Pentru o vreme ca aceasta
Reflectarea lucrării Domnului în România
„Știrile Alfa Omega” este un program informativ care, așa cum îi spune și numele, prezintă știri și reportaje care reflectă ceea ce se întâmplă în lumea creștină din România. Acest proiect a început în anul 2021 și include știri românești despre viața bisericilor din diverse confesiuni, despre implicarea creștinilor în diferite domenii ale societății, proiecte sociale și umanitare, problematica refugiaților, înțelegerea vremurilor, importanța unei vieți de post și rugăciune, despre nevoia de Dumnezeu într-o lume tot mai confuză.
Rugăciune în unitate între bisericile din Hațeg
Rugăciunea în unitate este o chemare pe care Domnul Isus a făcut-o atunci când a spus că „acolo unde sunt doi sau trei adunați în Numele Lui este și El prezent.” Acest îndemn nu se referă doar la strângerea împreună a creștinilor dintr-o singură confesiune, ci se adresează celor care cer „un lucru” în unitate. Rugăciunea creștinilor atrage binecuvântările lui Dumnezeu peste un oraș, o regiune sau o țară. Dumnezeu a chemat bisericile creștine din orașul Hațeg, județul Hunedoara, la unitate și smerire înaintea Lui, bazat pe versetul din 2 Cronici 7:14 care spune, între altele, că Dumnezeu va asculta rugăciunea făcută cu smerenie. La această inițiativă au participat bisericile creștine din zona evanghelică: penticostale, baptiste, autonome, adventiste de ziua a șaptea și biserica reformată. Pastorul Bisericii „Rhema” din localitate, Nicu Scutariu, a primit acest îndemn la finalul lui 2023.
I-am chemat la niște întâlniri de unitate, de smerire înaintea lui Dumnezeu și de adunare a comunității evanghelice. De la ei a pornit ca un foc și au provocat bisericile la post, la rugăciune, la unitate și a fost un timp extraordinar pentru fiecare dintre noi. I-am provocat pe frații pastori să ne luăm fiecare câte o săptămână înaintea lui Dumnezeu, pe fiecare biserică, în care să postim, să ne rugăm și să ne smerim înaintea lui Dumnezeu, iar la final de săptămână, fie vineri, fie sâmbătă, să ne întâlnim în biserica de strajă, cum spunem noi. Au fost șapte întâlniri la final de săptămână. A fost un context de unitate extraordinar pentru că oamenii au venit și s-au alăturat cu ceilalți din comunitate și s-au deschis, s-au legat din nou prietenii, relații de frățietate extraordinară.
„Principii ale unei conduceri eficiente” - Conferința FBCAR 2024
Ediția 2024 a conferinței Federației Bisericilor Creștine Autonome din România a avut ca temă „Principii ale unei conduceri eficiente” și a avut ca scop pregătirea și echiparea liderilor, având ca bază modelul biblic. În cadrul seminariilor au fost abordate mai multe aspecte: chemarea, formarea, integritatea, colaborarea cu Duhul Sfânt și caracterul liderului.
Lucian Chiș, președinte, Federația Bisericilor Creștine Autonome din România
Am decis să ne focalizăm pe câteva elemente importante care asigură succesul unei conduceri eficiente și anume integritatea, caracterul, modelul biblic, sunt câteva dintre ele. Fără acestea noi putem avea succes aparent și pe termen scurt, dar dacă acestea nu sunt la locul lor și nu se bazează pe ceea ce spune Scriptura, să ne punem lucrurile în ordine în forul nostru lăuntric și să mergem împreună cu Duhul Sfânt, succesul nostru poate să fie doar temporar sau poate să fie din punct de vedere uman, dar nu din punctul de vedere a lui Dumnezeu.
Addy Fișcă, pastor, Biserica „Casa Închinării” – Târgu Mureș
Credem că este nevoie de o reafirmare a principiilor în conducerea creștină. Spunea cineva că este mai ușor să-i conduci pe alții, dar este mai greu să te conduci pe tine. Cred că trebuie să învățăm să ne conducem pe noi înșine după principiile Cuvântului lui Dumnezeu ca apoi să avem o lucrare eficientă, principială, biblică, atunci când vine vorba de slujirea altora.
Fundația „Estera” din Timișoara de 25 de ani în slujba vieții
Ca urmare a creșterii alarmante a ratei avortului în România și din dorința de a ajuta femeile aflate în criza unei sarcini neplanificate, în anul 1996 s-a născut ideea înființării Fundației „Estera”. De la începutul anului 1999 această organizație funcționează legal, iar recent au fost sărbătoriți 25 de ani de existență, de când această fundație este o „voce a copiilor nenăscuți” și luptă pentru viața celor care nu se pot apăra. Printre fondatori s-au aflat familiile Paul și Alecsei.
Ghiță Alecsei, director executiv, Fundația „Estera” - Timișoara
Dorim să onorăm viața, pe Autorul vieții, pe Creatorul, Mântuitorul și pe copilul nenăscut, cel mai vulnerabil dintre noi și care are dreptul la viață, ca oricare altă persoană. Mă bucur că sunt reprezentate toate bisericile creștine din Timișoara.
