Centrul de zi Dumbrava, un loc în care copiii romi Îl cunosc pe Dumnezeu

Adaugat la :  19.09.2019

Educația copiilor romi din zonele sărace este esențială pentru formarea unor adulți care să poată fi integrați în societate. În România, 2 din 10 copii de etnie romă nu merg la școală, iar rata abandonului școlar în clasele 1-8 este de 75%. Comunitatea de romi din Dumbrava, județul Bihor, s-a confruntat cu un asemenea fenomen. Din acest motiv, în octombrie 2014 a fost deschis un centru de zi în care copiii să primească sprijin în ceea ce privește educația.

Adelina Pașca, coordonator, Centrul de zi pentru copiii romi din Dumbrava: Tot mai mult observăm în România, dar și în această comunitate, că acești copii abandonează școala foarte devreme, încă din clasele a IV-a, a V-a. De aceea am dorit să fim o încurajare pentru familii, pentru copii, să venim în sprijinul lor atât educațional, cât și cu tot ceea ce au nevoie pentru a-i sprijini.

În prezent, la centru vin 40 de copii preșcolari care frecventează grădinița și 20 de școlari. Aici există reguli ce au menirea de a le forma caracterul referitoare la igienă, relații personale, prezență la centru, dar și la școală.

Adelina Pașca: Toate aceste activități încercăm să le facem prin joc pentru că, copiii vin plictisiți de la școală față de lecții. Încercăm să le dăm toate informațiile necesare într-un mod distractiv de care ei să se bucure atunci când sunt cu noi după-amiezele, în timpul școlii.

Pe lângă educația academică, la fel de important este ca acești copii să învețe cum să se comporte în societate.

Adelina Pașca: Educația pentru copii începe inclusiv de la ceea ce înseamnă igienă, bune maniere, dar și sprijin în ceea ce înseamnă educația de la școală pe care o primesc.

Dumbrava este un sat din județul Bihor unde comunitatea de romi este în creștere. În timp, aici au fost identificate o serie de nevoi.

Adelina Pașca: Nu putem spune că se întâmplă foarte multe lucruri în această comunitate și pentru că nu este la un drum principal. Este mai greu să își găsească oamenii de aici locuri de muncă, de aceea familii tinere de români nu sunt foarte multe în sat pentru că nu au ce să lucreze.

Viorel Pașca, fondator, proiectul „Dumbrava”: Cred că cele mai mari nevoi în comunitățile romilor, în primul rând e evanghelia, indiscutabil, și în al doilea rând educația. Lipsa educației, cred eu, e mai rea ca sărăcia.

Lucrarea cu copiii romi din Dumbrava a început în urmă cu mulți ani, a crescut de la o etapă la alta, iar acum se văd rezultatele.

Adelina Pașca: În urmă cu mai bine de 20 ani s-a început această lucrare în Dumbrava. Viorel Pașca, tata socru, a identificat această nevoie aici în comunitate când s-a mutat. Chiar dacă nu a fost făcută la parametri foarte mari (această lucrare se făcea pe stradă, în uliță), nu aveau toate aceste facilități de care ne bucurăm noi astăzi, totuși roadele se văd. Familiile s-au schimbat, cele care au dorit să învețe mai mult, să se schimbe.

Viorel Pașca: Visam atunci să facem un proiect în care acești copii să aibă o casă a lor unde să găsească suport, fie emoțional, fie material, unde să găsească un ajutor atunci când au probleme. Țin minte că am scris prin anul 1995 sau 1996: „Îmi doresc o casă pentru acești copii!” Ei bine, visul acela de a avea o casă pentru acești copii s-a împlinit doar după 20 ani.

Cei implicați în Centrul de zi Dumbrava îşi propun să rămână fideli viziunii date de Dumnezeu, aceea de a vedea copii care îl cunosc pe Dumnezeu într-un mod autentic, devenind oameni maturi ai socieţii.

Știre difuzată în cadrul emisiunii Mapamond creștin 792 - septembrie 2019.

Ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/