Seminar Concepții despre lume și viață, cu Iosif Țon – sesiunea 510

Adaugat la :  18.11.2019

Despre panteism, New Age și postmodernism: scurtă prezentare, de ce e important să le cunoaștem și de ce nu e bine să le îmbrățisăm.

Etimologia termenului „panteism”: „theos” (dumnezeu) + „pan” (tot). Aceasta înseamnă că dumnezeu e tot, toți suntem dumnezei - un concept panteist, care se trage din religia hinduistă. Hinduismul a venit în Europa pe la mijlocul secolului al XIX-lea, când mai ales în Germania au fost traduse cărți hinduiste. Filosoful german care a îmbrățișat hinduismul și l-a prezentat europenilor: Schopenhauer. Insipirat de acest filosof, un român, Mihai Eminescu, a popuarizat hinduismul în poeziile și în articolele lui. Fiindcă are legătură cu panteismul, este important să știm care a fost reacția lui Nietzsche la ateismul secolului al XIX-lea. În general, în ateism nu poți sta mult, deoarece te lasă cu un gol și simți nevoia să-l umpli cu ceva. De aceea, pentru mulți europeni, panteismul a început să aibă o forță specială de atracție .

Care e esența panteismului aflăm printr-o scurtă ilustrație: dintr-un ocean infinit se ridică un strop de apă, care plutește prin nori. E singur, nu se simte bine așa, și dorește să se scufunde din nou în marele ocean, să-și piardă individualitatea, redevenind parte dintr-un întreg. Ideea de bază a panteismului este că individualizarea, personalizarea sunt greșite, reprezintă un mare rău. Prin urmare, oamenii trebuie să se integreze în neant, să ajungă la nirvana. Tot în acest curent se introduce ideea de reîncarnare. Șirul reîncarnării poate fi întrerupt prin desființarea persoanei, prin pierdere în absolut.

Scopul final al yoga e stingerea personalității umane, dar acest lucru nu-l afli decât mai târziu, când ești prins în „ghearele sistemului”. Sistemul lui Dumnezeu e conceput ca un mediu în care să îți poți dezvolta potențialul, potențial pe care nici nu-l poți bănui, și în care se dorește totala ta împlinire. Tu alegi dacă vrei să fii o persoană împlinită sau să fii un om depersonalizat.

Ascultă în continuare pentru a afla cum stau lucrurile cu New Age și postmodernismul?

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional.
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.