Gelu Paul, președinte și membru fondator, Fundația „Estera” - Timișoara
La un moment dat am făcut o afirmație în public: „Dumnezeu are un vis”, și de la teologi am avut o oarecare reacție. Dumnezeu avea un vis înainte ca eu și dumneavostră să existăm, și visul Lui a fost un univers plin de fii și fiice de Dumnezeu.
În timp, oameni din diverse categorii sociale, de diferite vârste și confesiuni s-au alăturat acestui proiect pentru apărarea vieții.
Provocarea bisericii de a face misiune
Cu mai bine de 20 de ani în urmă, în România a fost creat contextul pentru ca organizațiile misionare să formeze un parteneriat, astfel încât lucrarea de răspândire a Evangheliei să fie mai eficientă. Așa a luat ființă PIM - „Parteneri în Misiune”, care include 20 de entități misionare și de media din țara noastră.
Gavril Moldovan, președinte, PIM România
Fiind implicat și în biserica locală, am reușit să identific greutățile bisericii locale. Dacă la ușa bisericii vin 10-20-30-100 de organizații cu proiectele lor solicitând resurse umane, financiare pentru proiectele lor, mi-am pus întrebarea: „Ce mai înțelege boardul bisericii despre misune?” Acesta a fost un argument. Un alt argument a fost efectul sinergic al muncii împreună, și al faptului că lucrând împreună economisim resurse, lucrând împreună apar rezultate mai multe și suntem mult mai eficienți. Sunt câteva motive pentru care am pornit această acțiune „Parteneri în Misiune”.
Conferința pentru femei „Importanța relațiilor” la Biserica Internațională „Harul” din București
Trăim într-o vreme în care multe relații sunt frânte și nu mai funcționează. Sunt multe familii dezbinate, se distrug relațiile dintre părinți și copii, dintre soți și soții, se distrug relațiile între frații din biserică și din comunitate. În jurul nostru întâlnim persoane care suferă din cauza relațiilor frânte. Biserica Internațională „Harul” din București a organizat un eveniment dedicat femeilor în cadrul căruia s-a discutat despre planul lui Dumnezeu cu privire la relațiile noastre.
Emilia Ceuță, organizator, Biserica Internațională „Harul” – București
Scopul nostru a fost să arătăm cât de importante sunt relațiile în viața unei persoane. Trăim într-o lume în care sunt foarte multe dezbinări, sunt foarte multe lucruri care nu funcționează atât în familie, cât și în locurile de muncă pe care le avem, în societate în general. Dar cred că biserica, în general, este locul în care oamenii pot primi o învățătură sănătoasă cu privire la toate aspectele vieții.
Luminița Baciu, director programe, Radio S.O.S. Ploiești
Biblia arată lucrul acesta, că relația cu Dumnezeu ar trebui pusă în capul unghiului, adică dacă nu funcționează relația cu Domnul niciuna dintre celelalte relații, cu soțul, copiii, cu biserica și ceilalți oameni sau familia lărgită nu funcționează.
Loredana Nagel, Biserica „Neemia” – Câmpina
Noi, ca părinți, avem un rol important în viața copiilor noștri. Ei ne sunt dați pentru o vreme, pentru a-i crește în adulții de mâine și în ucenicii pe care Dumnezeu îi dorește.
Radio Vocea Evangheliei Suceava a aniversat 30 de ani
Radio „Vocea Evangheliei” Suceava a aniversat 30 de ani de activitate. Imediat după Revoluția din 1989, câțiva credincioși vizionari au făcut demersurile necesare obținerii câtorva licențe pentru stații creștine de radio. Acestea au constituit rețeaua Radio „Vocea Evangheliei”. Prima licență obținută a fost pentru orașul Suceava. Radio „Vocea Evagheliei” Suceava a început să emită pe 1 august 1993.
Daniel Grigoriciuc, director, RVE Suceava
Radio Vocea Evangheliei Suceava a fost prima dintre stațiile din rețeaua Radio Vocea Evangheliei care a început să emită, dar nu a fost decât o treaptă spre o altă etapă, mai mare, pentru că anul 2009 a adus o binecuvântare în sensul că de atunci am început să emitem 24 de ore.
Radio Vocea Evangheliei Suceava este ascultat și iubit atât în România, cât și dincolo de granițe, iar viziunea radioului este să ajungă cu mesajul Evangheliei din inima Bucovinei până la marginile pământului.
Daniel Grigoriciuc, director, RVE Suceava
Postul nostru de radio, din întreaga rețea, poate este puțin mai conservator pentru că noi suntem localizați într-o zonă cu un anumit specific în Bucovina și oarecum noi ne-am adaptat specificului zonei prin programele noastre, dar avem audiența noastră consacrată. Avem și foarte mulți oameni care nu sunt din mediul evanghelic și care ne ascultă și care apreciază activitatea pe care o prestăm.
Aș vrea să adresez un cuvânt de recunoștință, în primul rând, față de Dumnezeu pentru faptul că El a călăuzit pașii noștri în acești 30 de ani. Am văzut mâna bună a lui Dumnezeu în fiecare an, în fiecare lună, în fiecare zi.
Informații difuzate în „Știrile Alfa Omega”.
Articolul a fost publicat în revista Alfa Omega TV Magazin (anul 14, nr. 3), din mai-iunie 2024, cu tema „Pentru o vreme ca aceasta”. Mai multe despre revistă și despre cum te poți abona: https://alfaomega.tv/revista