Situația actuală în Orientul Mijlociu - Corespondență pentru Alfa Omega TV de la Chris Mitchell, șeful biroului de știri CBN din Ierusalim
Situația actuală din Orientul Mijlociu - mai 2016 - corespondență Chris Mitchell din Ierusalim pentru Alfa Omega TV
Salutări din Ierusalim! Sunt Chris Mitchell, de la biroul de știri CBN în Ierusalim. Vreau să trimit salutări lui Tudor și Mirelei și tuturor celorlalți de la Alfa Omega TV. Vrem să vă mulțumim pentru parteneriatul vostru, și pentru că difuzați emisiunea săptămânală Jerusalem Dateline. Noi considerăm un privilegiu faptul că putem lucra în parteneriat în aceste timpuri. Vreau de asemenea să vă felicit pentru campania „Înțelegerea vremurilor”. Sunt zile critice, uneori sumbre, adesea foarte provocatoare. Și cu siguranță trebuie să fim ca fiii lui Isahar, despre care Biblia spune că înțelegeau vremurile și știau ce trebuie să facă Israel.
Vreau să vă împărtășesc câteva gânduri despre ceea ce se întâmplă chiar acum în Orientul Mijlociu, sperând că vă va fi de folos. De asemenea, multe din lucrurile despre care voi vorbi le-am scris și în cartea numită „SIIL, Iran și Israel – ce ai nevoie să știi despre criza și viitorul război din Orientul Mijlociu”...
RĂZBOIUL DIN SIRIA
Mulți oameni își întorc atenția în aceste zile spre războiul civil din Siria. Am fost zilele trecute pe Muntele Hermon, și am vorbit cu un maior din armata israeliană. El spunea că literalmente se uită la modul cum se desfășoară războiul sub ochii lor. Muntele Hermon e numit ochii țării, se poate vedea pe o rază de mulți kilometri în jur, chiar până la Damasc. Ei spuneau că e chiar o perspectivă tristă, toată vărsarea de sânge, moartea și distrugerea din Siria în aceste zile.
Acum câteva luni, armata rusă a intervenit în Siria. Vladimir Putin a decis să-și trimită aviația, și acest lucru a întors soarta războiului. Chiar dacă acum este un acord instabil de încetare a focului, intervenția rușilor a stabilizat regimul al-Assad și chiar au întors soarta războiului contra ceea ce ei numesc rebeli, și au reușit și să recucerească părți din teritoriul deținut de Statul Islamic.
De asemenea, și Hezbollah luptă alături de regimul al-Assad, și soldați iranieni. Astfel, sprijinul rușilor, al lui Hezbollah și al Iranului chiar a întors soarta războiului contra celor numiți rebeli.
În acest moment, există un acord instabil de încetare a focului. Mulți experți cred că nu va dura prea mult, de aceea se arată că acest conflict va mai dura mai multe alte luni, poate chiar ani.
E un lucru trist, războiul civil din Siria deja durează de 5 ani. Unii estimează că o jumătate de milion de oameni au murit, a creat o criză a refugiaților pe care voi o experimentați în Europa de Est, pe unde peste un milion de refugiați din această zonă au intrat în Europa. Vom simți probabil efectele războiului civil pentru încă mulți ani în viitor.
STATUL ISLAMIC (SIIL)
Care este situația cu SIIL (Statul Islamic) în acest moment? Un expert îmi spunea că o poți descrie ca având partea bună, cea rea și cea urâtă. Vestea cea bună e că acest califat pe care SIIL l-a declarat în vara 2014 a pierdut din terenul cucerit. Unii estimează că 30% din teritoriul pe care l-au deținut acum a trecut fie în mâinile kurzilor, sau a armatei siriene. Chiar acum câteva săptămâni, armata siriană a recucerit orașul Palmira, acesta este un exemplu al modului în care primele linii ale SIIL sunt împinse înapoi.
