Scaderea increderii in Biserica - ce putem face? - Cristian Soimaru - pastor, Bucuresti

Adaugat la :  15.07.2019

Am asistat la discutii ale unor sociologi despre scaderea increderii populatiei in Biserica. Si ei au pareri diferite. E evident un fenomen de secularizare si unii progresisti mai activisti considera ca valorile crestine sunt invechite si trebuie sa scapam de ele.

Pe de alta parte, cu statistica poti demonstra orice. Cand administrezi un sondaj, trebuie sa ai si intrebari de calibrare sau precizare. Probabil, multi cand aud de Biserica, se refera la Biserica Ortodoxa. Altii se pot referi la o experienta personala, la situatii cand intr-o localitate sau judet e un scandal. E normal ca asta sa afecteze increderea oamenilor.

Totusi, din sondaje se vede ca multi au asteptari de la Biserica. Vedem si cu ochiul liber ca oamenii cauta ajutor si sprijin si respecta cutumele diferitelor biserici. Bisericile trebuie sa fie aproape de oameni. Societatea romaneasca s-a schimbat mult, si in bine si in rau. Biserica sau segmente din ea s-au adaptat, dar sunt si segmente care nu s-au schimbat.

Biserica trebuie sa ramana puternica pe temelia lui Hristos, pe Evanghelia care nu se schimba. Dar ce se schimba e modul in care ea se exprima si vine in ajutor. Cum ajutam noi familiile, care petrec din ce in ce mai putin timp unii cu altii: parintii cu copiii, parintii unii cu altii?

Biserica trebuie sa faca o reucenicizare, ca oamenii sa nu mai faca separarea: „Cred in anumite dogme, dar in viata de familie ma descurc, in viata de business supravietuiesc.” Planul spiritual si valorile crestine trebuie sa se regaseasca in toate sferele vietii oamenilor. Aici e mult de lucru si e posibil sa fie unul dintre motivele pentru indepartarea de Biserica.

Citeste mai mult: https://alfaomega.tv/crestinulsisocietatea/profesia/10194-un-dumnezeu-al-excelentei-interviu-cu-cristian-soimaru-pastor-bucuresti