
Ia jos semnul „Nu deranjați” de pe viața ta - de Joyce Meyer
Tuturor ni se întâmplă să intervină câte ceva în program care ne dă planurile peste cap, și uneori apar „întreruperi divine” de care trebuie să ne ocupăm. N-ar trebui să fim atât de concentrați pe ce vrem sau ne-am planificat să facem încât să-L limităm pe Dumnezeu când vrea să ne folosească pentru a ajuta pe altcineva. E ca și cum am umbla având semnul „Nu deranjați” atârnat de gât.
Isus a fost un maestru al povestirii. Deseori, când oamenii Îi adresau întrebări, le răspundea prin pilde pentru a-i ajuta să înțeleagă ce dorea să le explice.
Să luăm un exemplu. În Luca 10:25-28, un avocat, descris drept „un învățător al Legii”, L-a întrebat pe Isus: „Învăţătorule, ce să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?”. Când Isus l-a întrebat ce spune Legea, răspunsul avocatului a fost: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu toată puterea ta şi cu tot cugetul tău; şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi” (v. 27). Când Isus i-a spus că are dreptate, bărbatul L-a întrebat „Și cine este aproapele meu?”, iar Isus i-a răspuns prin povestea „samariteanului milostiv”.
În pildă citim despre un bărbat care mergea de la Ierusalim la Ierihon, când a fost întâlnit de o ceată de tâlhari care l-au dezbrăcat și l-au bătut, lăsându-l aproape mort. După aceea, un preot a trecut pe acolo, dar, văzându-l, l-a ocolit. Apoi un levit (un om foarte religios) a trecut, dar a făcut și el ce făcuse preotul.
Versetele 33-35 (BTF) redau următoarele: Dar un anumit samaritean, călătorind, a venit unde era el; și când l-a văzut, i s-a făcut milă. Și a venit la el și i-a legat rănile, turnând peste ele untdelemn și vin și l-a pus pe animalul lui și l-a adus la un han și a avut grijă de el. Și a doua zi, când a plecat, a scos doi dinari și i-a dat hangiului și i-a spus: Ai grijă de el; și oricât vei mai cheltui, când mă întorc, îți voi înapoia.
Îmi place că Isus spune că samariteanului „i s-a făcut milă” de acest om, astfel că s-a oprit din călătorie pentru a-l îngriji, după care l-a dus într-un loc unde se putea odihni în siguranță și unde putea primi ajutorul de care avea nevoie să se însănătoșească. Treaba nu era nici rapidă, nici ușoară. Samariteanul cu pricina mergea și el undeva, întocmai ca preotul și levitul, însă a fost dispus să se lase întrerupt pentru a avea grijă de cineva ajuns la ananghie.
Fă loc întreruperilor divine
Tuturor ni se întâmplă să intervină câte ceva în program care ne dă planurile peste cap, și uneori apar „întreruperi divine” de care trebuie să ne ocupăm. N-ar trebui să fim atât de concentrați pe ce vrem sau ne-am planificat să facem încât să-L limităm pe Dumnezeu când vrea să ne folosească pentru a ajuta pe altcineva. E ca și cum am umbla având semnul „Nu deranjați” atârnat de gât.
Adesea atârn acest semn la ușa camerei când sunt într-un hotel și nu vreau să fiu deranjată și e în regulă. Dar nu e în regulă să avem această atitudine când Dumnezeu vrea să ne întrerupă planurile.
Dacă vrem cu adevărat să iubim oamenii așa cum ne iubește Isus – urmând exemplul unei vieți de iubire pe care ni l-a lăsat – atunci nu putem avea o gândire egoistă, egocentrică, care spune: „Nu mă deranja. Nu te vreau în spațiul meu!”
O zi din viața lui Isus
Capitolul 8 din Matei ne oferă niște detalii privind viața lui Isus pe Pământ. În versetul 1 scrie: „Când S-a coborât Isus de pe munte, multe noroade au mers după El”. Observați că Isus „S-a coborât de pe munte”. A petrecut singur un timp cu Tatăl Lui înainte de a-Și începe ziua în care i-a ajutat pe alții. Dacă El avea nevoie să facă asta, cu cât mai mult avem noi nevoie de timp petrecut cu Dumnezeu în singurătate!
În versetul doi, un lepros a venit la Isus și L-a rugat să-L vindece. „Isus a întins mâna, S-a atins de el şi a zis: 'Da, vreau, fii curăţat!' Îndată a fost curăţată lepra lui”. Isus a fost disponibil oamenilor care aveau nevoie de El, urmând zilnic planul lui Dumnezeu. Era gata să meargă la cei cu nevoi.
Când vedem oameni care au anumite nevoie, dar nu e convenient să-i ajutăm, e ușor să le spunem „Dumnezeu să te binecuvânteze! Nu mă pot opri din ce fac pentru a te ajuta, dar mă voi ruga pentru tine!” Vor exista și momente când distragerile și întreruperile nu vor fi parte din planul lui Dumnezeu.
Am observat că de multe ori Dumnezeu vrea să-I pemit să-mi schimbe cursul zilei astfel încât să mă folosească pentru a binecuvânta pe altcineva. Poate fi vorba de un mic gest de bunătate care ia câteva minute, sau ceva care îmi schimbă ziua complet. Oricum ar fi, atunci când Îl urmez pe Isus nu regret niciodată!
Vreau să te încurajez să te rogi în fiecare zi: „Doamne, ce pot să fac azi PENTRU TINE?” Vei fi uimit de modul în care lucrează în și prin viața ta când te rogi așa – chiar dacă planurile îți vor fi întrerupte.