
Stăpânește mânia ca să nu pună ea stăpânire pe tine - de Joyce Meyer
Când am participat la cea de-a 10-a aniversare a Centrului Mercy Multiplied din St. Louis, Missouri, una din tinerele care absolviseră programul a împărtășit cu noi o experiență care mi-a deschis ochii. A povestit despre tatăl ei, care s-a sinucis când ea era adolescentă și durerea provocată de acea situație a condus-o pe calea alcoolului și drogurilor. Când a realizat că viața ei se ruinează, a venit la Centrul Mercy Multiplied solicitând ajutor.
Șocul a fost atunci când a mărturisit că în timp ce parcurgea programul de la Centru, și-a dat seama că problema ei începuse atunci când tatăl ei s-a sinucis. Lucrul acesta a umplut-o de mânie, pentru că tatăl ei își luase viața și își părăsise familia. Ea nu și-a mai putut reveni și a fost biruită de dependența de droguri și alcool. Era singurul remediu care o făcea să scape de această mânie împotriva tatălui ei.
De multe ori avem probleme în viață datorită faptului că suntem mânioși pe ceva, dar nu știm pe ce anume. Personal, cred că pentru mulți, rădăcina problemelor lor este mânia împotriva lui Dumnezeu care se declanșează atunci când li se pare că nu e drept ce li se întâmplă în viață, sau mânia împotriva cuiva care i-au rănit. Pot fi de asemenea mânioși pe ei înșiși datorită unor motive anume.
Cuvântul „mânie”, în limba engleză anger este la o literă distanță de danger („pericol”). Benjamin Franklin a declarat că „Orice începe în mânie sfârșește în rușine,” și „Mânia nu apare niciodată fără vreun motiv, dar puțin probabil să fie unul bun.”1 Este atât de important să fim conștienți de problemele de furie pe care le avem deoarece pot deveni periculoase și provoca daune în viețile noastre.
Furia noastră epidemică
Trăim într-o societate dominată de mânie și vedem efectele ei în probleme cum ar fi violența în trafic, care a avansat foarte mult în ultimii ani. Am căutat recent statistici cu privire la mânie și am descoperit că estimativ 1 din 5 americani au probleme cu gestionarea mâniei.2 Conform unui articol pe care l-am citit în publicația Newsweek, un număr mare de oameni solicită ajutor pentru a-și stăpâni mânia.
Explodează numărul înscrierilor la cursurile pentru stăpânirea mâniei, iar cererea de ședințe de consiliere pe această temă este foarte crescută.
Duhul Sfânt este cel mai bun consilier pe probleme de mânie! Isus spune în Ioan 14:26: „Dar Mângâietorul [Ajutorul, Avocatul, Mijlocitorul – Consilierul, Cel ce întărește, Cel vrednic de încredere], adică Duhul Sfânt, pe care-L va trimite Tatăl în Numele Meu, vă va învăţa toate lucrurile şi vă va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu” (Biblia amplificată). Putem avea încredere că atunci când mergem înaintea lui Dumnezeu, El ne va da ajutorul de care avem nevoie să facem față adevărului despre noi înșine și să depășim problemele.
Cu ce seamănă mânia?
Dallas Willard, cel care a fost, timp de 47 de ani, profesor de filozofie în cadrul Universității Southern California și totodată un renumit scriitor creștin, definește mânia ca fiind „un sentiment care pune stăpânire înlăuntrul nostru și ne împinge imediat să interacționăm cu (și posibil chiar să îi rănim pe) cei care au contracarat voința noastră și au interferat cu viața noastră.”3 A mai spus, de asemenea că „mânia va stârni mânie.”4 Altfel spus, mânia unei persoane va alimenta mânia altei persoane.
Toți avem oportunități ca să ne mâniem. Poate nu ești genul de persoană care devine furioasă în trafic, dar te poți înfuria din, ceea ce Biblia spune că sunt, întrebările „nebune şi nefolositoare (needificatoare, prostești)” care „dau naştere la certuri” (2 Timotei 2:23, Biblia amplificată).
Am pierdut atât de mulți ani din viața mea fiind mânioasă pe lucruri care nu contau și pe faptul că încercam să-i controlezi pe oameni, dar nu reușeam. Adevărul este că nu este alt lucru mai bun și prețios ca pacea! Și, pacea lui Dumnezeu în inimile noastre este echivalentul puterii în viețile noastre.
Așadar, dacă vrei mai multă putere și vigoare în viața ta, trebuie să dai la o parte mânia.
Cum te eliberezi de mânie
Pentru a fi liberi de orice lucru, trebuie să facem față adevărului și să fim responsabili de acțiunile noastre. A da vina pe alții sau pe circumstanțe sau a căuta mereu scuze nu va schimba nimic.
Ioan 8:31-32 ne învață că dacă rămânem în Hristos, ascultând mereu de învățăturile Sale, vom cunoaște adevărul și adevărul ne va face liberi! Doresc să te încurajez să-L cauți mai întâi pe Dumnezeu atunci când ești mânios. Spune-i cu sinceritate ceea ce simți și decide să ierți. Nu merită să-ți pierzi viața fiind mânios pe ceva ce s-a întâmplat cu mulți ani în urmă – sau pe ceva ce s-a întâmplat recent.
Ia-ți câteva momente și roagă-te în felul următor: „Doamne, am nevoie de ajutorul Tău, să vii să te ocupi de mânia mea. Îți mulțumesc că, datorită dragostei Tale, harului Tău, îndurării Tale și puterii Duhului Sfânt în viața mea, eu nu trebuie să acționez sub impulsul acelor sentimente prostești, care pot cauza probleme atât mie personal, cât și altora.”
Petrece un timp cu Dumnezeu având inima deschisă să auzi ce are să-ți spună. Studiază Cuvântul lui Dumnezeu ca să vezi ce spune cu privire la mânie și la a fi mânios. Și încrede-te în El că te va ajuta să faci schimbările necesare care să aducă pacea și tăria în viața ta.
1. http://www.brainyquote.com/quotes/topics/topic_anger.htlm, accesat în 29 iunie 2016.
2. http://www.ucdmc.ucdavis.edu/hr/hrdepts/asap/Documents/Anger_Management.pdf, accesat în 30 iunie 2016.
3. http:/www.soulshepherding.org/2013/05/dallas-willards-definitions/, accesat în 30 iunie 2016.
4. http://www.youtube.com/watch?v=NBBB9G6WW3w, accesat în 29 iunie 2016.