Curs Casatoria si Familia - Lucian Oniga - 9 - Copiii in familia crestina

Adaugat la :  18.05.2015

Principii de familie in Psalmul 127

1. Zidirea (formarea consolidarea) familiei depinde de felul in care membrii ei Il implica pe Dumnezeu in relaţiile lor (v. 1).

2. Ocrotirea unei cetaţi depinde de felul in care pazitorii ei Il implica pe Dumnezeu in procesul vegherii lor (v. 1).

3. Caştigarea painii este rodul binecuvantarii lui Dumnezeu in procesul obţinerii ei şi nu rodul trudei zilnice fara Dumnezeu (v. 2-3).

4. Copiii nu sunt rezultatul iubirii conjugale, ci sunt un dar din partea Domnului şi reprezinta o moştenire de la El (v. 3).

5. Parinţii sunt responsabili de traiectoria copiilor lor in viaţa, precum sageţile ajung unde işi propune arcaşul (v. 5).

6. Nu Dumnezeu, ci parinţii sunt responsabili de umplerea tolbei lor cu „sageţi” (v. 5).

7. Copiii sunt randuiţi de D-zeu sa fie o binecuvantare, in primul rand, pentru parinţii lor (v.5)

C. Responsabilitatea parintilor (Ps. 127:4)

1. Razboinicul este responsabil de procurarea tolbei.

- nu toate tolbele sunt la fel ca marime, ca greutate, ca material à nu putem pretinde ca toate cuplurile sa aiba acelaşi nr. de copii;

- nr. copiilor depinde de marimea tolbei pt. a evita stricarea tolbei, pierderea sageţilor pe campul de lupta, impovararea razboinicului şi ineficienţa lui in batalie.

(tolba = condiţii, confort, capacitate, sanatate, credinţa in Dumnezeu)

2. Razboinicul este responsabil de numarul sageţilor din tolba.

- Nu numarul de copii pe care putem sa-i aducem in lume este important inaintea lui Dumnezeu, ci nr. de copii pe care suntem in stare sa-i creştem şi sa-i modelam cu ajutorul Lui. Este total neinţelept sa credem ca datoria noastra este sa naştem copii, iar datoria lui D-zeu este sa-i creasca!

- Nu numarul de sageţi din tolba il face pe un arcas fericit, ci abilitatea cu care ştie sa foloseasca acele sageţi.

- Fiecare cuplu trebuie sa caute calauzirea lui D-zeu in ceea ce priveşte colaborarea cu El in a naşte copii şi in a-i educa! (Lc. 14:28-30)

Parte din cursul Casatoria si Familia, dezvoltat de Lucian Oniga, care se adreseaza in special tinerilor ce urmeaza sa se casatoreasca. Prima parte a cursului dezbate celibatul, asteptarile oamenilor cu privire la casatorie, principii pentru alegerea unui partener de viata si pregatirile pentru casatorie. A doua jumatate se aplica oricarei familii casatorite, de orice varsta. Sunt discutate rolul sotului si sotiei in familie, asteptarile reciproce, importanta comunicarii, precum si metode de rezolvare a conflictului. Este discutata de asemenea sexualitatea in cuplu. La final sunt trasate cateva principii pentru o familie sanatoasa, si cum sa imbini armonios lucrul cu familia.

Poti urmari/citi/descarca cursul intreg aici: https://alfaomega.tv/crestinulsisocietatea/relatii/curs-familie