
Fazele depresiei
Dicționarul Webster’s 1828 spune că depresia este „actul de a apăsa… o stare inferioară.” „O scufundare a spiritelor; dejecție” sau „o stare de tristețe, lipsă de curaj… un nivel scăzut de putere.”
Cine suferă de depresie?
Oameni din toate structurile vieții; profesioniști - doctori, avocați, profesori, muncitori - gospodine, adolescenți, copii mici, bătrâni, necăsătoriți, văduvi și văduve și chiar păstorii pot suferi de depresie.
Biblia ne spune despre împărați și proroci care au ajuns în depresie. Împăratul David, Iona și Ilie sunt trei exemple bune. (Vezi Psalmul 40:1,3; 55:4; Iona 1 și 2; 1 Împărați 19:5-8).
Cred că motivul pentru care atât de mulți oameni suferă de depresie este că oricine de pe fața pământului are de-a face cu dezamăgirea. Dacă nu știm cum să-i facem față, dezamăgirea poate duce la depresie. Din câte am observat eu, dezamăgirea este prima fază a depresiei.
A face față dezamăgirii
Toți trebuie să facem față și să învingem dezamăgirea în diferite perioade. Nicio persoană în viață nu are experiența lucrurilor așa cum își dorește sau așa cum se așteaptă. Atunci când lucrurile nu evoluează sau nu se succed conform planului nostru, primul lucru pe care îl simțim este dezamăgirea. Este normal. Nu e nimic greșit cu faptul că te simți dezamăgit. Însă trebuie să știm ce să facem cu acest sentiment, altfel acesta se va transforma în ceva mult mai grav.
În această lume nu putem trăi fără dezamăgire, însă în Isus putem întotdeauna să primim o reasigurare.
În Filipeni 3:13 citim o afirmație a apostolului Pavel: „... dar fac un singur lucru: uitând ce este în urma mea și aruncându-mă spre ce este înainte…”
Pavel a afirmat că lucrul de cea mai mare importanță pentru el era să renunțe la ceea ce a rămas în urmă și să se avânte spre lucrurile care îi stăteau în față! Exact asta facem şi noi atunci când suntem dezamăgiţi, dar imediat ne lăsăm reasiguraţi. Lăsăm în urmă cauzele dezamăgirii și ne avântăm spre lucrurile pe care le are Dumnezeu pentru noi. Primim o nouă viziune, un plan, o idee, o perspectivă proaspătă, un nou mod de a gândi și ne schimbăm focalizarea pe acestea. DECIDEM SĂ MERGEM MAI DEPARTE.
Isaia 43:18, 19 spune astfel:
„Nu vă mai gândiţi la ce a fost mai înainte şi nu vă mai uitaţi la cele vechi! Iată, voi face ceva nou şi-i gata să se întâmple: să nu-l cunoaşteţi voi oare? Voi face un drum prin pustiu şi râuri, în locuri secetoase.”
Isaia 42:9 spune: „Iată că cele dintâi lucruri s-au împlinit, şi vă vestesc altele noi; vi le spun mai înainte ca să se întâmple.” –
Vedem din aceste două pasaje că Dumnezeu este gata să facă un lucru nou în viața noastră. El are întotdeauna ceva proaspăt, dar se pare că noi vrem să ne ținem agăţaţi de lucrurile vechi prin gândurile și purtarea noastră. Se pare că unii oameni vor să vorbească mai degrabă despre dezamăgirile din viața lor decât despre visurile și viziunile lor pentru viitor.
Bunătatea lui Dumnezeu se înnoiește în fiecare zi. „Bunătăţile Domnului nu s-au sfârşit, îndurările Lui nu sunt la capăt, ci se înnoiesc în fiecare dimineaţă…” (Plângerile 3:22, 23). În fiecare zi avem parte de un nou început! Putem uita dezamăgirile zilei de ieri și putem să Îi dăm lui Dumnezeu șansa de a face ceva minunat astăzi pentru noi.
