Donează     Rugăciune       TV LIVE                 

Realitati si perspective 29 - Alegerile prezidentiale din SUA - Steven Bonica

Sambata, 29 octombrie 2016, am difuzat emisiunea „Realitati si perspective” pe canalul Alfa Omega TV cu temele: „Alegerile prezidentiale din Statele Unite”, discutand despre contracandidatii Hillary Clinton si Donald Trump si consecintele acestor alegeri. Invitat: Steven Bonica, redactor-sef al Romanian Tribune, Chicago, SUA.

Invitat prin skype, jurnalistul Steven Bonica de la Romanian Tribune, una din publicațiile de vârf a diasporei românești din SUA, observator al vieții politice din America.

Preocuparea românilor (nu numai a celor creștini) în ce privește viața politică în SUA, este marcată în acestă toamnă de alegerile prezidențiale. Este nevoie să cunoaștem un punct de vedere la ceea ce întâmplă, pentru a ne ruga, deoarece nu putem să influențăm direct cursul lucrurilor din România.

Steven Bonica:

Subiectul cel mai critic vis-a-vis de alegerile ce vor avea loc, ne frământă. Dumnezeu ne lasă de multe ori la libera noastră alegere de a ne exersa dreptul, de a ne alege noi dregătorii.

Sunt convins că Dumnezeu este în control și pe cât de sumbră este situația, pe atât de încurajatoare va fi, pentru cel ce se apropie de El. Daca vom avea inimile deschise, vom vedea minunea dragostei și măreției lui Dumnezeu. Dacă inimile ne sunt împietrite, vom vedea mai mult răutatea oamenilor.

Ce înseamna acele ultimi săptămâni de campanie electorală din prejma alegerilor? Pentru noi, sunt sonore aceste două nume, Hilary Clinton și Donald Trump, dar nu avem o proiecție de valori în dreptul fiecăruia.

Steven Bonica:

Ceea ce mă șocheaza cel mai mult pe mine, este curajul și mândria cu care se afișează Hilary Clinton în agenda ei, agresiv liberal-progresistă.

S-a dovedit că a arătat un asalt asupra creștinilor în general, prin remarci foarte înjositoare, pentru o doamnă care a fost secretar de stat, adică capul administrației în ce privește relațiile diplomatice cu întreaga lume. O astfel de persoană să își înjoasească proprii cetățeni, numindu-i „deplorabili”, pentru faptul că am fi pro-familie, sau pro-viață? Sau pentru faptul că luăm apărarea celor ce nu pot să vorbească pentru ei înșiși?

S-au făcut atacuri asupra bisericilor. De exemplu, s-a spus că pastorii influențează prea mult politica, gândirea oamenilor, vorbind din Cuvântul lui Dumnezeu. Ori, nu aceasta ar trebui sa fie menirea pastorilor? Să-i călăuzească pe credincioși și să le arate binele și răul, ca mai apoi ei înșiși să ia o decizie conștientă?

Aceste lucruri reprezintă incapacitatea ei de a fi lider responsabil, întrucât nu a putut avea grija de cele 90. 000 de e-mailuri ca și secretară de stat, dar noi vrem să-i încredințăm întreaga administație. Dacă cineva s-a dovedit a fi incapabil ca ministru, îl faci mai apoi prim-ministru și chiar președinte?

În SUA, puterea executivă a statului o are președintele. El își formează Guvernul și oricând poate da afara sau poate numi un ministru. Președintele este în același timp și prim-ministru. Să dai acestă responsabilitate unei persoane care și-a bătut joc de rolul ei, lăsând să fie măcelăriți oameni în Benghazi, tratând cu lipsă de respect o astfel de situație?

Singurul atu la ora actuală care-i creează o priză foarte mare la oameni, e faptul că este sigura femeie candidat la prezidențiale. În acest fel, avem dintr-o dată, un segment de americani care o preferă pentru faptul că este așa de curajoasă, merituasă și că este singura femeie care a ajuns în finale, la cursa pentru președinție.

Telespectatorii privesc la acești candidați prin prisma în care aceștia vor păstra și vor promova valori creștine. Este un reper prin care apreciezi lucrurile și le judeci. Ca și creștin devotat, acestea sunt principalele repere după care analizezi acestă campanie electorală.

Steven Bonica:

Liberal-democrații și-ar dori ca noi să fim creștini doar duminica, iar în momentul când ieșim din biserică, să uităm de responsabilitățile pe care Sfânta Scriptură ni le trasează și pe care Dumnezeu are pretenția ca noi să le împlinim. Și acestea nu ca o condiție a mântuirii, ci ca o dovadă a mântuirii, pentru ca nu poți să te declari creștin și să nu ai fapte creștine.

Ei ar vrea ca noi să tăcem și dacă suntem jurnaliști, să fim absolut neutri. Da, pot fi neutru în investigațiile jurnalistice, pot fi neutru în multe situații pe care le raportez. Dar, când este vorba de ceva extrem de critic, nu pot să scot din mine ceea ce mă face creștin, nu pot să renunț la mintea pe care Hristos a înnoit-o, nu pot să renunț la ceea ce Hristos m-a făcut, iertându-mă. Nu pot renunța nici la convingerea care o am, că El este Domnul Domnilor, supunându-mă unei alte autorități. Și atunci, desigur, sunt un jurnalist creștin. Acest lucru definește în mod evident mesajul pe care îl transmit, ceea ce intră în ziar. Simt o responsabilitate înaintea lui Dumnezeu, pentru fiecare cuvânt ce este tipărit pe hârtie.

