Evanghelia schimbă vieți, ei au început să ia seama la acest lucru. S-au simțit tot mai atrași de Evanghelie pentru că au văzut transformările care avuseseră loc în viața semenilor lor. Acum există peste 40 de biserici evanghelice în Almolonga, un oraș care are numai 19.000 de locuitori. Biserica Calvaro, păstorită de Mariano Riscajche, are 12.000 de locuri și aproape întotdeauna este arhiplină.

Prezența Duhului, însă, nu înseamnă doar creșterea numărului de credincioși din biserici. O plimbare pe străzile din Almolonga arată impactul trezirii spirituale asupra situației economice și sociale. Străzile și clădirile au nume biblice. Dacă străinii cred că această mărturisire publică a credinței este un lucru extraordinar, Mariano îl vede ca pe ceva foarte normal. „Cum poți să spui că-L iubești pe Dumnezeu dacă nu lași ca asta să se vadă? Apostolul Pavel a zis: ‘Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Hristos...’” spune el.

Într-un oraș plin de baruri sau cârciumi, 36 la număr, acum mai sunt numai trei. Iar după ce mulți oameni au încetat să consume alcool, și violența a încetat. Timp de 20 de ani, rata infracțiunilor a scăzut constant. În 1994, s-a închis ultima închisoare dintre cele patru existente. Clădirea a fost renovată și acum poartă numele de „Sala de onoare”. Pentru șeful de poliție din Santiago, acestea sunt vremuri bune. Acum nu mai există nicio închisoare în Almolonga. De ce? Pentru nu mai este cine să încalce legea.

Chiar și agricultura a renăscut. Timp de ani de zile, recoltele din Almolonga erau slabe din cauza pământului arid și a tehnicilor de lucru folosite. Dar când oamenii s-au întors la Dumnezeu, s-a văzut o transformare deosebită a pământului. Almolonga a devenit o vale fertilă, iar pământul este atât de bun acum încât produce cele mai bune legume și zarzavaturi. Oamenii au parte de trei recolte pe an. Legumele și zarzavaturile sunt vândute în Guatemala, sudul Mexicului și în El Salvador.

Înainte de trezirea spirituală, se exportau patru camioane de produse pe lună. Acum se încarcă 40 de camioane pe săptămână. Almolonga a fost poreclită „Gradina de legume și zarzavaturi a Americii”. Produsele au dimensiuni biblice. O sfeclă roșie cântărește 2.25 kg, iar un morcov are dimensiunea antebrațului.

Intrigați de dimensiunile acestora și creșterea de 1000% a productivității în agricultură, oamenii de știință din alte țări au venit pentru a afla secretul, dar răspunsul nu a fost cel așteptat. Dumnezeu le-a dat fermierilor din Almolonga înțelepciune pentru a obține recolte mai bune decât dacă ar fi folosit metode științifice. Fermierii îi dau slavă lui Dumnezeu pentru aceste recolte îmbelșugate. „Înainte, când recoltam ridichia, procesul dura până la 60 de zile, însă de când a intervenit Dumnezeu în viața orașului nostru, strângerea recoltei de ridichi durează doar 40 de zile, și destul de des doar 25 de zile”, pastorul Mariano Riscajche.

Se poate vedea o paralelă între creșterea credinței oamenilor și îmbunătățirea solului. Oamenii au început să creadă în Isus Hristos ca Domn și Mântuitor al vieții lor, iar legumele și zarzavaturile au început să capete aceste dimensiuni. După ce au fost eliberați, oamenii au început să lucreze pământul, iar apoi au început să câștige bani. Atunci, ei au lucrat și mai bine, iar pământul rodea și mai mult. Fermierii îți cumpără camioane Mercedes, pe care apoi scriu fraze biblice. Acesta este rezultatul Evangheliei care transformă comunitatea.

Idolatria și superstițiile au dispărut, lăsând în urmă oameni dedicați închinării fierbinți înaintea lui Dumnezeu și muncii cinstite. Stoicismul tradițional a lăsat loc exuberanței deosebite. Ei au acum 20 de biserici evanghelice foarte active, militante și împlicate în laudă, închinare și eliberare.

În ciuda succesului de care se bucură, credincioșii din Almolonga nu intenționează să renunțe. Mulți dintre ei postesc de trei ori pe săptămână și continuă să se împotrivească puterilor întunericului prin rugăciune și evanghelizare. În timp ce unii locuitori din Almolonga sărbătoresc Ziua Morților, credincioșii ies într-un număr mare pe străzile orașului pentru a-L glorifica pe Dumnezeul cel Viu.

Primarul, care a devenit credincios, născut din nou, a urat bun venit celor aproximativ 15.000 de oameni care s-au adunat în piața orașului. Acești oameni au venit aici ca să se roage pentru o continuă răspândire a Evangheliei în orașul lor și în toată lumea. „Prețul pe care îl plătim pentru aceasta este sfințenie și dăruire. Rugăciunea și postul ne dau biruință asupra puterilor celui Rău. Noi nu avem pregătire teologică, ci doar ne-am predat în totalitate Domnului”, spune pastorul Mariano Riscajche.

Cred că, în multe cazuri, când vorbim despre transformarea unei comunități, ne luptăm cu necredința. Este Dumnezeul nostru despre care citim în Evanghelie suficient de puternic pentru a transforma cu adevărat comunitatea noastră? Almolonga ne spune: „Da, este!” O comunitate dedicată idolatriei, vrăjitoriei, consumului de alcool și în care familiile erau dezbinate a devenit o comunitate transformată.

Aceasta este o bună ilustrație a faptului că, dacă Dumnezeu a transformat comunitatea din Almolonga, El poate transforma și comunitatea în care trăim noi. Dumnezeu ne-a ridicat, iar noi trebuie să profităm de această ocazie. Suntem o generație pe care Dumnezeu o va folosi nu numai pentru transformarea comunității noastre, ci și a întregii lumi.

Este minunat să vezi efectul Evangheliei în viața oamenilor! El poate fi observat cu adevărat și acest lucru îl dorim pentru comunitatea noastră, pentru orașul nostru și pentru națiunea întreagă.

Extras din documentarul Transformări, difuzat pe canalul Alfa Omega TV sambata, 21 ianuarie 2017, ora 22.

  Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 7.1 - Biserica si Imparatia lui Dumnezeu (ianuarie-februarie 2017). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista

Informatiile publicate pe site-ul alfaomega.tv (text sau video) pot fi preluate de alte publicatii, site-uri si bloguri online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ spre pagina de pe site-ul nostru. Orice abatere de la aceste norme constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si o vom trata ca atare.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x
x

GDPR - avem nevoie de acordul tău pentru a putea să-ți trimitem materiale

Dacă ești abonat la revistă sau la newsletterul nostru, trebuie să știi că nu ți le mai putem trimite, decât dacă primim un acord explicit de la tine, conform legislației GDPR. Durează câteva secunde să ne dai acordul. alfaomega.tv/acord
Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.