
Cântă și strigă de bucurie - de Joyce Meyer
Fiți veseli în Domnul și bucurați-vă, neprihăniților (voi cei ce nu faceți compromisuri, voi cei drepți și într-o relație bună cu Domnul); strigați de bucurie toți cei ce aveți neprihănirea în inimă! - Psalmul 32:11 (AMP)
Lăsați cuvântul (rostit de) lui Hristos (Mesia) să-și facă locuința în inima și mintea voastră și să locuiască în voi în toată bogăția, în timp ce vă învățați, vă îndemnați și vă instruiți unii pe alții în toată înțelepciunea, priceperea și inteligența (cu privire la lucrurile spirituale) și în timp ce cântați psalmi și imnuri și cântări duhovnicești, făcând melodii pentru Dumnezeu având harul Său în inimile voastre.
Și orice faceți, indiferent de ceea ce faceți, cu cuvântul sau cu fapta, să faceți totul în numele Domnului Isus și în dependență de persoana Sa, dând laudă lui Dumnezeu Tatăl, prin El. - Coloseni 3:16, 17 (AMP)
Cântați Domnului
Am văzut deja puterea bucuriei și veseliei în lupta împotriva depresiei.
În versetul de mai sus, apostolul Pavel ne spune că una dintre căile prin care trebuie să ne exprimăm bucuria și veselia în conformitate cu Cuvântul lui Dumnezeu este prin cântarea psalmilor, a imnurilor și a cântărilor duhovnicești.
În Efeseni 5:19, 20, Pavel continuă să ne instruiască: „Vorbiţi între voi cu psalmi, cu cântări de laudă şi cu cântări duhovniceşti, şi cântaţi şi aduceţi din toată inima laudă Domnului. Mulţumiţi totdeauna lui Dumnezeu Tatăl, pentru toate lucrurile, în Numele Domnului nostru Isus Hristos.” În Efeseni 5:19 ni se spune: „Vorbiți între voi cu psalmi și imnuri și cu cântări duhovnicești, cântând și făcând melodii în inima voastră pentru Domnul.” (AMP)
Să avem conversații vesele unii cu alții și să discutăm despre modul în care ne-a vorbit Cuvântul lui Dumnezeu.
Cântări și strigăte de biruință !
Tu ești un loc de refugiu pentru mine: Tu, Doamne, mă păzești de necaz, Tu mă înconjori cu cântări și strigăte de biruință… - Psalmul 32:7 (AMP)
Neprihăniţilor, bucuraţi-vă în Domnul şi înveseliţi-vă! Scoateţi strigăte de bucurie, toţi cei cu inima fără prihană! - Psalmul 32:11
În Psalmul 5:11, David Îi spune Domnului:
Atunci toţi cei ce se încred în Tine se vor bucura, se vor înveseli totdeauna, căci Tu îi vei ocroti. Tu vei fi bucuria celor ce iubesc Numele Tău.
Cu câțiva ani în urmă, un produs pentru spălat numit „Shout” (Strigă) avea o reclamă la televizor cu sloganul „Strigă ca să scapi de pete!” Acest lucru m-a îndemnat să predic un mesaj cu titul „Strigă!” În acest mesaj, îi încurajam pe credincioși ca atunci când Satana vine să-i hărțuiască sau să-i tulbure, să strige până când va fi alungat din viața lor.
În viața mea, am fost o persoană care țipa, dar nu care striga. Este o diferență între cele două. În cele din urmă, Domnul mi-a spus: „Joyce, fie înveți să începi să strigi, fie ai să ajungi să țipi. Cum vrei?”
Așa că acum, dacă lucrurile o iau într-o direcție greșită în viața mea, în loc de a urla și a țipa cu toată puterea, am învățat să strig laudă și glorie către Dumnezeu. Strig până la eliberare. Trebuie să încerci și tu - e cu mult mai bine decât să țipi de supărare și frustrare.
Ca și David, m-am înconjurat cu cântări și cu strigăte. Am observat că atunci când procedam astfel, începeam să mă simt mai bine, pentru că, așa cum a spus și David, cântările și strigătele funcționează ca și un zid care te înconjoară din toate părțile.
Dar cântările și strigătele pot, de asemenea, să dărâme zidurile și întăriturile. În Iosua 6:20 citim o relatare privind modul în care Domnul a călăuzit poporul să strige și astfel să se dărâme zidul. „Poporul a scos strigăte, şi preoţii au sunat din trâmbiţe. Când a auzit poporul sunetul trâmbiţei, a strigat tare, şi zidul s-a prăbuşit; poporul s-a suit în cetate, fiecare drept înainte. Au pus mâna pe cetate...”
Acest lucru nu înseamnă că tu și cu mine trebuie să alergăm prin tot orașul strigând pe oriunde mergem cât ne țin plămânii ! Acasă însă, nimic nu ne împiedică să ne sculăm dimineața cu o cântare pe buze ca să-L lăudăm cu gura noastră pe Domnul, acesta fiind mijlocul prin care alungăm depresia.
Într-o vreme îmi plăcea atmosfera cea mai liniștită cu putință - mai ales dimineața. Doream să gândesc! De fapt, se întâmpla ca în loc să gândesc productiv, ajungeam să mă îngrijorez, raționând excesiv cu privire la lucrurile în dreptul cărora nu găsisem o soluție. Ceea ce ar fi trebuit să fac și ceea ce aveam nevoie era să mă rog și să mă încred în Dumnezeu cu privire la acele lucruri.