Aici în Romania, sunt discuții pe marginea agendelor pro-familie. Sunt vorbe cum că acest lucru ar fi fanatism religios. Sunt, de asemenea, apropo-uri, jigniri, privind îndrăzneala unor creștini în a-și exprima părerea, privind probleme vitale și cruciale ale vieții. Iar noi ca și credincioși, vom fi provocați să avem curajul tot mai mult în a susține o părere și a avea o poziție față de aceste lucruri. De altfel, creștinii trebuie să nu se mai teamă de ideea de a ieși în stradă, de a se expune public dincolo de zidurile bisericii, de a fi o voce.

Steven Bonica:

2 Timotei 1:7 Căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste și de chibzuință. Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică...

Este important să știm acest lucru, mai ales în contextul în care vor fi vremuri de tensiune sporită, atât în anumite păreri, cât și la nivel spiritual. Mulți dintre noi, privim la scena politică din SUA, care pare mult mai stabilă. Acolo sunt două categorii: democraticii și republicanii. Pentru noi, republicanii însemnau cei care păstrau valori mai conservatoare. De multe ori, creștinii se identificau cu acesta zonă, democrații fiind mai socialiști. Aceste lucruri se mai păstrază? Exista o culoare ideologica clară în SUA? Am văzut bătălia mai mult la nivel de persoane, de candidați, decât la nivel de dezbateri ideologice. Poate ai putea să nuanțezi aceste lucruri. Mai este SUA cea de pe vremuri?

Steven Bonica:

America nu mai este cea de pe vremuri. Sunt de 32 de ani în America. Am venit aici la o vârstă fragedă. Imediat dupa ce am ajuns în SUA, m-am înscris la liceu, pentru a-mi termina studiile. Mi-a trebuit doar un singur semestru pentru a echivala tot ce am facut în România și pentru a obține diploma de liceu.

Cursurile din acel semestru au fost legate de istoria Americii și de Constituția sa. Am avut harul ca în toamna anului 1984, să văd dezbaterile care au avut loc între Ronald Reagan și Mandel, candidatul democrat al SUA. Am văzut modul în care au decurs lucrurile. Aici nu vorbim doar de discuții pe anumite teme, dar și de foarte multă stimă și respect.

Pe parcurs, am început tot mai mult să înteleg ce înseamnă balanța dintre putere și cele două partide majoritare. Am studiat fenomenul celorlalte partide ce luptă să ajungă la putere și nu reusesc. Pe de o parte, crează o anumită stabilitate, faptul că există 2 partide. În cealalată parte, nu este într-adevăr sută la sută democratic. Dacă nu reușești să te impui în cele 2 partide, nu ai nici o șansă în politic, la nivel federal și statal.

La nivel local, există mai multe partide. De exemplu, în zona nostră, în vecinătatea orașului Chicago, sunt mai multe partide pe care le-aș numi „partide de cartier”. Aceste partide au o mare influență la nivel local. Dar, când este vorba de candidatura pentru o poziție în statul Illinois sau la nivel federal, atunci este loc doar pentru aceste 2 partide.

Anul acesta avem de-a face cu un fenomen cu totul deosebit. Democrații nu mai sunt în totalitate democrați și republicanii nu sunt în totalitate republicani. Am prieteni care sunt democrați și care au o stimă față de viață și față de căsătorie și nu sunt de acord cu agresivitatea comunității LGBT și a organizațiilor ce luptă pentru a impune principiile LGBT în întrega societate. Și acesta, o atribui ca o vină a nepăsării comunităților creștine de toate culorile. Nepăsarea prea îndelugată, adormirea, nevegherea noastră, ne-a adus în locul în care suntem.

Când legea a fost dată în favoarea comunității LGBT anul trecut, comunitatea creștina, în egală măsură, a tăcut. Am mai vociferat noi puțin aici pe la colțuri, ne-am spus părerea pe rețele de socializare sau s-a mai comentat în biserici, dar nimeni nu a luat atitudine publică de condamnare a acestui act.

Apoi, ni s-a prezentat bomboana otrăvită, cu magazinele Target. Magazinele au creat un precedent. Ele au făcut ca băile publice să fie deschise pentru oricine, fără să țină cont de sexul biologic al individului, deși au fost un milion și jumătate de semnături împotriva conducerii magazinului Target. E o rușine pentru noi ca și creștini faptul că nu am luat poziție și că nu am tratat lucrul acesta ca pe ceva incorect.

Ne preocupă modul în care evoluază lucrurile. Ne preocupă pe cine propulsăm pentru a ne conduce. De asemenea, ne preocupă și implicațile acestor alegeri pe plan național și internațional.

Urmariti emisiunile „REALITATI SI PERSPECTIVE” pentru a obtine o perspectiva crestina asupra contextului actual in care traim - in fiecare sambata, de la ora 21, la Alfa Omega TV.

Urmareste toate emisiunile Realitati si Perspective - http://alfaomega.tv/mediacenter/category/realitati-si-perspective

#RSP‬ ‪#RealitatiSiPerspective‬

Etichete: alegeri, sua, clinton, trump, steven bonica, chicago

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

Instalează aplicația mobilă Alfa Omega TV

badge google play badge appstore

 

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.