Vestea proastă este că Statul Islamic este considerat ca o franciză. Diverse grupuri islamice din toată lumea s-au afiliat la SIIL. Și Statul Islamic se extinde acum în zone ca Libia, un stat eșuat. Instabilitatea le permite să intervină și să stabilească un cap de pod.
Partea urâtă este faptul că SIIL s-a extins acum în domeniul terorismului internațional. Putem vedea acest lucru cu ocazia atentatelor recente de la Bruxelles, sau atacurilor teroriste din Paris în noiembrie 2015, sau atacurilor din San Bernardino în California, în SUA. Deci ei își extind zona de teroare, dacă putem spune așa.
Când am fost în Bruxelles acum câteva săptămâni pentru a relata despre acel atentat, un expert estima că sunt între 7000 și 10000 de jihadiști în Europa în acest moment, și acest fapt nu e un lucru bun pentru continentul european. Vă puteți imagina ce au reușit să facă 3 teroriști cu bombe în aeroportul din Bruxelles, în metroul din Bruxelles. Au omorât peste 30 de oameni, au rănit sute de alți oameni, au blocat un oraș, au închis un aeroport major, au transmis un șoc psihologic peste tot în lumea liberă.
O altă întrebare pe care o pun oamenii e dacă SIIL este islamic. Răspunsul e că sunt foarte islamici. Ei spun că se ghidează după litera Coranului sau Hadith-urilor, spusele lui Mahomed. Mulți oameni se dezic de ei, mulți musulmani evident nu subscriu la ceea ce SIIL proclamă, dar dacă te uiți la ce spune Coranul și la ce face SIIL, aceștia într-adevăr se ghidează după multe din zicerile profetului Mahomed și după cuvintele Coranului.
Un alt lucru despre care oamenii se întreabă este ce capabilități au. În mod evident, au anumite capabilități, au cucerit tot acest pământ, sunt implicați în terorismul internațional, dar în realitate nu au puterea unui stat ca Iranul. În Israel, mulți consideră SIIL ca fiind un pericol, dar nici pe departe ca amenințarea pe care o percep din partea Iranului.
Însă SIIL are ambiții globale, cum am menționat deja, și nutresc dorința de a obține materiale nucleare. Cred că acesta este unul din marile pericole ale SIIL, dacă ar putea obține destul material nuclear, ar putea face o „bombă murdară” care ar putea paraliza un mare oraș. Ar fi un moment critic dacă ei ar reuși să obțină o armă de acest tip. Acesta este un motiv de rugăciune, ca SIIL să nu poată obține materie primă nucleară.
ESCATOLOGIA ISLAMICĂ
Escatologia islamică este un lucru despre care vorbește multă lume. În cartea pe care am scris-o, „SIIL, Iran și Israel”, există un capitol despre Islamul apocaliptic. Acesta este ceva la care aderă SIIL, ei cred că sunt în zilele din urmă. Mulți creștini, sunt sigur că și voi sunteți printre ei, credem că suntem în vremurile din urmă, însă ei cred în escatologia islamică, studiul vremurilor din urmă, și cred că se pregătesc pentru o mare bătălie finală.
SIIL crede că va avea loc o astfel de bătălie decisivă într-un loc numit Dabiq. Ba chiar și-au numit revista lor lunară cu acel nume. Și motivul este că la Dabiq, un mic sat în Siria, va avea o mare bătălie la sfârșitul vremurilor, unde 80 de națiuni cruciate, sau națiuni „romane”, sau națiuni creștine, vor veni să se lupte contra SIIL, contra musulmanilor. Conform acestei profeții, o treime din musulmani vor fi uciși, o treime va fugi și o treime va fi victorioasă.
SIIL are această viziune apocaliptică a vremurilor din urmă. Și nu doar SIIL, ci și Iran. Ei cred și se pregătesc pentru ceea ce ei numesc „imamul ascuns”, „al doisprezecelea imam”, cel ce e un Mesia musulman. SIIL are versiunea sunită de escatologie, de înțelegere a vremurilor din urmă, iar Iranul crede versiunea șiită a sfârșitului vremurilor.