Poate te gândești: „Joyce, dar eu am fost dezamăgit de atâtea ori, încât mă tem să mai sper.” Locul acela fără speranță este exact locul în care diavolul vrea să te afli. Cunosc acest loc pentru că m-am aflat în el cu mulți ani în urmă, atunci când m-am căsătorit cu Dave. Am fost abuzată, abandonată și tratată rău de atât de mulți oameni, încât îmi era teamă chiar să sper că lucrurile se vor schimba vreodată.
Însă studiind Cuvântul lui Dumnezeu am ajuns să-mi dau seama că dezamăgirea este un loc foarte nefericit în care să trăiești. Aș spera toată viața mea fără să primesc nimic, decât să trăiesc încontinuu cu un sentiment de dezamăgire.
Nu te costă nimic dacă speri, ba încă se va dovedi ca având rezultate foarte bune. În același timp, dezamăgirea este foarte costisitoare. Te va costa bucuria și visurile tale pentru ziua de mâine.
Avem făgăduința de la Dumnezeu că cei ce-și pun speranța în El nu vor fi niciodată dezamăgiți și nici dați de rușine. (Romani 5:5) Eu nu cred că aceasta înseamnă că noi nu vom experimenta niciodată dezamăgirea. Așa cum am mai spus deja, nimeni nu poate trăi în această lume fără să fie dezamăgit. Cred că acest verset înseamnă că nu trebuie să trăim în dezamăgire. Păstrarea speranței noastre în Isus va produce în cele din urmă rezultate pozitive.
Așteptări neîmplinite
Așteptările neîmplinite conduc la dezamăgire. Noi avem multe așteptări în fiecare zi cu privire la lucruri diferite. De exemplu, te culci și te aștepți să ai un somn bun în timpul nopții, dar în toi de noapte sună telefonul şi e vorba de o greșeală. Te-ai trezit, și dintr-un anume motiv nu mai poți să adormi. Te tot învârți în pat cât a mai rămas din noapte, iar dimineața te scoli epuizat.
Poate că te aștepți ca ziua să fie însorită și în loc de aceasta, plouă. Poate că te aștepți să primești o mărire de salariu și lucrul acesta nu se întâmplă.
Avem așteptări cu privire la alte persoane. Nu ne așteptăm ca niște prieteni buni să ne bârfească, dar adeseori acest lucru se întâmplă. Ne așteptăm ca prietenii să ne înțeleagă și să ne ajute atunci când suntem în nevoie, dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Așteptăm anumite lucruri de la noi înșine și nici acestea nu se realizează. De multe ori m-am comportat într-un fel în care nu m-am așteptat!
Cred că noi toți așteptăm de la noi mai mult decât putem da și adeseori suntem dezamăgiți de noi înșine. Așteptăm de la Dumnezeu anumite lucruri care, de fapt, nu sunt în planul Său pentru noi. Da, viața noastră este plină de așteptări, iar unele dintre ele nu sunt împlinite.
Din momentul în care suntem dezamăgiți, depinde de noi să decidem ce vom face, cum vom reacționa. Am găsit că dacă rămân dezamăgită prea multă vreme, voi începe să mă simt descurajată. Descurajarea este o problemă mai profundă decât dezamăgirea.
Descurajarea
Dicționarul Webster’s 1828 definește „a fi descurajat” ca fiind „abătută, lipsită de curaj sau de încredere” și descurajarea ca „actul de intimidare sau retragere de la o acțiune; actul de slăbire a încrederii”, „ceea ce slăbește încrederea și speranța.” O semnificație a termenului „a descuraja” este „a încerca să previi…”
Descurajarea este opusul curajului. Atunci când suntem descurajați neam pierdut curajul. Eu cred că Dumnezeu dă curaj fiecăruia care crede în El, așa că este evident că Satana încearcă să ni-l ia. A rămâne puternic și curajos este una dintre primele reguli pentru a avea succes în orice lucru.