În următoarele cinci sau zece minute după ce mă scol dimineața, soțul meu începea să cânte sau să fredoneze o cântare. Lui îi plăcea să asculte muzică, însă eu protestam dacă el dădea volumul mai tare și îi spuneam că vreau liniște.
De atunci, am învățat și eu să ascult muzică încă de la începutul zilei. În timpul rugăciunii și al timpului meu de părtășie, adesea ascult muzică.
Dumnezeu, de fapt, a vorbit foarte clar inimii mele în câteva ocazii și mi-a spus că eu nu ascultam muzică suficient de mult timp. A trebuit să-mi dezvolt obiceiul de a asculta muzică. La început, am făcut acest lucru ca să mă supun. Eu eram atât de obișnuită cu liniștea, încât ceream liniște chiar dacă acest lucru nu a fost întotdeauna cel mai bun mod de a-mi începe ziua.
Nu vreau să spun că nu avem nevoie de liniște, pentru că avem. Dumnezeu vorbește și în perioade de liniște și calm și acestea sunt foarte prețioase. Dar eu aveam un dezechilibru. Aveam nevoie să-mi încep ziua într-un mod vesel și muzica m-a ajutat la aceasta.
Chiar și uriașul spiritual David a trebuit să lupte cu depresia. Am văzut că David a spus să cântăm și să strigăm de bucurie. Pentru a-și învinge sentimentele și emoțiile demoralizatoare, el a folosit cântări și strigăte de biruință. De aceea atât de mulți dintre psalmii săi sunt cântări de laudă către Dumnezeu care pot fi cântate chiar în mijlocul unor situații tulburi și nelininștitoare.
Când simt descurajare, adesea recurg la psalmi și îi citesc cu voce tare pentru că știu că făgăduințele din Cuvântul lui Dumnezeu urmează să se împlinească – atât timp cât nu doar îl citim și îl mărturisim, dar îl și trăim, în pofida a ceea ce simțim la un moment dat.
Tot la acest lucru se referea și Pavel atunci când le-a scris corintenilor:
Căci tot firești (nespirituali, având o natură carnală) sunteți (sub controlul impulsurilor fireşti). Căci atunci când aveți între voi invidie, gelozie, dispute și partide, nu sunteți voi firești și carnali comportându-vă după standarde pământești și lumești? 1 Corinteni 3:3 (AMP)
Cu alte cuvinte, acești oameni nu făceau ceea ce le spune Cuvântul lui Dumnezeu să facă, ci făceau ceea ce simțeau ei că trebuie să facă. Pavel a spus că făcând astfel, ei nu urmau îndemnul Duhului lui Dumnezeu, ci al firii lor. În Galateni 6:8, el avertiza: „Cine seamănă în firea lui pământească va secera din firea pământească putrezirea; dar cine seamănă în Duhul va secera din Duhul viaţa veşnică.”
De aceea trebuie să învățăm să facem ceea ce a făcut și David și să vorbim sufletului nostru, ființei noastre lăuntrice, altfel firea va prelua controlul asupra noastră și ne va duce la dezintegrare, ruină și distrugere.
Așteaptă cu încredere pe Domnul
Pentru ce te mâhneşti, suflete, şi gemi înăuntrul meu? Nădăjduieşte în Dumnezeu, căci iarăşi Îl voi lăuda; El este mântuirea mea şi Dumnezeul meu.
Psalmul 42:5: „Ți-ai simțit vreodată sufletul mâhnit? Eu uneori, da. Și tot așa și David.”
Când se simțea astfel, când sufletul său gemea și se neliniștea înăuntrul său, David își punea nădejdea în Dumnezeu și Îl aștepta cu încredere, lăudându-L pe Cel ce era ajutorul și Dumnezeul său.
Cu siguranţă aici, David trecea prin probleme foarte grave pentru că în versetul 11 din același psalm, el repetă aceleași cuvinte: „Pentru ce te mâhneşti, suflete, şi gemi înăuntrul meu? Nădăjduieşte în Dumnezeu, căci iarăşi Îl voi lăuda; El este mântuirea mea şi Dumnezeul meu.”
David știa că atunci când era întristat, și înfățișarea lui arăta acest lucru. De aceea vorbea cu sine însuși, vorbea sufletului său (minții, voinței și emoțiilor) și se încuraja și se întărea în Domnul (1Samuel 30:6).
Atunci când ne găsim într-o asemenea stare de depresie, trebuie să așteptăm cu încredere pe Domnul, să-L lăudăm pe Cel ce este ajutorul și Dumnezeul nostru, să ne încurajăm și să ne întărim în El.
Noi, cei neprihăniți – într-o relație bună cu Dumnezeu – prin credința în Isus Hristos, noi cei ce ne găsim refugiul și ne punem încrederea în Domnul, putem cânta și striga de bucurie! Domnul Își întinde scutul peste noi și ne apără. El luptă în locul nostru atunci când Îl lăudăm! (2 Cronici 20:17, 20, 21)
Material extras din cartea „Vorbind deschis despre depresie” de Joyce Meyer. Comanda seria de cărți „Vorbind deschis despre” GRATUIT de AICI.