Avem două escatologii concurente în Orientul Mijlociu, dar amândouă au o perspectivă apocaliptică asupra sfârșitului vremurilor. E foarte periculos să avem atât SIIL cât și Iran încercând să obțină o bombă nucleară, încercând fiecare să fie cei care aduc în ființă pe Mesia lor musulman.
ACORDUL NUCLEAR CU IRANUL
Un alt lucru ce a făcut o diferență în Orientul Mijlociu, și un alt motiv pentru care am scris cartea „SIIL, Iran și Israel” este semnarea acordului nuclear iranian în vara trecută. Mulți cred că a fost cel mai prost acord diplomatic semnat vreodată de Statele Unite. Aici în Ierusalim, am vorbit cu senatorul Tom Cotton, care crede că, din cauza acestui acord cu Iranul, vor fi ceea ce el numește „capcane nucleare” peste tot în Orientul Mijlociu. El și alți experți cred că va duce la proliferare nucleară.
Motivul pentru aceasta este marea schismă în Orientul Mijlociu și în lumea islamică între islamul șiit și islamul sunit. Arabia Saudită, ce reprezintă islamul sunit, se teme de Iranul șiit. Atunci când ei văd că acest acord nuclear iranian îi garantează Iranului o cale de a obține bomba atomică, atunci și ei vor încerca să obțină o armă nucleară.
Și Pakistanul s-a implicat în această divizare sunito-șiită. Pakistanul, o națiune sunită, i-a spus Iranului că dacă vor amenința Arabia Saudită, atunci Pakistanul va șterge Iranul de pe hartă. Acest lucru vă arată cât de precare sunt lucrurile în Orientul Mijlociu.
Iranul este încă ferm angajat să distrugă Israelul. S-ar fi putut crede, după acest acord nuclear, că Iranul și-ar domoli retorica. Dar în realitate, se pare că declarațiile lor agresive s-au amplificat. Ei încă susțin distrugerea Israelului, ei încă susțin distrugerea Statelor Unite, deși SUA a fost aceea care a facilitat încheierea acestui acord nuclear. Te face să te întrebi ce se va întâmpla dacă Iranul obține arma nucleară.
Un expert pe care l-am intervievat a spus că iranienii nu doar au un program nuclear oficial, ci au și un program nuclear ascuns. Acest acord nuclear nu a tratat situația a numeroase instalații militare din Iran. Oamenii cred că e doar o problemă de timp până când Iranul va obține arma nucleară. Și dacă acest lucru se întâmplă, va schimba total lucrurile, unii oameni spun că ar fi aproape ca o „balama a istoriei” aici în Orientul Mijlociu.
RIVALITĂȚI REGIONALE
Sunt atât de multe rivalități aici în Orientul Mijlociu. Unul din capitolele cărții se numește „Furtuna perfectă”, iar un altul are titlul „Urzeala tronurilor din Orientul Mijlociu”. Sunt atât de multe rivalități în același timp. De exemplu, avem SIIL contra regimului al-Assad. Avem Iranul contra Israelului. Avem Rusia contra SIIL, și contra rebelilor. Avem Turcia și Rusia care sunt adversare. Avem Iranul care se confruntă cu Arabia Saudită și multe din celelalte națiuni din Golf.
Și în această „urzeală a tronurilor” din Orientul Mijlociu, apar anumite alianțe improbabile. Unele din acele alianțe se constituie între unele națiuni sunite, ca Arabia Saudită, emiratele din Golf, Iordania și Egipt, ele formează o alianță cu Israelul. Greu de crezut, dar aceste țări văd Israelul ca o amenințare mai mică decât un Iran nuclear.