În Iosua capitolul 1, Dumnezeu i-a spus lui Iosua că El îl va face pe Iosua să intre în stăpânirea țării, dar că el trebuie să rămână tare și foarte curajos (v. 6). Eu cred că Dumnezeu îl avertiza pe Iosua că vrăjmașul va încerca să-l descurajeze. Trebuie să fim în cunoștință de tacticile Satanei și cu adevărat să ne opunem de la început fiecăreia dintre ele. (1 Petru 5:9)
Proverbele 13:12 ne spune: „O nădejde amânată îmbolnăvește inima…” Când devenim descurajați cu privire la ceva anume, suntem și lipsiți de speranță. Nu putem fi descurajați și în același timp plini de speranță. De îndată ce se întoarce speranța, descurajarea trebuie să plece. Uneori, când ne luptăm să avem o atitudine corectă, oscilăm între speranță și descurajare. Duhul Sfânt ne călăuzeşte să fim plini de speranță, dar Satana ne atacă prin descurajare.
În acest punct, este vital ca cel credincios să obțină victoria în domeniul spiritual. Dacă nu ajunge la victorie, starea lui se va înrăutăți. Apoi, urmează să intre în depresie. O scurtă perioadă de descurajare s-ar putea să nu aibă un efect devastator, dar o perioadă mai lungă va avea un astfel de efect.
Pentru a obține victoria și a ne păstra o atitudine plină de speranță, trebuie să ne reînnoim gândirea privind făgăduințele lui Dumnezeu cu privire la situația noastră și să rămânem în credință, având încredere că Dumnezeu va face ceea ce scrie în Cuvântul Său că va face.
Nivelele depresiei
Este, de asemenea, important ca cel credincios să ajungă devreme la victorie deoarece o persoană în depresie poate să dezvolte alte nivele mai profunde după depresie - demoralizarea și disperarea. O persoană cu o depresie ușoară nu va comite și nici nu va lua în calcul sinuciderea, dar o persoană disperată va avea această tendință.
Oamenii care se confruntă cu o depresie ușoară pot simți o tristețe și nu doresc să vorbească și nici să părăsească acea stare. Ei se simt ca și cum doresc doar să fie lăsați în pace. Gândurile lor sunt negative, iar atitudinea lor este acră. Persoana cu o depresie ușoară încă poate avea raze ocazionale de speranță. În cele din urmă, acea speranță o va ajuta să iasă din depresie.
O persoană demoralizată are toate simptomele persoanei deprimate, însă acestea sunt mai profunde. Acel om este la pământ (în terminologia Psalmului 37:24; 42:5), cu gândirea abătută, cu spiritul slăbit, a pierdut tot curajul și încă se scufundă din cauză că și-a pierdut speranța.
O persoană disperată, o spun iarăși, are simptome asemănătoare cu o persoană deprimată, însă la un nivel mult mai profund decât o persoană demoralizată. Dicționarul expozitiv al cuvintelor Noului Testament al lui W. E. Vine traduce cuvântul din limba greacă pentru „disperare„ în parte ca „a fi într-o stare fără nicio ieșire”, „a experimenta o pierdere, fără nicio resursă”.
Disperarea se deosebește de demoralizare prin faptul că disperarea este marcată de o totală lipsă de speranță, în timp ce demoralizarea nu poartă această marcă. Oamenii demoralizați sunt lipsiți de speranță, dar n-au pierdut orice speranță. Demoralizarea e urmată de abandonul oricărui efort sau de întreruperea oricăror acțiuni; disperarea este uneori însoțită de acțiuni violente și chiar de furie dezlănțuită.
Oamenii care ajung să comită suicid, un act violent îndreptat spre propria persoană, sunt persoane aflate în disperare profundă. Tactica Satanei este să înceapă să conducă oamenii spre punctul în care așteptările lor sunt neîmplinite sau spre altă formă de dezamăgire.
Pentru a evita cărarea disperării, este foarte important să te ocupi de primele faze ale depresiei încă de la început.
Material extras din cartea lui Joyce Meyer - Vorbind deschis despre depresie.
Citeste articole de Joyce Meyer și urmarește emisiuni cu ea aici: https://alfaomega.tv/joyce-meyer/