Când vezi toate aceste alianțe întâmplându-se, îți dai seama că situația de aici din Orientul Mijlociu e foarte precară. Și după cum ziceam, mulți o văd ca pe o furtună perfectă, iar unii chiar cred că e atât de periculoasă, încât seamănă cu perioada dinaintea primului război mondial în Europa, precedând așa-numitul „război ce va încheia toate războaiele”. Aceștia cred că suntem pe buza celui de-al treilea război mondial.
ROLUL RUSIEI
Și care este rolul Rusiei în toate acestea? Este un capitol în carte intitulat „Vin rușii! Vin rușii!” În 1966, în SUA a fost produs un film cu acest titlu, era în timpul războiului rece, când Statele Unite și Uniunea Sovietică erau adversari la acel moment, amenințîndu-se reciproc cu armele nucleare, iar acel film era o comedie.
Dar situația de acum nu e o comedie. Rușii au intervenit în războiul civil din Siria ca niciodată înainte, și au înclinat balanța puterii în Orientul Mijlociu. Administrația Obama a luat decizia de a-și retrage prezența militară din Orientul Mijlociu, ceea ce a lăsat în urmă un vid de putere. Iar acest vid a fost umplut de Rusia în diferite moduri, în special în războiul civil din Siria.
În acest moment, se pare că Rusia are avantajul în diverse moduri, și o pârghie de putere în Orientul Mijlociu, așa cum nu au mai avut în decenii. De zeci de ani, politica externă a Statelor Unite a fost să excludă Rusia din Orientul Mijlociu. Însă acum, lucrurile s-au schimbat în ultimele 2 luni.
IMIGRANȚII/REFUGIAȚII
Un alt efect al războiului civil din Siria sunt refugiații. Aceștia au avut un impact uriaș și au produs schimbări majore în Europa. Probabil simțiți și voi în România impactul acestora. Cu siguranță, când am fost în Bruxelles, în Belgia, acum câteva săptămâni, făcând un reportaj despre atentatele teroriste, cei de acolo sunt foarte preocupați de faptul că musulmanii au o animozitate față de evrei, și ce impact va avea acest lucru asupra evreilor din Europa.

Am vorbit cu două persoane de acolo, din Bruxelles, care ne-au spus că atunci când evreii se adună pentru un eveniment social, aproape de fiecare dată, conversația ajunge la „Va trebui să părăsim Belgia? Vom putea să rămânem aici? Vom fi în siguranță? Unde vom merge? În Israel sau în alt loc?”.
Acest lucru se petrece deja în Franța, unde un număr record de evrei francezi au făcut aliyah, au emigrat spre Israel, și se așteaptă un alt număr record de evrei din Belgia să vină în Israel. Iar acest lucru dă tonul la ceea ce se întâmplă în interiorul Europei, exacerbat și de afluxul celor peste un milion de refugiați.
Acum, evident, Europa ezită și există o dezbatere pe continent - „Ne vom închide de acum frontierele, după ce le-am avut deschise atâta timp?” Acum sunt reportaje și știri provenind din Suedia sau Germania despre acele agresiuni sexuale comise de unii din acei refugiați. E o dezbatere majoră acum în interiorul Europei. Și probabil voi sunteți mult mai la curent cu acest lucru, pentru că îl experimentați, și trebuie să decideți ce să faceți cu toți acești refugiați.
Se pare că refugiații vor continua să vină. Acum există un acord între Uniunea Europeană și Turcia pentru a trimite mulți din acești refugiați înapoi. Vom vedea ce se va întâmpla. Dar atunci când vremea se va încălzi, vom vedea dacă refugiații tot vor veni, așa cum au făcut vara trecută.
ISRAELUL
Una din întrebările pe care și le pun mulți este despre ce face Israelul în toată această situație. În acest moment, Israelul este probabil cel mai stabil loc din tot Orientul Mijlociu. Dar se pregătesc. Cum spuneam, am fost pe muntele Hermon recent, acum câteva zile, și ei se pregătesc pentru orice eventualitate, orice situație ce s-ar putea întâmpla în Siria.
Pe granița cu Libanul, evreii știu că Hezbollah are aproximativ 100.000 de rachete îndreptate spre Israel, și se pregătesc pentru un viitor război cu Hezbollah.
O știre alarmantă este faptul că, în interiorul Siriei, Hezbollah construiește o bază militară cu posibile rachete ce de asemenea ar putea lovi Israelul.
Pe granița sudică, israelienii au în continuare nemesisul Hamas, care se pregătește pentru încă un război contra statului evreu. Și ei își consolidează arsenalul de rachete și armament. Și, de asemenea, ei sapă tunele. Anul trecut, strategia lor a fost să sape tunele până în interiorul Israelului, de-a lungul frontierei cu Gaza, pentru a ucide sau răpi israelieni. Din fericire, Israelul a reușit să distrugă peste 30 de asemenea tunele vara trecută, dar aceasta este în continuare o strategie pe care Hamas o utilizează și acum.
Iar legat de Iran și SIIL, după cum menționam înainte, israelienii, oficialii lor și armata, consideră Iranul ca o amenințare mult mai mare decât SIIL în acest moment. SIIL cu siguranță este un pericol, a fost pericolul ca anumiți oameni în interiorul Israelului să adere la SIIL, dar un Iran nuclear este principala amenințare la adresa Israelului.
De aceea, ei au fost atât de alarmați la încheierea acestui acord nuclear iranian, semnat vara trecută. Ei consideră testul balistic efectuat de Iran în ultimele săptămâni ca foarte îngrijorător, pentru că dacă aceștia ar avea un focos nuclear pe o rachetă balistică, ar fi un pericol existențial pentru Israel.
Dar ei spun că nu e doar un pericol pentru Israel, ci și pentru Europa sau Statele Unite. Pentru că Iranul are deja rachete ce pot lovi Israelul. Ceea ce ei testează acum sunt rachete balistice care ar putea lovi Europa, precum și rachete intercontinentale care ar putea atinge Statele Unite. Iar atunci când iranienii scandează moarte Israelului sau moarte Americii, israelienii iau acest lucru foarte în serios, și ei cred că americanii și europenii ar trebui să facă la fel.

CE PUTEM FACE NOI
Cum ne putem pregăti pentru toate aceste lucruri, ce să facem, la cum vedem că evoluează lucrurile? Un lucru despre care vorbesc în carte este despre ce putem face în vremuri ca acestea. Cineva zicea că sunt doi autori care descriu zilele în care trăim acum. Unul a fost Charles Dickens, zicând că e cea mai rea perioadă dar și cea mai bună perioadă. Celălalt, profetul Isaia, spunând în Isaia 60 (NTR): „Ridică-te! Strălucește! Căci lumina ta a venit și slava DOMNULUI a răsărit peste tine...și negura groasă acoperă popoarele”. Cred că suntem într-o perioadă de mare lumină, și de mare întuneric.
Chiar după atacurile cu bombă din Bruxelles, eram la un serviciu divin. Atentatele din 22 martie de la aeroport și metrou, am aflat ulterior, nu erau planificate pentru 22 martie, ci pentru duminica de Paște, cu câteva zile mai târziu. SIIL și alte grupuri islamice adesea consideră Biserica Creștină ca principalul lor inamic. Și ceea ce ei se străduie este să eradicheze creștinismul din Orientul Mijlociu. Un prieten a descris situația așa: „De fapt e un război contra lui Isus”. Și cred că în multe feluri, chiar este. Și cred că trebuie să fim pregătiți.
Când eram în acel serviciu divin din duminica Paștelui (catolic, n.red.), chiar am simțit că rugăciunea este un instrument major al Bisericii pentru a se pregăti pentru timpurile care vin. Cred că, pe măsură ce zilele sunt tot mai întunecate, Biserica trebuie să răspundă cu rugăciune eficientă și susținută pentru aceste vremuri.
Iar în carte, vorbesc despre câteva lucruri pe care le putem face, sunt foarte simple, dar eficiente. Prima este să urmărim lucrurile și să ne rugăm. Și Isus ne-a spus acest lucru de mai multe ori, că trebuie să dezvoltăm o relație intimă cu Dumnezeu în aceste zile întunecate și dificile, putem depozita Cuvântul lui Dumnezeu în inima noastră. În Psalmul 119 scrie că „Strâng Cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta”.
Mai departe, ne putem uita în sus. Isus a spus că atunci când aceste lucruri se vor întâmpla, să ne uităm în sus, pentru că izbăvirea se apropie (Luca 21:28, n.red.). Ne putem apropia de frați în credință, ne putem apropia de membrii familiei noastre și de bisericile noastre. Putem dona și ne putem pregăti să-i ajutăm pe alții în timpul acestor zile întunecate. Și putem investi în veșnicie, pentru că ceea ce va dăinui nu este ce se întâmplă aici pe pământ, ci ceea ce se întâmplă în veșnicie, moștenirea noastă în cer.
De asemenea, sfințenie și umor. Este scris că nimeni nu va vedea pe Domnul fără a se sfinți, dar cred că a avea un simț al umorului e o armă în arsenalul nostru în aceste zile. Și să dezvoltăm o perspectivă a Împărăției. Acest lucru îl putem face înțelegând că această viață e temporară, și că noi privim spre venirea și stabilirea unei noi Împărății pe pământ.
Vreau să închei prin a mă ruga pentru voi, și a cere binecuvântarea lui Dumnezeu peste voi din Ierusalim. Cred că rugăciunea este principala noastră armă în războiul în care suntem angrenați. Nu un război fizic, ci o luptă spirituală în care suntem. Și vreau să felicit ceea ce faceți prin Alfa Omega TV, prin predicarea Cuvântului lui Dumnezeu, prin faptul că ajutați oamenii să înțeleagă vremurile și să știe ce să facă. Vreau să vă felicit, să vă binecuvântez și să mă rog pentru voi:
Doamne, îți multumesc pentru Alfa Omega TV, pentru ce au făcut de-a lungul anilor, pentru faptul că au răspândit Vestea Bună a Împărăției Tale, și a viitoarei Tale Împărății. Binecuvântez pe Tudor și pe Mirela, toată echipa, pe toți cei ce urmăresc acest material, cer binecuvântarea Ta peste ei din Ierusalim. Și cer ca ei să poată continua lucrarea cea bună pe care o fac, ca Tu să-i întărești, spiritual, emoțional și mental, ca Tu să le porți de grijă spiritual și financiar. Doamne, fă ca anii din urmă ai lucrării lor să fie cu mult mai buni decât cei de la început. Dă-le ungerea și binecuvântarea și tăria de care au nevoie pentru a continua, astfel ca în ziua când vor sta în fața Ta, să le spui "Bine, robi buni și credincioși, intrați în bucuria Domnului". Cerem acestea în numele lui Isus.
A fost o plăcere să fiu cu voi, mulțumim încă o dată pentru difuzarea Jerusalem Dateline, pentru binecuvântarea și sprijinul ce sunteți pentru noi aici în Ierusalim, și sperăm să vă vedem la anul în Ierusalim. Dumnezeu să vă binecuvânteze.
Urmăriți emisiunea săptămânală Jerusalem Dateline, prezentată de Chris Mitchell, pentru a fi la curent cu ultimele știri și noutăți din Orientul Mijlociu, privite dintr-o perspectivă creștină. Jerusalem Dateline - în fiecare sâmbătă de la ora 20 pe canalul Alfa Omega TV.
Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin
Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 6.3 - Înțelegerea vremurilor (mai-iunie 2016). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista